Rss title here http://www.kulturosupa.gr/cinemania/ put the rss description here. +Mon, 25 Sep 2017 16:44:00 +0300 en hourly 1 http://www.kulturosupa.gr/ http://www.kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://www.kulturosupa.gr/ <![CDATA[Επαναστάτης στη Σίκαλη: Μάθε για την ταινία πριν δεις στους κινηματογράφους.]]> http://www.kulturosupa.gr/cinemania/epanastatis-sikali-20785/ http://www.kulturosupa.gr/cinemania/epanastatis-sikali-20785/#comments +Mon, 25 Sep 2017 16:44:00 +0300 31 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/epanastatis-sikali-20785/ Ο ταραχώδης βίος του ασυμβίβαστου Τζ. Ντ. Σάλιντζερ μέχρι τη συγγραφή του λογοτεχνικού αριστουργήματος
 «Ο Φύλακας Στη Σίκαλη».
]]>
Ο ταραχώδης βίος του ασυμβίβαστου Τζ. Ντ. Σάλιντζερ μέχρι τη συγγραφή του λογοτεχνικού αριστουργήματος «Ο Φύλακας Στη Σίκαλη».
 
Σύνοψη
Ο κόσμος του θρυλικού συγγραφέα Τζ. Ντ. Σάλιντζερ μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, σε αυτήν την αποκαλυπτική ματιά στις εμπειρίες που διαμόρφωσαν έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους, αμφιλεγόμενους και αινιγματικούς συγγραφείς των καιρών μας.
 
Τοποθετημένο χρονικά στο πολύχρωμο κάδρο της Νέας Υόρκης στα μέσα του 20ου αιώνα, το «Επαναστάτης στη Σίκαλη» ακολουθεί τον νεαρό Σάλιντζερ (Νίκολας Χουλτ), ενόσω αυτός προσπαθεί να βρει τη «φωνή» του, φλερτάρει με τη διάσημη κοσμική Ούνα Ο’Νιλ (Ζόι Ντόιτς) και πολεμά στις πρώτες γραμμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτές είναι οι εμπειρίες που θα κυοφορήσουν τη δημιουργία του αριστουργήματός του «Ο Φύλακας στη Σίκαλη», θα τον κάνουν διάσημο –αλλά και διαβόητο- εν μία νυκτί και, τελικά, θα οδηγήσουν στην απόσυρσή του από τα φώτα της δημοσιότητας για όλη την υπόλοιπη ζωή του.
 

Μία απόλυτα προσωπική ιστορία

Το πρώτο βίωμα του σκηνοθέτη, Ντάνι Στρονγκ, με τον Σάλιντζερ, ήρθε στην ηλικία των 14 ετών, όταν πρωτοδιάβασε το αριστούργημά του, Ο Φύλακας στη Σίκαλη: «Ήταν η πρώτη φορά που διάβαζα κάτι που αντικατόπτριζε τόσο απόλυτα όσα ένιωθα», θυμάται ο Στρονγκ, «και αισθάνθηκα τα λόγια του χαρακτήρα τόσο οικεία, τόσο ειλικρινή. Ήταν το πιο αστείο βιβλίο που είχα διαβάσει μέχρι τότε. Ίσως είναι ακόμα.».
 
Η ιστορία του βιβλίου και ο συγγραφέας του, ρίζωσαν μέσα του για χρόνια, μέχρι που, εν τέλει, αγόρασε τα δικαιώματα της βιογραφίας «J.D. Salinger: ALife», δια χειρός Κένεθ Σλαβένσκι. «Ταυτίζομαι με πολλές από τις εμπειρίες του Σάλιντζερ ως συγγραφέα: η προσπάθεια να βρεις μία ιδέα, να χρησιμοποιείς την ίδια σου τη ζωή ως έμπνευση, να αντιμετωπίζεις την απόρριψη, να σημειώνεις συνεχώς, και πώς η συγγραφή επηρεάζει την προσωπική σου ζωή», αναφέρει ο Στρονγκ, σχετίζοντας τη διαδικασία, με αυτήν της μεταφοράς του βιβλίου στον κινηματογράφο. «Υπάρχουν πολλές από τις εμπειρίες του Σάλιντζερ που είναι οικείες για πάρα πολλούς συγγραφείς. Την ίδια στιγμή, όμως, τα γεγονότα της ζωής του ήταν απίστευτα δραματικά και μοναδικά».
 
Ο Στρονγκ βρήκε τον παραγωγό της ταινίας στο πρόσωπο του Τζέισον Σούμαν, ο οποίος γνώριζε για το project από τη στιγμή που το σενάριο ακόμα γραφόταν. «Βρισκόμουν σε αναμμένα κάρβουνα για να διαβάσω το σενάριο και να δούμε πως θα μπορέσουμε να κάνουμε την ταινία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σούμαν. Όπερ και εγένετο, με τους δύο άνδρες να επικοινωνούν με τον κορυφαίο παραγωγό, Μπρους Κοέν (American Beauty, Milk, Οδηγός Αισιοδοξίας) και την εταιρεία Black Label Media (Sicario: Ο Εκτελεστής, Demolition, La La Land).
 

Τα κατάλληλα πρόσωπα για τους υπέρ-απαιτητικούς ρόλους

Γνωστός ως πολύ μοναχικός, αλλά και αινιγματική προσωπικότητα, ο Σάλιντζερ εμφανίζεται στο «Επαναστάτης στη Σίκαλη» ως ένας αγχώδης, μα γοητευτικότατος 20χρονος. Πασχίζει να βρει τη θέση του στη λογοτεχνική σκηνή της Νέας Υόρκης, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι γεμάτος ζωή, εξωστρεφής και χωρίς ίχνος φόβου. Ενόσω ο χαρακτήρας του ωριμάζει, γνωρίζει τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα γεγονός που επρόκειτο να έχει σταθερή επιρροή στη συγγραφική του καριέρα και την ποιότητα ζωής του. «Έψαχνα κάποιον που θα μπορούσε να αποπνεύσει λάμψη, και ο Νίκολας Χουλτ ήταν η νεαρή διάνοια που αναζητούσα για να δώσει σάρκα και οστά σε αυτήν την προσωπικότητα», λέει ο Στρονγκ, που ήθελε να δείξει στο κοινό την επαναστατική, οργισμένη πλευρά του Σάλιντζερ.
 
Αποθεωτικά είναι και τα λόγια των παραγωγών για τον νεαρό Βρετανό. «Στη μέχρι στιγμής βραχύβια καριέρα του, ο Νικ έχει ήδη δείξει τρομακτικό εύρος ερμηνειών», είναι τα λόγια του Σούμαν. «Πραγματικά αντιπροσωπεύει απόλυτα το πνεύμα του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ –είναι γοητευτικός, σαρκαστικός, λαμπερός. Ο Νικ ήταν μακράν η καλύτερη και ξεκάθαρη επιλογή για τον ρόλο», αναφέρει από την πλευρά του ο Θαντ Λάκινμπιλ, μέλος της ομάδας παραγωγών της Black Label Media.
 
Παρότι ο ίδιος ο Χουλτ ήταν θαυμαστής της δουλειάς του Σάλιντζερ, προτού αποδεχθεί τον ρόλο, το να ερμηνεύσει τον χαρακτήρα του, αποδείχτηκε πολύ απαιτητική δουλειά. «Το να φέρνεις στη ζωή κάποιο πραγματικό πρόσωπο με τόσο πάθος και έντονο χαρακτήρα, που είναι τόσο καλός σε αυτό που κάνει, είναι συναρπαστικό, αλλά σε τρομάζει», λέει ο Χουλτ, που δηλώνει για τον Σάλιντζερ: «Το στιλ του είναι ασυμβίβαστο, αυτά που θέλει να κάνει, και πόσο ειλικρινές θέλει να είναι το γράψιμο του. Είναι αδυσώπητος και ανελέητος με αυτούς που είτε δεν συμφωνούν μαζί του, είτε δεν θέλουν να τον βοηθήσουν».
 
Αφότου έχει εκδιωχθεί από ουκ ολίγα σχολεία, και σε αμφισβήτηση, πλέον, της θέσης του ως συγγραφέα, ο Σάλιντζερ γράφεται στο πανεπιστήμιο Columbia και γνωρίζει τον Ουίτ Μπερνέτ, έναν καθηγητή που τον αφουγκράζεται αμέσως και τον βοηθά να συγκεντρώσει την ενέργεια του σε κάτι εποικοδομητικό. Περιγράφοντας τον χαρακτήρα του Μπερνέτ, αλλά και την απόφαση να τον ερμηνεύσει ο σπουδαίος Κέβιν Σπέισι, ο Στρονγκ εξηγεί: «Η ιστορία ανάμεσα στον Σάλιντζερ και τον Ουίτ είναι τόσο συναρπαστική –το ενδιαφέρον που έδειξε και η σκληρή αγάπη που του έδωσε. Όταν τα συγκεντρώνεις όλα μαζί, δεν  υπάρχει καλύτερος ηθοποιός να τα ερμηνεύσει από τον Κέβιν Σπέισι. Μπορεί να γίνει σκληρός, αλλά με θαυμαστή ειλικρίνεια και αυθεντικό πάθος».
 
Τα λόγια του σκηνοθέτη συνοψίζουν απόλυτα την ουσία της ταινίας. «Ελπίζω πως αυτή η ταινία θα εμπνεύσει μελλοντικούς καλλιτέχνες κάθε είδους, επειδή το φιλμ έχει ως θέμα τη δημιουργία σπουδαίας τέχνης, κάτι που υπάρχει σε κάθε της μορφή. Ελπίζω πως κάποιοι άνθρωποι θα εμπνευστούν να βγουν προς τα έξω και να θελήσουν να γίνουν οι επόμενοι Σάλιντζερ, σε όποιον τομέα θέλουν να βρίσκονται.»
 
5 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON
Σκηνοθεσία
Ντάνι Στρονγκ
Σενάριο
Ντάνι Στρονγκ
Παραγωγή
Μπρους Κοέν - Θαντ Λάκινμπιλ
- Τρεντ Λάκινμπιλ
- Τζέισον Σούμαν
Μόλι Σμιθ - Ντάνι Στρονγκ
Ηθοποιοί
Νίκολας Χουλτ
Κέβιν Σπέισι
Σάρα Πόλσον
Ζόι Ντόιτς
Φωτογραφία
Κρέιμερ Μοργκεντάου
Μοντάζ
Τζόζεφ Κρινγκς
Σχεδιασμός παραγωγής
Ντίνα Γκόλντμαν
Μουσική
Μπίαρ ΜακΚρίρι
Διάρκεια
106’
Διανομή
Odeon

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/epanastatis-sikali-20785/feed/
<![CDATA[Στην ταινία «Play» του Β. Λυμπερόπουλου ο Χρυσός Διόνυσος του 40ού Φεστιβάλ Δράμας - Όλα τα βραβεία.]]> http://www.kulturosupa.gr/cinemania/fest-dramas-vraveia-20766/ http://www.kulturosupa.gr/cinemania/fest-dramas-vraveia-20766/#comments +Sun, 24 Sep 2017 08:07:00 +0300 31 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/fest-dramas-vraveia-20766/  Στην ταινία «Play» του Βαγγέλη Λυμπερόπουλου απονεμήθηκε ο Χρυσός Διόνυσος του 40ού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας στην τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο.

]]>
Στην ταινία «Play» του Βαγγέλη Λυμπερόπουλου απονεμήθηκε ο Χρυσός Διόνυσος του 40ού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας στην τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο.

Η κριτική επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού τμήματος (αποτελούμενη από τους Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Ιφιγένεια Κοτσώνη, Θέλγεια Πετράκη, Γιάννη Σακαρίδη και Σπύρο Ν. Ταραβήρα) τίμησε το «Play» με το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης για «την δεξιοτεχνία και την αρτιότητα της εκτέλεσης μιας υψηλών προδιαγραφών παραγωγής». Το βραβείο συνοδεύεται από δύο χρηματικά έπαθλα της Φίνος Φιλμ (4.000 ευρώ) και της ΕΡΤ (3.000 ευρώ).

«Το "Play" είναι μία αλληγορία, ένα σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη φύση και ειδικότερα στην σημερινή κοινωνία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, ο οποίος από το 1995 μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται εκτεταμένα ως σκηνοθέτης και παραγωγός στο χώρο των διαφημιστικών ταινιών. Το «Play» είναι η πρώτη του κινηματογραφική απόπειρα: «Μετά από 22 χρόνια στη διαφήμιση είναι η πρώτη μου προσπάθεια να αφηγηθώ μια ιστορία διάρκειας μεγαλύτερης των 2 λεπτών».

Στην ταινία, ο πρόεδρος μιας μικρομεσαίας επιχείρησης εισάγει μια πρωτοποριακή πολιτική δημιουργικής απασχόλησης των εργαζομένων για μια ώρα κάθε μέρα, στήνοντας εν αγνοία του το σκηνικό για ένα τραγικό ατύχημα που θα επηρεάσει τις ζωές όλων. «Αυτό που θέλω να πω στους νέους σκηνοθέτες είναι να επιμένουν να κάνουν την ιδέα που έχουν στο μυαλό τους και όσα εμπόδια κι αν συναντήσουν να μην κάνουν πίσω, αλλά να συνεχίζουν να προσπαθούν», ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά τη βράβευσή του ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος.

Στα υπόλοιπα βραβεία της διοργάνωσης, ο Αργυρός Διόνυσος δόθηκε στην «Κατάψυξη» του Δημήτρη Νάκου για την «ειλικρίνεια και την εκφραστική δεινότητα με την οποία πραγματεύεται το καίριο ζήτημα της ανεργίας». Το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας απέσπασε η Φωτεινή Μπαξεβάνη για την ερμηνεία της στην ταινία «Ουρανία» της Δέσποινας Κούρτη και Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας ο Γιάννης Στάνκογλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Η ζωή μετά» του Χρήστου Σαγιά.

Το Βραβείο Σωκράτης Δημητριάδης για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας «Έλληνες του Κόσμου» δόθηκε στην ταινία « Testing Greta» της Άμπι Λούκας, το Βραβείο Ντοκιμαντέρ στην ταινία «Η μέθοδος» του Χάρη Γιουλάτου, το Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία στην «Ουρανία» της Δέσποινας Κούρτη και το Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας στο «Προφιτερόλ» της Χρυσάνθης Καρφή Κώη .

Το ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης» δόθηκε στην Σοφία Γεωργοβασίλη για την ταινία «Προετοιμασία», ενώ Τιμητική Διάκριση Σεναρίου απονεμήθηκε στον Δημήτρη Νάκο για το σενάριο της ταινίας «Κατάψυξη» την οποία και σκηνοθέτησε.

Το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου δόθηκε στην ταινία «Ουρανία» της Δέσποινας Κούρτη, το βραβείο της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο «Play» του Β. Λυμπερόπουλου, το Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας στο «Εισιτήριο» του Χάρη Σταθόπουλου και το Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών στον Μανού Τιλίνσκι για την οπτική αφήγηση της ταινίας « Μανέκι Νέκο» του Μανώλη Μαυρή.

Ακολουθεί αναλυτικά ο κατάλογος των βραβείων:

ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Χρυσός Διόνυσος: «Play» του Βαγγέλη Λυμπερόπουλου

Αργυρός Διόνυσος: «Κατάψυξη» του Δημήτρη Νάκου

Βραβείο Σωκράτης Δημητριάδης για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας «Ελληνες του Κόσμου»: «Testing Greta» της Αμπι Λούκας

Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Ντίνος Κατσουρίδης: «Προετοιμασία» της Σοφίας Γεωργοβασίλη

Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναίκα σκηνοθέτη: «Ουρανία» της Δέσποινας Κούρτη

Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας: «Προφιτερόλ» της Χρυσάνθης Καρφή Κώη

Βραβείο Ντοκιμαντέρ: «Η Μέθοδος» του Χάρη Γιουλάτου

Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Κλειδαράς για το «Χριστουγεννιάτικο Αντι-Παραμύθι» του Ευθύμη Χατζή

Τιμητική Διάκριση Σεναρίου: Δημήτρης Νάκος για την «Κατάψυξη»

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Φωτεινή Μπαξεβάνη για την «Ουρανία» της Δέσποινας Κούρτη

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Γιάννης Στάνκογλου για το «Η Ζωή Μετά» του Χρήστου Σαγιά

Τιμητική Διάκριση Μοντάζ: Θοδωρής Αρμάος για το «Μάνεκι Νέκο» του Μανώλη Μαυρή

Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής: Σταύρος Γασπαράτος για το «Μάνεκι Νέκο» του Μανώλη Μαυρή

Τιμητική Διάκριση Hχου: Βαγγέλης Ζέλκας για το «Εισιτήριο» του Χάρη Σταθόπουλου

Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ηχου: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος για το «Μάνεκι Νέκο» του Μανώλη Μαυρή

Τιμητική Διάκριση Σκηνικών: Βενετία Δεδεμάδη για το «Καληνύχτα» του Θάνου Κερμίτση

Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών: Σάντυ Καραγιάννη για το «Play» του Βαγγέλη Λυμπερόπουλου

Εύφημος Μνεία: «Mad Dogs» της Δανάης Παπαϊωάννου για το μονοπλάνο

Εύφημος Μνεία: «Brazuka» του Φαίδωνα Γκρέτσικου για την ερμηνεία τού Μπόικο Πασκάλεβ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Grand Prix 2017 (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ εκ μέρους της Raycap): «Imago» του Ρέιμουντ Γκουτιέρεζ

Δεύτερο Βραβείο: «Genaro» των Αντρές Πόρας και Χεσούς Ρέγιες

Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2017», της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου: «The Circle» της Ρούκεν Τέκες

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης: «Φράγμα» του Γιώργου Τελτζίδη

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: «The Shadow Over Prague» του Μάρεκ Μπέργκερ

Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE: «Fugazi» του Λοράν Μισελέτ

Τιμητική Διάκριση Ανδρικής Ερμηνείας: Πέντερ Χολμ Γιοχάνσεν για το «Odd Job Man»

Βραβείο Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»: «Genaro» των Αντρές Πόρας και Χεσούς Ρέγιες

Εύφημος Μνεία: «Η Ασήμαντη Ζωή της Ελένης Παυλή» του Μιχάλη Χαπέσιη

Εύφημος Μνεία: «A Brief History of Princess X» του Γαμπριέλ Αμπράντες

Pitching Lab: «Από το Μπαλκόνι» του Αρη Καπλανίδη

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: «A brief history of princess X» του Γκαμπριέλ Αμπράντες

Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. (Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα: «Ουρανία» της Δέσποινας Κούρτη

Βραβείο Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών για την καλύτερη φωτογραφία από νέο Έλληνα κινηματογραφιστή: Μανού Τιλίνσκι για το «Μανέκι Νέκο»

Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΕΤΕΚΤ: «Play» του Βαγγέλη Λυμπερόπουλου

Βραβείο Ο.Λ.Κ.Ε. (Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας): «Το Εισιτήριο» του Χάρη Σταθόπουλου

Κίνητρα Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Από 2000 ευρώ για την επόμενη ταινία τους κερδίζουν οι ταινίες: «Καληνύχτα» του Θάνου Κερμίτση, «Μάνεκι Νέκο» του Μανώλη Μαυρή, «Ουρανία» της Δέσποινας Κούρτη και «Στάση» της Μαύρας Πεπονή. Επίσης, το ΕΚΚ απένειμε το Βραβείο Pitching Lab στο «Who Shall We Kill Tonight» του Ομέρ Καπόγλου. 

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/fest-dramas-vraveia-20766/feed/
<![CDATA[ΧΑΡΙ ΝΤΙΝ ΣΤΑΝΤΟΝ (HARRY DEAN STANTON) Ο ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ-ΜΕΓΑΛΩΝ ΡΟΛΩΝ]]> http://www.kulturosupa.gr/cinemania/harry-dean-stanton-20762/ http://www.kulturosupa.gr/cinemania/harry-dean-stanton-20762/#comments +Sat, 23 Sep 2017 19:26:00 +0300 31 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/harry-dean-stanton-20762/ Σε ηλικία 91 χρόνων πέθανε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου ο ηθοποιός Harry Dean Stanton (Χάρι Ντιν Στάντον) στο νοσοκομείο Cedars Sinai στο Λος Άντζελες.]]> Γράφει η Σοφία Μαγουλιώτη
 
Σε ηλικία 91 χρόνων πέθανε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου ο ηθοποιός Harry Dean Stanton (Χάρι Ντιν Στάντον) στο νοσοκομείο Cedars Sinai στο Λος Άντζελες.
.
Στα 60 χρόνια της καριέρας του, ο Αμερικανός ηθοποιός συνεργάστηκε με μερικούς από τους πλέον αξιόλογους και αναγνωρισμένους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ, όπως οι Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Wim Wenders, David Lynch, Sam Peckinpah, Ridley Scott. Όχι ότι χρειαζόταν την βοήθεια κάποιου σκηνοθέτη για να προβάλει το μεγάλο του ταλέντο, αυτό από μόνο του μιλούσε πάντα μέσα από τον ίδιο και τους ρόλους του. Η καριέρα του και το βιογραφικό του λένε ότι το να τον χαρακτηρίσεις έναν επιτυχημένο ηθοποιό χαρακτήρων δεν είναι το μόνο που τον αντιπροσωπεύει. Με ρόλους στο Repo Man, Paris Texas, Pretty in Pink, Red Dawn, The Straight Story, Twin Peaks και στην τηλεοπτική σειρά Big Love, μαζί με το Alien και το Godfather II  είναι μόνο ένα δείγμα από την πολύάσχολη καριέρα του, μια πραγματικά υπέρ παραγωγική πορεία. Ο ίδιος ως ενεργός ηθοποιός μαζί με την χαρακτηριστική του φυσιογνωμία και τις εξαιρετικές ερμηνείες του υπήρξαν το εισιτήριο του προκειμένου να εμφανιστεί σε πάνω από 100 ταινίες και 50 τηλεοπτικά επεισόδια.
 
Ο Στάντον γεννήθηκε στο δυτικό Ίρβιν στο Κεντάκι στις 14 Ιουλίου του 1926. Η προσωπική του διαδρομή στον κόσμο του Χόλιγουντ ξεκίνησε το 1957 με τον πρώτο του ρόλο σε κινηματογραφική παραγωγή στην μέτρια ταινία Tomahawk Trail. Γρήγορα όμως τράβηξε την προσοχή των παραγωγών που τον επέλεξαν για τον ρόλο του cowboy και του στρατιώτη σε πολλές ταινίες στις οποίες έπαιξε από τα τέλη του 1950 μέχρι τις αρχές του 1960. Το αστέρι του συνέχισε γινόταν λαμπρότερο και έλαβε καλύτερους ρόλους στους οποίους μπορούσε να αναδείξει το χαλαρό του στυλ όπως στο Cool Hand Luke (1967), στο Kelly’s Heroes (1970),  στο Dillinger (1973), στο The Godfather Part II (1974) και τέλος στο Alien (1979). Εκείνη την εποχή τον Στάντον τον πρόσεξε ο φημισμένος σκηνοθέτης Wim Wenders, που του έδωσε τον καλύτερο ρόλο του ως Τράβις στην ταινία Paris Texas (1984). Σειρά είχε ο σκηνοθέτης Alex Cox που έδωσε στον Στάντον έναν ρόλο που πραγματικά τον έφερε στην πρώτη γραμμή, στην γρήγορη cult ταινία Repo Man (1984).
 
Ο Στάντον είχε μεγάλη ζήτηση και η μοναδική του φυσιογνωμία του άνοιξε τις πόρτες για οποιονδήποτε ρόλο, από αυτόν του πατέρα στο mainstream έργο Pretty in Pink (1986), τον καλόκαρδο αλλά χτυπημένο από την μοίρα ιδιωτικό ντέντεκτιβ στο Wild at Heart (1990) και μέχρι τον τρελό αλλά πονηρό επιστήμονα στο Escape from New York (1981).
 
Υπήρξε κάτι σχεδόν μυστικιστικό γύρω από αυτόν τον άνδρα, με πολλούς σύντομους, αδιαμφισβήτητους ακόμη και αξιομνημόνευτους ρόλους που δεν θα γνώριζες ότι πραγματικά ήταν δικοί του, ακόμη και αν τον έχεις δει σε κάποια ταινία, χωρίς να το ξανασκεφτείς, Θα αναρωτηθείς «Είναι όντως αυτός που νομίζω;».
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η ταινία The Avengers μία από τις μεγαλύτερες, τις πιο υποσχόμενες ταινίες όλων των εποχών, με ένα περίφημο cast ηθοποιών, με συνεχόμενη δράση. Πριν την μεγάλη αποκορύφωση, βλέπουμε μια σχετικά ήρεμη σκηνή όπου ο Harry Dean Standon, κοιτάζει από ψηλά τον Hulk, ρωτώντας τον αν είναι εξωγήινος. Κάποιοι θα γελάσουν με τον μπερδεμένο ηλικιωμένο που κάνει μια ανόητη ερώτηση, οι υπόλοιποι θα αναγνωρίσουν τον ηθοποιό και θα γελάσουν γιατί γνωρίζουν ότι έχει συναντηθεί με ένα εξωγήινο στο παρελθόν. Μιλάμε φυσικά για το Alien μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούσε ως βοηθός μηχανικού με το όνομα Brett, όπου ήταν μέλος ενός μοναδικού cast σπουδαίων ηθοποιών. Μπορεί ο χαρακτήρας του Brett να μην ήταν ηρωικός ή έντονος, ο Σταντον όμως δίνει βάθος στον ρόλο του. Η χαρακτηριστική του φυσιογνωμία και το εύρος των εκφράσεων του προσώπου δείχνουν πόσο ικανός ήταν  να ζωντανέψει τον χαρακτήρα που υποδυόταν, περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε σκηνή δράσης ή δράματος. Είναι ικανός να πει τόσα πολλά χωρίς καν να ανοίξει το στόμα του, αυτό είναι χαρακτηριστικό και χάρισμα του πραγματικά σπουδαίου ηθοποιού.
 
Ο Στάντον δεν πήρε ποτέ την απόφαση να αποσυρθεί για να ξεκουραστεί από τα γυρίσματα, αρέμενε ένας ενεργός ηθοποιός του κινηματογράφου με τις τελευταίες του εμφανίσεις να έχουν γίνει στις ταινίες Fear and Loathing in Las Vegas (1998), The Green Mile (1999) και The man Who Cried (2000).
.
Εμφανίστηκε σε τρεις ταινίες που προτάθηκαν για Oscar στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας: How The West Was Won (1962), The Godfather: Part II (1974) και The Green Mile (1999). Από αυτές μόνο το The Godfather: Part II κέρδισε το βραβείο.
Οι νεότεροι θα τον θυμούνται για την εκπληκτική του ερμηνεία στην τηλεοπτική σειρά της HBO « Big Love», στο ρόλο ενός διεφθαρμένου πολύγαμου ο οποίος διατηρούσε μια νοσηρή σχέση με τρεις γυναίκες.
 
Θα ήταν κρίμα να παραλείψω να αναφερθώ και στο γεγονός ότι ο Στάντον υπήρξε ένας επιτυχημένος μουσικός. Τραγούδησε και έπαιξε κιθάρα με την μπάντα του, τους The Harry Dean Stanton Band για πάνω από δέκα χρόνια κάνοντας συχνά εμφανίσεις στο Λος Άντζελες. Ο ήχος τους ήταν μία μίξη jazz, pop και tex-mex.
 
Ο Στάντον έγινε μια cult μορφή του κινηματογράφου και της μουσικής και όταν η Debbie Harry τραγούδησε τους στίχους «I wanna dance with Harry Dean …» στην μεγάλη επιτυχία του 1990 “ I Want That Man” αναφερόταν στον ίδιο.
Σίγουρα θα λήψει σε πολλούς, ευτυχώς όμως που έχει αφήσει μια τεράστια παρακαταθήκη ώστε να μην ξεχαστεί.
 
Η τελευταία του ταινία η οποία αναμένεται να προβληθεί και στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες είναι το «Lucky». 
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/harry-dean-stanton-20762/feed/
<![CDATA[ΤΟ ΑΥΤΟ (ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΩ)]]> http://www.kulturosupa.gr/cinemania/to-afto-pou-perimeno-20760/ http://www.kulturosupa.gr/cinemania/to-afto-pou-perimeno-20760/#comments +Sat, 23 Sep 2017 18:20:00 +0300 31 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/to-afto-pou-perimeno-20760/  Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η χρονιά του Στίβεν Κινγκ. Ή σωστότερα μια εποχή δριμείας χολλυγουντιανής εφόρμησης στην πλούσια βιβλιοθήκη του, με τον Κινγκ χαλαρό στην πολυθρόνα του να παρακολουθεί (αργοπίνοντας ένα ποτήρι τσάι και με την Moly AKA The Thing Of Evil -τον σκύλο του- αγκαλιά,) το εισόδημα του να αυξάνεται και να παραχωρεί –φαινομενικά- πλήρη δημιουργική αυτονομία σε κινηματογραφιστές.

]]>
Από τον Χρήστο Κόνιαρη.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η χρονιά του Στίβεν Κινγκ. Ή σωστότερα μια εποχή δριμείας χολλυγουντιανής εφόρμησης στην πλούσια βιβλιοθήκη του, με τον Κινγκ χαλαρό στην πολυθρόνα του να παρακολουθεί (αργοπίνοντας ένα ποτήρι τσάι και με την Moly AKA The Thing Of Evil -τον σκύλο του- αγκαλιά,) το εισόδημα του να αυξάνεται και να παραχωρεί –φαινομενικά- πλήρη δημιουργική αυτονομία σε κινηματογραφιστές.
 
Οι απανταχού θαυμαστές του πέρασαν ένα κ-αυτό καλοκαίρι, με κυκλοφορίες όπως το απογοητευτικό σίκουελ του λογοτεχνικού Μαύρου Πύργου και την –πραγματικά τερατώδη- τηλεοπτική μεταφορά της Ομίχλης, teasers για το επερχόμενο Gerald’s Game του Netfilx, νεότερα για το τηλεοπτικό μπριαμ ιστοριών Castle Rock, και με κορωνίδα όλων το βαρύ προμοτάρισμα του φρέσκου Αυτού (στις ελληνικές αίθουσες από 28/9).
 
Η επαφή της πλειονότητας του κοινού με αυτό το έργο είναι μία τηλεταινία του 1990 αποτελούμενη από δύο μέρη, που για κάποιον λόγο όλοι την θυμόμαστε πιο τρομακτική απ’ όσο πραγματικά είναι. Ίσως αυτό να οφείλεται στην υποκριτική δύναμη και το μακιγιάζ του Τιμ Κάρι, αλλά με μια πιο κριτική ματιά, έχουμε να κάνουμε με ένα άνισο σενάριο, πρόχειρα εφέ και μια καρτουνίστικη ενσάρκωση του κλόουν Πέννυγουαιζ, που είναι περισσότερο κατάλληλη για την δημιουργία τρομακτικών gifs κι ενσταντανέ, παρά να στοιχειώσει την οθόνη μας.
 
31 χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, η πρώτη κινηματογραφική του μεταφορά είναι γεγονός και ήδη σπάει ταμεία όπου προβάλλεται. Γεμάτη υποσχέσεις και χωρισμένη σε δύο μέρη, έρχεται να το αποδώσει πιστά και να το δικαιώσει (σημ.: το βιβλίο λογοκρίθηκε σε πολλά σημεία κατά την τηλεοπτική του μεταφορά).
 
Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή: μία παρέα περιθωριοποιημένων παιδιών σε μία μικρή πόλη του Μέην δοκιμάζει γενναίες δόσεις υπερφυσικού τρόμου, όταν έρχεται αντιμέτωπη με έναν απόκοσμο κλόουν και τους χειρότερους φόβους τους, μία εμπειρία που αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στην μετέπειτα πορεία της ζωής τους.
 
Το έργο αυτό (no pun intended) του Κινγκ με το τρομακτικό εξώφυλλο (και τις ακόμα πιο τρομακτικά πυκνογραμμένες σελίδες), είναι πάνω απ’ όλα μια ιστορία ενηλικίωσης, το δίδυμο αδελφάκι του Τέλους της Αθωότητας (Στάσου Πλάι Μου), η σε-όρους-Pink-Floyd σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, δίπλα στην αντίστοιχη φωτεινή της παραπάνω νουβέλας. Κι αυτό ακριβώς φαίνεται να αγκαλιάζει η νέα μεταφορά με μία αίσθηση σεβασμού.
 
Πιστή στο αίσθημα της νοσταλγίας, η ταινία τοποθετεί την δράση της στο 1989 και το σήμερα, δημιουργώντας παράλληλα και την μεγαλύτερη δομική διαφορά της με το βιβλίο (που διαδραματίζεται στις δεκαετίες του ‘50 και του ’80 αντίστοιχα), και οδεύει –τουλάχιστον στο πρώτο μέρος- σε μία πιο γραμμική αφήγηση. Σκηνοθετημένη από τον Andy Muschetti του Mama (μετά την αποχώρηση του Cary Fukunaga από το σκηνοθετικό τιμόνι καθώς δεν βρήκε το υλικό “ιδιαίτερα τρομακτικό”), δείχνει να έχει όλα τα δοκιμασμένα συστατικά της επιτυχίας, φροντισμένη παραγωγή, jumpscares, αμερικανικά προάστια και μία ευτυχή συγκυρία: την εκμετάλλευση του πρόσφορου εδάφους ρετρολαγνείας για τα 80s που δημιούργησε το Stranger Things. Διόλου τυχαία, τα δύο πρότζεκτ παρουσιάζουν αισθητικές ομοιότητες και την ίδια αγάπη για το σινεμά του ‘80, ενώ μάλιστα στο Αυτό πρωταγωνιστεί και ο αρσενικός προεφηβικός κλώνος της Σέλεϊ Ντυβάλ που γνωρίσαμε στο Stranger Things.
 
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να δωθεί στον νέο Πέννυγουάιζ, τον βασικό παράγοντα δημιουργίας hype γύρω από την ταινία, ρόλος που πήγε στον Bill Skarsgaard. Με προϋπηρεσία έναν ρόλο στο άνισο Hemlock Grove και σύμμαχο το 1.92 μέτρα ύψος του, η επιλογή του μοιάζει δικαιολογημένη. Υποκειμενικά, όμως, η υδροκεφαλίαση του νέου Πέννυγουάιζ, το υπερβολικό μακιγιάζ και τα μπροστινά του λαγόδοντα ήρθαν σε κραυγαλαία αντίθεση με τον ορισμό μου για το τρομακτικό. Στα θετικά, η νέα (εμπνευσμένη από την ελισιαβετιανή περίοδο) στολή του κλόουν, που ήρθε να μας αποζημιώσει για την φορεσιά του Τιμ Κάρι (ναι, όντως, ήταν φτυστή με αυτή που φορούσε ο θείος σου τσικνοπεμπτιάτικα σε 90’ς φωτογραφίες).
 
Το Αυτό είτε θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μας (για πρόκληση τρόμου ή έστω σκοτεινής νοσταλγίας), είτε θα χάσει πόντους υπερβασιζόμενο στα εφφέ. Οι μέχρι τώρα κριτικές, πάντως, είναι με το μέρος του –το ίδιο και η αμβλυμένες απαιτήσεις του Στίβεν. Το αν θα λερώσουμε τα Κάλβιν Κλόουν εσώρουχά μας από φόβο είναι αμφίβολο. Το σίγουρο, όμως,  είναι ότι φοριούνται ήδη πολύ.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/to-afto-pou-perimeno-20760/feed/
<![CDATA[Απολαύστε το trailer της ταινίας Red Sparrow - Κόκκινο Σπουργίτι με την υπέροχη Τζένιφερ Λόρενς]]> http://www.kulturosupa.gr/cinemania/red-sparrow-20728/ http://www.kulturosupa.gr/cinemania/red-sparrow-20728/#comments +Fri, 22 Sep 2017 10:00:00 +0300 31 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/red-sparrow-20728/ Έρχεται στους κινηματογράφους από την Odeon.

]]>
Η Ντομίνικα Εγκόροβα έχει πολλές ιδιότητες.
Αφοσιωμένη κόρη, αποφασισμένη να προστατέψει τη μητέρα της με κάθε κόστος.
Πρίμα μπαλαρίνα με τέτοια ένταση, που έχει ωθήσει το μυαλό και το σώμα της στα όρια.
Αριστοτεχνική στην μάχη της αποπλάνησης και της παραπλάνησης.
 
Όταν της τυχαίνει ένας τραυματισμός που την αναγκάζει να τερματίσει την καριέρα της, η Ντομίνικα και η μητέρα της αντιμετωπίζουν ένα δυσοίωνο, αβέβαιο μέλλον. Αυτός είναι και λόγος που πέφτει θύμα εκμετάλλευσης για να γίνει η νέα στρατιώτης της σχολής «Σπουργίτι», μίας μυστικής υπηρεσίας που εκπαιδεύει ξεχωριστούς νεαρούς ανθρώπους να χρησιμοποιούν το σώμα και το μυαλό τους ως όπλο.  Αφού υπομένει τη σαδιστική, διεστραμμένη διαδικασία εκπαίδευσης, αναδύεται ως το πιο επικίνδυνο «Σπουργίτι» που έχει βγάλει ποτέ η υπηρεσία. Η Ντομίνικα, πλέον, θα πρέπει να συμφιλιώσει τον παλιό εαυτό της, με τη δύναμη που κατέχει τώρα, την ίδια ώρα που η ζωή της και όλοι αυτοί που αγαπά βρίσκονται σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένου κι ενός πράκτορα της CIA που προσπαθεί να την πείσει πως είναι ο μόνος τον οποίο μπορεί να εμπιστευτεί.
 
Έρχεται στους κινηματογράφους από την Odeon.
 
Σκηνοθεσία: Φράνσις Λόρενς
Σενάριο: Τζάστιν Χέιθ
Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τζέισον Μάθιους
Παραγωγή: Πήτερ Τσέρνιν και Στιβ Ζέιλιαν
Ηθοποιοί: Τζένιφερ Λόρενς, Τζόελ Έτζερτον, Ματίας Σένερτς, Τζέρεμι Άιρονς, Μαίρη –Λουίζ Πάρκερ, Σάρλοτ Ράμπλινγκ 

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/red-sparrow-20728/feed/
<![CDATA[Πάμε σινεμά; Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (και όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη – Από 21/9/2017.]]> http://www.kulturosupa.gr/cinemania/nees-tainies-21-9-2017-20718/ http://www.kulturosupa.gr/cinemania/nees-tainies-21-9-2017-20718/#comments +Thu, 21 Sep 2017 13:52:00 +0300 31 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/nees-tainies-21-9-2017-20718/  Πάμε σινεμά; Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (και όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη – Από 21/9/2017.

]]>

ΑΚΟΜΑ ΚΡΥΒΟΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΠΝΙΣΩ

A MON AGE JE ME CACHE ENCORE POUR FUMER / I STILL HIDE TO SMOKE Κοινωνική, Έγχρ., Διάρκεια: 90'
Παραγωγή: Γαλλία - Ελλάδα - Αλγερία-Σκηνοθεσία: Ραϊανά Ομπερμάγιερ Πρωταγωνιστούν: Χιάμ Αμπάς, Μπιγιουνά, Νάντια Κατσί, Φαντίλα Μπελκεμπλά
Υπόθεση
Μεγάλο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στο Μπέη Χαμάμ στη Θεσσαλονίκη.
Αλγερία 1995: Η Φατιμά, μια αποφασιστική γυναίκα και επικεφαλής μασέρ ενός χαμάμ σε μια περίοδο κατά την οποία η κατάσταση είναι τεταμένη στην πρωτεύουσα, γίνεται μάρτυρας από μακριά μιας τρομοκρατικής επίθεσης και ενώ προσπαθεί να ηρεμήσει, η ατμόσφαιρα αποδεικνύεται πολύ τεταμένη στον μικρό περίκλειστο κόσμο της, όπου συναντά δυσκολίες στη διατήρηση της τάξης. Η Μέριεμ ένα κορίτσι δεκαέξι ετών που θεωρείτο παρθένα είναι ετοιμόγεννη και έρχεται να κρυφτεί στο χαμάμ, ενώ ο αδελφός της Μοχάμεντ, την κυνηγά για να καθαρίσει την τιμή του με αίμα.

.
 ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ

AL FINAL DEL TUNEL / AT THE END OF THE TUNNEL Θρίλερ, Έγχρ., Διάρκεια: 120'

Παραγωγή: Αργεντινή - Ισπανία-Σκηνοθεσία: Ροντρίγκο Γκράντε Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο Σμπαράλια, Πάμπλο Εκάρι, Κλάρα Λάγκο, Φεντερίκο Λούπι
Υπόθεση
Ο Χοακίν είναι παγιδευμένος στο ίδιο του το σπίτι, μετά από ένα ατύχημα που τον άφησε σε αναπηρικό καροτσάκι. Πνιγμένος στα χρέη, νοικιάζει ένα δωμάτιο του σπιτιού στην εξωτική χορεύτρια Μπέρτα και την εξάχρονη κόρη της. Η άβολη συνύπαρξη τους μετατρέπεται σιγά σιγά σε φιλία κι ερωτικό ενδιαφέρον, έως ότου ο Χοακίν ανακαλύψει ότι η Μπέρτα βρίσκεται εκεί για άλλο λόγο. Μαζί με τους συνεργάτες της είχαν οργανώσει το τέλειο έγκλημα, έως ότου ο Χοακίν αποφάσισε να παρέμβει…

.
KINGSMAN: Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
KINGSMAN: THE GOLDEN CIRCLE Περιπέτεια, Έγχρ., Διάρκεια: 141'
Παραγωγή: Βρετανία - ΗΠΑ-Σκηνοθεσία: Μάθιου Βον Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φερθ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Τάρον Έγκερτον, Μαρκ Στρονγκ, Χάλι Μπέρι
Υπόθεση
Όταν καταστρέφονται τα κεντρικά τους γραφεία και ο κόσμος βρίσκεται σε ομηρία, το ταξίδι τους, τους οδηγεί στην ανακάλυψη ενός οργανισμού κατασκοπίας στην Αμερική με το όνομα Statesman, η ίδρυση του οποίου συμπίπτει χρονικά με την ίδρυση του δικού τους οργανισμού...

.
LEATHERFACE
LEATHERFACE Τρόμου, Έγχρ., Διάρκεια: 98'
Παραγωγή: Αμερικανική-Σκηνοθεσία: Αλεξάντρ Μπουστίγιο, Ζουλιέν Μορί Πρωταγωνιστούν: Στίβεν Ντορφ, Λίλι Τέιλορ, Σάμιουελ Στράικ, Βανέσα Γκρας
Υπόθεση
Σε αυτό το prequel του «Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι», τέσσερις βίαιοι νεαροί που έχουν μόλις αποδράσει από ένα ψυχιατρικό ίδρυμα, απαγάγουν μία νεαρή νοσοκόμα και την παίρνουν μαζί τους σε ένα εφιαλτικό road trip. Κυνηγημένος από έναν αντίστοιχα διαταραγμένο αστυνομικό που ψάχνει εκδίκηση, ένας από τους νεαρούς είναι προορισμένος να ζήσει μία τραγωδία και φρικιαστικά περιστατικά που θα καταστρέψουν το μυαλό του, μεταμορφώνοντάς τον στο τέρας που πλέον ονομάζουμε Leatherface.
 
,
Π Ρ Ε Μ Ι Ε Ρ Ε Σ

- A Mon Age Je Me Cache Encore Pour Fumer - Ακόμη Κρύβομαι για να Καπνίσω -

- Ολύμπιον 1 (Dolby Digital - DTS)
Μητροπόλεως & Αριστοτέλους γωνία - Tηλ. 2310 378404
18:00 - 20:00 - 22:00

- Al Final del Tunel - Στο Τέλος του Τούνελ -

- Αλεξ (Θερινός)
Ολύμπου και Αγίας Σοφίας - Tηλ. 2310 269403
22:30
- Ολύμπιον 2 - Παύλος Ζάννας (DTS)
Μητροπόλεως & Αριστοτέλους γωνία - Tηλ. 2310 378404
21:00

- Kingsman: The Golden Circle - Kingsman: Ο Χρυσός Κύκλος -

- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 3 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
17:15 - Σαβ. Κυρ. και 14:15
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 4 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
22:45
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 6 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
18:40 - 21:30 - Σαβ. Κυρ. και 12:45 - 15:45
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 8 (Θερινός)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310 515351
19:50
- Odeon Μακεδονία 1 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
20:00 - 23:00 - Σαβ. Κυρ. και 17:10
- Odeon Μακεδονία 10 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
18:50 - 22:00 - Σαβ. Κυρ. και 15:50
- Odeon Μακεδονία 9 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
21:00
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 1 (Dolby Digital)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
20:00 - 23:00
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 3 (Dolby Digital)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
18:00 - 21:00
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 5 (Dolby Digital)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
19:10 - 22:00
- Village Mediterranean Cosmos 10 (Comfort) (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
20:20
- Village Mediterranean Cosmos 6 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
19:15 - 22:20
- Village Mediterranean Cosmos 7- €πιστροφή Eurobank (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
18:10 - 21:00 - 23:50 - Σαβ. Κυρ. και 15:20
- Village Mediterranean Cosmos 9 (Comfort) (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
22:00
- Μακεδονικόν (Dolby Surround)
Φιλικής Εταιρείας 44 - Tηλ. 2310 261727
19:30 - 22:00
- Ναταλί (Θερινός)
Λεωφόρος Μεγ. Αλεξάνδρου 3 - Tηλ. 231 0 829457
21:45

- Leatherface -

- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 6 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
Δευτ. 21:00 - 23:15 (αιθ. 5)
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 7 (Dolby Digital - THX)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
εκτός Δευτ. 21:00 - 23:15
- Odeon Μακεδονία 5 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
20:40 - 22:40
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 4 (DTS)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
20:40 - 22:50
- Village Mediterranean Cosmos 8 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
20:00 - 22:00 - 00:00
E Π Α Ν Α Λ Η Ψ Ε Ι Σ
- Quiet Passion - Ηρεμο Πάθος

- Φαργκάνη Art
Αγ. Παντελεημονος 10 - Tηλ. 2310 208007
18:30

- A United Kingdom - Ενα Ενωμένο Βασίλειο

- Βακούρα 2
Ι.Μιχαήλ 8 - Tηλ. 2310 233665, 233669
20:00

- American Made

Ένας πιλότος συνεργάζεται με τη CIA στην δίωξη των ναρκωτικών στο νότο της Αμερικής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, και τον Πάμπλο Εσκομπάρ (μεταφέροντας ναρκωτικά)...

- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 2 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
20:40 - 23:00
- Village Mediterranean Cosmos 3 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
20:45 - 23:10

- Annabelle: Creation

 
Αρκετά χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο της μικρής τους κόρης, ένας κουκλοποιός και η σύζυγος του καλωσορίζουν στο σπίτι τους, μια καλόγρια και μια ομάδα κοριτσιών από ένα κατεστραμμένο ορφανοτροφείο της περιοχής. Σύντομα θα γίνουν ο στόχος της δαιμονισμένης δημιουργίας του κουκλοποιού, της Άνναμπελ.

- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 1 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
21:15 - 23:30
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 3 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
20:00
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 8 (Θερινός)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310 515351
22:30
- Odeon Μακεδονία 4 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
21:10 - 23:30
- Odeon Μακεδονία 7 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
Πεμ. Παρ. και Δευτ. έως Τετ. 20:10 - 22:30 - Σαβ. Κυρ. 17:50 - 22:30
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 7 (Dolby Digital)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
20:30 - 23:10
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 8 (DTS)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
19:40 - 22:10
- Village Mediterranean Cosmos 10 (Comfort) (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
23:15
- Village Mediterranean Cosmos 2 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
21:10 - 23:30
- Village Mediterranean Cosmos 4 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
20:30 - 22:50
- Village Mediterranean Cosmos 5 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
Dolby Digital 19:30 - Dolby Atmos 21:50 - 00:10
- Ελληνίς 1 (Θερινός)
Λεωφόρος Στρατού (δίπλα στο Βελλίδειο) - Tηλ. 2310 292304
23:20

- Chez Nous - Αυτή η Γη Είναι Δική μας

- Φαργκάνη Art
Αγ. Παντελεημονος 10 - Tηλ. 2310 208007
20:40 - 22:45

- Dunkirk - Δουνκέρκη

Δύο νύχτες μετά την έναρξη της εξέγερσης του Ντιτρόιτ, μία αναφορά για πυροβολισμούς κοντά σε περιοχή της Εθνοφυλακής, οδήγησε την Αστυνομία του Ντιτρόιτ, την Πολιτοφυλακή του Μίσιγκαν, την Εθνοφυλακή του Στρατού του Μίσιγκαν και έναν ιδιωτικό φρουρό ασφαλείας να εισβάλουν σε ένα παράρτημα του κεντρικού κτιρίου του Ξενοδοχείου Algiers. Μέχρι το τέλος της νύχτας, τρεις άοπλοι νεαροί πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ, και αρκετοί άλλοι άντρες και γυναίκες χτυπήθηκαν βάναυσα. Κανένα όπλο δεν βρέθηκε ποτέ.

- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 3 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
22:15
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 4 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
εκτός Σαβ. 20:20
- Odeon Μακεδονία 3 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
21:20
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 6 (DTS)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
21:30
- Village Mediterranean Cosmos 1 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
21:20 - 23:40

- Falling in Love - Μια Αγάπη Γεννιέται

- Βακούρα 1
Ι. Μιχαήλ 8 - Tηλ. 2310 233665
Δευτ. 21:00 (Κινηματογραφική Λέσχη Εργαζομένων ΕΤ3 ΚΕΜΕΣ)

- Inhebek Hedi - Η Ιστορία του Hedi

Υπόθεση 
O Hedi, ένας ήσυχος νεαρός άνδρας ακολουθεί ένα μονοπάτι ζωής προδιαγεγραμμένο. Ενώ στη χώρα του, την Τυνησία, τα πράγματα φαίνονται να αλλάζουν και να εξελίσσονται, ο ίδιος δεν περιμένει πολλά από το μέλλον του και αφήνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις που τον αφορούν σε άλλους. Καθώς η μητέρα του ετοιμάζει τον γάμο του, ο εργοδότης του τον στέλνει σε μια παραθαλάσσια πόλη προς αναζήτηση νέων πελατών. Σε ένα σταυροδρόμι, ο Hedi ξεκινά να αποφεύγει τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Σύντομα θα συναντήσει την εξωστρεφή και γεμάτη ζωντάνια Rim. Οι δυο τους ξεκινούν μια γεμάτη πάθος ερωτική σχέση. Οι προετοιμασίες για τον γάμο προχωρούν με πυρετώδεις ρυθμούς πίσω στο σπίτι και ο Hedi θα αναγκαστεί επιτέλους να πάρει ο ίδιος μια απόφαση για τον εαυτό του.

- Μακεδονικόν (Dolby Surround)
Φιλικής Εταιρείας 44 - Tηλ. 2310 261727
18:00

- Pikadero - Πικαδέρο

Υπόθεση 
Ο Γκόρκα και η Άνε, ένα νέο, άφραγκο ζευγάρι σε μια επαρχιακή πόλη στη χώρα των Βάσκων, δεν μπορούν να περάσουν χρόνο μόνοι τους ούτε στα σπίτια των γονιών τους. Καθώς οι δύο νέοι θέλουν ολοένα και περισσότερο να κάνουν έρωτα και αφού δεν έχουν χρήματα για να πάνε σε ένα ξενοδοχείο, είναι αναγκασμένοι να ψάξουν δημοφιλείς δημόσιους χώρους που χρησιμοποιούνται για σεξ, τους οποίους οι ντόπιοι αποκαλούν «πικαδέρος». Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο εύκολα όσο φαίνονται...

- Βακούρα 2
Ι.Μιχαήλ 8 - Tηλ. 2310 233665, 233669
22:15

- Tanna

- Ολύμπιον 2 - Παύλος Ζάννας (DTS)
Μητροπόλεως & Αριστοτέλους γωνία - Tηλ. 2310 378404
19:00

- The Hitman`s Bodyguard - Ο Σωματοφύλακας του Εκτελεστή

Ο κορυφαίος σωματοφύλακας στον κόσμο, καλείται να προστατεύσει τη ζωή του θανάσιμου εχθρού του, ενός από τους πιο διαβόητους εκτελεστές του πλανήτη. Ο ασταμάτητος σωματοφύλακας και ο αδίστακτος δολοφόνος, βρίσκονται για χρόνια αντιμέτωποι, αλλά τώρα θα βρεθούν μαζί για ένα απίστευτα τρελό 24ωρο.

- Odeon Μακεδονία 11 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
23:10
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 2 (DTS)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
22:40

- The Sense of an Ending - Ενα ΚάποιοΤέλος

- Αλεξ (Θερινός)
Ολύμπου και Αγίας Σοφίας - Tηλ. 2310 269403
20:30
- Κολοσσαίον
Βασ. Ολγας 150 - Tηλ. 2310 834996
21:35

-Valerian and the City of a Thousand Planets - Ο Βαλέριαν και η Πόλη με τους Χίλιους Πλανήτες

Στον 28ο αιώνα, ο Βαλέριαν και η Λορελίν είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της τάξης σε όλες τις ανθρώπινες περιοχές. Ακολουθώντας τις εντολές του Υπουργού Αμύνης, οι δύο νέοι ξεκινούν για μία αποστολή στην εκπληκτική πόλη Άλφα -μία αναπτυσσόμενη Μητρόπολη, όπου τα είδη από ολόκληρο το σύμπαν μοιράζονται γνώσεις, ευφυΐα και πολιτισμούς. Υπάρχει ένα μυστήριο στο κέντρο του Άλφα, μία σκοτεινή δύναμη, η οποία απειλεί την ειρηνική συμβίωση της Πόλης των Χιλίων Πλανητών, και ο Βαλέριαν με τη Λορελίν πρέπει να αγωνιστούν προκειμένου να εντοπίσουν την απειλή και να προστατεύσουν, όχι μόνο τον Άλφα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Θα καταφέρουν, άραγε, να διατηρήσουν την ειρήνη στους πλανήτες και να διαχειριστούν τη μεταξύ τους σχέση;

- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 5 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
εκτός Δευτ. 22:00
- Odeon Μακεδονία 8 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
21:30
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 2 (DTS)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
19:50
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 7 (Dolby Digital)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
Σαβ. Κυρ. 17:30
- Village Mediterranean Cosmos 1 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
Σαβ. Κυρ. 16:10

- Victoria & Abdul - Βικτώρια & Αμπντούλ

Υπόθεση 
Η ταινία αφηγείται την αναπάντεχη φιλία που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στη βασίλισσα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας Βικτώρια κι έναν Ινδό, τον Αμπντούλ, μέλος του υπηρετικού της προσωπικού, κατά τα τελευταία χρόνια της ζωή της. Οι δυο τους θα έρθουν κοντά και μέσα από τη δική του ματιά, η βασίλισσα θα δει τον κόσμο με άλλη οπτική και θα τον χρίσει έμπιστο δάσκαλο και πνευματικό σύμβουλό της, γεγονός που θα εξοργίσει τον κύκλο της.

- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 5 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
εκτός Δευτ. 19:40
- Village Mediterranean Cosmos 1 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
19:00
- Ελληνίς 1 (Θερινός)
Λεωφόρος Στρατού (δίπλα στο Βελλίδειο) - Tηλ. 2310 292304
21:10
- Κολοσσαίον
Βασ. Ολγας 150 - Tηλ. 2310 834996
19:30

- Wind River - Στα Ιχνη του Ανέμου

- Βακούρα 1
Ι. Μιχαήλ 8 - Tηλ. 2310 233665
εκτός Πεμ. και Δευτ. 20:00 - 22:00

- Εβδομάδα Woody Allen και Pedro Almodovar - ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

- Απόλλων (Θερινός)
Σαρανταπόρου 4 - Tηλ. 2310 828642
Π Α Ι Δ Ι Κ Α

The Emoji Movie - Emoji: ΗΤαινία -

 Στο app της Τεξτόπολης κατοικούν όλα τα emojis. Σε αυτό τον κόσμο, κάθε emoji έχει μια μοναδική και συγκεκριμένη έκφραση στο πρόσωπό του- εκτός από τον Τζιν, ένα υπερκινητικό emoji που έχει γεννηθεί χωρίς φίλτρο και μπορεί να πάρει πολλές και διαφορετικές εκφράσεις. Αποφασισμένο να γίνει κανονικό όπως τα υπόλοιπα, ο Τζιν ζητάει την βοήθεια του Κόλλα-Πέντε, του καλύτερού του φίλου και της μυστηριώδους χάκερ Ατίθασης. Οταν ένας μεγαλύτερος κίνδυνος απειλεί τα smartphones, τότε η μοίρα όλων των emojis εξαρτάται από τους τρεις φίλους, που πρέπει να σώσουν τον κόσμο (τους) πριν αυτός καταστραφεί.

- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 1 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
17:30 - 19:20 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 11:30 - 13:30 - 15:30 μεταγλ.
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 2 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
16:30 - 18:20 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 12:30 - 14:30 μεταγλ.
- Odeon Μακεδονία 3 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
19:00 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 17:00 μεταγλ. - Κυρ. και 13:00 - 15:00 μεταγλ.
- Odeon Μακεδονία 4 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
Σαβ. Κυρ. 16:00 - 18:00 μεταγλ. - Κυρ. και 12:00 - 14:00 μεταγλ.
- Odeon Μακεδονία 7 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
Πεμ. Παρ. και Δευτ. έως Τετ. 18:00 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. 20:10 μεταγλ.
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 1 (Dolby Digital)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
Σαβ. Κυρ. 16:00 - 18:00 μεταγλ.
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 6 (DTS)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
19:00 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 17:00 μεταγλ.
- Village Mediterranean Cosmos 2 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
19:10 μεταγλ.
- Village Mediterranean Cosmos 3 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
18:40 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 13:10 - 16:20 μεταγλ.
- Village Mediterranean Cosmos 6 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
17:00 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 14:45 μεταγλ. - Κυρ. και 12:30 μεταγλ.
- Village Mediterranean Cosmos 8 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
18:00 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 14:00 - 16:00 μεταγλ. - Κυρ. και 12:00 μεταγλ.
- Village Mediterranean Cosmos 9 (Comfort) (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
17:40 - 19:50 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 15:20 μεταγλ.
- Βακούρα 2
Ι.Μιχαήλ 8 - Tηλ. 2310 233665, 233669
18:30 μεταγλ.
- Ελληνίς 1 (Θερινός)
Λεωφόρος Στρατού (δίπλα στο Βελλίδειο) - Tηλ. 2310 292304
19:40 μεταγλ.
- Κολοσσαίον
Βασ. Ολγας 150 - Tηλ. 2310 834996
18:00 μεταγλ.
- Ναταλί (Θερινός)
Λεωφόρος Μεγ. Αλεξάνδρου 3 - Tηλ. 231 0 829457
20:00 μεταγλ.
 

- Cars 3 - Αυτοκίνητα 3

- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 5 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
Σαβ. Κυρ. 15:15 μεταγλ.

- Despicable Me 3 - Εγώ, ο Απαισιότατος 3

Βλέπετε, εκεί που σχεδίαζε να κλέψει το φεγγάρι και να γίνει επιτέλους ένας πρωτοκλασάτος «κακός», υιοθέτησε τρία μικρά κοριτσάκια, παντρεύτηκε την πράκτορα της Αντιτρομοκρατικής Λούσι και έπιασε κι εκείνος δουλειά στην Αντιτρομοκρατική. Τώρα, όμως, που έχει να αντιμετωπίσει τον Μπαλτάζαρ Μπρατ, ένα εμμονικό πρώην παιδί θαύμα της δεκαετίας του '80! που έχει εξελιχθεί σε παρανοϊκό κακοποιό, ο Γκρου τα βρίσκει σκούρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ξαφνικά μαθαίνει πως έχει ένα δίδυμο αδερφό, τον Ντρου, που είναι όλα όσα ο Γκρου δεν είναι: όμορφος, πλούσιος, με μακριά, ξανθά μαλλιά και «επαγγελματίας» κακοποιός!

- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 3 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
(3D) Σαβ. Κυρ. 12:15 μεταγλ.
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 4 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
18:00 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 12:00 - 14:00 - 16:00 μεταγλ. - Σαβ. και 20:10 μεταγλ.
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 6 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
Δευτ. 17:00 - 19:00 μεταγλ. (αιθ. 5)
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 7 (Dolby Digital - THX)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
εκτός Δευτ. 17:00 - 19:00 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 13:00 - 15:00 μεταγλ.
- Odeon Μακεδονία 5 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
18:30 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 16:30 μεταγλ. - Κυρ. και 12:30 - 14:30 μεταγλ.
- Odeon Μακεδονία 8 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
19:30 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 17:30 μεταγλ. - Κυρ. και 11:30 - 13:30 - 15:30 μεταγλ.
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 2 (DTS)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
Σαβ. Κυρ. 17:30 μεταγλ.
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 4 (DTS)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
18:30 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 16:30 μεταγλ.
- Village Mediterranean Cosmos 2 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
17:00 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 13:00 - 15:00 μεταγλ.
- Village Mediterranean Cosmos 4 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
18:30 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 14:30 - 16:30 μεταγλ. - Κυρ. και 12:20 μεταγλ.
- Village Mediterranean Cosmos 5 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
17:30 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 13:30 - 15:30 μεταγλ.
- Κολοσσαίον
Βασ. Ολγας 150 - Tηλ. 2310 834996
Πεμ. έως Κυρ. 16:30 μεταγλ.
 

- The Son of Bigfoot - Ο Γιος του Μεγαλοπατούσα

Κρυμμένος βαθιά μέσα στο δάσος για πολύ καιρό ώστε να προστατέψει τον εαυτό του και την οικογένειά του από την HairCo, μία εταιρία-κολοσσό που θέλει να κάνει πειράματα χρησιμοποιώντας το μοναδικό του DNA, θα πρέπει να επανασυνδεθεί με το γιο του και, μαζί, να προετοιμαστούν για τον επερχόμενο κίνδυνο.

- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 5 (Dolby Digital - DTS)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
εκτός Δευτ. 17:45 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 11:45 μεταγλ.
- Cineplexx One Salonica Αίθουσα 7 (Dolby Digital - THX)
Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34 - Tηλ. 2310515351
Δευτ. 17:45 μεταγλ.
- Odeon Μακεδονία 9 (Dolby Digital - DTS)
Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία - Πυλαία - Tηλ. 14560
18:15 μεταγλ. - Σαβ. Κυρ. και 16:15 μεταγλ. - Κυρ. και 12:15 - 14:15 μεταγλ.
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 3 (Dolby Digital)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
Σαβ. Κυρ. 16:10 μεταγλ.
- Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 5 (Dolby Digital)
Tσιμισκη 43 & Αριστοτελους - Tηλ. 2310-290290, 14560
Σαβ. Κυρ. 17:10 μεταγλ.
- Village Mediterranean Cosmos 1 (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
Σαβ. Κυρ. 13:50 μεταγλ.
- Village Mediterranean Cosmos (Dolby Digital)
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 2310 487810
Κυρ. 12:10 μεταγλ.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/nees-tainies-21-9-2017-20718/feed/
<![CDATA[Eβδομάδα Woody Allen και Pedro Almodovar στο Θερινό Απόλλων – Πρόγραμμα ταινιών – προβολών.]]> http://www.kulturosupa.gr/cinemania/woody-allen-pedro-almodovar-20691/ http://www.kulturosupa.gr/cinemania/woody-allen-pedro-almodovar-20691/#comments +Tue, 19 Sep 2017 18:28:00 +0300 31 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/woody-allen-pedro-almodovar-20691/ O Θερινός Κινηματογράφος Απόλλων προχωράει σε μεγάλες καινοτομίες σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη των Εργαζομένων της ΕΡΤ3 και το ΚΕΜΕΣ.]]> O Θερινός Κινηματογράφος Απόλλων προχωράει σε μεγάλες καινοτομίες σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη των Εργαζομένων της ΕΡΤ3 και το ΚΕΜΕΣ. Οργανώνουν ένα αφιέρωμα με 14 ταινίες που υπογράφουν οι Woody Allen και Pedro Almodovar. Από 21 έως 27 Σεπτεμβρίου θα προβάλλονται καθημερινά στις 20:00 ταινίες του Allen και στις 22:00 του Almodovar.
 
Oι δύο σκηνοθέτες παρά τη διαφορά ηλικίας και τους τόπους καταγωγής είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στους Έλληνες σινεφίλ και ειδικότερα στους Θεσσαλονικείς. Πίσω απ’το χιούμορ τους και τη σάτιρα κρύβονται η αγωνία για τις ανθρώπινες σχέσεις, την αποδοχή, την αγάπη, την απόρριψη.
 
Το ακριβές πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:
 
ΠΕΜΠΤΗ 21/9
20:00 – ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ
22:00 – ΨΗΛΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/9
 20:00 – ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ Σ’ΑΓΑΠΩ
22:00 – ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 23/9
20:00 – ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ
22:00 – ΌΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 24/9
20:00 – MANHATTAN
22:00 – ΚΑΥΤΗ ΣΑΡΚΑ
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 25/9
20:00 – ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΦΟΝΟΙ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ
22:00 – MATADOR
 
ΤΡΙΤΗ 26/9
20:00 – ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΑΡΥ
22:00 – ΔΕΣΕ ΜΕ
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 27/9
20:00 – ΩΡΑΙΟΣ ΚΑΙ ΣΕΞΥ
22:00 – ΚΙΚΑ
 
Η τιμή εισιτηρίου για κάθε προβολή είναι 5€. Για τις δύο προβολές της ημέρας είναι 7€ και για όλες τις 14 ισχύει ένα κουπόνι των 25€. Τα μέλη της Κιν/φικής Λέσχης των Εργαζομένων της  ΕΡΤ3 και του ΚΕΜΕΣ που κατέχουν τη φθινοπωρινή κάρτα μπορούν με την επίδειξη της να εισέρχονται με 3,5€.
 
Σας περιμένουμε σ’αυτό το μεγάλο γεγονός
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/woody-allen-pedro-almodovar-20691/feed/
<![CDATA[«Leatherface»: Ό,τι πρέπει να ξέρεις για το prequel του Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι πριν δεις στους κινηματογράφους.]]> http://www.kulturosupa.gr/cinemania/leatherface-20655/ http://www.kulturosupa.gr/cinemania/leatherface-20655/#comments +Sun, 17 Sep 2017 20:57:00 +0300 31 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/leatherface-20655/ «Leatherface»: Ό,τι πρέπει να ξέρεις για το prequel του «Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι πριν δεις στους κινηματογράφους.

]]>
 «Leatherface»: Ό,τι πρέπει να ξέρεις για το prequel του "Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι" πριν δεις στους κινηματογράφους.

Η ανατριχιαστική ιστορία που διαμόρφωσε έναν από τους πιο φρικιαστικούς δολοφόνους της μεγάλης οθόνης: τον φοβερό και τρομερό Leatherface.
 
Σύνοψη
 
Ήρθε η ώρα για να μάθουμε την αρχή της ιστορίας ενός από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες κακών της έβδομης τέχνης.
 
Σε αυτό το prequel του «Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι», τέσσερις βίαιοι νεαροί που έχουν μόλις αποδράσει από ένα ψυχιατρικό ίδρυμα, απαγάγουν μία νεαρή νοσοκόμα και την παίρνουν μαζί τους σε ένα εφιαλτικό road trip. Κυνηγημένος από έναν αντίστοιχα διαταραγμένο αστυνομικό που ψάχνει εκδίκηση, ένας από τους νεαρούς είναι προορισμένος να ζήσει μία τραγωδία και φρικιαστικά περιστατικά που θα καταστρέψουν το μυαλό του, μεταμορφώνοντάς τον στο τέρας που πλέον ονομάζουμε Leatherface.
 
Αντλώντας έμπνευση από την ταινία που καθόρισε τα όρια του κινηματογραφικού τρόμου
Το 1974, μία ταινία τρόμου με ελάχιστο budget σόκαρε τον κόσμο και άλλαξε την ιστορία του είδους ανεπιστρεπτί. Το «Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι», περί ου ο λόγος, του προσφάτως εκλιπόντος Τόμπι Χούπερ, μας παρουσίασε την ιστορία τεσσάρων φίλων σε ένα road trip, οι οποίοι αιχμαλωτίζονται, βασανίζονται και, εν τέλει, δολοφονούνται από μία τρομακτική οικογένεια κανίβαλων, με επικεφαλής τον φρικιαστικό Leatherface. Το εξαιρετικά επιδραστικό φιλμ, τέσταρε για πρώτη φορά τις αντοχές του κοινού και επέκτεινε τα όρια του τρόμου. Η σημαντικότητα του είναι τέτοια που, ακόμα και σήμερα, 40 χρόνια μετά, θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες και αμφιλεγόμενες ταινίες τρόμου όλων των εποχών –και φυσικά σημαίνουσα πηγή έμπνευσης για πολλούς κινηματογραφιστές.
 
Όπως είναι λογικό, σε μία τόσο σημαντική ταινία ήταν δεδομένο πως δεν θα έλειπαν οι συνέχειες. Το «Leatherface» είναι η 8η ταινία που αφορά στο σύμπαν του διάσημου δολοφόνου και, όπως αναφέρει και ο παραγωγός Λες Ουέλντον, ο στόχος ήταν να γίνει μία αναγέννηση στο franchise, κάτι «φρέσκο»: «Δε θέλαμε να ανακυκλώσουμε μία ιστορία που έχει ειδωθεί εκατομμύρια φορές. Είχαμε την ευκαιρία για μία εντελώς νέα προσέγγιση και αποφασίσαμε να πάμε κατευθείαν στις ρίζες, την αρχή της εμφάνισης του Leatherface, ώστε να εξερευνήσουμε την πρώιμη ζωή του εν είδει originstory».
 
Σύμφωνα με την παραγωγό, Λάτι Γκρόμπμαν, «Η ιδέα να γυρίσουμε αυτό το prequel ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί, ποιος πραγματικά ήταν ο Leatherface; Τι συνέβη στη ζωή του, τόσο άσχημο που μετέπειτα τον διαμόρφωσε σε αυτόν τον τύπο… αυτό το τέρας; Οπότε, η ιστορία μας εξηγεί τι μετέτρεψε τον Leatherface σε αδίστακτο τέρας. Είχε ποτέ καρδιά; Είχε ποτέ καλοσύνη; Νομίζω ότι πολλοί θεατές είναι περίεργοι να το ανακαλύψουν.»
 
Όσον αφορά στον σεναριογράφο, Σεθ Σέργουντ, ενθουσιάστηκε αμέσως με την προοπτική να αναλάβει το σενάριο του Leatherface: «Πάντα ήμουν φαν των ταινιών τρόμου, ο Φρέντι, ο Τζέισον, ο Μάικλ, όλοι φυσικά ήταν επηρεασμένοι από τον Leatherface. Βάσει του γούστου μου, όλα αυτά τα franchises, όταν φτάσουν μετά την τέταρτη, πέμπτη ταινία, χάνουν κάθε ενδιαφέρον. Οι πρώτες ταινίες είναι καλές, και το να έχεις την ευκαιρία να γράψεις την αρχική ιστορία, σαν υλικό που συνοδεύει την ορίτζιναλ ταινία, είναι φανταστικό. Σκέφτομαι απλά, πόσο φανταστικό είναι να γράφω τους χαρακτήρες για μία ταινία την οποία είδα και λάτρεψα όταν ήμουν 10 χρονών!»
 
Μετά από εκτενείς έρευνες, οι παραγωγοί κατέληξαν, όχι σε έναν, αλλά σε δύο σκηνοθέτες. Το δίδυμο Ζιλιέν Μορί και Αλεξάντρ Μπουστίγιο ήταν οι εκλεκτοί, που κατείχαν το απαραίτητο όραμα για τη σκηνοθεσία της ταινίας. Η πρώτη τους ταινία, Inside, ήταν μία αμφιλεγόμενη ταινία τρόμου που θεωρήθηκε από τα καλύτερα παραδείγματα του νέου γαλλικού κύματος των ταινιών τρόμου και τους έφερε στο προσκήνιο. «Ο Ζιλιέν και ο Άλεξ είχαν το τέλειο όραμα για την ταινία, από την πρώτη στιγμή», λέει ο Ουέλντον, «Είχαν αστείρευτη ενέργεια, ένα πραγματικά δυνατό αφηγηματικό στυλ. Οι ταινίες που είχαν κάνει στο παρελθόν, είχαν το λεγόμενο ‘wowfactor’, κάτι που μας γέμισε αυτοπεποίθηση πως γνώριζαν ακριβώς τι θέλαμε να επιτύχουμε με την ταινία. Είναι ένα δίδυμο-δυναμίτης, μία πραγματική απόλαυση να συνεργάζεσαι μαζί τους».
 
«Δεν είναι απλά η τυπική ιστορία με το αίμα να ρέει άφθονο, τα jump-scares και τα εντόσθια να πετάγονται. Προφανώς είναι και αυτά, αλλά πρόκειται για μία ταινία που ξεπερνά τα στενά όρια του τρόμου και χαράζει νέους ορίζοντες. Δεν είναι ένα remake. Είναι η γέννηση του franchise, οι ρίζες του, με έναν όμορφο, σχεδόν λυρικό τρόπο», είναι τα λόγια του Ουέλντον, που συνοψίζουν απόλυτα το «Leatherface».
 

21  Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους από  την Odeon

Σκηνοθεσία
Αλεξάντρ Μπουστίγιο
Ζιλιέν Μορί  
Σενάριο
Σεθ Σέργουντ
Παραγωγή
Λες Ουέλντον
Κρίστα Κάμπελ
Λάτι Γκρόμπμαν
Καρλ Ματσοκόνε
Ηθοποιοί
Στίβεν Ντορφ
Λίλι Τέιλορ
Σάμιουελ Στράικ
Βανέσα Γκρας
Φωτογραφία
Αντουάν Σανιέ
Μοντάζ
Σεμπαστιάν ντε Σεντ Κρουά
Τζος Ίθιερ
Σχεδιασμός παραγωγής
Αλέν Μπενέ
Μουσική
Μπεν Φρίζελ
Διάρκεια
98’
Διανομή
Odeon
Είδος
Τρόμου
 
 

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/leatherface-20655/feed/
<![CDATA[Όλες οι ταινίες που θα προβάλει η ΑΜΑ Films τη σεζόν 2017-18, για να σημειώσετε στην ατζέντα σας.]]> http://www.kulturosupa.gr/cinemania/ama-films-2017-18-20635/ http://www.kulturosupa.gr/cinemania/ama-films-2017-18-20635/#comments +Fri, 15 Sep 2017 18:38:00 +0300 31 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/ama-films-2017-18-20635/  Όλες οι ταινίες που θα προβάλει η ΑΜΑ Films τη σεζόν 2017-18, για να σημειώσετε στην ατζέντα σας.

]]>
 Όλες οι ταινίες που θα προβάλει η ΑΜΑ Films τη σεζόν 2017-18!

Μεταξύ άλλων: την "Άλλη όψη της ελπίδας" του Άκι Καουρισμάκι (Αργυρή Άρκτος Σκηνοθεσίας -Φεστιβάλ Βερολίνου, Grand Prix FIPRESCI 2017), το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ "Δεν είμαι ο νέγρος σου" με αφηγητή τον Σάμιουελ Τζάκσον, το Μεγάλο Βραβείο στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών "Ένας ακέραιος άνθρωπος" του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, τις νέες ταινίες του Σεμίχ Καπλάνογλου ("Μέλι") -με πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σεράγεβο- "Grain" & του Κορνέλ Μουντρούτσο ("Λευκός Θεός") -με πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών- "Jupiter's Moon.

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΚΤΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 2017
GRAND PRIX FIPRESCI 2017 // ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2017
Σκηνοθεσία: Άκι Καουρισμάκι (Φινλανδία)
 
Ο Γουίκστορμ, ένας χαρτοπαίκτης εστιάτορας και πρώην πωλητής, και ένας Σύριος πρόσφυγας, ο Καλέντ, βρίσκονται ο ένας στον δρόμο του άλλου, καθώς ο τελευταίος αναζητά άσυλο στο Ελσίνκι. Είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας «port city trilogy» του Φινλανδού σκηνοθέτη, μετά το Λιμάνι της Χάβρης (2011).
 
Μια εξαιρετικά αστεία κι ευδιάθετη ιστορία. –Cinevue
  
[ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ]

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΝΕΓΡΟΣ ΣΟΥ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ 2017
Σκηνοθεσία: Ραούλ Πεκ (Η.Π.Α.)
 
Με μια αφήγηση που αποτελείται εξ ολοκλήρου από τα λόγια του συγγραφέα Τζέιμς Μπόλντουϊν, από προσωπικές του εμφανίσεις και από το κείμενο του τελευταίου του βιβλίου Remember This House, που έμεινε ημιτελές, το ντοκιμαντέρ αυτό «μιλάει» για τους τραγικούς θανάτους των ηγετών του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα Μάλκομ Χ, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Μέντγκαρ Έβερς, καταδεικνύοντας το πώς η εικόνα και η πραγματικότητα των μαύρων στη σημερινή Αμερική είναι κατασκευασμένη και επιβεβλημένη.
 
Μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. –The New York Times
  
[ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ]

ΕΝΑΣ ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ» ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2017
ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2017
Σκηνοθεσία: Μοχάμαντ Ρασούλοφ (Ιράν)
 
Ο 35χρονος Ρεζά, έχοντας απομακρυνθεί από την πόλη, ζει μια ήρεμη ζωή με τη γυναίκα και τον μοναχογιό του, σε ένα απόμακρο χωριό στο Βόρειο Ιράν. Περνάει τις ημέρες του εκτρέφοντας χρυσόψαρα. Λίγο πιο δίπλα του, μια ιδιωτική εταιρεία που έχει στενές επαφές με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές θα πάρει τον έλεγχο σε ο,τιδήποτε κινείται στην περιοχή. Οι πάμπλουτοι μέτοχοί της έχουν πιέσει τους χωρικούς και τους μικροϊδιοκτήτες να ερειπώσουν τη γη τους, τις αγροικίες και τα σπίτια τους, για το συμφέρον της εταιρείας. Όμως ο Ρεζά αντιδρά.
 
Έντονο δράμα πάνω στη διαφθορά και την αδικία. –The Variety
  
[ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ]

THE RIDER

ΒΡΑΒΕΙΟ C.I.C.A.E.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2017
ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2017
Σκηνοθεσία: Κλόε Ζάο (Κίνα)
 
Μετά από ένα σχεδόν μοιραίο τραυματισμό του στο κεφάλι, ένας νεαρός καουμπόι αναζητά τη νέα ταυτότητά του, του τι σημαίνει να είσαι άνδρας στη σημερινή Αμερική.
 
Μια ξεχωριστή ταινία από μια νέα σκηνοθέτρια. –The Guardian
  
[ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ]

GRAIN

ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΕΡΑΓΕΒΟ 2017
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΤΗΣ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗΣ ΜΕ ΧΡΥΣΗ ΑΡΚΟΥΔΑ
ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ «ΜΕΛΙ»
Σκηνοθεσία: Σεμίχ Καπλάνογλου (Τουρκία)
 
Μια ιστορία εμπνευσμένη από ένα κεφάλαιο του Κορανίου. Οι κάτοικοι του κόσμου χωρίζονται σε αυτούς που ζουν στο περιθώριο των πόλεων και στις αγροτικές ζώνες. Και οι δύο αυτές περιοχές κυβερνώνται από ιδιωτικές εταιρείες και τις ελίτ.
 
Ο Καπλάνογλου μοιάζει να χτίζει έναν συναρπαστικό κινηματογραφικό κόσμο μέσα από την εντυπωσιακή ασπρόμαυρη φωτογραφία. –Flix

THE DAY AFTER

ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2017
Σκηνοθεσία: Χονγκ Σανγκ-Σου (N. Koρέα)
 
Είναι η πρώτη ημέρα στη δουλειά της Αρεούμ σε έναν μικρό εκδοτικό οίκο. Το αφεντικό της, ο Μπονγκγουάν, χώρισε πρόσφατα με τη γυναίκα που εργάζονταν πριν εκεί. Εκείνη την ημέρα ο, κατά τα άλλα, παντρεμένος Μπονγκγουάν πηγαίνοντας στη δουλειά, τού ξυπνούν μνήμες της γυναίκας που έφυγε κι είναι βαριές απάνω του. Την ίδια στιγμή, η σύζυγός του βρίσκει μια ερωτική επιστολή, ορμάει στο γραφείο και πιστεύει ότι η Αρεούμ είναι η ερωμένη του άντρα της.
 
Μια διασκεδαστική, χαριτωμένη ιστορία. –The Guardian 

RADIANCE

ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2017
Σκηνοθεσία: Ναόμι Καβάζε (Ιαπωνία)
 
Η Μιζάκο είναι μια παθιασμένη συγγραφέας ταινιών για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Κατά την προβολή μιας ταινίας γνωρίζει τον Μασάγια, έναν μεγαλύτερο της φωτογράφο που αργά-αργά χάνει την όρασή του. Η Μιζάκο σύντομα ανακαλύπτει τις φωτογραφίες του Μασάγια, οι οποίες με έναν περίεργο τρόπο την πηγαίνουν στο παρελθόν της. Μαζί, μαθαίνουν να βλέπουν τον κόσμο που ήταν έως τότε αόρατος για τα μάτια της.
 
Μια ευαίσθητη, νεανική, μοιραία ταινία. –The Variety 

JUPITER’S MOON

ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2017
ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2017
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ «ΛΕΥΚΟΣ ΘΕΟΣ»
Σκηνοθεσία: Κορνέλ Μουντρούτσο (Ουγγαρία)
 
Ένας νεαρός μετανάστης πυροβολείται καθώς περνάει τα σύνορα. Τρομαγμένος και σε κατάσταση σοκ, ο πληγωμένος Άριαν μπορεί τώρα να «αιωρείται» όποτε θέλει, με έναν μυστηριώδη τρόπο. Θα τον βάλουν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών, όπου θα δραπετεύσει με τον Δρ Στερν, που προσπαθεί να εξερευνήσει το ασυνήθιστο μυστικό του. Κυνηγημένος από τον εξοργισμένο διευθυντή του στρατοπέδου, Λάζλο, ο φυγάς Άριαν πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση, αναζητώντας ασφάλεια και λίγα χρήματα, ενώ ο Στερν πρέπει να πιστέψει σε έναν κόσμο όπου τα θαύματα κακοποιούνται βάναυσα.
 
Εξαιρετική και φιλόδοξη ταινία. –The Guardian

DIRECTIONS

ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ «ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ»
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2017
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ»
Σκηνοθεσία: Στέφαν Κομαντάρεφ (Βουλγαρία)
 
Σε μια συνάντηση με τον τραπεζίτη του, ένας ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης, που οδηγεί και ταξί για να τα βγάζει πέρα, ανακαλύπτει ότι το τίμημα που έχει να πληρώσει για να πάρει ένα δάνειο διπλασιάστηκε. Η επιτροπή που ακούει την καταγγελία του για εκβιασμό, τώρα θέλει από τον ίδιο να αναλάβει τις ευθύνες του. Κι αυτός, στην απελπισία του, πυροβολεί τον τραπεζίτη και έπειτα τον εαυτό του. Την ίδια ώρα, έξι ταξιτζήδες και οι επιβάτες τους κινούνται μέσα στη νύχτα, ο καθένας τους ανακαλύπτοντας το μέλλον του.
 
Hπιο ρεαλιστική καταγραφή της βουλγαρικής κοινωνίας. –The Variety
  
[ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΕΙΣ ]

Ο ΝΕΚΡΟΣ

Του Τζιμ Τζάρμους
ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

MYSTERY TRAIN

Του Τζιμ Τζάρμους
ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

του Λουίς Μπουνιουέλ
ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ 2018

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ

Του Όσον Γουέλς

ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ 2018
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/ama-films-2017-18-20635/feed/
<![CDATA[«120 χτύποι το λεπτό»: Ότι πρέπει να ξέρεις για τη ταινία του Ρομπέν Καμπιγιό πριν δεις στους κινηματογράφους.]]> http://www.kulturosupa.gr/cinemania/120--20633/ http://www.kulturosupa.gr/cinemania/120--20633/#comments +Fri, 15 Sep 2017 17:56:00 +0300 31 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/120--20633/ Μια ταινία – ωδή της συλλογικότητας, του αγώνα προς έναν κοινό σκοπό αλλά και της αγάπης, αυτής που δίνεται χωρίς όρια και κάνει την καρδιά να χτυπά σε 120 παλμούς!]]> «120 χτύποι το λεπτό»: Ότι πρέπει να ξέρεις για τη ταινία του Ρομπέν Καμπιγιό πριν δεις στους κινηματογράφους.

Μια ταινία – ωδή της συλλογικότητας, του αγώνα προς έναν κοινό σκοπό αλλά και της αγάπης, αυτής που δίνεται χωρίς όρια και κάνει την καρδιά να χτυπά σε 120 παλμούς!

.
Βραβευμένη με το Grand Prix ή αλλιώς τον Αργυρό Φοίνικα στο 70ο Φεστιβάλ Καννών, αλλά και με το Βραβείο της Επιτροπής Κριτικών Κινηματογράφου, η ταινία - φαινόμενο του Καμπιγιό έγινε το talk-of-the-festival, αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς και μπήκε αυτόματα στο πάνθεον των "κλασικών" ταινιών. Με το πάθος της, έκανε ακόμα και τον πρόεδρο της επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών, Πέδρο Αλμοδόβαρ, να συγκινηθεί στη συνέντευξη τύπου, περιγράφοντας την κινηματογραφική της δύναμη, την επίκαιρη ανάγνωση της αλλά και την πολιτική της βαρύτητα. Το 120 ΧΤΥΠΟΙ ΤΟ ΛΕΠΤΟ είναι μια ταινία ουμανιστική, σπαρακτική και παρορμητική!

Σύνοψη:
Αρχές της δεκαετίας του ’90. Ενώ το AIDS έχει ήδη κοστίσει αμέτρητες ζωές τα τελευταία δέκα χρόνια, οι ακτιβιστές της Act Up στο Παρίσι, πολλαπλασιάζουν τις δράσεις τους με σκοπό να ανατρέψουν τη γενική αδιαφορία. Ο νεοφερμένος στην ομάδα, Νατάν θα συγκλονιστεί από τη δυναμικότητα του Σον, ενός από τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης, που καταναλώνει τις τελευταίες του δυνάμεις του στη μάχη ενάντια στο κράτος και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο Καμπιγιό για την ταινία του…
Μια πολιτική ταινία
 «Το 120 BPM δεν είναι μία νοσταλγική ταινία, αλλά μία πολιτική ταινία, μία ταινία για αυτούς που χάθηκαν και για εμάς που έχουμε μείνει εδώ και παλεύουμε ακόμα. […] Το 1992, μην ξεχνάμε πως είμαστε σε μία περίοδο που υπάρχει ομοφοβία, οι συζητήσεις για προφυλακτικά ήταν απαγορευμένες στα σχολεία και η ανταλλαγή σύριγγας ήταν η πιο συνηθισμένη πρακτική. Η Act Up – Paris ήταν μια οργάνωση γεμάτη δυναμικούς ανθρώπους στην χειρότερη περίοδο της επιδημίας του ιού που όμως κατάφεραν και άνοιξαν έναν διάλογο για αυτό και βοήθησαν και άλλους ανθρώπους, που είχαν προσβληθεί από την αρρώστια, όπως χρήστες ναρκωτικών, αιμοφιλικούς, κ.ά.»

Η δύναμη της Κοινότητας
«Σήμερα, με τα Κοινωνικά Μέσα και το διαδίκτυο είναι πολύ εύκολο να είμαστε μέρος μιας κοινότητας, αλλά χωρίς να ενσωματωνόμαστε πραγματικά σε αυτή την κοινότητα. Την εποχή που διαδραματίζεται το 120 BPM, οι άνθρωποι έπρεπε να βρεθούν μαζί, στον ίδιο χώρο, και να ανταλλάξουν ιδέες κοιτώντας ο ένας τον άλλο. Ήταν η εποχή του φαξ, όπου οι οργανώσεις δεν μπορούσαν να μεταδίδουν τις εικόνες τους άμεσα, όπως γίνεται σήμερα, και η τηλεόραση έπαιζε ένα τεράστιο ρόλο – γεγονός που επηρέαζε τον τρόπο που η οργάνωση σχεδίαζε τις ενέργειές της, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα Μέσα αυτά.»

Σκηνοθεσία / Σενάριο: Robin Campillo
Με τους: Nahuel Perez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel, Antoine Reinartz
Δ. Φωτογραφίας: Jeanne Lapoirie
Μουσική σύνθεση, ερμηνεία και παραγωγή: Arnaud Rebotini
Παραγωγή: Hugues Charbonneau & Marie-Ange Luciani
Διάρκεια: 144’ | Χώρα: Γαλλία | Έτος: 2017 | Είδος: Δράμα
Διανομή: Weird Wave
 
28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ WEIRD WAVE

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/cinemania/120--20633/feed/