Ισότητα και στον Κινηματογράφο στην αίθουσα Σταύρος Τορνές

417 Views
Ισότητα και στον Κινηματογράφο στην αίθουσα Σταύρος Τορνές Ισότητα και στον Κινηματογράφο στην αίθουσα Σταύρος Τορνές

 


Μετά από δύο επιτυχημένες διοργανώσεις στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η τρίτη διοργάνωση του Φεστιβάλ 50/50: Ισότητα και στον Κινηματογράφο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Μαΐου στις 7.00 το απόγευμα με το ντοκιμαντέρ που κέρδισε το βραβείο του WIFT GR και το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας στο 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: το ντοκιμαντέρ «#Female Pleasure» («Γυναικεία Ηδονή») της Μπάρμπαρα Μίλερ, που έκανε διεθνή πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο το 2018 (κέρδισε το Βραβείο Premio Zonta Club στο τμήμα της Εβδομάδας Κριτικής).

Όπως σημειώνεται στο σκεπτικό της βράβευσης από το WIFT GR, πρόκειται για «μια ταινία ανατρεπτική και πολυπολιτισμική, που προσεγγίζει με γενναιότητα θέματα ταμπού που αφορούν εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο, μια ταινία που αποτελεί πηγή έμπνευσης και αγωνιστικότητας». Η ταινία παρουσιάζει πέντε γενναίες, ικανές και αποφασισμένες γυναίκες που σπάνε τη σιωπή που τους επέβαλαν οι πατριαρχικές κοινωνίες και οι θρησκευτικές κοινότητες στις οποίες ανήκουν. Αποκαλύπτει τους μηχανισμούς που καθορίζουν τη θέση των γυναικών μέχρι σήμερα, διατρέχοντας κουλτούρες, θρησκείες και ηπείρους: από την Ιαπωνία έως την Ινδία, από την μουσουλμανική Σομαλική διασπορά έως την χασιδική κοινότητα στο Μπρούκλιν και τον καθολικό κλήρο στην Ευρώπη.
Female Pleasure 607
Σκηνή από το «#Female Pleasure» της Μπάρμπαρα Μίλερ
Στο αφιέρωμα θα προβληθούν από την Ελλάδα τρεις μικρού μήκους ταινίες της Κωνσταντίντας Κοτζαμάνη, το «Οταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου και η «Παύση» της Τώνιας Μισιαλή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Δευτέρα 6 Μαΐου
7.00 - 9.00: #Γυναικεία ηδονή / # Female Pleasure της Μπάρμπαρα Μίλερ (Ελβετία – Γερμανία, 2018, 97, έγχρωμο, ντοκιμαντέρ) 

9.00 - 11.00: Pigs, Arudel, Washingtonia της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη (Ελλάδα)

Τρίτη 7 Μαΐου
7.00 - 9.00: Η Υιοθεσία / Adoption / Örökbefogadas, Σκηνοθεσία: Μάρτα Μέσαρος (Ουγγαρία, 1975, 82’, μυθοπλασία) 

9.00 - 11.00: Οταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες της Μαριάννας Οικονόμου (Ελλάδα, 2019, 72’, Έγχρωμο/Ασπρόμαυρο, ντοκιμαντέρ)

Τετάρτη 8 Μαΐου
7.00 - 9.00: Δεν είμαι μάγισσα / I am Not a Witch (Μ. Βρετανία & Γαλλία, 2017, 92’, Σενάριο-Σκηνοθεσία: R. Nyoni, μυθοπλασία) 
9.00 - 11.00: Παύση της Τώνιας Μισιαλή (Κύπρος, Ελλάδα, 2018, 96', έγχρωμο, μυθοπλασία)

Women in Film and Television Greece | To WIFT GR ανήκει σε ένα παγκόσμιο δίκτυο που ξεκίνησε το 1973 και σήμερα ενώνει 40 τοπικά δίκτυα γυναικών ανά την υφήλιο. Περισσότερα από 13.000 μέλη συνεργάζονται με στόχο την προώθηση και υποστήριξη του καλλιτεχνικού έργου που παράγεται από γυναίκες επαγγελματίες στον κινηματογράφο, τηλεόραση και λοιπά οπτικοακουστικά μέσα. Το WIFT GR παρέχει στα μέλη του επαγγελματικές ευκαιρίες, δυνατότητες δικτύωσης, επιμορφωτικά προγράμματα, πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες και σε χρηματοδοτήσεις για την ολοκλήρωση κινηματογραφικών παραγωγών. To WIFT GR είναι μια ακόμα πλατφόρμα παρουσίασης του έργου των γυναικών δημιουργών και ένας συνεκτικός τρόπος δικτύωσης. 
Wift Αφίσα 607

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι τυχεροί των προσκλήσεων: Αυτοί θα δουν τους εκπληκτικούς Stomp στο Μέγαρο Μουσικής.
Οι τυχεροί των προσκλήσεων: Αυτοί θα δουν τους εκπληκτικούς Stomp στο Μέγαρο Μουσικής.
με 0 Σχόλια 707 Views

 Ονόματα τυχερών που κέρδισαν μέσω διαγωνισμού του Kulturosupa.gr ΔΙΠΛΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ και θα δουν το show των STOMP στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή