Επαναστάτης στη Σίκαλη: Μάθε για την ταινία πριν δεις στους κινηματογράφους.

1057 Views
Επαναστάτης στη Σίκαλη: Μάθε για την ταινία πριν δεις στους κινηματογράφους. Επαναστάτης στη Σίκαλη: Μάθε για την ταινία πριν δεις στους κινηματογράφους.

Ο ταραχώδης βίος του ασυμβίβαστου Τζ. Ντ. Σάλιντζερ μέχρι τη συγγραφή του λογοτεχνικού αριστουργήματος «Ο Φύλακας Στη Σίκαλη».
 
Σύνοψη
Ο κόσμος του θρυλικού συγγραφέα Τζ. Ντ. Σάλιντζερ μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, σε αυτήν την αποκαλυπτική ματιά στις εμπειρίες που διαμόρφωσαν έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους, αμφιλεγόμενους και αινιγματικούς συγγραφείς των καιρών μας.
 
Τοποθετημένο χρονικά στο πολύχρωμο κάδρο της Νέας Υόρκης στα μέσα του 20ου αιώνα, το «Επαναστάτης στη Σίκαλη» ακολουθεί τον νεαρό Σάλιντζερ (Νίκολας Χουλτ), ενόσω αυτός προσπαθεί να βρει τη «φωνή» του, φλερτάρει με τη διάσημη κοσμική Ούνα Ο’Νιλ (Ζόι Ντόιτς) και πολεμά στις πρώτες γραμμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτές είναι οι εμπειρίες που θα κυοφορήσουν τη δημιουργία του αριστουργήματός του «Ο Φύλακας στη Σίκαλη», θα τον κάνουν διάσημο –αλλά και διαβόητο- εν μία νυκτί και, τελικά, θα οδηγήσουν στην απόσυρσή του από τα φώτα της δημοσιότητας για όλη την υπόλοιπη ζωή του.
 

Μία απόλυτα προσωπική ιστορία

Το πρώτο βίωμα του σκηνοθέτη, Ντάνι Στρονγκ, με τον Σάλιντζερ, ήρθε στην ηλικία των 14 ετών, όταν πρωτοδιάβασε το αριστούργημά του, Ο Φύλακας στη Σίκαλη: «Ήταν η πρώτη φορά που διάβαζα κάτι που αντικατόπτριζε τόσο απόλυτα όσα ένιωθα», θυμάται ο Στρονγκ, «και αισθάνθηκα τα λόγια του χαρακτήρα τόσο οικεία, τόσο ειλικρινή. Ήταν το πιο αστείο βιβλίο που είχα διαβάσει μέχρι τότε. Ίσως είναι ακόμα.».
 
Η ιστορία του βιβλίου και ο συγγραφέας του, ρίζωσαν μέσα του για χρόνια, μέχρι που, εν τέλει, αγόρασε τα δικαιώματα της βιογραφίας «J.D. Salinger: ALife», δια χειρός Κένεθ Σλαβένσκι. «Ταυτίζομαι με πολλές από τις εμπειρίες του Σάλιντζερ ως συγγραφέα: η προσπάθεια να βρεις μία ιδέα, να χρησιμοποιείς την ίδια σου τη ζωή ως έμπνευση, να αντιμετωπίζεις την απόρριψη, να σημειώνεις συνεχώς, και πώς η συγγραφή επηρεάζει την προσωπική σου ζωή», αναφέρει ο Στρονγκ, σχετίζοντας τη διαδικασία, με αυτήν της μεταφοράς του βιβλίου στον κινηματογράφο. «Υπάρχουν πολλές από τις εμπειρίες του Σάλιντζερ που είναι οικείες για πάρα πολλούς συγγραφείς. Την ίδια στιγμή, όμως, τα γεγονότα της ζωής του ήταν απίστευτα δραματικά και μοναδικά».
 
Ο Στρονγκ βρήκε τον παραγωγό της ταινίας στο πρόσωπο του Τζέισον Σούμαν, ο οποίος γνώριζε για το project από τη στιγμή που το σενάριο ακόμα γραφόταν. «Βρισκόμουν σε αναμμένα κάρβουνα για να διαβάσω το σενάριο και να δούμε πως θα μπορέσουμε να κάνουμε την ταινία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σούμαν. Όπερ και εγένετο, με τους δύο άνδρες να επικοινωνούν με τον κορυφαίο παραγωγό, Μπρους Κοέν (American Beauty, Milk, Οδηγός Αισιοδοξίας) και την εταιρεία Black Label Media (Sicario: Ο Εκτελεστής, Demolition, La La Land).
 

Τα κατάλληλα πρόσωπα για τους υπέρ-απαιτητικούς ρόλους

Γνωστός ως πολύ μοναχικός, αλλά και αινιγματική προσωπικότητα, ο Σάλιντζερ εμφανίζεται στο «Επαναστάτης στη Σίκαλη» ως ένας αγχώδης, μα γοητευτικότατος 20χρονος. Πασχίζει να βρει τη θέση του στη λογοτεχνική σκηνή της Νέας Υόρκης, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι γεμάτος ζωή, εξωστρεφής και χωρίς ίχνος φόβου. Ενόσω ο χαρακτήρας του ωριμάζει, γνωρίζει τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα γεγονός που επρόκειτο να έχει σταθερή επιρροή στη συγγραφική του καριέρα και την ποιότητα ζωής του. «Έψαχνα κάποιον που θα μπορούσε να αποπνεύσει λάμψη, και ο Νίκολας Χουλτ ήταν η νεαρή διάνοια που αναζητούσα για να δώσει σάρκα και οστά σε αυτήν την προσωπικότητα», λέει ο Στρονγκ, που ήθελε να δείξει στο κοινό την επαναστατική, οργισμένη πλευρά του Σάλιντζερ.
 
Αποθεωτικά είναι και τα λόγια των παραγωγών για τον νεαρό Βρετανό. «Στη μέχρι στιγμής βραχύβια καριέρα του, ο Νικ έχει ήδη δείξει τρομακτικό εύρος ερμηνειών», είναι τα λόγια του Σούμαν. «Πραγματικά αντιπροσωπεύει απόλυτα το πνεύμα του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ –είναι γοητευτικός, σαρκαστικός, λαμπερός. Ο Νικ ήταν μακράν η καλύτερη και ξεκάθαρη επιλογή για τον ρόλο», αναφέρει από την πλευρά του ο Θαντ Λάκινμπιλ, μέλος της ομάδας παραγωγών της Black Label Media.
 
Παρότι ο ίδιος ο Χουλτ ήταν θαυμαστής της δουλειάς του Σάλιντζερ, προτού αποδεχθεί τον ρόλο, το να ερμηνεύσει τον χαρακτήρα του, αποδείχτηκε πολύ απαιτητική δουλειά. «Το να φέρνεις στη ζωή κάποιο πραγματικό πρόσωπο με τόσο πάθος και έντονο χαρακτήρα, που είναι τόσο καλός σε αυτό που κάνει, είναι συναρπαστικό, αλλά σε τρομάζει», λέει ο Χουλτ, που δηλώνει για τον Σάλιντζερ: «Το στιλ του είναι ασυμβίβαστο, αυτά που θέλει να κάνει, και πόσο ειλικρινές θέλει να είναι το γράψιμο του. Είναι αδυσώπητος και ανελέητος με αυτούς που είτε δεν συμφωνούν μαζί του, είτε δεν θέλουν να τον βοηθήσουν».
 
Αφότου έχει εκδιωχθεί από ουκ ολίγα σχολεία, και σε αμφισβήτηση, πλέον, της θέσης του ως συγγραφέα, ο Σάλιντζερ γράφεται στο πανεπιστήμιο Columbia και γνωρίζει τον Ουίτ Μπερνέτ, έναν καθηγητή που τον αφουγκράζεται αμέσως και τον βοηθά να συγκεντρώσει την ενέργεια του σε κάτι εποικοδομητικό. Περιγράφοντας τον χαρακτήρα του Μπερνέτ, αλλά και την απόφαση να τον ερμηνεύσει ο σπουδαίος Κέβιν Σπέισι, ο Στρονγκ εξηγεί: «Η ιστορία ανάμεσα στον Σάλιντζερ και τον Ουίτ είναι τόσο συναρπαστική –το ενδιαφέρον που έδειξε και η σκληρή αγάπη που του έδωσε. Όταν τα συγκεντρώνεις όλα μαζί, δεν  υπάρχει καλύτερος ηθοποιός να τα ερμηνεύσει από τον Κέβιν Σπέισι. Μπορεί να γίνει σκληρός, αλλά με θαυμαστή ειλικρίνεια και αυθεντικό πάθος».
 
Τα λόγια του σκηνοθέτη συνοψίζουν απόλυτα την ουσία της ταινίας. «Ελπίζω πως αυτή η ταινία θα εμπνεύσει μελλοντικούς καλλιτέχνες κάθε είδους, επειδή το φιλμ έχει ως θέμα τη δημιουργία σπουδαίας τέχνης, κάτι που υπάρχει σε κάθε της μορφή. Ελπίζω πως κάποιοι άνθρωποι θα εμπνευστούν να βγουν προς τα έξω και να θελήσουν να γίνουν οι επόμενοι Σάλιντζερ, σε όποιον τομέα θέλουν να βρίσκονται.»
 
5 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON
Σκηνοθεσία
Ντάνι Στρονγκ
Σενάριο
Ντάνι Στρονγκ
Παραγωγή
Μπρους Κοέν - Θαντ Λάκινμπιλ
- Τρεντ Λάκινμπιλ
- Τζέισον Σούμαν
Μόλι Σμιθ - Ντάνι Στρονγκ
Ηθοποιοί
Νίκολας Χουλτ
Κέβιν Σπέισι
Σάρα Πόλσον
Ζόι Ντόιτς
Φωτογραφία
Κρέιμερ Μοργκεντάου
Μοντάζ
Τζόζεφ Κρινγκς
Σχεδιασμός παραγωγής
Ντίνα Γκόλντμαν
Μουσική
Μπίαρ ΜακΚρίρι
Διάρκεια
106’
Διανομή
Odeon


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
In Tempo Thess με τους Inside Joke: «Στις ροκ συνθέσεις μας, το κλαρινέτο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο»
In Tempo Thess με τους Inside Joke: «Στις ροκ συνθέσεις μας, το κλαρινέτο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο»
με 0 Σχόλια 2437 Views

Ο ήχος τους συνδυάζει τη ροκ μουσική με την ελληνική παράδοση μια και στα τραγούδια τους πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το κλαρίνο. Πώς προέκυψε όμως αυτό το ιδιαίτερο αποτέλεσμα;  Συνέντευξη στην Βένια Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα.  


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή