Η Κουλτουρόσουπα βρέθηκε στην τελετή έναρξης του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στον κινηματογράφο Άστυ. Είδαμε το Blood of my blood και σχολιάζουμε.

437 Views
Η Κουλτουρόσουπα βρέθηκε στην τελετή έναρξης του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στον κινηματογράφο Άστυ. Είδαμε το Blood of my blood και σχολιάζουμε. Η Κουλτουρόσουπα βρέθηκε στην τελετή έναρξης του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στον κινηματογράφο Άστυ. Είδαμε το Blood of my blood και σχολιάζουμε.

Η Κουλτουρόσουπα βρέθηκε στην τελετή έναρξης του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στον κινηματογράφο Άστυ. Είδαμε το Blood of my blood και σχολιάζουμε.

Με τη βροχή να πέφτει τουλούμι και τον αέρα να λυσσομανάει στην πόλη της Αθήνας, η προσέλευση στον κινηματογράφο Άστυ για την έναρξη του  28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έγινε μάλλον με δυσκολία, παρότι ο καιρός ήταν σχεδόν ενδεικτικός για κινηματογραφικές εξορμήσεις. Απέξω τα πλήθη των κουλτουριάρηδων Αθηναίων κάπνιζαν μανιωδώς τσιγάρα πριν από την έναρξη της προβολής. Χωρίς περιττές υπερβολές και  με ένα πολύ συνοπτικό πρόλογο από τον διευθυντή του Πανοράματος η ταινία Blood of my blood του Marco Bellochio σήμανε την έναρξη του Φεστιβάλ. Η ελληνική σκηνή αντιστέκεται στη κρίση με Φεστιβάλ και παρότι έγιναν εκπτώσεις τόσο στις αίθουσες όσο και στη διάρκεια του Πανοράματος, οι ταινίες έμειναν ανέπαφες, προσελκύοντας το σινεφίλ κοινό της Αθήνας.

Η ταινία “Blood of my blood” του Marcho Bellochio μας μεταφέρει στην πόλη του Bobbio και στο μοναστήρι της Santa Chiara για να διηγηθεί δυο ιστορίες από διαφορετικό χρόνο που στοιχειώνουν τον ίδιο τόπο. Η εξαιρετική φωτογραφία και το soundtrack που εναλλάσσεται στις εποχές βοηθούν τον θεατή να διεισδύσει στις δύο ιταλικές και γεμάτες χιούμορ ιστορίες μετατοπίζοντας τον από τον μεσαίωνα στο σήμερα. Στην πρώτη ιστορία επιδιώκεται μια καταδίκη της καθολικής εκκλησίας και του πουριτανισμού που την διαχέει γύρω από τα ζητήματα του ερωτισμού. Στη δεύτερη ιστορία παρακολουθούμε μια καταδίκη πάλι της σύγχρονης ιταλικής κοινωνίας και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας μέσα από την ιστορία ενός άντρα που προσποιείται πως έχει πεθάνει. Παρά το διάχυτο ιταλικό χιούμορ που μας έκανε να κρυφογελάμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η ταινία δεν χάνει ποτέ εντελώς την σοβαρότητα της και εν τέλει μοιάζει να μην έχει κανέναν απολύτως σκοπό.


Ναι μεν οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές και οι δυο ιστορίες αποδίδονται στην εντέλεια αλλά τελικά οι δύο ιστορίες μοιάζουν εντελώς ασύνδετες μεταξύ τους. Πιθανά αν δεν είχαμε διαβάσει την υπόθεση πριν δούμε την ταινία , να μην καταφέρναμε καν να μαντέψουμε πως διαδραματίζονται στον ίδιο τόπο. Εν τέλει λοιπόν το Blood of my blood παρότι είναι οπτικά και ερμηνευτικά άρτιο, ευχάριστο και σωστά δοσμένο, το νόημα χάνεται κάπου ανάμεσα στις δυο ασύνδετες ιστορίες που προσπαθεί να παρουσιάσει. Η τοπικότητα δεν αρκεί για να σχηματιστεί μια λογική αλληλουχία που θα συνδέσει δυο εξαιρετικά ασύμβατα επιμέρους κινηματογραφικά εγχειρήματα. Ο θεατής χάνεται ανάμεσα στις δύο ιστορίες , που αν είχαν γυριστεί ξεχωριστά η κάθε μια θα είχαν επιφέρει ένα πολύ καλύτερο και συνεκτικό κινηματογραφικό αποτέλεσμα. Τελικά βγήκαμε από το σινεμά χωρίς να έχουμε κατανοήσει ξεκάθαρα τι συνέβη σε αυτή την ταινία και τι ήθελε να μας πει ο σκηνοθέτης, με ένα αίσθημα ανικανοποίητου και γεμάτοι με απορίες που δεν λύθηκαν ποτέ.

Παρότι όμως μείναμε δυσαρεστημένοι από την πρώτη ταινία που σήμανε την έναρξη του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, θα επισκεφτούμε το σινεμά Ααβορα και την Ταινιοθήκη της Αθήνας με την ελπίδα να ικανοποιηθούμε από το εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα του Φεστιβαλ.

28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Διοργάνωση: ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου,του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.     
      
28Ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΑΒΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σε πείσμα των πρωτόγνωρα δύσκολων καιρών, το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας επιστρέφει για 28η συνεχή χρονιά, δίνοντας όπως πάντα στο κοινό τη δυνατότητα να δει πρώτο, νέες ταινίες που θα αφήσουν το ηχηρό αποτύπωμά τους στην τρέχουσα κινηματογραφική σεζόν, αλλά και διαχρονικά αριστουργήματα της 7ης Τέχνης, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά, ακόμη και στους πλέον μυημένους σε αυτή. Από τις 26 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου 2015, οι κινηματογράφοι Ααβόρα και Λαϊς – Ταινιοθήκη της Ελλάδος μετατρέπονται στο απόλυτο meeting point για τους λάτρεις του καλού σινεμά, με περισσότερες από 50 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία να υπόσχονται ανεπανάληπτες εμπειρίες θέασης.


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Η Γιώτα Νέγκα στην Κουλτουρόσουπα: «Με την Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της έχω μια γλυκιά σχέση» | Interview
Η Γιώτα Νέγκα στην Κουλτουρόσουπα: «Με την Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της έχω μια γλυκιά σχέση» | Interview
με 0 Σχόλια 562 Views
Η δημοφιλής λαϊκή ερμηνεύτρια Γιώτα Νέγκα μιλά στο Kulturosupa.gr και στον Γιάννη Τσιρόγλου, για όλα… ενώ αναμένουμε τη συναυλία με τον Γιάννη Κότσιρα στο θέατρο Δάσους.
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή