Πρωί της παραμονής της Μεγαλόχαρης, μαχαίρωσαν πισώπλατα την Ελληνική Κινηματογραφική τέχνη.

236 Views
 Πρωί της παραμονής της Μεγαλόχαρης,  μαχαίρωσαν πισώπλατα την Ελληνική Κινηματογραφική τέχνη. Πρωί της παραμονής της Μεγαλόχαρης, μαχαίρωσαν πισώπλατα την Ελληνική Κινηματογραφική τέχνη.

Πρωί της παραμονής της Μεγαλόχαρης,  μαχαίρωσαν πισώπλατα την Ελληνική Κινηματογραφική τέχνη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Κύρωση τού Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης», σελ. 259 Δ.13 παρ. 8, η ελληνική πολιτεία καταργεί τον Ειδικό Φόρο που περιλαμβάνεται στο εισιτήριο των κινηματογράφων.
.
Ο φόρος αυτός δεν είναι ένας φόρος υπέρ τρίτων, αλλά αποτελεί τη βασική πηγή ενίσχυσης της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Ζητούμε λοιπόν από τον κ. Υπουργό Πολιτισμού να παρουσιάσει άμεσα σχέδιο - λύση που να αναστέλλει την καταστροφική αυτή εξέλιξη για τον κινηματογράφο, εφαρμόζοντας το νόμο 3905/2010, ο οποίος ορίζει ρητά πως το κράτος υποχρεώνεται να ενισχύει και να αναπτύσσει την ελληνική κινηματογραφική Τέχνη.   
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου
 

Το ΔΣ της ΕΣΠΕΚ

Με βάση τα πρότυπα και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως πχ η Γαλλία, και στη χώρα μας ισχύει ο  Ειδικός Φόρος που περιλαμβάνεται στο εισιτήριο των κινηματογράφων. Ο φόρος αυτός προορίζεται για την ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης η οποία αποτελεί υποχρέωση του Κράτους κατά τον νόμο 3905/2010.    Στην ουσία δεν είναι φόρος υπέρ τρίτων, αλλά οι θεατές ενισχύουν με τον τρόπο αυτό την κινηματογραφική παραγωγή της χώρας τους, της οποίας είναι και αποδέκτες.

Η κατάργηση του ειδικού φόρου κινηματογράφου επί του εισιτηρίου, που χρηματοδοτεί εξολοκλήρου την παραγωγή ελληνικών ταινιών μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου είναι σκανδαλώδης και, αν τελικά ισχύσει, θα αποτελέσει την ταφόπλακα του ελληνικού σινεμά. Του κινηματογράφου που όταν κάθε φορά διακρίνεται διεθνώς, οι εκάστοτε πολιτικοί άρχοντες, φροντίζουν να επαινούν με κενά λογύδρια όπως φαίνεται μέχρι και τώρα.
 
Απαιτούμε τώρα, έστω και την ύστατη στιγμή, την απόσυρση  της κατάργησης του ειδικού φόρου κινηματογράφου - φόρο που  αποδίδουν αποκλειστικά οι θεατές του κινηματογράφου για τον κινηματογράφο - από τα προαπαιτούμενα.  Πρόκειται για ένα προμελετημένο εν ψυχρώ έγκλημα που, αν δεν το αποτρέψουμε, θα έχει μοιραίες και ολέθριες συνέπειες για στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη να πράξουν τώρα τα δέοντα και να καταθέσουν αμέσως τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα αποσύρεται ουσιαστικά από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο η επίμαχη διάταξη.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα συνδέσουν ανεξίτηλα το όνομά τους με τον ξαφνικό θάνατο του ελληνικού κινηματογράφου...


Το ΔΣ της ΕΣΠΕΚ
/
Το Διοικητικό  Συμβούλιο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών
 
Για έξι μήνες όλοι οι εγκέφαλοι των οικονομικών Υπουργείων και της κυβέρνησης σπαζοκεφάλιαζαν για να βρουν λύση στο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της χώρας .
 
Είναι αλήθεια ότι κουράστηκαν πολύ αλλά επιτέλους τη βρήκαν .
 
Κατάργησαν οι αθεόφοβοι τον ελάχιστο ειδικό φόρο επί του κινηματογραφικού εισιτηρίου, που προορίζονταν για την ενίσχυση του Ελληνικού Κινηματογράφου όπως ορίζει ο νόμος 3905/2010.
 
Όλοι μαζί, η πλειονότητα των κυβερνητικών βουλευτών μαζί με εκείνους της Νέας Δημοκρατίας , του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ φώναξαν στη Βουλή των Ελλήνων το πρωί της παραμονής της Μεγαλόχαρης  το μεγάλο ΝΑΙ.
 
Κατάφεραν έτσι το τελευταίο πλήγμα στην ήδη αναιμική έως ανύπαρκτη ετήσια κρατική οικονομική ενίσχυση της Ελληνικής Κινηματογραφίας και οδηγούν μαθηματικά στο κλείσιμο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
 
Και σε τι ποσό αντιστοιχεί αυτός ο ειδικός φόρος που κατάργησαν; Μόλις σε 1.5 έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το οποίο σύμφωνα με το νόμο 3905/2010 το 80% πάει στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
 
Το ποσό αυτό μαζί με την προβλεπόμενη επιχορήγηση των 3 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού (αν το ποσό αυτό δινόταν στο σύνολό του), αποτελούν την ετήσια κρατική ενίσχυση προς το Ε.Κ.Κ.
 
Φέτος από το ποσό αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει καταβάλει στο Ε.Κ.Κ.  μόλις 1.4 εκατομμύρια ευρώ.
 
Σημειωτέον ότι , το ετήσιο ποσό της κρατικής ενίσχυσης της Ελληνικής Κινηματογραφίας κατά την τελευταία εξαετία ήταν μόλις 4,5 εκατομμύρια ευρώ όσο δηλαδή το κόστος μιας μέσης  Ευρωπαϊκής κινηματογραφικής παραγωγής .
 
Με την κατάργηση του ειδικού φόρου επί  του κινηματογραφικού εισιτηρίου η ετήσια ενίσχυση της Ελληνικής Κινηματογραφίας θα περιοριστεί στην καλύτερη περίπτωση στο ποσό των 3 εκατομμυρίων της επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού , αν τελικά το καταβάλει όλο μέχρι το τέλος του χρόνου.
 
Το κόστος όμως ύπαρξης και λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου απορροφά περισσότερο από το 1/3  του ποσού αυτού ετησίως. Άρα με τα εναπομείνοντα ψίχουλα καλείται το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου να ασκήσει κινηματογραφική πολιτική. Μπροστά σε αυτή την νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε τι σκοπεύουν άραγε να κάνουν η Διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και ο περιώνυμος Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού;
 
Δεκαετίες τώρα οι δημιουργοί του Κινηματογράφου αγωνίζονται ώστε η Ελληνική Κινηματογραφία να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη με την απόδοση εκ μέρους  του δημοσίου ενός μέρους  των ετησίων εσόδων του από την πολλαπλή φορολόγηση όλων των φάσεων του κύκλου της Ελληνικής κινηματογραφίας, πρώτες ύλες, παραγωγή ,εργαστήρια ,διανομή, κινηματογραφικές αίθουσες .
 
Προκαλούμε το Υπουργείο Οικονομικών να παρουσιάσει τα πραγματικά ετήσια δημόσια έσοδα από αυτήν την πολλαπλή φορολόγηση για να φανεί σε όλο της το μέγεθος η παράνομη και αντισυνταγματική αυτή πράξη εχθρότητας στον Ελληνικό Κινηματογράφο  των βουλευτών που την ψήφισαν.
 
Έλεος και αιδώς αθεόφοβοι για την πισώπλατη μαχαιριά που φέρατε στην Ελληνική κινηματογραφική τέχνη την Παραμονή της Μεγαλόχαρης του 2015.
 
Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών καλεί σε ενότητα όλους τους ανθρώπους του Κινηματογράφου για την απόσυρση της κατάργησης του ειδικού φόρου Κινηματογράφου.
 
Το Διοικητικό  Συμβούλιο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι ερωταποκρίσεις μεταξύ Λιγνάδη και ανακρίτριας:
Οι ερωταποκρίσεις μεταξύ Λιγνάδη και ανακρίτριας: "Είμαι αμφιφυλόφιλος, δεν είχα ερωτικές σχέσεις με ανηλίκους"
με 0 Σχόλια 7591 Views
...είχα πολλές σχέσεις και με το ένα και με το άλλο φύλο... και εφήμερες επαφές. Αυτές όμως δεν ήταν ποτέ με ανηλίκους. Είχα επαφές και με αλλοδαπούς και με αλλοδαπές και με αμοιβή και χωρίς αμοιβή…» είπε ο Δημ. Λιγνάδης, απαντώντας στις ερωτήσεις της ανακρίτριας. 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή