Προβολή της ταινίας του Δήμου Αβδελιώδη «Το δέντρο που πληγώναμε» στο Café Bazaar στην πλατεία Άθωνος.

620 Views
Προβολή της ταινίας του Δήμου Αβδελιώδη «Το δέντρο που πληγώναμε» στο Café Bazaar στην πλατεία Άθωνος. Προβολή της ταινίας του Δήμου Αβδελιώδη «Το δέντρο που πληγώναμε» στο Café Bazaar στην πλατεία Άθωνος.

Προβολή της ταινίας του Δήμου Αβδελιώδη «Το δέντρο που πληγώναμε» στο Café Bazaar στην πλατεία Άθωνος.

Την Τρίτη  1 Ιουλίου 2014, στο Café Bazaar, Παπαμάρκου 34, πίσω από την πλατεία Άθωνος, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζεται το αφιέρωμα Καλοκαιρινές Νύχτες Κωμωδίας. Δύο προβολές πριν την ολοκλήρωση των καλοκαιρινών εργασιών μας θα ταξιδέψουμε σε νησιώτικο περιβάλλον με έναν από τους καλύτερους ποιητές του νεότερου ελληνικού κινηματογράφου.
 
Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Δήμου Αβδελιώδη, «Το δέντρο που πληγώναμε», ήταν μια αποκάλυψη. Το επαρχιακό περιβάλλον της Ελλάδας, ο εφηβικός έρωτας, η φιλία, οι διακοπές, τα παιχνίδια και το άγχος των μεγάλων, όλα με φόντο τη Χίο, αναμνήσεις που βρίσκονται και ριζώνουν για να τις πληγώνουμε και να μας πληγώνουν, μια αμφίδρομη σχέση που υπήρχε και θα υπάρχει στη ζωή του ανθρώπου. Αν και ο σκηνοθέτης ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα με μια ταινία μικρού μήκους, μια κωμωδία-σπουδή στον Τσάρλι Τσάπλιν, μετά έβαλε στο φιλμικό έργο του τον προβληματισμό.
 
Μετατρέπει κάπως το τοπίο της κωμωδίας και το μεταλλάσσει. Προσπαθεί και τα καταφέρνει να κάνει κριτική στην κοινωνία, όχι μόνο της εποχής του, και δρομολογεί κάποια νοητικά ταξίδια. Το τοπίο που περιγράφει μπορεί να είναι στο παρόν ή στο παρελθόν, μπορεί να είναι στη Χίο ή σε κάποιο μέρος του κόσμου. Το τοπικό χάνει τον αυστηρό προσδιορισμό του και αποκτά παγκόσμιες διαστάσεις. Οι χαρακτήρες δεν είναι πλέον παρά τα αναφερόμενα του Ανθρώπου και η φύση παίζει το πρωταρχικό ρόλο να δεχτεί τον άνθρωπο στην αγκαλιά της και να του χαρίζει την αρμονία και την ισορροπία.
 
Ο θεατής βιώνει αυτή την πρόταση και μπαίνει στο ρόλο. Η ιστορία της ταινίας γίνεται και δική μας. Οι ιστορίες ενώνονται και δημιουργούν μια αφηγηματική κοσμογονία. Αλληλοδραστικές σχέσεις ελευθερώνονται και ο κινηματογράφος δεν είναι πλέον παρά το μέσο που αμφισβητεί και εμάς τους ίδιους. Το κινηματογραφικό παιχνίδι γίνεται και δικό μας. Αυτό το παιχνίδι που θα δούμε στην πρώτη του ταινία «Αθέμιτος συναγωνισμός», μικρού μήκους, την οποία θα προσπαθήσουμε να την προβάλλουμε μαζί με αυτή.
 
Θα τελειώσουμε με το «Φαντομά», όπου πρωταγωνιστεί ο Λουί ντε Φινές. Ένα παραμύθι, αληθινό και ψεύτικο, μια γοητευτική περιπέτεια που δημιουργεί το εκτονωτικό γέλιο, αυτό που η μιμητική, οι χειρονομίες και το παίξιμο του Λουί ντε Φινές δημιουργούν.
 
Υπενθυμίζουμε ότι οι προβολές γίνονται στο Café Bazaar, Παπαμάρκου 34, πίσω από την πλατεία Άθωνος, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, στις 9.00 μ.μ., κάθε Τρίτη. Για την ταινία θα μιλήσει ο Γιάννης Φραγκούλης, θεωρητικός του κινηματογράφου. Η συζήτηση θα επικεντρώσει στο κωμικό στο όριό του με το δραματικό, στο τοπικό και το παγκόσμιο, όπως παρουσιάζεται στο ποιητικό έργο του Δήμου Αβδελιώδη.
 
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974123481, 2310274567

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
4.800 ψήφοι. Ανατροπές και εκπλήξεις στην ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού. Ψηφίζετε μέχρι σήμερα Κυριακή 22/05
4.800 ψήφοι. Ανατροπές και εκπλήξεις στην ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού. Ψηφίζετε μέχρι σήμερα Κυριακή 22/05
με 1 Σχόλια 3027 Views

Ποιες προηγούνται - Μεγάλη αύξηση επισκεψιμότητας και 4.800 ψήφοι ως τώρα ανατρέπουν –ως συνήθως- τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Όμως τίποτα δεν έχει κριθεί. Ψηφίζετε μέχρι σήμερα Κυριακή 22/05 στις 12μμ

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή