Η Επέλαση των Βίκινγκς : μάθε για την ταινία πριν δεις στις κινηματογραφικές αίθουσες.

486 Views
Η Επέλαση των Βίκινγκς : μάθε για την ταινία πριν δεις στις κινηματογραφικές αίθουσες.  Η Επέλαση των Βίκινγκς : μάθε για την ταινία πριν δεις στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Η Επέλαση των Βίκινγκς : μάθε για την ταινία πριν δεις στις κινηματογραφικές αίθουσες.   Μάχη σώμα με σώμα κι ας νικήσει ο καλύτερος…

Γυρισμένη εξολοκλήρου σε ένα φυσικό τοπίο αξιοσημείωτης ομορφιάς, η πρωτοφανής κινηματογραφική επέλαση προσφέρει την πιο σκληροπυρηνική κινηματογραφική ματιά σε μια ανθρώπινη μάχη χωρίς προηγούμενο.
Κατά τον 9ο μ.Χ. αιώνα, μια ομάδα    Βίκινγκς, καθότι βίαια εκδιωγμένοι από τη γη τους, επιλέγουν να αναζητήσουν την τύχη τους σε νέα μέρη, καταφεύγοντας προς τη Βρετανία. Υπό τις διαταγές του αρχηγού τους, Άσμπιορν (Τομ Χόπερ), βάζουν πλώρη για να λεηλατήσουν τα αποθέματα χρυσού της Μονής Λίντισφαρν στη ΒΑ Αγγλία, προκειμένου να καταφέρουν να αγοράσουν ξανά την ελευθερία τους. Μια άγρια καταιγίδα, όμως, θα βγάλει την αποστολή εκτός πορείας, ενώ θα τσακίσει το ιστιοφόρο πολεμικό τους πλοίο στους πρόποδες ενός απειλητικού και απόκρημνου βράχου. Με ελάχιστους επιζώντες, πλέον, η ομάδα των Βίκινγκς βρίσκεται καθηλωμένη στο Άλμπα της Σκωτίας – μια περιοχή αφιλόξενη για τους Βίκινγκς και ξακουστή για τη στρατιωτική της αντοχή στις επιθέσεις ξένων. Απ’ όλους, τους επίδοξους διαγουμιστές, μόνο ο Μπγιορν (Τζέιμς Νόρτον), ο οποίος έχει βρεθεί ξανά σε αυτή την περιοχή στο παρελθόν, δείχνει να γνωρίζει για το περίφημο μένος των ντόπιων απέναντι σε κάθε είδους εχθρικές εισβολές.
Ο Άσμπιορν παίρνει μαζί του ένα τμήμα της αποστολής και αποφασίζουν να κατευθυνθούν προς έναν οικισμό των Βίκινγκς που ικάζεται ότι βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα της Βρετανίας. Στο δρόμο όμως θα δεχτούν επίθεση από μια ομάδα Σκοτσέζων στρατιωτών. Δίχως δεύτερη σκέψη, οι Βόρειοι αποφασίζουν να ανταποδώσουν απάγοντας της Λέιντι Ίντζιαν (Τσάρλι Μέρφι), κόρη του Βασιλιά Ντουνκάιντ (Ντάνι Κέι), καθώς εκείνη οδεύει να συναντήσει τον αρραβωνιαστικό της. Για να την απελευθερώσουν θα ζητήσουν λύτρα, όμως ο Βασιλιάς της Σκωτίας, αντί αυτού, αποφασίζει να στείλει ξωπίσω τους το περιβόητο «Wolf Pack» - έναν άγριο μισθοφορικό στρατό που προέρχεται από τα Καρπάθια όρη και καθοδηγείται από τον αδίστακτο Χιορ (Εντ Σκράιν) και τον αδερφό του, Μποβάρ (Ανατόλ Τάουμπμαν).
Ο Μπγιορν στο μεταξύ τραυματίζεται βαριά στη μάχη, καθυστερώντας περαιτέρω το ταξίδι των Βίκινγκς. Στην αναζήτησή τους για κάποιον θεραπευτή, η ομάδα θα πέσει πάνω στον μυστηριώδη Μοναχό Κόναλ (Ράιαν Κουάντεν). Ευλαβής, θρησκευόμενος και ερμητικός, ο Κόναλ γοητεύει τους πάντες από τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι δεν είναι απλά ένας πιστός βοηθός αλλά και ένας εξωπραγματικά ικανός πολεμιστής. Αν και αρχικά θα ενταχθεί στην ομάδα τους ως σύμμαχος, στην πορεία θα συνειδητοποιήσει ότι οι Βίκινγκς δεν αποτελούν ορκισμένη αδελφότητα: Οι ηγετικές τακτικές του Άσμπιορν είναι αμφιλεγόμενες - σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο οποίος έπεσε ηρωικά σε μια μάχη λίγο καιρό πριν, αυτός προτιμά να λύνει τις υποθέσεις του με πλάγιες μεθόδους και διπλωματία, παρά με το σπαθί του.
Ο Άσμπιορν βρίσκει προστασία και πατρική καθοδήγηση υπό τον σκληροτράχηλο αλλά καλόκαρδο Γκούναρ (Ντάρελ Ντ’Σίλβα), ο οποίος είχε υπηρετήσει στο παρελθόν υπό τις διαταγές του πατέρα του. Ο τοξότης Θόραλντ (Κεν Ντούκεν) και ο άπειρος Βίκινγκ Γκριμ (Μαρκ Στρέπαν) τάσσονται επίσης στο πλευρό του Άσμπιορν. Απέναντί τους έχουν τον Γιόραντ (Λεο Γκρέγκορι), ο οποίος πριν συνταχθεί με τον πατέρα του Άμπιορν ήταν σωματοφύλακας του Βασιλιά, ενώ ουδέτερη στάση και διστακτική αντιμετώπιση απέναντι στον νέο ηγέτη, διατηρούν ο νεόκοπος Χάρντορ (Ρίτσαρντ Λόθιαρ) και ο έμπειρος Βάλι (Γιόαν Χεγκ – τραγουδιστής του διάσημου Χέβι Μέταλ συγκροτήματος Amon Amarth).
Η οδύσσεια των κυνηγημένων Βορείων συνεχίζεται αλλά η προσέγγιση του οχυρού της σωτηρίας δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση, μιας και ο Βασιλιάς Ντουνκάιντ έχει εγκαταστήσει παντού πύργους παρακολούθησης. Έτσι οι Βίκινγκς αναγκάζονται να ακολουθήσουν το πλημμυρισμένο «μονοπάτι του φιδιού», έχοντας ζεστή την ανάσα των αδίστακτων Wolf Pack στην πλάτη τους. Οι Βίκινγκς θα πρέπει τώρα να δώσουν την πιο σκληρή και άγρια μάχη της ζωής τους, προκειμένου να καταφέρουν να ξεφύγουν και να φτάσουν και να ξεκινήσουν την αναζήτησή τους προς νέες πολιτείες. Θα καταφέρουν όμως να ανταπεξέλθουν στις βίαιες πολεμικές συνθήκες και τις απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές;
  Όσα πρέπει να ξέρετε για τους Βίκινγκς
Αν και η ιστορία του Άσμπιορν και τον πολεμιστών του είναι προϊόν φαντασίας, υπάρχουν πολλά στοιχεία της παράδοσης των Βίκινγκς μέσα σε αυτή, και συγκεκριμένα κατά την περίοδο στην οποία είναι τοποθετημένη η δράση μας. Εν πρώτοις, οι πραγματικοί Βίκινγκς πάτησαν το πόδι τους στη Σκωτία, την 8η Ιουνίου του 793 και κατόπιν λεηλάτησαν το Χριστιανικό μοναστήρι του Λίντοσφαρν. Σφαγίασαν και πλιατσικολόγησαν ολόκληρο το ΒΑ κομμάτι της Μεγάλης Βρετανίας και στη συνέχεια έστησαν ενέδρα στα βόρεια της Σκωτίας. Αυτή τους η επεκτατική δράση είχε ως αποτέλεσμα να εξελιχθούν σε μια από τις πιο σημαντικές απειλές του αιώνα εκείνου, στα Χάιλαντς, αγχώνοντας τους ντόπιους σε θέματα κυριαρχίας.     
Οι επονομαζόμενοι Βίκινγκς προέρχονται από τον Βορρά και η καταγωγή τους εντοπίζεται στις χώρες της Νορβηγίας, της Δανίας και της Σουηδίας. Από τον 9ο αιώνα και έπειτα άρχισαν να σχηματίζουν συμμαχίες, προκειμένου να διοργανώνουν αποδοτικές επιδρομές προς την Κεντρική και Νότια Ευρώπη και να ιδρύουν νέες αποικίες. Επίσης κατάφεραν να αναπτύξουν ένα αρκετά ισχυρό εμπορικό δίκτυο, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ασία – και λίγο αργότερα και στην Αμερική. Από τον 11ο αιώνα, η Νορβηγία, η Δανία και η Σουηδία έγιναν μεγάλες αυτοκρατορίες με αξιοσημείωτη επιρροή στα διεθνή δρώμενα και έτσι έβαλαν ένα τέλος στην πρότερη κουλτούρα των Βορείων (Βίκινγκς). Επίσης η Χριστιανοποίηση της Σκανδιναβίας, εξημέρωσε κάπως τους πολεμιστές: Καθώς άρχισαν να αναζητούν την ψυχική λύτρωση στο πρόσωπο του Θεού και μεγαλώνοντας στην Βαλχάλα.  
Μέχρι και σήμερα, κανείς δεν είναι σίγουρος για την προέλευση του ονόματος «Βίκινγκς». Φήμες λένε ότι προκύπτει ενδεχομένως από τη λέξη «wig» που σημαίνει «εμπορικό κέντρο», ή «εμπορικό λιμάνι».
 Για να κατανοήσουμε την κουλτούρα τους – Έννοιες & Λέξεις
Άσγκαρντ (ή Ασγάρδη) είναι η κατοικία των Θεών, των Εσίρ, στη Σκανδιναβική μυθολογία. Ένα πελώριο κάστρο αποτελούμενο από τα 12 παλάτια των Θεών. Είναι χτισμένο από χρυσό και πολύτιμους λίθους, ενώ περιβάλλεται από αδιαπέραστους τοίχους.
Μπερζέργκερ: Άτρωτοι πολεμιστές με πάθος για μάχη. Η πρώτη συλλαβή του ονόματος προκύπτει από τη λέξη «berr» (γυμνό) και αποδόθηκε λόγω της γύμνιας στο επάνω μέρος του σώματός τους.
Οντίν: Ο μονόφθαλμος Οντίν ήταν ο Θεός της σοφίας και της στρατηγικής. Ήταν ο πιο σημαντικός όλων των Θεών ιππεύοντας το οκταπλό του άρμα θανάτου, ονόματι Σλάιπνιρ.
Ρούνοι: Οι Βίκινγκς είχαν και τη δική τους γραφή. Τα γράμματά τους αποκαλούνταν Ρούνοι και ήταν κατά βάση απλά ευθύγραμμα σύμβολα σκαλιστά σε ξύλο, μέταλλο ή πέτρα, με αιχμηρά αντικείμενα. Λέγεται ότι οι Ρούνοι είχαν και μαγικές ικανότητες ίασης.
 Εκχριστιανισμός: Οι Βίκινγκς λάτρευαν ειδωλολατρικούς Θεούς, με τα μακρινά τους ταξίδια όμως ερχόντουσαν συχνά σε επαφή με Χριστιανούς. Όταν ο Πάπας έστειλε Ιεραπόστολους να καταστρέψουν τους ναούς των παλαιών Θεών τους και οι άνθρωποι είδαν ότι ο Οντίν (ο ανώτατος Θεός τους) δεν πήρε εκδίκηση, οι Βίκινγκς αποφάσισαν να στραφούν προς τον Χριστιανισμό.
Οι ιστορικοί εκθειάζουν τα Πλοία των Βίκινγκς ως κάποια από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχών του Μεσαίωνα. Χάρη σε αυτά τα κομψά σκάφη με το μικρό βύθισμα, που έπλεαν με πανί ή με κουπιά, οι Βίκινγκς έγιναν οι κυρίαρχοι κάθε θάλασσας, λίμνης και ποταμού εντός της ακτίνας δράσης τους. Ήταν καμωμένα από ξύλο, με μέγεθος μέχρι 30 μέτρα. Το ορθογώνιο πανί τους φτιαχνόταν από διπλό λινό ύφασμα και συχνά από το μαλλί 200 προβάτων.
Τα περίφημα Φεστιβάλ τους ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας τους: Κατά τη διάρκεια των γιορτών, τις οποίες διοργάνωναν συχνά πυκνά, κατανάλωναν τεράστιες ποσότητες μπύρας και «μίντ» - ένα είδος οινόμελου. Έλεγαν ιστορίες, έλυναν αινίγματα και έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια και ζάρια. Επίσης, πολλές φορές διοργάνωναν και διαγωνισμούς. Το χειμώνα έκαναν πατίνι ή σκι και την άνοιξη κολύμβηση. Το καλοκαίρι διοργάνωναν αγώνες σφαιροβολίας, τοξοβολίας και ξιφασκίας.
Γροιλανδία: 3.500 χιλιόμετρα μακριά από το νησί του, κατά το έτος 982, ο περίφημος «Έρικ ο Ερυθρός» ανακάλυψε ένα νησί εξολοκλήρου αποτελούμενο από πάγο. Εξαιτίας της απίθανης βλάστησής του κατά μήκος της ακτογραμμής, το ονόμασε «Greenland» (πρασινοχώρα). Το 986 σχηματίστηκε η πρώτη αποικία και περίπου 3.000 Βίκινγκς εγκαταστάθηκαν σε δυο μικρά χωριά.
Λέιφ Έρικσον: Ξακουστός θαλασσοπόρος εξερευνητής, ο γιος του «Έρικ του Ερυθρού», γεννήθηκε το 970. Περίπου στην ηλικία των 30 έπλευσε δυτικά και έφτασε μέχρι την Αμερική, την οποία ανακάλυψε πριν από τον Κολόμβο. 
 
 4 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους
Σκηνοθεσία
Κλαούντιο Φα
Σενάριο
Μπαστιάν Ζακ
Ματίας Μπάουερ
Κλαούντιο Φα
Αντριάν Τζένσικ
Παραγωγή
Μάρκο Ντελ Μπιάνκο
Καρίν Τζ. Ντίτριχ
Ράλφ Σ. Ντίτριχ
Ντάνιελ Χόλτσι
Φρανκ Καμίνσκι
Μπέρθα Σπίκερ
Ούλριχ Στάιμ
Γκισέλερ Βένσκε
Ρολφ Βάπενσμιτ
Ηθοποιοί
Τζέιμς Νόρτον
Ράιαν Κουάντεν
Τσάρλι Μέρφι
Εντ Σκράιν
Τομ Χόπερ
Κεν Ντούκεν
Ανατόλ Τάουμπμαν
Γιόαν Χεγκ
Μουσική
Μαρκους Τράμπ
Φωτογραφία
Λορένζο Σενατόρε
Διάρκεια
97’
Διανομή
Οdeon
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Είσαι το ταίρι μου: Δεν φαντάζεστε πόσα αυγά έφαγε η Βίκυ Σταυροπούλου στη σκηνή της παραλίας…
Είσαι το ταίρι μου: Δεν φαντάζεστε πόσα αυγά έφαγε η Βίκυ Σταυροπούλου στη σκηνή της παραλίας…
με 0 Σχόλια 771 Views

 Η Βίκυ Σταυροπούλου μίλησε στο ένθετο “Πρόσωπα” της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, στο αφιέρωμα για τα 30 χρόνια του Mega. Η γνωστή ηθοποιός αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι στο “Είσαι το ταίρι μου”, στην περίφημη σκηνή της παραλίας με τον Αλέξη Γεωργούλη

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή