ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΒΙΜ ΒΕΝΤΕΡΣ «ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ» -ΕΙΔΑΜΕ–ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ–ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

916 Views
ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΒΙΜ ΒΕΝΤΕΡΣ «ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ» -ΕΙΔΑΜΕ–ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ–ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΒΙΜ ΒΕΝΤΕΡΣ «ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ» -ΕΙΔΑΜΕ–ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ–ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΒΙΜ ΒΕΝΤΕΡΣ «ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ» -ΕΙΔΑΜΕ –ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ –ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ο εκπληκτικός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς ακολουθεί τον φωτογράφο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο και την φωτογραφική του μηχανή, στην άκρη της γης, για να αγγίξουμε έστω και λίγο την μαγεία του πλανήτη μας και των ανθρώπων που τον κατοικούν.
Tα τελευταία 40 χρόνια, ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους καταγράφοντας τις αλλαγές της ανθρωπότητας. Έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας μας. Παρών σε πολέμους, λιμούς, κύματα προσφύγων και συνοδοιπόρος με ανθρώπους όλων των ειδών και χρωμάτων από διαφορετικές φυλές, συνεχίζει να ταξιδεύει στον πλανήτη αναζητώντας παρθένα σημεία του, άγρια χλωρίδα και πανίδα και μεγαλοπρεπή μοναδικά τοπία σε ένα τεράστιο έργο καταγραφής της ομορφιάς του πλανήτη Γη. Για τον Σεμπαστιάο Σαλγκάδο οι άνθρωποι παντού διαφορετικοί και όμως ίδιοι, αποτελούν «Το αλάτι της γης».
Ότι και να πούμε για το ντοκιμαντέρ αυτό είναι λίγο. Η ταινία αυτή δεν διηγείται μόνο της ιστορία του Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, ως φωτογράφου και ως πατέρα, αλλά προσπαθεί να διηγηθεί μέσα από τις φωτογραφίες του, όλη την πρόσφατη ιστορία του πλανήτη μας.
 
Το φιλμ κατακλύζεται από εικόνες. Εικόνες πανέμορφες, σοκαριστηκές και ταυτόχρονα τρομακτικές, καταγράφουν κάθε γωνία του πλανήτη και κυρίως του πυρήνα ή του αλατιού του πλανήτη, των ανθρώπων που τον κατοικούν. Εικόνες που πραγματικά αξίζουν να προβληθούν στις σκοτεινές αίθουσες των κινηματογράφων και ιστορίες πολλές και πολυποίκιλες που μας κράτησαν στην άκρη της καρέκλας μας, σε όλη τη διάρκεια της προβολής.
.
Ο Βιμ Βέντερς, τρία χρόνια μετά το ντοκιμαντέρ του για την διάσημη χορογράφο Πίνα Μπαούς, όπου κυριολεκτικά μας έβαλε μέσα στις χορογραφίες της, καταφέρνει για ακόμα μια φορά να μας συστήσει έναν ξεχωριστό άνθρωπο, με ένα ξεχωριστό όραμα και να μας βάλει για λίγο μέσα στην κοσμοθεωρία του. Σε σκηνοθετική συνεργασία με το γιο του Σαλγκάντο, μας διηγείται την ιστορία του Σεμπαστιάο, όχι μόνο ως φωτογράφου αλλά ως οικογενειάρχη και κυρίως ως ανθρώπου. Η διήγηση σε Ά πρόσωπο από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή, εμπλέκει τον θεατή, ενώ οι αισθαντικές φωτογραφίες του Σαλγκάο μετατρέπουν το ντοκιμαντέρ αυτό σε ένα κινηματογραφικό βίωμα χωρίς επιστροφή.
.
Όπως οι φωτογραφίες του Σεμπαστιάο Σαλγκάντο, έτσι και αυτό το ντοκιμαντέρ μετατρέπεται σε μια σπουδή για την ανθρώπινη φύση, για τη φύση, για το πλανήτη και τελικά για τα πάντα γύρω μας. Χωρίς να αναλώνεται σε βιογραφικές πληροφορίες, γεμάτο με αποστασιοποιημένο συναίσθημα, το ντοκιμαντέρ αυτό ταράζει κάτι μέσα μας και μας τραβάει σαν μαγνήτης σε ένα σιωπηλό ξύπνημα και σε μια επανεκτίμηση της ανθρωπότητας. Καταφέρνει χωρίς φτηνούς εντυπωσιασμούς, να ξεπεράσει τα όρια του κινηματογραφικού του είδους και μετατρέπεται σε ταινία, σε εμπειρία και τέλος πάντων σε κάτι που ο καθένας από εμάς οφείλει να βιώσει.
.
Συνοψίζοντας [=] :
Αναμφίβολα το ντοκιμαντέρ αυτό αξίζει να το δουν οι πάντες και όσα θετικά, διθυραμβικά σχόλια και αν κάνουμε θα είναι λίγα μπροστά σε αυτό που θα βιώσετε. Δεν είναι ένα ακόμα βιογραφικό, κουραστικό ντοκιμαντέρ και δεν πατάει πάνω στα γνωστά μονοπάτια του είδους του, χάρις στην εκπληκτική ματιά του Βιμ Βέντερς. Είναι μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία, που κάθε κινηματογραφόφιλος και μη, οφείλει να παρακολουθήσει μέσα στη σκοτεινή αίθουσα.
Μην διανοηθείτε να το χάσετε.
.
Βαθμολογία
9 στα 10

Της γης το αλάτι / The Salt of the Earth 

Γαλλία, 2014
Σκηνοθεσία: Wim Wenders / Βιμ Βέντερς, Juliano Ribeiro Salgado / Ζουλιάνου Ριμπέιρου Σαλγάδου Σενάριο: Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders, David Rosier
Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο, 92’
 
Επιλεκτική Φιλμογραφία Βιμ Βέντερς
1973 Alice in den Städten/Alice in the Cities/ Η Αλίκη στις πόλεις (μυθοπλασία)
1984 Paris, Texas/Παρίσι, Τέξας (μυθοπλασία)
1985 Tokyo-Ga
1987 Der Himmel über Berlin/Wings of Desire/ Τα φτερά του έρωτα (μυθοπλασία)
1994 Lisbon Story
1998 Buena Vista Social Club
2011 Pina
2014 The Salt of the Earth (συν-σκηνοθεσία)
 
Φιλμογραφία Ζουλιάνου Ριμπέιρου Σαλγάδου
2005 Paris la métisse (μυθοπλασία)
2009 Nauru, une île à la dérive/Nauru, an Island Adrift
2014 The Salt of the Earth (συν-σκηνοθεσία)
 
Βραβεία
- Βραβείο Κοινού, San Sebastian IFF 2014, Spain
- Βραβείο Κοινού, Tromsø IFF 2015, Norway
- Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής, Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του Τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα»,

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 28/10–03/11/2021
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 28/10–03/11/2021
με 0 Σχόλια 1327 Views

Εξαιρετικά ενδιαφέρουμε η τελευταία βδομάδα του Οκτώβρη όπου έχουμε νέο Αλμοδόβαρ, το τελευταίο Χρυσό Φοίνικα, μια αυτοβιογραφία για την Αρίθα Φράνκλιν, το εμπορικό θρίλερ  Η Νύχτα με τις Μάσκες 2 και το απαραίτητο για πιτσιρικάδες Οικογένεια Άνταμς 2. Δείτε τι θα δείτε από Πέμπτη 28 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2021.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή