«Bird Box»: H αγαπημένη της Αμερικής στην πιο “viral” ταινία του Netflix. Είδαμε και σχολιάζουμε...

4000 Views
«Bird Box»: H αγαπημένη της Αμερικής στην πιο “viral” ταινία του Netflix. Είδαμε και σχολιάζουμε... «Bird Box»: H αγαπημένη της Αμερικής στην πιο “viral” ταινία του Netflix. Είδαμε και σχολιάζουμε...

 
Είδε και σχολιάζει ο Ματθαίος Οικονόμου.
 
Όταν μια ταινία καταφέρνει να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές της ανθρώπινης βλακείας προκαλώντας την επιθυμία στον κόσμο να μιμηθεί τους πρωταγωνιστές της ρισκάροντας τη σωματική του ακεραιότητα, καλλιεργείται αρχικά αυτό το αίσθημα της περιέργειας να μάθεις περισσότερα. Όταν μαθαίνεις πως εμπλέκονται σε αυτήν συντελεστές με αξιόλογα δείγματα “γραφής” σε παραγωγές του παρελθόντος, μια ενδεχόμενη προβολή σε δελεάζει αρκετά. Και όταν είσαι παράλληλα λάτρης των θρίλερ αγωνίας, το “Bird Box” (“Με τα μάτια κλειστά”) μοιάζει να είναι μονόδρομος. Αρκούν όμως τα παραπάνω για να το λατρέψεις τελικά;
 

Λίγα λόγια για την ταινία

Μία γυναίκα μαζί με δύο μικρά παιδιά τα οποία αποκαλεί “Αγόρι” και “Κορίτσι”, ξεκινά την αγωνιώδη διαδρομή προς τη σωτηρία με τα μάτια κλειστά, σε μια προσπάθεια να αποφύγει μυστηριώδεις οντότητες η θέα των οποίων ωθεί την ανθρωπότητα στην αυτοκτονία. Το στόρι βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Τζος Μαλέρμαν (2014), τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει η γνωστή από τα βραβευμένα “In a Better World” (2010) και “The Night Manager” (2016) Σουζάν Μπίερ ενώ το σενάριο φέρει την υπογραφή του Έρικ Χέισερερ (“Final Destination 5”, “Lights Out”, “Arrival”). Πρωταγωνιστούν οι Σάντρα Μπούλοκ, Τρεβάντε Ρόουντς, Τζάκι Γουίβερ, Ρόζα Σάλαζαρ, Σάρα Πόλσον, Τζον Μάλκοβιτς κ.α. Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix από τις 21 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδρομητικού κολοσσού μέσα σε μία εβδομάδα κατάφερε να ξεπεράσει τις 45 εκατομμύρια προβολές καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην ιστορία του καναλιού, κάτι που ωστόσο αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από τους ειδικούς. Αυτό που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης βέβαια είναι η μεγάλη απήχηση του “Bird Box” στο κοινό που οδήγησε στο “Bird Box Challenge” και αρκετές βιντεοσκοπημένες απόπειρες για περιήγηση και δραστηριότητες με τα μάτια κλειστά στα πρότυπα των πρωταγωνιστών. Το Netflix προέβη στη δημοσίευση tweet όπου παρακαλεί τον κόσμο να μην τραυματιστεί επιχειρώντας το ανόητο διαδικτυακό challenge που έχει γίνει δυστυχώς ήδη viral.
 
Υπέρ
Όσον αφορά τώρα την ίδια την ταινία, προσφέρει αγωνία, ένταση, μυστήριο, λίγο τρόμο και καταφέρνει να κρατήσει το θεατή σε “εγρήγορση” στο μεγαλύτερο μέρος της δίωρης διάρκειάς της με την ιστορία να ξεδιπλώνεται παράλληλα σε δύο χρονικές ζώνες: το παρελθόν, όπου επεξηγείται το πως ξεκίνησαν όλα και πως προέκυψε τελικά η ανάγκη για ένα επικίνδυνο ταξίδι με τα μάτια κλειστά αλλά και το παρόν, που εστιάζει στη μάχη των επιζησάντων να παραμείνουν ζωντανοί και να βρουν ασφαλές καταφύγιο. Και μπορεί το τέλος να μη σε αφήνει 100% ικανοποιημένο μέσα σου με βάση τα όσα προηγήθηκαν αλλά ξέρετε τι λένε πολλοί στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνομαι, σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Το πρωταγωνιστικό καστ απαρτίζεται από φυσιογνωμίες που σίγουρα κάπου έχει πάρει το μάτι σου αν είσαι λάτρης της έβδομης τέχνης ενώ οι αντίστοιχες ερμηνείες κρίνονται ικανοποιητικές (γι' αυτό και τις αναφέρω στα υπέρ) και αναγκαστικά προσαρμοσμένες στα περιορισμένα περιθώρια που προσέφερε η σκηνοθεσία και κυρίως το σενάριο έτσι ώστε να κερδίσει κανείς τις εντυπώσεις σε επίπεδο υποκριτικής. Η Σάντρα Μπούλοκ είναι η αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια την οποία πετυχαίνουμε εδώ σε μια καλοδεχούμενη αλλαγή στο ρεπερτόριο της που κατακλύζεται διαχρονικά από ρόλους σε ταινίες κωμικού ή κοινωνικού περιεχομένου. Δεν πρόκειται να σαρώσει τα βραβεία αλλά για αυτό δεν ευθύνεται ούτε η ίδια ούτε οι αποδεδειγμένες υποκριτικές της ικανότητες. Επιπλέον, όπως στις περισσότερες παραγωγές του Netflix, δεν απουσιάζουν τα όμορφα μακρινά πλάνα κυρίως κατά τη διάρκεια των περιπλανήσεων των ηρώων σε φυσικά τοπία. Ακόμη, αξίζει να επικροτηθεί η αποφυγή μελοδραματισμών παρά το γόνιμο έδαφος που υπήρχε για την ανάπτυξή τους ανάμεσα στο τόσο θανατικό που λαμβάνει χώρα με αποτέλεσμα να χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Τέλος, απολαυστικό το σημείο όπου κάποιοι από τους πρωταγωνιστές επιβιβάζονται σε αυτοκίνητο προκειμένου να βρουν προμήθειες βασισμένοι αποκλειστικά στο GPS και τους αισθητήρες παρκαρίσματος για την μετακίνησή τους, μια σκηνή που δομείται με βάση την αγωνία, το μυστήριο, τον τρόμο αλλά και το χιούμορ.
 
Κατά
Αν ανήκετε στην κατηγορία θεατών που επιθυμούν εξηγήσεις για τα πάντα και το ενδιαφέρον σας δεν εξαντλείται στις τύχες των ηρώων, το “Bird Box” μάλλον θα αφήσει ένα κενό μέσα σας. Σε αφηγηματικό επίπεδο μένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με τη φύση και τη μορφή των οντοτήτων που η θέα τους και μόνο σε οδηγεί στην αυτοχειρία. Ο σεναριογράφος Χέισερερ θέλει προφανώς να καθιερωθεί στην δημιουργία έργων όπου ποτέ δεν μαθαίνεις αρκετά για τις αιτίες που προκάλεσαν μια κατάσταση αφήνοντας περιθώρια για προβληματισμό και συζήτηση. Μα το “Bird Box” δεν είναι “Arrival”, ουδείς πρόκειται να μπει σε διαδικασία στοχασμού και διατύπωσης ερμηνειών για ένα concept που ανήκει εξ' ολοκλήρου στη σφαίρα του φανταστικού (και όχι της επιστημονικής φαντασίας λόγου χάρη). Επιπλέον, ίσως η παραπάνω πρόθεση να είχε κάποιο νόημα σε μια ταινία χαρακτήρων που εστιάζει στον εσωτερικό τους κόσμο και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης των εκάστοτε καταστάσεων. Αλλά έχουμε να κάνουμε με μια ταινία που δίνει έμφαση σε γεγονότα και καταστάσεις, με ήρωες χωρίς βάθος, επιφανειακούς και μονοδιάστατους όπως στα περισσότερα θρίλερ του είδους. Και είναι εκεί, στο “τριπάκι” των συγκρίσεων με άλλα παρόμοια φιλμ, που το “Bird Box” χάνει τη μάχη και βγαίνει ζημιωμένο. Διότι, ναι, σίγουρα υπερτερεί σε σύγκριση με τη μάζα καθώς βασίζεται σε μια ενδιαφέρουσα ιδέα, διαθέτει ανταγωνιστικό καστ και καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή σου από το trailer κιόλας. Παράλληλα, όμως, σε παραπέμπει ξεκάθαρα σε αξιόλογες παραγωγές που αγαπήθηκαν δικαιολογημένα από κοινό και κριτικούς όπως το πρόσφατο “A Quiet Place” (2018), το “Don't Breathe” (2016) αλλά και το προαναφερθέν “Arrival” (2016), με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται αυτόματα μέσα σου συγκρίσεις και να αποδεικνύεται τελικά κατώτερο των αρχικών προσδοκιών.
 

Εν κατακλείδι,

Το “Bird Box” συστήνεται ανεπιφύλακτα δεδομένου ότι θα το απολαύσεις από την άνεση του σπιτιού σου, δε θα κληθείς να καταβάλλεις κάποιο αντίτιμο για την παρακολούθησή του και έχοντας κατά νου πως πρόκειται για ένα μετα-αποκαλυπτικό θρίλερ τρόμου το οποίο θα προσφέρει ένα δίωρο “ψυχαγωγικής αγωνίας” και τίποτα παραπάνω. Δεν είναι εδώ για να ταράξει τα νερά στο χώρο της τέχνης, ούτε για να επιφέρει κάποια καινοτομία. Είναι απλώς ένα mainstream ψυχαγωγικό προϊόν (πολλοί το χαρακτηρίζουν και ως cult) που καταφέρνει σε ικανοποιητικό βαθμό την διείσδυση του θεατή στο γεμάτο απειλές κόσμο του. Και αυτό είναι ίσως το μοναδικό πρίσμα από το οποίο θα έπρεπε να αξιολογηθεί.
.
 
Βαθμολογία:
6,4/10
 
ΗΠΑ, 2018
Παραγωγή: Κρις Μόργκαν, Μπάρμπαρα Μουσιέτι, Σκοτ Στούμπερ, Ντίλαν Κλαρκ, Κλέιτον Τάουνσεντ
Σκηνοθεσία: Σουζάνε Μπίερ
Σενάριο: Ερικ Χάισερερ
Φωτογραφία: Σαλβατόρε Τοτίνο
Μοντάζ: Μπεν Λέστερ
Μουσική: Τρέντ Ρέζνορ, Ατικους Ρος
Πρωταγωνιστούν: Σάντρα Μπούλοκ, Τρεβάντε Ρόουντς, Τζον Μάλκοβιτς, Βίβιεν Λίρα Μπλερ, Ντάνιελ ΜακΝτόναλντ, Σάρα Πόλσον
Διάρκεια: 124 λεπτά
Γλώσσα: Αγγλικά
.
.
Δείτε αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία ΕΔΩ


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ειδική προβολή για τα 80 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ», στο Ολύμπιον.
Ειδική προβολή για τα 80 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ», στο Ολύμπιον.
με 0 Σχόλια 379 Views

 Tο κλασικό αντιφασιστικό αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν, Ο Μεγάλος Δικτάτωρ, που συμπλήρωσε φέτος τα 80 χρόνια ζωής, παρουσιάζεται στο Ολύμπιον, σε μια ειδική προβολή.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή