Rss title here http://www.kulturosupa.gr/cinemania/ put the rss description here. +Sun, 07 Mar 2021 07:44:00 +0000 en hourly 1 http://www.kulturosupa.gr/ http://www.kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://www.kulturosupa.gr/ <![CDATA[Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου: Δείτε δωρεάν 3 βραβευμένες ταινίες με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας]]> http://www.kulturosupa.gr/cinemania/akad-3-39856/ http://www.kulturosupa.gr/cinemania/akad-3-39856/#comments +Sun, 07 Mar 2021 07:44:00 +0000 31 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/akad-3-39856/ H Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου προσκαλούν το κοινό να απολαύσει δωρεάν τρεις βραβευμένες με ΙΡΙΣ 2020 ταινίες Ελληνίδων δημιουργών.

]]>
 

Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- «Νύχτες Πρεμιέρας», προσκαλούν το κοινό να απολαύσει δωρεάν τρεις βραβευμένες με ΙΡΙΣ 2020 ταινίες Ελληνίδων δημιουργών.


«Η παγκόσμια αυτή γιορτή έχει επανανοηματοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση και διάδοση φεμινιστικών κινημάτων όπως το #metoo και πλέον αποτελεί αφορμή για να αναδειχθούν στον δημόσιο διάλογο σύγχρονες διεκδικήσεις ισότητας που καλύπτουν όλους τους παραδοσιακά ανδροκρατούμενους χώρους. Στο πλαίσιο αυτό, η αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων για τον ρόλο της γυναίκας στην τέχνη ενισχύεται, με την ολοένα και πιο δυναμική παρουσία γυναικών στις θέσεις της σκηνοθέτριας ή/και παραγωγού, συμπαρασύροντας το σύνολο του σινεμά από τα funds και τα συνεργεία μέχρι τη διανομή, τα φεστιβάλ, τους/-τις programmers και τους/-τις κριτικούς στην αλλαγή νοοτροπιών που οδήγησαν σε δεκαετίες αποκλεισμών και προκατάληψης.

Τρεις φιλόδοξες τέτοιες συνεργασίες σκηνοθετριών - παραγωγών βραβεύτηκαν πέρσι από την κινηματογραφική κοινότητα στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- «Νύχτες Πρεμιέρας».

Οι γυναικείας υπογραφής κινηματογραφικές δημιουργίες που τιμήθηκαν πέρυσι με τα βραβεία ΙΡΙΣ στις αντίστοιχες διαγωνιστικές κατηγορίες και θα προβληθούν στο πλαίσιο αυτής της ψηφιακής εκδήλωσης είναι:

COSMIC CANDY» της Ρηνιώς Δραγασάκη
Σε παραγωγή Φένιας Κοσσοβίτσα (Blonde S.A.).
ΙΡΙΣ Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθέτριας
Η Άννα (Μαρία Κίτσου), μια μοναχική και ιδιόρρυθμη ταμίας σουπερμάρκετ αναγκάζεται να πάρει υπό την προστασία της το δεκάχρονο κορίτσι του διπλανού διαμερίσματος, ύστερα από την μυστηριώδη εξαφάνιση του πατέρα του. Την ίδια στιγμή διαπραγματεύεται την πιθανή της απόλυση και ένα ρομαντικό ειδύλλιο για πρώτη φορά στη ζωή της. Και όλα αυτά υπό την επήρεια υπερβολικής ποσότητας Κόσμικ Κάντυ, της καραμέλας που σκάει στο στόμα.

ΟΤΑΝ Ο ΒΑΓΚΝΕΡ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ» της Μαριάννας Οικονόμου
Σε παραγωγή Ρέας Αποστολίδη, Σπύρου Μαυρογένη, Γιούρι Αβέρωφ (Anemon Productions, Stefi & Lynx Productions σε συμπαραγωγή με Cosmote TV).
ΙΡΙΣ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ
Με χιούμορ και πρωτοτυπία, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες ενός θεσσαλικού χωριού αναμετρώνται με την παγκόσμια αγορά, με όπλο… την ντομάτα! Ταυτόχρονα ψάχνουν να βρουν ποια μουσική κάνει τις ντομάτες να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Πάει κάπου ο νους σας;

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΚΥΚΝΟΣ» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη
Σε παραγωγή Μαρίας Δρανδάκη (Homemade Films).
ΙΡΙΣ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους
Υποτίθεται πως τα κτίρια δεν κουνιούνται. Αλλά στη Λεωφόρο Λιμπερταδόρ 2050, ένα κτίριο κουνιέται. Μια περίεργη ναυτία εισχωρεί στους τοίχους και αποσυντονίζει τους κατοίκους. Αυτοί που ζουν στους ψηλούς ορόφους φοβούνται οτι θα πέσουν- αυτοί που μένουν από κάτω φοβούνται οτι θα πνιγούν.

Οι ταινίες θα φιλοξενηθούν δωρεάν στην ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-« Νύχτες Πρεμιέρας» (online.aiff.gr).

Πληροφορίες προβολής:
-Η προβολή των τριών ταινιών θα είναι διαθέσιμη από τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2020 στις 10.00 πμ και έως τα μεσάνυχτα (μετά τις 00.00 θα αποσυρθούν) για περιορισμένο αριθμό προβολών.
-Δημιουργήστε έναν λογαριασμό στην πλατφόρμα.
-Αναζητήστε την ταινία που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε.
H Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου θα είναι παρούσα και θα γιορτάζει το Ελληνικό Σινεμά καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς προγραμματίζοντας μια σειρά παρόμοιων δράσεων, πέραν των καθιερωμένων ετήσιων βραβείων ΙΡΙΣ.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/akad-3-39856/feed/
<![CDATA[23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Προορισμός το ταξίδι!]]> http://www.kulturosupa.gr/cinemania/23-doc-taxidi-39855/ http://www.kulturosupa.gr/cinemania/23-doc-taxidi-39855/#comments +Sun, 07 Mar 2021 07:38:00 +0000 31 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/23-doc-taxidi-39855/  Το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στην ψηφιακή πλατφόρμα του ένα συναρπαστικό αφιέρωμα με τίτλο «Προορισμός: Ταξίδι».


]]>
 

Το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στην ψηφιακή πλατφόρμα του ένα συναρπαστικό αφιέρωμα με τίτλο «Προορισμός: Ταξίδι».

Σε μια εποχή που – λόγω πανδημίας – οι μετακινήσεις μας είναι περιορισμένες, το φεστιβάλ, μέσα από δεκαεννέα ντοκιμαντέρ και δυο ταινίες μυθοπλασίας, μας ξεναγεί σε τόπους μαγικούς, ικανοποιώντας την ανάγκη μας για αναζήτηση και εξερεύνηση.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να «μεταφερθεί» από την Ινδία στην Αλάσκα, φθάνοντας μέχρι την Παταγονία και τη Γροιλανδία. Μέσα από τις ταινίες του αφιερώματος θα απολαύσουμε τη μαγεία του να ταξιδεύεις, εστιάζοντας παράλληλα και στις πιο εσωτερικές μας διαδρομές με οδηγό τις αναμνήσεις, την ελπίδα, την ανθρωπιά και, φυσικά, την πίστη και τη σχέση μας τόσο με τους άλλους όσο και με τον εαυτό μας.

Το αφιέρωμα θα προβληθεί από τις 4 έως τις 14 Μαρτίου 2021 στο πλαίσιο του online 23ου ΦΝΘ, ενώ θα συνοδεύεται από μία δίγλωσση ειδική έκδοση, στην οποία άνθρωποι του σινεμά, διακεκριμένοι καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί προσεγγίζουν με τον δικό τους τρόπο το ταξίδι, ανακαλύπτοντας τις πολύπλευρες πτυχές του.


Ποια είναι, όμως, τα έργα του αφιερώματος;

«Ανοιχτός Βορράς», του Ντάριο Ακοτσέλα
Ένας 40χρονος Ιταλός συγγραφέας κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στη Βρετανική Κολομβία, το Γιούκον και την Αλάσκα όπου, μεταξύ άλλων, συναντά ανθρώπους που ζουν στο δάσος. Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί μέσα από αυτό το ταξίδι να εξερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση.

«Ο σταθμός του τρένου», του Σεργκέι Λοζνίτσα
Άνθρωποι κοιμούνται σε έναν σταθμό, στη μέση του πουθενά, περιμένοντας καρτερικά ένα τρένο που δεν έρχεται ποτέ. Το ταξίδι ως αναμονή και συνάμα ως προσμονή, για κάτι που ποτέ δεν φθάνει...

«Αν είχα τέσσερις καμήλες», του Κρις Μαρκέρ
Ταξίδια σε είκοσι έξι χώρες, αποτυπωμένα μέσα από μοναδικές φωτογραφίες. Ένα οδοιπορικό και, συγχρόνως, ένας διαλογισμός πάνω στη φύση του ανθρώπου αλλά και τα μεγάλα γεγονότα που αναδεικνύουν άλλοτε την ομορφιά και άλλοτε την ασχήμια της ζωής.

«Αναμνήσεις από ένα ταξίδι στη Λιθουανία», του Γιόνας Μέκας
Γυρισμένο από τον θρύλο του σινεμά, τον Γιόνας Μέκας, το ντοκιμαντέρ αυτό αποτελεί ένα κινηματογραφικό ημερολόγιο του ποιητή και σκηνοθέτη. Μια ταινία που, το 2006, η Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου ξεχώρισε για την «πολιτιστική, αισθητική και ιστορική της σημασία».

«Στα βήματα του Μπρους Τσάτουιν», του Βέρνερ Χέρτσογκ
Με το σακίδιο του Τσάτουιν στον ώμο, ο Χέρτσογκ ακολουθεί τα βήματα ενός ανθρώπου που λάτρεψε τη νομαδική ζωή ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο. Τα μυστήρια και οι αμέτρητες εμπειρίες που ανακαλύπτει στην πορεία του τον συγκλονίζουν.

«Το μεγάλο ταξίδι», του Γιόχαν φαν ντερ Κέκεν
Όταν ο σκηνοθέτης μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο, αποφασίζει να κάνει ό,τι αγαπά περισσότερο. Έτσι, ξεκινά να ταξιδεύει με την κινηματογραφική του κάμερα στο χέρι. Στα διάφορα μέρη του κόσμου που επισκέπτεται μιλά τόσο για τον ίδιο όσο και τη ζωή του, με μια αφήγηση ποιητική...

«Τζόγος, θεοί και LSD», του Πίτερ Μέτλερ
 Ένα ταξίδι υπερβατικό, σε διάφορες χώρες και κουλτούρες, μέσα από ένα ντοκιμαντέρ που εστιάζει σε ό,τι δίνει νόημα στη ζωή μας.

«Εκεί κάτω», της Σαντάλ Ακερμάν
Μέσα από ένα διαμέρισμα δίπλα στη θάλασσα η Σαντάλ Ακερμάν, μια από τις σπουδαιότερες Ευρωπαίες δημιουργούς της μετα-Nouvelle Vague εποχής, μιλά για την ίδια και την καθημερινότητά της, ενώ παράλληλα αναπολεί την παιδική της ηλικία. Ένα ντοκιμαντέρ σαν ημερολόγιο, το οποίο επιχειρεί να αποκαλύψει τις σκέψεις της σκηνοθέτιδος που έδωσε απροσδόκητα τέλος στη ζωή της.

«Για τον χρόνο και την πόλη», του Τέρενς Ντέιβις
Ένας βαθύς στοχασμός για την απώλεια αίσθησης του χώρου και του τόπου με το πέρασμα του χρόνου. Δυο ιστορίες, μια του σκηνοθέτη και μια της πόλης, «μπλέκονται» περίτεχνα…

«Αποστολή στην άκρη του κόσμου», του Ντάνιελ Ντέντσικ
Ένα ταξίδι με καράβι ανάμεσα στα παγόβουνα της βορειοανατολικής Γροιλανδίας που λιώνουν ανεξέλεγκτα. Στο πλήρωμα καλλιτέχνες, γεωλόγοι, αστροβιολόγοι ανακαλύπτουν νέα είδη ζωής, αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρες προκλήσεις...

«Η γη των φαντασμάτων», των Κατένια Λέρμερ και Ζίμον Στάντλερ
Ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς του πλανήτη «μεταμορφώνεται». Μέσα από το ταξίδι τους οι άνθρωποι της φυλής Τζου/Χοανσί, έτοιμοι να εγκαταλείψουν παραδόσεις εκατομμυρίων ετών, μας προκαλούν να ξαναδούμε τις δικές μας συνήθειες μέσα από τα μάτια τους.

«Κεντρικό Αεροδρόμιο Τέμπελχοφ», του Καρίμ Αϊνούζ
Ένα ντοκιμαντέρ που εστιάζει στην προσφυγική κρίση με έναν ιδιαίτερο τρόπο, δημιουργώντας το πορτρέτο μιας πόλης μέσα στην πόλη και συνάμα μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας παγιδευμένης ανάμεσα στην κρίση και την ουτοπία.

«Ταξιδιώτης του Μεσονυκτίου», του Χασάν Φαζιλί
Ένα οπτικό ημερολόγιο, κινηματογραφημένο από μέσα απλά, που καταγράφουν τη βία με την οποία έρχονται αντιμέτωποι όσοι ταξιδεύουν νύχτα. Εξόριστοι από την ίδια τους την πατρίδα, κάνουν βήματα φοβισμένα και σιωπηλά, με τον θάνατο να παραμονεύει σε κάθε τους βήμα.

«Από πού πάμε σπίτι μας;», της Ρεμπέκα Καμίζα
Ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί την πορεία ασυνόδευτων και ανήλικων μεταναστών με προορισμό τις ΗΠΑ. Ένα ταξίδι γεμάτο εμπόδια, φόβο και θλίψη, με μόνο σύμμαχο την ελπίδα...

«Πρώτη επαφή», των Μπομπ Κόνολι και Ρόμπιν Άντερσον
Η πρώτη συνάντηση των ορεινών φυλών της Παπούας Νέας Γουινέας με τους Αυστραλούς χρυσοθήρες τη δεκαετία του 1930. Ένα ντοκιμαντέρ - ντοκουμέντο με την πρώτη συνάντηση μεταξύ ανθρώπων που έχουν εντελώς διαφορετικές κουλτούρες.

«Νυχτερινό Ταχυδρομείο», των Χάρι Ουάτ και Μπάζιλ Ράιτ
Γυρισμένο το 1936, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί το νυχτερινό ταξίδι της αμαξοστοιχίας Λονδίνο - Γλασκώβη, αποτυπώνοντας μοναδικά το βρετανικό τοπίο.

«Ταξίδια στο Κονγκό», του Μαρκ Αλεγκρέ
Ένα ταξίδι στο Κονγκό, το 1925. Το ντοκιμαντέρ κατορθώνει να «βυθίσει» τον θεατή στην ατμόσφαιρα αυτής της μυστηριώδους χώρας.

«Άτμαν», της Πίργιο Χονκασάλο
Ο παράλυτος Τζαμάνα Λαλ από την Ινδία καλύπτει μια διαδρομή 6.000 χιλιομέτρων ως φόρο τιμής στην πρόσφατα χαμένη μητέρα του. Ένα ταξίδι που – μεταξύ άλλων – αναδεικνύει την εσωτερική δύναμη του ανθρώπου, αλλά και τις θρησκευτικές πρακτικές της Ινδίας.

«Route One», του Ρόμπερτ Κρέιμερ
Συνδυάζοντας ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία, η ταινία παρουσιάζει – μέσα από ένα ταξίδι – συμπεριφορές στην Αμερική του 1980, εστιάζοντας σε θέματα όπως η φυλή, η θρησκεία αλλά και η ιστορία.

«Στάση λεωφορείου», των Ακτάν Αμπντικαλίκοφ και Έρνεστ Αμπντιχαπάροφ
Σε μια πολυσύχναστη λεωφόρο, τέσσερις άγνωστοι περιμένουν ένα λεωφορείο που, όμως, δεν έρχεται ποτέ. Μια ταινία που εστιάζει όχι μόνο σε αυτό που περιμένεις, αλλά και στις σχέσεις που αναπτύσσεις κατά τη διάρκεια της αναμονής…

«Οι Λένινγκραντ Καουμπόις πάνε Αμέρικα», του Άκι Καουρισμάκι
Μια ιστορία που ακολουθεί τα βήματα μιας περιπλάνησης σε κακόφημα μέρη. Επαρχιακές πόλεις με «άσχημους» ανθρώπους αλλά όμορφα συναισθήματα...

Πληροφορίες / Κρατήσεις: www.filmfestival.gr
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/23-doc-taxidi-39855/feed/
<![CDATA[Ο Λίαμ Νίσον θα καλωσορίζει τους Νεοϋορκέζους που επιστρέφουν στους κινηματογράφους!]]> http://www.kulturosupa.gr/cinemania/liam-39851/ http://www.kulturosupa.gr/cinemania/liam-39851/#comments +Sat, 06 Mar 2021 17:23:00 +0000 31 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/liam-39851/  Οι κινηματογράφοι της Νέας Υόρκης ανοίγουν αυτό το Σαββατοκύριακο μετά από σχεδόν ένα χρόνο κλεισίματος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και ο Λίαμ Νίσον θα βγει έξω και πρόκειται να το γιορτάσει.


]]>
 

Οι κινηματογράφοι της Νέας Υόρκης ανοίγουν αυτό το Σαββατοκύριακο μετά από σχεδόν ένα χρόνο κλεισίματος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και ο Λίαμ Νίσον θα βγει έξω και πρόκειται να το γιορτάσει.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας «The Marksman», ο οποίος έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid 19 θα ευχαριστήσει προσωπικά τους θεατές που παρακολουθούν την πιο πρόσφατη ταινία δράσης, στην οποία έχει τον κεντρικό ρόλο.

«Αυτό πρέπει να καταγραφεί» δήλωσε ο Βορειοϊρλανδός ηθοποιός στο THR. «Θα είναι ωραίο να καλωσορίζω τους ανθρώπους. Νομίζω ότι η μετάβαση στον κινηματογράφο είναι λίγο ιερή εμπειρία. Ένιωθα έτσι από τότε που ήμουν παιδί» τόνισε.

Ο Τομ Όρτενμπεργκ, επικεφαλής της Open Road / Briarcliff, εταιρείας διανομής της ταινίας «The Marksman» στις ΗΠΑ, πρόσθεσε: «Το εκ νέου άνοιγμα της Νέας Υόρκης είναι μια ισχυρή συμβολική κίνηση για το κοινό που πηγαίνει στον κινηματογράφο ότι είναι εντάξει να αρχίσουν με προσοχή να κάνουν αυτό που τους αρέσει».

Ο Λίαμ Νίσον πιθανότατα θα μιλήσει με τους θεατές για το φημισμένο δίδυμο, Μάικλ Ρεντγκρέιβ και Ρέιτσελ Κέμπσον τους παππούδες της αείμνηστου συζύγου του Νατάσα Ρίτσαρντσον που πρωταγωνιστούσαν σε θεατρικές παραστάσεις στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου κατά τη διάρκεια της έκρηξης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι άνθρωποι δεν πανικοβάλλονταν» είπε στο THR. «Μερικές φορές, η παράσταση σταματούσε και ο Σερ Μάικλ κατέβαινε στην ορχήστρα και άρχιζε να παίζει πιάνο και να τραγουδά».

Ο Νίσον πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα μικρός παραλληλισμός με αυτό που συμβαίνει τώρα. Βομβαρδιζόμαστε με αυτές τις μικροσκοπικές αόρατες βόμβες».
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/liam-39851/feed/
<![CDATA[Ο Μιγκέλ Αντούνες Ράμος είναι ο νικητής του νέου βραβείου στη μνήμη του Δημήτρη Εϊπίδη ]]> http://www.kulturosupa.gr/cinemania/migel-39835/ http://www.kulturosupa.gr/cinemania/migel-39835/#comments +Fri, 05 Mar 2021 12:34:00 +0000 31 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/migel-39835/  Ανακοινώθηκε ο νικητής του νέου βραβείου στη μνήμη του Δημήτρη Εϊπίδη στο BerlinaleTalents

23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Ολη η ροή ειδήσεων εδώ

]]>
 

23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Ολη η ροή ειδήσεων εδώ
.
Ανακοινώθηκε την Πέμπτη 4 Μαρτίου στο πλαίσιο του τμήματος Berlinale Talents του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ο νικητής του νέου βραβείου που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Δημήτρη Εϊπίδη και αποτελεί πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονέμεται σε ένα σενάριο ή μία ιδέα για ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο Doc Station και έχει ως στόχο να στηρίξει τους ανερχόμενους δημιουργούς, στους οποίους τόσο πίστευε ο Δημήτρης Εϊπίδης
 
Ο Μιγκέλ Αντούνες Ράμος και το πρότζεκτ Dragons απέσπασε το βραβείο της επιτροπής «για τον στοχασμό του στις σχέσεις ισχύος στη Βραζιλία του σήμερα, για την αμφισβήτηση που ασκεί στις πολιτικές ελίτ, στις οικονομικές δομές και στη δύναμη των κυρίαρχων εικόνων στην πορεία του χρόνου - ένα πρότζεκτ διεξοδικό, ευρηματικό και πέρα για πέρα επίκαιρο. Ανυπομονούμε για τη συνέχεια και την ολοκλήρωση της ταινίας.»
 
«Αυτό το βραβείο θα κάνει τη διαφορά και θα μας βοηθήσει να κάνουμε την ταινία μας πραγματικότητα» είπε ο σκηνοθέτης ευχαριστώντας την κριτική επιτροπή, την οποία απάρτισαν η παραγωγός, διανομέας και sales agent Φίλιπα Κοβάρσκι (Cinephil, Ισραήλ), η σκηνοθέτις Μαριάννα Οικονόμου (Ελλάδα) και ο Μίχαελ Στιτς, υπεύθυνος τμήματος Panorama του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (Γερμανία).
 
Επίσης, η κριτική επιτροπή έδωσε ειδική μνεία στο πρότζεκτ The Two Mountains Weighing Down My Chest της Βιβ Λι «για την ξεχωριστή, φρέσκια, αστεία, αλλά συνάμα βαθιά και ζεστή, ματιά του, η οποία ανοίγει μια πόρτα στην "αληθινή" Κίνα... και ακόμη μακρύτερα».
 
Συγκινητικά ήταν τα λόγια της επιτροπής για το βραβείο και τον άνθρωπο που το ενέπνευσε: «Είναι τιμή μας να συμμετάσχουμε στο βραβείο που απονέμεται στη μνήμη του Δημήτρη Εϊπίδη, ένα από τα πιο αγαπημένα μέλη της κινηματογραφικής μας κοινότητας. Ήταν ένας αληθινός άνθρωπος του σινεμά, ο οποίος αγάπησε, πήρε υπό την προστασία του, έφερε στο προσκήνιο και υποστήριξε σκηνοθέτες από ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο υπήρξε ο ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αποτελώντας έτσι τον “πατέρα” του σύγχρονου ελληνικού ντοκιμαντέρ».
 
Το BerlinaleTalents αποτελεί μια πλατφόρμα ανάπτυξης ταλέντων που φιλοξενεί εξαιρετικά και φιλόδοξα ταλέντα από ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να μπορούν να δικτυωθούν, να παρουσιάσουν και να εργαστούν πάνω στα μελλοντικά τους πρότζεκτ. Το Doc Station, το πρόγραμμα του BerlinaleTalents, αφιερωμένο στο ντοκιμαντέρ, στρέφει το βλέμμα στους ντοκιμαντερίστες και στις ταινίες τεκμηρίωσης του αύριο.
.
23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Ολη η ροή ειδήσεων εδώ

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/migel-39835/feed/
<![CDATA[«Μιχαήλ Άγγελος» ο Θεϊκός σε online Α' προβολή.]]> http://www.kulturosupa.gr/cinemania/mix-agg-39820/ http://www.kulturosupa.gr/cinemania/mix-agg-39820/#comments +Thu, 04 Mar 2021 18:23:00 +0000 31 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/mix-agg-39820/  Μια αθάνατη προσωπικότητα, ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες, που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα. Το πλούσιο καλλιτεχνικό του έργο, έγινε αιώνιο.


]]>
 

 

Από 4 Μαρτίου σε αποκλειστική στους κινηματογράφους ΑΣΤΟΡ, ΑΝΔΟΡΑ, στο site της Weirdwave και στην πλατφόρμα της Videorama
 
 
Σύνοψη:
«Μιχαήλ Άγγελος – Ο θεϊκός» είναι η πρώτη ταινία που έγινε ποτέ για την απόλυτη ιδιοφυΐα στην ιστορία της παγκόσμια τέχνης και της Αναγέννησης : τον Μιχαήλ Άγγελο Μπουοναρότι.
 
Οι κόσμοι της τέχνης και του κινηματογράφου, συναντιούνται για να αποκαλύψουν το πορτρέτο του τεράστιου καλλιτέχνη.
 
Μια αθάνατη προσωπικότητα, ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες, που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα. Το πλούσιο καλλιτεχνικό του έργο, έγινε αιώνιο.
 

Αυτή η εκπληκτική ταινία που γυρίστηκε με τις πιο προηγμένες τεχνολογίες κινηματογράφησης, ακολουθεί την κύρια γλυπτική και εικονογραφική παραγωγή του Μιχαήλ Άγγελου, με τα πιο διάσημα αριστουργήματά του: τις νωπογραφίες της Καπέλα Σιξτίνα, τα γλυπτά του Δαυίδ και της Πιετά στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου και πολλά άλλα έργα.
 
Μιχαήλ Άγγελος
Ο Θεϊκός
του Εμανουέλε Ίμπουτσι  - Michelangelo
 Ιταλία – 95 λεπτά
Πρωταγωνιστούν: Ενρίκο Λο Βέρσο, Ιβάνο Μαρεσκότι
Διανομή: Weird Wave

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/mix-agg-39820/feed/
<![CDATA[Έρχεται νέος Σούπερμαν ]]> http://www.kulturosupa.gr/cinemania/9588-39817/ http://www.kulturosupa.gr/cinemania/9588-39817/#comments +Thu, 04 Mar 2021 15:45:00 +0000 31 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/9588-39817/  Το πρότζεκτ είναι στα πρώτα στάδια, προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί σκηνοθέτης και δεν έχει ξεκινήσει έρευνα για το ποιος θα υποδυθεί 

]]>
 

Η ευχάριστη είδηση γνωστοποιήθηκε πρώτα από το Shadow and Act: o Τα-Νεχίσι Κόουτς, ο συγγραφέας μπεστσέλερ όπως τα «Between the World and Me», «The Beautiful Struggle», «We Were Eight Years in Power» και «The Water Dancer», πρόκειται να γράψει ιστορία για νέα ταινία Σούπερμαν, για την DC Films και την Warner Bros.

Το πρότζεκτ είναι στα πρώτα στάδια, προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί σκηνοθέτης και δεν έχει ξεκινήσει έρευνα για το ποιος θα υποδυθεί τον Kal-El / Superman.

Το μόνο που έχει γνωστοποιηθεί είναι ότι την παραγωγή έχει αναλάβει η Bad Robot Productions, η εταιρεία κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών του J.J. Abrams γνωστή από τηλεοπτικές σειρές όπως «Fringe», «Lost», «Westworld» και από ταινίες όπως «Star Trek», «Star Trek Into Darkness», «Star Trek Beyond», «Mission: Impossible – Ghost Protocol», «Mission: Impossible – Rogue Nation» και «Mission: Impossible – Fallout».

«Είναι τιμή μου το να έχω προσκληθεί από την Warner Bros., την DC Films και την Bad Robot στο DC Extended Universe» είπε, σε ανακοίνωση ο Κόουτς. «Προσβλέπω στο να προσθέσω ουσιαστικά στην κληρονομιά του πιο εμβληματικού μυθικού ήρωα της Αμερικής».

«Το "Between the World and Me" άνοιξε ένα παράθυρο και άλλαξε τον τρόπο που πολλοί από εμάς βλέπουμε τον κόσμο» δήλωσε από την πλευρά του ο Τόμπι Έμεριτς, ο πρόεδρος του Warner Bros. Pictures Group.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η εκδοχή του για τον Σούπερμαν θα προσφέρει στους φανατικούς θαυμαστές έναν καινούργιο και συναρπαστικό τρόπο να βλέπουν τον Ατσάλινο Άνθρωπο».

Το νέο πρότζεκτ δεν είναι η πρώτη επέλαση του συγγραφέα στο σύμπαν των υπερηρώων: ο Κόουτς έχει γράψει τη σειρά κόμικ της Μάρβελ για τον «Captain America» και τον «Black Panther».
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ 
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/9588-39817/feed/
<![CDATA[Μαρία Πλυτά: H πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου]]> http://www.kulturosupa.gr/cinemania/plita-39810/ http://www.kulturosupa.gr/cinemania/plita-39810/#comments +Thu, 04 Mar 2021 07:44:00 +0000 31 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/plita-39810/  Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η Μαρία Πλυτά, η οποία υπήρξε η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. 


]]>

 

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η Μαρία Πλυτά, η οποία υπήρξε η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. 

Γύρισε συνολικά 25 ταινίες με δημοφιλείς ηθοποιούς και εμπορική επιτυχία. Θεωρείται μία από τις αυθεντικότερες εκπροσώπους του εγχώριου μελό. Οι ταινίες της παίζοντα συχνά - πυκνά στην τηλεόραση, χωρίς η ίδια να έχει την αναγνώριση που της αξίζει.


Η Μαρία Πλυτά γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου του 1915 στη Θεσσαλονίκη. Πολυσχιδής προσωπικότητα, στράφηκε πρώτα στη λογοτεχνία κι έγραψε τα μυθιστορήματα «Δεμένα φτερά» (1944) και «Αλυσίδες» (1946). Το 1948 πέρασε και στη συγγραφή θεατρικών έργων, κερδίζοντας με το «Κάστρο της Χερσώνας» έπαινο στο διαγωνισμό του λογοτεχνικού περιοδικού «Μορφές». Ο κινηματογράφος, όμως, γρήγορα την κέρδισε και την απορρόφησε.

Στην αρχή ασχολήθηκε με την παραγωγή και την καλλιτεχνική διεύθυνση στις ταινίες «Μαρίνα» του Αλέκου Σακελλάριου (1947) και «Μαρίνος Κοντάρας» του Γιώργου Τζαβέλλα (1948).

Το 1950 γύρισε την πρώτη της ταινία, τα «Αρραβωνιάσματα», διασκευή του ομώνυμου θεατρικού του Δημήτρη Μπόγρη, με πρωταγωνιστές τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Αιμίλιο Βεάκη, Μαργαρίτα Γεράρδου και Νίκο Τζόγια, μια ταινία σταθμό στον ηθογραφικό ελληνικό κινηματογράφο.

Ακολούθησαν ταινίες, όπως:
 «Η Λύκαινα» (1951) με την Αλέκα Κατσέλη.

«Ο Βαφτιστικός» (1952), μεταφορά στο πανί της οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη με τους Μίμη Φωτόπουλο και Αλέκο Αλεξανδράκη.

 «Η Εύα» (1953) με τους Μάνο Κατράκη, Ντίνο Ηλιόπουλο, Αλέκο Αλεξανδράκη και Αλίκη Γεωργούλη.

 «Το κορίτσι της γειτονιάς» (1954) με τους Ορέστη Μακρή, Δέσπω Διαμαντίδου και Γιώργο Φούντα.

 «Η Δούκισσα της Πλακεντίας» (1956) με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

 «Τα ναυάγια της ζωής» (1959) με την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Κακκαβά.

 «Άντρας είμαι και το κέφι μου θα κάνω» (1960) με τον Γιάννη Γκιωνάκη.

 «Ο Λουστράκος» (1962), που έκανε σταρ τον μικρό Βασιλάκη Καΐλα.
 «Ο Ανήφορος» (1964) με την Ξένια Καλογεροπούλου και τον Βύρωνα Πάλλη.

Η τελευταία της ταινία μεγάλου μήκους ήταν «Οι άγνωστοι της νύχτας» (1970) με το Γιώργο Καμπανέλη, τον Λυκούργο Καλλέργη και τη Σούλα Κοψίνη.

Η Μαρία Πλυτά υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, η οποία την ανακήρυξε το 1986 επίτιμο μέλος της για τη μεγάλη της προσφορά στον κινηματογράφο.

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 91 ετών, στις 4 Μαρτίου 2006.

Πηγή: sansimera.gr
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/plita-39810/feed/
<![CDATA[Όταν το 2016 στο Ολύμπιον ο Δημήτρης Ειπίδης αποχαιρέτησε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (βίντεο)]]> http://www.kulturosupa.gr/cinemania/otan-eipidis-39804/ http://www.kulturosupa.gr/cinemania/otan-eipidis-39804/#comments +Wed, 03 Mar 2021 09:32:00 +0000 32 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/otan-eipidis-39804/ Ήταν η 18η κατά σειρά διοργάνωση και ήταν η τελευταία βραδιά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όταν ο Δημήτρης Ειπίδης ανέβαινε στη σκηνή του κατάμεστου Ολύμπιον για να απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή λήξης.


]]>
 


Αιωνία του η μνήμη.

 
 
 
Ήταν η 18η κατά σειρά διοργάνωση και ήταν η τελευταία βραδιά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όταν ο Δημήτρης Ειπίδης ανέβαινε στη σκηνή του κατάμεστου Ολύμπιον για να απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή λήξης.
 
Όλοι ξέραμε από καιρό πως ήταν άρρωστος και αυτή η βραδιά θα ήταν η τελευταία για τον εμπνευστή που δημιούργησε ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, αναμφισβήτητα.
 
 
Καταχειροκροτούμενος και δικαιωμένος χαιρέτησε για τελευταία φορά το κοινό, υποσχόμενος πως «θα συνεχίζω να στηρίζω το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που είναι πραγματικά παιδί μου»
 
Φυσικά δεν τον ξαναείδαμε ποτέ, απλά μάθαμε πως έφυγε από τη ζωή στις 6 Ιανουαρίου 2021
 
Ορθώς, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από φέτος τιμά τον  Δημήτρη Ειπίδη με μία σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις (διαβάστε σχετικά εδώ).
 

 
Και είναι το παρακάτω βίντεο εκείνης της βραδιά (2016) για να μας θυμίζει…
«τον άνθρωπο που υπηρέτησε πιστά επί σειρά ετών τον κινηματογράφο, τον ιδρυτή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και επί χρόνια διευθυντή του οργανισμού, έναν οραματιστή που σύστησε στον κόσμο ένα νέο είδος σινεμά και ανακάλυψε μεγάλους δημιουργούς…»
 
Αιωνία του η μνήμη.
 
 

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/otan-eipidis-39804/feed/
<![CDATA[Τον ιδρυτή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Εϊπίδη τιμά το φεστιβάλ ]]> http://www.kulturosupa.gr/cinemania/23-doc-eipi-39792/ http://www.kulturosupa.gr/cinemania/23-doc-eipi-39792/#comments +Tue, 02 Mar 2021 12:48:00 +0000 31 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/23-doc-eipi-39792/ Εναν οραματιστή που σύστησε στον κόσμο ένα νέο είδος σινεμά και ανακάλυψε μεγάλους δημιουργούς.]]>
Δ.Τ.
Με μία σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τον Δημήτρη Εϊπίδη, τον άνθρωπο που υπηρέτησε πιστά επί σειρά ετών τον κινηματογράφο, τον ιδρυτή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και επί χρόνια διευθυντή του οργανισμού, έναν οραματιστή που σύστησε στον κόσμο ένα νέο είδος σινεμά και ανακάλυψε μεγάλους δημιουργούς.
 
 
Το τμήμα BerlinaleTalentsτου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θεσμοθέτησαν βραβείο που θα απονεμηθεί σε ένα σενάριο ή μια ιδέα για ντοκιμαντέρ. Η πρώτη απονομή του βραβείου θα γίνει στο πλαίσιο του 71ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου στις 4 Μαρτίου 2021. Παράλληλα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ετοιμάζει ένα βιβλίο για τον Δημήτρη Εϊπίδη σε ελληνικά και αγγλικά, με κείμενα σημαντικών ανθρώπων του σινεμά, όπως ο Τζαφάρ Παναχί και ο Μπέλα Ταρ, μεταξύ άλλων. Επίσης, το Φεστιβάλ μετονομάζει το μεγάλο βραβείο του τμήματος Newcomersσε βραβείο «NewcomersΔημήτρης Εϊπίδης» και αυξάνει το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει σε 10.000 ευρώ.
 


Νέο βραβείο στο τμήμα BerlinaleTalents του Φεστιβάλ Βερολίνου
 
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκινά μια σπουδαία συνεργασία με το τμήμα Berlinale Talents, την ετήσια συνάντηση και πλατφόρμα δικτύωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου για ανερχόμενους σκηνοθέτες, απονέμοντας ένα βραβείο σε ένα σενάριο ή σε μία ιδέα για ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο πρόγραμμα Doc Station του τμήματος Berlinale Talents, τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη μνήμη και το έργο του Δημήτρη Εϊπίδη.
 
Το βραβείο, μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που αγκάλιασε το BerlinaleTalents, έχει ως στόχο να στηρίξει τους ανερχόμενους δημιουργούς που τόσο πίστευε ο Δημήτρης Εϊπίδης.
 
Το Berlinale Talents αποτελεί μια πλατφόρμα ανάπτυξης ταλέντων που φιλοξενεί εξαιρετικά και φιλόδοξα ταλέντα από ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να μπορούν να δικτυωθούν, να παρουσιάσουν και να εργαστούν πάνω στα μελλοντικά τους πρότζεκτ. Το DocStation, το πρόγραμμα του Berlinale Talents, αφιερωμένο στο ντοκιμαντέρ, στρέφει το βλέμμα στους ντοκιμαντερίστες και στις ταινίες τεκμηρίωσης του αύριο.
 
Τριμελής επιτροπή θα απονείμει φέτος για πρώτη φορά το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, σε ένα από τα δέκα πρότζεκτ που συμμετέχουν στο DocStationτου BerlinaleTalents.
 
Τα τρία μέλη της κριτικής επιτροπής είναι η παραγωγός, διανομέας, salesagent Φίλιπα Κοβάρσκι (Cinephil, Ισραήλ), η σκηνοθέτις Μαριάννα Οικονόμου (Ελλάδα) και ο Μίχαελ Στιτς, υπεύθυνος τμήματος Panorama του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (Γερμανία).
 
 
Βιβλίο - αφιέρωμα
 
To Φεστιβάλ ετοιμάζει μία δίγλωσση ειδική έκδοση (σε ελληνικά και αγγλικά) αφιερωμένη στον Δημήτρη Εϊπίδη, η οποία τιμά τη μνήμη του, αποτιμά την προσφορά του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στη διεθνή φεστιβαλική κοινότητα (τόσο στον τομέα του ντοκιμαντέρ, όσο και στο σινεμά μυθοπλασίας) και σκιαγραφεί την προσωπικότητά του και τους σταθμούς της λαμπρής επαγγελματικής του πορείας σε πέντε ηπείρους, από τη δεκαετία του ’60 έως τις μέρες μας.
 
Η έκδοση περιλαμβάνει πρωτότυπα κείμενα γραμμένα από σημαντικούς σκηνοθέτες με τους οποίους σχετίστηκε –και σε πολλές περιπτώσεις έκανε ευρύτερα γνωστούς–, από προσωπικότητες του φεστιβαλικού χώρου στον Καναδά, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, καθώς και από συνεργάτες που μαθήτευσαν στο πλάι του και ανακάλυψαν, χάρη στο ιδιαίτερο βλέμμα και το απαράμιλλο ταλέντο του, έναν διαφορετικό, αδέσμευτο κινηματογράφο.
 
Ο πολυβραβευμένος ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί, ο σπουδαίος ούγγρος δημιουργός Μπέλα Ταρ, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο Πιρς Χάντλινγκ, ο συν-ιδρυτής (μαζί με τον Εϊπίδη) του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ με έμφαση στο νέο κινηματογράφο Κλωντ Σαμπερλάν και η Άλι Ντερκς, ιδρύτρια και πρώην διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Άμστερνταμ (IDFA) θυμούνται, μεταξύ άλλων, τον Δημήτρη Εϊπίδη και τη συνεισφορά του στο παγκόσμιο σινεμά. Παράλληλα, το Φεστιβάλ είναι σε επικοινωνία με κορυφαίους δημιουργούς που γνώριζαν τον Δημήτρη Εϊπίδη και το έργο του και τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν σύντομα.
 
Η ειδική έκδοση θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του υβριδικού 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου σε φυσικούς χώρους και online, και θα περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Θα είναι διαθέσιμη στο e-shopτου Φεστιβάλ, καθώς και στα βιβλιοπωλεία, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη.
 
 
Μετονομασία Newcomers σε βραβείο Δημήτρης Εϊπίδης
 
Τιμώντας την αγάπη του Δημήτρη Εϊπίδη για την ανακάλυψη νέων δημιουργών και ταλέντων του μέλλοντος, το Φεστιβάλ μετονομάζει το βραβείο καλύτερης ταινίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος Newcomers του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε «Βραβείο Newcomers Δημήτρης Εϊπίδης». Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers συμμετέχουν πρώτες ή δεύτερες ταινίες δημιουργών.
 
Επίσης, το Φεστιβάλ αυξάνει το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο από 8.000 σε 10.000 ευρώ, ως μία ελάχιστη αναγνώριση της συνεισφοράς του Δημήτρη Εϊπίδη στο σινεμά και της στήριξης που παρείχε σε πολλές γενιές νέων σκηνοθετών.
 
 
 
 

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/23-doc-eipi-39792/feed/
<![CDATA[Όλες οι ταινίες που θα προβληθούν στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.]]> http://www.kulturosupa.gr/cinemania/23-doc-tainies-39773/ http://www.kulturosupa.gr/cinemania/23-doc-tainies-39773/#comments +Mon, 01 Mar 2021 16:48:00 +0000 31 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/23-doc-tainies-39773/ To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιστρέφει online και παρουσιάζει τα καλύτερα ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο, ένα συναρπαστικό αφιέρωμα και τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες τεκμηρίωσης για παιδιά και νέους.


]]>
 

To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιστρέφει online και παρουσιάζει τα καλύτερα ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο, ένα συναρπαστικό αφιέρωμα και τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες τεκμηρίωσης για παιδιά και νέους.

.
Συνολικά 50 ντοκιμαντέρ θα προβληθούν από την Πέμπτη 4 έως την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021 μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.
Επίσης εγκαινιάζοντας το νέο τμήμα για podcast διοργανώνουμε workshops και μια ανοιχτή συζήτηση για το κοινό.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος με υβριδικό τρόπο. Από τις 4 έως τις 14 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί online, ενώ από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021 το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί σε φυσικούς χώρους και online.Το καλοκαίρι θα προβληθούν τα τρία διαγωνιστικά τμήματα του 23ου ΦΝΘ, αλλά και τα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Η Αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από 25 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021 και προγραμματίζονται δράσεις της και σε εξωτερικούς χώρους.
.
ΛΙΣΤΑ ΤΑΙΝΙΩΝ
 
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: ΤΑΞΙΔΙ
 
 • ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ / TRAVELS IN THE CONGO, Marc ALLÉGRET, France, 1927, 117’
 • ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ / NIGHT MAIL, Harry WATT & Basil Charles WRIGHT, United Kingdom, 1936, 24’
 • ΑΝ ΕΙΧΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΜΗΛΕΣ / IF I HAD FOUR CAMELS, Chris MARKER, France-West Germany, 1966, 49’
 • ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ / REMINISCENCES OF A JOURNEY IN LITHUANIA, Jonas MEKAS, USA, 1972, 82’
 • ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ / FIRST CONTACT, Bob CONNOLLY & Robin ANDERSON, Australia, 1983, 52’
 • ΟΙ ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣ ΠΑΝΕ ΑΜΕΡΙΚΑ / LENINGRAD COWBOYS GO AMERICA, Aki KAURISMÄKI, Finland-Sweden, 1989, 78’
 • ROUTE ONE/ΗΠΑ / ROUTE ONE/USA, Robert KRAMER, United Kingdom-France-Italy, 1989, 255’
 • ATMAN, Pirjo HOKANSALO, Finland, 1996, 73’
 • ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ / THE LONG HOLIDAY, Johan VAN DER KEUKEN, The Netherlands, 2000, 145’
 • Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ / THE TRAIN STOP, Sergei LOZNITSA, Russia, 2000, 24’
 • ΣΤΑΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ / BUS STOP, Aktan Arym KUBAT (ABDYKALYKOV) & Ernest ABDYJAPAROV, Kyrgyzstan, 2000, 27’
 • ΤΖΟΓΟΣ, ΘΕΟΙ ΚΑΙ LSD / GAMBLING, GODS AND LSD, Peter METTLER, Canada-Switzerland, 2002, 180’
 • ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ / DOWN THERE, Chantal AKERMAN, Belgium-France, 2006, 78’
 • ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ / OF TIME AND THE CITY, Terence DAVIES, United Kingdom, 2008, 77’
 • ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ; / WHICH WAY HOME, Rebecca CAMMISA, USA, 2009, 82’
 • ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ / THE EXPEDITION TO THE END OF THE WORLD, Daniel DENCIK, Denmark-Sweden, 2013, 90’
 • Η ΓΗ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ / GHOSTLAND, Simon STADLER, Germany, 2016, 85’
 • ΤΟ ΑΠΩΤΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ / THE FARTHEST, Emer REYNOLDS, Ireland, 2017, 116’
 • ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ THF / CENTRAL AIROPORT THF, Karim AÏNOUZ, Germany-France-Brazil, 2018, 97’
 • ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΣ ΤΣΑΤΓΟΥΙΝ / NOMAD: IN THE FOOTSTEPS OF BRUCE CHATWIN, Werner HERZOG, United Kingdom, 2019, 86’
 • ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΧΤΙΟΥ / MIDNIGHT TRAVELER, Hassan FAZILI, USA-Qatar-Canada-United Kingdom, 2019, 87’
 • ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΒΟΡΡΑΣ / BIG NORTH, Dario ACOCELLA, Italy, 2020, 80’
 
 
 
NEXTGEN
 
 • ΖΗΤΩ Η ΑΓΑΠΗ! / LONG, LIVE, LOVE, Sine SKIBSHOLT, Denmark, 2020, 78’
 • ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ / SEAHORSE, Nele DEHNENKAMP, Germany, 2020, 16’
 • ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ / FOREST HYMN FOR LITTLE GIRLS, Sara BONAVENTURA, USA, 2019, 73’
 • ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ / OUR VOICES, Sonia MADRID, Spain-Italy, 2020, 60’
 • AWLAD, Ane IRAZABAL & Cosimo CARIDI, Spain-Italy, 2020, 65’
 • Η ΜΠΕΡΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΛΦΡΑΜ / BERTHA AND THE WOLFRAM, Tijs TORFS, Belgium, 2020, 15’
 • ΤΡΙΜΑΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ / CUT THE CHIT CHAT, Lea FOREST, France, 2019, 27’
 • ΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ / AN INTERMISSION, Edwin MINGARD, United Kingdom, 2020, 22’
 • ΜΙΚΡΕΣ ΜΠΑΛΑΡΙΝΕΣ / LITTLE BALLERINAS, Anne-Claire DOLIVET, France, 2020, 90’
 • ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ / DANCE LESSONS, Camilla MAGID, Denmark, 2019, 22’
 
 
 
TOP DOCS
 
 • Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ / THE GROCER’S SON, THE MAYOR, THE VILLAGE AND THE WORLD, Claire SIMON, France-Belgium, 2020, 111’
 • ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ / THE FILMMAKER’S HOUSE, Marc ISAACS, United Kingdom, 2020, 75’
 • ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΣΑΝ ΚΟΡΙΤΣΙ / LIFT LIKE A GIRL, Mayye ZAYED, Denmark-Egypt-Germany, 2020, 93’      
 • ΜΠΕΛΟΥΣΙ / BELUSHI, R.J. CUTLER, USA, 2020, 104’
 • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΙ ΕΙΡΗΝΗ / WAR AND PEACE, Massimo D’ANOLFI & Martina PARENTI, Italy-Switzerland, 2020, 128’
 • ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΗΣ / HER MOTHERS, Asia DÉR & Sari HARAGONICS, Hungary, 2020, 75’
 • ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ / CITY HALL, Frederick WISEMAN, USA, 2020, 275’
 • ΚΑΕΤΑΝΟ ΒΕΛΟΖΟ: ΜΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗ / NARCISSUS OFF DUTY, Renato TERRA & Ricardo CALIL, Brazil, 2020, 83’
 • ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ / NOTTURNO, Gianfranco ROSI, Italy-France-Germany, 2020, 100’
 • TΟ ΣΑΛΤΟ / THE JUMP, Giedre ZICKYTE, Lithuania-Latvia-France, 2020, 85’
 • ΛΕΥΚΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ / WHITE NOISE, Daniel LOMBROSO, USA, 2020, 95’
 • ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ / THE MOLE AGENT, Maite ALBERDI, Chile-USA-Germany-The Netherlands-Spain, 2020, 90’
 • ΡΑΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ / RADIOGRAPH OF A FAMILY, Firouzeh KHOSROVANI, Iran-Norway-Switzerland, 2020, 80’
 • Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΧΙΛΜΠΙΛΗΣ / THE LAST HILLBILLY, Thomas JENKOE & Diane Sara BOUZGARROU, France-Qatar, 2020, 80’
 • ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ / DOUBLE INCOME, KIDS, Hendrik SCHÄFER, Germany, 2019, 94’
 • ΣΦΑΛΜΑ ΣΤΟ MATRIX / A GLITCH IN THE MATRIX, Rodney ASCHER, USA, 2021, 108’
 • ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ / A SONG CALLED HATE, Anna HILDUR, Iceland, 2020, 90’
 • ΜΥΤΗ ΑΝΟΙΓΜΕΝΗ, ΑΔΕΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ / BLOODY NOSE, EMPTY POCKETS, Bill ROSS & Turner ROSS, USA, 2020, 98’
 

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/23-doc-tainies-39773/feed/