ΦΚΘ: Οι νικητές του διαγωνισμού «Γυρίζουμε Σπίτι!» - «Γράφουμε Σπίτι!»

515 Views
ΦΚΘ: Οι νικητές του διαγωνισμού «Γυρίζουμε Σπίτι!» - «Γράφουμε Σπίτι!» ΦΚΘ: Οι νικητές του διαγωνισμού «Γυρίζουμε Σπίτι!» - «Γράφουμε Σπίτι!»

 

ΦΚΘ: Οι νικητές του διαγωνισμού «Γυρίζουμε Σπίτι!» - «Γράφουμε Σπίτι!»
 
 
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με μεγάλη χαρά ανακοινώνει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους «Γυρίζουμε Σπίτι!» (για παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών) και του διαγωνισμού συγγραφής ιστορίας σε μορφή σεναρίου «Γράφουμε Σπίτι!»(για εφήβους ηλικίας 13 έως 18 ετών), που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των δράσεων «Μένουμε σπίτι», με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
 
Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά για την ενθουσιώδη συμμετοχή τους!
 
Διαγωνισμός «Γυρίζουμε Σπίτι!»
 
Στον διαγωνισμό υποβλήθηκαν 87 ταινίες μικρού μήκους από όλη την Ελλάδα. Από τις συμμετοχές αυτές, 16 εντάσσονταν στην ηλικιακή κατηγορία 6 έως 8 ετών, ενώ 71 στην ηλικιακή κατηγορία 9 έως 13 ετών. Οι 37 συμμετοχές προήλθαν από την Αθήνα, 20 από τη Θεσσαλονίκη και 30 από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
 
Την κριτική επιτροπή απετέλεσαν οι: Γιώργος Αρβανίτης (διευθυντής φωτογραφίας, πρόεδρος του ΔΣ του ΦεστιβάλΚινηματογράφου Θεσσαλονίκης), Καλλιόπη Χαραλάμπους (διευθύντρια του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας) και Ελίνα Ψύκου (σκηνοθέτης).
 
Η εξαίρετη ποιότητα, ο πηγαίος ενθουσιασμός, η μοναδική αυθεντικότητα και, κυρίως, η απίστευτη γλυκύτητα που χαρακτήρισαν τις προσπάθειες των παιδιών στο σύνολο τους έκαναν το έργο της κριτικής επιτροπής εξαιρετικά δύσκολο. Ανταποκρινόμενοι, ωστόσο, στον δύσκολο ρόλο τους τα μέλη της επιτροπής απονέμουν, για την πρωτότυπη και συνάμα παιδική κινηματογραφική ματιά του θέματος, τα πρώτα βραβεία στους:
 
 
Για την κατηγορία 6 έως 8 ετών:
 
Το 1ο Βραβείο στον Ορέστη Καπλάνη (6 ετών, Γιαννιτσά), για την ταινία Η σβήστρα που εξαφάνιζε γράμματα και πράματα.Το βραβείο συνοδεύεται από μια κινηματογραφική μηχανή λήψης.
.
 
Δείτε την ταινία
 
Το 2ο Βραβείο στον ΓιώργοΤσάκωνα (8 ετών, Αθήνα), για την ταινία Τα χελωνάκια.

Το 3ο Βραβείο στον Ορφέα Κατσιμαγκλή (6 ετών, Λάρισα), για την ταινία Η γατούλα θέλει να φύγει.
 
Για την κατηγορία 9 έως 13 ετών:
 
Το 1ο Βραβείο στον ΠάμπλοΣότο Γκονζάλες (13 ετών, Αθήνα), για την ταινία του με τίτλο Τα παπούτσια.Το βραβείο συνοδεύεται από μια κινηματογραφική μηχανή λήψης.
.
Δείτε την ταινία:


Το 2ο Βραβείο απονέμεται στον Βασίλειο Ζιάκα (12 ετών, Αθήνα), για την ταινία του με τίτλο CORONA VIRUS short film.

Το 3ο Βραβείο απονέμεται στην Υβόννη Σακκά (11 ετών, Γιάννενα), για την ταινία της με τίτλο Η κάλτσα.
 
ΠΡΟΣΕΧΩΣ: Μείνετε συντονισμένοι με το κανάλι YouTube του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να δείτε τις 87 μικρού μήκους ταινίες που δημιούργησαν τα παιδιά! 
 
 
Διαγωνισμός «Γράφουμε Σπίτι!»
 
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού υποβλήθηκαν 81 σενάρια, 37 από μαθητές Γυμνασίου και 44 από μαθητές Λυκείου.  Τα 25 σενάρια προήλθαν από την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, 21 από τη Θεσσαλονίκη ενώ οι 35 συμμετοχές από 17 διαφορετικά σημεία της Ελλάδας!
 
Την κριτική επιτροπή απετέλεσαν οι: Αλεξάνδρα Κατσαρού (συγγραφέας, σεναριογράφος, ηθοποιός, μέλος του ΔΣ του Φεστιβάλ), Δημήτρης Σπύρου (διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους) και Λευτέρης Χαρίτος (σκηνοθέτης).
 
Η κριτική επιτροπή θα ήθελε να συγχαρεί όλους τους συμμετέχοντες «καθώς πρώτον, μπήκαν στη διαδικασία να γράψουν την ιστορία τους το οποίο είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας και δεύτερον, γιατί μέσω των ιστοριών τους περιηγηθήκαμε και αφουγκραστήκαμε τους προβληματισμούς τους, τα όνειρά τους, τους φόβους τους και κάναμε βόλτες στα μονοπάτια της φαντασίας τους. Για αυτόν το λόγο τους ευχαριστούμε πάρα πολύ και θέλουμε να τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν να γράφουν»!
 
Το 1ο βραβείο απονέμεται στο σενάριο με τίτλο Bon Voyage, Philippe! της Χρυσής Χριστοδουλάκη (14 ετών, Κρήτη).
Σκεπτικό: Για την πρωτοτυπία της ιστορίας, τη ζωντάνια των διαλόγων και τη γοητευτική απλότητα της ιστορίας.
Το βραβείο συνοδεύεται από μια κινηματογραφική μηχανή λήψης και δικαίωμα συμμετοχής της νικήτριας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (Δεκέμβριος 2020), για να παρακολουθήσει ταινίες ή και κινηματογραφικά εργαστήρια.
 
Πέραν του πρώτου βραβείου, η κριτική επιτροπή αποφάσισε την απονομή επαίνων σε τρία σενάρια (αναφέρονται παρακάτω με αλφαβητική σειρά):
 
Αυτό που τα φτερά αφήνουν πίσω τουΘάνου Καρανίκα (17 ετών, Αθήνα)
Σκεπτικό: για την αρτιότητα της σεναριακής γραφής, την κινηματογραφική ματιά πάνω στους χαρακτήρες και τη σαφήνεια της περιγραφής των χώρων που δημιουργούν εικόνες στον αναγνώστη.

Εφηβικός εφιάλτης της Ιλεάνας Λιαρομμάτη (17 ετών, Πάτρα)
Σκεπτικό: για τη δημιουργία ενός ονειρικού περιβάλλοντος, την αβίαστη παραγωγή εικόνων και την πρωτοτυπία στην ανάπτυξη της ιδέας.
 
Μετανάστευση του Mahmoud Issa (15 ετών, Ledu σχολείο μη τυπικής εκπαίδευσης προσφύγων/μεταναστών στη Λέρο)
Σκεπτικό: για τη βιωματική απεικόνιση μιας σκληρής πραγματικότητας, δοσμένη με ειλικρίνεια και αμεσότητα.
 
Η κριτική επιτροπή θα ήθελε επίσης να αναφέρει τους ακόλουθους τίτλους και να συγχαρεί τους νεαρούς δημιουργούς για τη φρεσκάδα, τις εικόνες που δημιούργησαν, την έκφραση των προβληματισμών της ηλικίας τους, τις αναζητήσεις τους για το μέλλον και την εξωτερίκευση των ιδεών μέσω των τεχνικών της κινηματογραφικής αφήγησης.  
 
Σε αλφαβητική σειρά:
 
Nostalgia του Σωκράτη Μουσμουλίδη (17 ετών, Θεσσαλονίκη)

Sol της Ελευθερίας Κοτρίδου (17 ετών, Θεσσαλονίκη)

«Α» της Μαρίας Παπανδρικοπούλου (17 ετών, Αθήνα)

Η ζωή πίσω από τις γρίλιες του Βασίλη Σπαή (15 ετών, Πάτρα)

Κόκκινο της Ξένης-Ματρώνης Γεωργίου (17 ετών, Αθήνα)

Τι απέγιναν τα όνειρα; του Νικόλαου Σιδέρη (16 ετών, Θεσσαλονίκη)
 
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενισχύοντας το πολύτιμο έργο του Κέντρου μη τυπικής εκπαίδευσης Ledu (Λέρος, ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων), στην οποία φοιτούν τρεις από τους μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό Γράφουμε Σπίτι, προσφέρει στο Κέντρο μία κινηματογραφική μηχανή λήψης. Η ένταξη της κινηματογραφικής παιδείας στους χώρους μη τυπικής μάθησης αποτελεί έναν από τους επιδιωκόμενους παιδαγωγικούς στόχους του Φεστιβάλ, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς να εμπλουτίσουν τον τρόπο διδασκαλίας τους. 
 
Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς θα λάβουν αναμνηστικά δώρα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
 Η Θωμαή και ο Γιάννης Ζαφειρίου ανοίγουν το «Ελληνίς» φέρνοντας αισιοδοξία και ελπίδα και μιλούν ζωντανά στην «Κ».
Η Θωμαή και ο Γιάννης Ζαφειρίου ανοίγουν το «Ελληνίς» φέρνοντας αισιοδοξία και ελπίδα και μιλούν ζωντανά στην «Κ».
με 0 Σχόλια 329 Views

Ο ιός έφερε τα πάνω κάτω και στην οικογένεια του «Κολοσσαίου». Ωστόσο ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα για την έναρξη του θερινού κινηματογράφου. Για όλα τα πριν και όλα τα μετά, η Θωμαή και ο Γιάννης Ζαφειρίου μιλούν ζωντανά στην κάμερα της Κουλτουρόσουπας.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο
 • Το.. λάθος της στο σεξ που προδίδει ότι σας απατά
  Το.. λάθος της στο σεξ που προδίδει ότι σας απατά

   Σε κάθε ζευγάρι υπάρχει το "πράσινο τερατάκι" της ζήλειας και της αμφισβήτησης για το κατά πόσον ο ένας είναι αφοσιωμένος και πιστός στον άλλο. Όσον αφορά τις γυναίκες, ωστόσο, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που μπορεί να "προδώσει" το αν έχουν απατήσει τον σύντροφό τους...


  Περισσότερα ...
 • Αφθώδης Στοματίτιδα.
  Αφθώδης Στοματίτιδα.

   Στη χαβούζα του ’20 επιπλέουν (με σειρά εμφάνισης) ένας καράφλας οδηγός ΚΤΕΛ, η γιαγιά μου, ο Τζορτζ Όργουελ, ο Αμβρόσιος, η θεία Τούλα, ο Μπακογιάννης, η Λέχου, ένας υποψήφιος πανελληνίων με αφθώδη στοματίτιδα, εγώ, εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο και ο άλλος που θα το αγνοήσει. Γράφει η Ντόρα Παπάζη.

  Περισσότερα ...
 • Αύγουστος Κορτώ: «Οταν είπα στη μάνα μου ότι μου αρέσουνε τ΄αγόρια»…
  Αύγουστος Κορτώ: «Οταν είπα στη μάνα μου ότι μου αρέσουνε τ΄αγόρια»…

   Ο Έλληνας συγγραφέας, που δεν έχει κρύψει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, γράφει με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, για την ανάγκη να σκοτώσουμε τη ντροπή...


  Περισσότερα ...

Περισσότερη Παράξενη ζωή