Οι αρμονίες του Βερκμάιστερ του Μπέλα Ταρ, στο Café Bazaar

666 Views
Οι αρμονίες του Βερκμάιστερ του Μπέλα Ταρ, στο Café Bazaar Οι αρμονίες του Βερκμάιστερ του Μπέλα Ταρ, στο Café Bazaar

Οι αρμονίες του Βερκμάιστερ του Μπέλα Ταρ, στο Café Bazaar

Την Τρίτη  18 Μαρτίου 2014, στο Café Bazaar, Παπαμάρκου 34, πίσω από την πλατεία Άθωνος, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζεται το αφιέρωμα στον Εσωτερικό λόγο στον κινηματογράφο. Με την ταινία «Οι αρμονίες του Βερκμάιστερ» (2000), του Μπέλα Ταρ, θα μεταφερθούμε στην αέναη αναζήτηση του ανθρώπου για να βρει την εσωτερική του αρμονία. Ο Ούγγρος σκηνοθέτης αναζητεί, με τη σειρά του, νέες μορφές αφήγησης και αισθητικής και τις προτείνει με τις ταινίες του στους θεατές και στους άλλους σκηνοθέτες.
Ο Βαλούσκα είναι ένας αλαφροΐσκιωτος ταχυδρομικός υπάλληλος σε μια επαρχιακή πόλη. Φαίνεται ότι είναι ο μόνος υπερασπιστής μιας ανθρωπότητας προς εξαφάνιση, καθώς μια σειρά από περίεργες καταστάσεις, όπως η εμφάνιση μιας γιγαντιαίας φάλαινας σε ένα τσίρκο, οδηγούν τους κατοίκους σε μια καταστροφική εξέγερση. Ο Μπέλα Ταρ κινηματογραφεί με επιβλητικό τρόπο αυτό το «περίεργο» κοινωνικό και ψυχολογικό τοπίο, για να ανακαλύψει, μέσα από αυτό, τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης που βρίσκεται σε μια οντολογική αναζήτηση, όσον αφορά στον εαυτό της.
 
Εδώ έχουμε έναν κινηματογράφο που θα μας θυμίσει τον υπαρξισμό του βορειοευρωπαϊκού θεάτρου, Γερμανίας, Δανίας και Σουηδίας. Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό μας είναι το έργο του Μπέκετ, αλλά, μαζί με αυτόν, θα δούμε τη ρωσική σχολή της αναζήτησης της γλώσσας, όπως και τους Αμερικάνους ερευνητές του κινηματογράφου, στον ανεξάρτητο αμερικάνικο κινηματογράφο, ιδίως τον Ντέιβιντ Λιντς στα περισσότερα έργα του. Η προβολή της ταινίας είναι μια ευκαιρία να κάνουμε αυτή την αναζήτηση πρώτα στον εαυτό μας και μετά στο κοινωνικό σύνολο στο οποίο αναφερόμαστε. Μέσα από τις φόρμες της ταινίας θα ανακαλύψουμε τα μεγάλα κλασικά έργα και την αφηγηματική τους δύναμη που συναρπάζει.
 
Την Τρίτη 25 Μαρτίου 2014 δε θα έχουμε προβολή ταινίας, λόγω της γιορτής και της αργίας. Θα συνεχίσουμε την 1η Απριλίου 2014 με μια αριστουργηματική ταινία, το «Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας και… άνοιξη» (20003), του Κιμ Κι-ντουκ, από την Κορέα. Μια ταινία που συνδυάζει τη φιλοσοφία του ζεν με τον κινηματογράφο για να φτάσουμε στη βαθύτατη υπαρξιακή αναζήτηση  του ανθρώπου και στη δόμηση του Ναού της ψυχής του, όταν βρει την απόλυτη ισορροπία του μέσα στο σύμπαν.
 
Υπενθυμίζουμε ότι οι προβολές θα γίνονται στο CafeBazaar, Παπαμάρκου 34, πίσω από την πλατεία Άθωνος, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, στις 8.00 μ.μ., κάθε Τρίτη. Για την ταινία θα μιλήσει ο Γιάννης Φραγκούλης, θεωρητικός του κινηματογράφου. Στη συζήτηση θα ερευνηθεί αυτό το μεγάλο θέμα της εσωτερικής αναζήτησης, αναγκαίας σε κάθε άνθρωπο, όταν φτάνει σε ένα σταυροδρόμι και θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για τη ζωή του.   
 
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974123481, 2310274567

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή