23o ΦΝΘ: Ολοκληρώθηκε το τριήμερο εργαστήριο για τα podcast

3147 Views
23o ΦΝΘ: Ολοκληρώθηκε το τριήμερο εργαστήριο για τα podcast 23o ΦΝΘ: Ολοκληρώθηκε το τριήμερο εργαστήριο για τα podcast


Ολοκληρώθηκε το τριήμερο εργαστήριο για τα podcast
 
Την Τετάρτη 10 Μαρτίου ολοκληρώθηκαν τα δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια αφιερωμένα στα podcast, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του online 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και απευθύνονταν σε ανθρώπους που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τα podcast. Σπουδαίοι επαγγελματίες του χώρου, η παραγωγός Ντελφίν Σαλτέλ, ο ηχολήπτης Πίτερ Λέοναρντ και ο νομικός Γκόρντον Φάιρμαρκ, εστίασαν στις βασικές αρχές των ψηφιακών αρχείων που έχουν κατακτήσει τον πλανήτη, μιλώντας παράλληλα για τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, ενώ μοιράστηκαν και μυστικά για την επιτυχημένη και αποδοτική λειτουργία τους.
 
Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, η παραγωγός Ντελφίν Σαλτέλ αναφέρθηκε εκτενώς στο περιεχόμενο και τις τεχνικές αφήγησης των podcast. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής:
 • Ο ήχος είναι πολύ σημαντικός σε ένα podcast. Κάνε χρήση του ήχου και του ηχητικού περιβάλλοντος, όπου αυτό είναι δυνατόν. Αυτή η συνθήκη κάνουν και το θέμα, αλλά και τη γλώσσα αμέσως μοντέρνα και θελκτική.
 • Προσπάθησε να βρεις ιστορίες παντού. Πραγματικές ιστορίες με εσένα κομμάτι τους, παρατηρητή τους. Κάτι σαν την κινηματογραφική πρακτική του «αόρατου παρατηρητή», αλλά για το ραδιόφωνο.
 • Δώσε τη δυνατότητα στους ακροατές σου να σκεφτούν ό,τι θέλουν, να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη. Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει κάποιο ακριβές νόημα ή δίδαγμα. Ο κάθε ένας πρέπει να είναι ελεύθερος να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
 • Προσπάθησε να είσαι όσο περισσότερο άμεσος και ειλικρινής γίνεται. Χρησιμοποίησε πρωτοπρόσωπη αφήγηση και επιδίωξε τη δημιουργία μιας άμεσης και οικείας σχέσης με τον ακροατή. Είναι ανώφελο να προσπαθείς να «πουλήσεις» τον εαυτό σου. Και μην ξεχνάς: η καλύτερη ιστορία ξεκινά πάντα από τα απλά γεγονότα της καθημερινότητας.
 
Την Τρίτη 9 Μαρτίου ήταν η σειρά του ηχολήπτη Πήτερ Λέοναρντ να μπει σε πιο τεχνικά ζητήματα και μιλήσει για την ηχοληψία και την παραγωγή, υπογραμμίζοντας τα εξής:
 
 • Όταν βρίσκεστε σε μια διαδικασία μεταπαραγωγής ενός podcast, μην το παρακάνετε με τα ηχητικά εφέ ή τη μουσική του υπόβαθρου. Χρειάζεται λίγος χρόνος, αλλά πρέπει να μάθετε να τα χρησιμοποιείται ορθά. Για παράδειγμα, είναι λάθος να υπάρχει μόνιμα μουσική στο υπόβαθρο.
 • Αποφασίστε ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που θα τραβήξουν την προσοχή του ακροατή σας. Πολύ συχνά, ακόμη και μια παύση μπορεί να ωθήσει κάποιον στο να εστιάσει την προσοχή. Σε αντίθεση με το σινεμά ή την τηλεόραση, ένα podcast δεν έχει την ικανότητα να διατηρήσει αμείωτη την προσοχή του ακροατή, γιατί ο ίδιος κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει και κάτι άλλο ταυτόχρονα. Χρησιμοποιείστε τον πιο απλό τρόπο για να τραβήξετε την προσοχή. Συχνά, αυτός είναι και ο πιο αποδοτικός.
 • Για να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με την τέχνη του podcast θα χρειαστείς τρία πράγματα:
 1. Μια ψηφιακή συσκευή ηχογράφησης
 2. Ένα αξιόλογο λογισμικό
 3. Ένα shotgun μικρόφωνο
Μην συγκεντρώνεσαι, όμως, μόνο στον εξοπλισμό, αλλά κυρίως εστίασε στην ιστορία που θέλεις να πεις. Πολλές φορές ακόμη και ένα κινητό τηλέφωνο είναι αρκετό.
 • Προσπάθησε να δημιουργήσεις τα δικά σου ηχητικά εφέ ή αγόρασέ τα από κάποια βάση δεδομένων, προσέχοντας πάντα να αποκτήσεις τα δικαιώματα για τον ήχο που χρησιμοποιείς. Δεν θα συμβούλευα να χρησιμοποιείς μουσική ή τραγούδια με στίχους.
 • Χρησιμοποίησε τις αναπνοές και τις παύσεις στους διαλόγους για να μπορέσεις να δημιουργήσεις έναν όσο το δυνατόν πιο «φυσικό», ανθρώπινο τόνο.
 
Τέλος, την Τετάρτη 10 Μαρτίου, ο δικηγόρος με εξειδίκευση στον τομέα της διασκέδασης Γκόρντον Φάιρμαρκ, ανέλυσε τη νομική διάσταση των podcast παραγωγών, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων. Με τη σειρά του, είπε:
 
 • Το podcast είναι μια παραγωγή παρόμοια με την παραγωγή ενός φιλμ. Δυστυχώς όμως, νομικά μιλώντας, πολλά παραδοσιακά μέσα δεν παίρνουν τα podcast σοβαρά, και ακόμη χειρότερα, πολλά podcast δεν παίρνουν τον ίδιο τον εαυτό τους σοβαρά όσον αφορά θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Σεβάσου το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, και δείξε παράλληλα μεγάλη προσοχή στην αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών χωρίς την χορήγηση ειδικής άδειας από το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεσαι. Το ίδιο ισχύει και στη χρήση φωτογραφιών, ήχων ή βίντεο.
 • Οποιοσδήποτε αποφασίσει να έχει καλεσμένο σε κάποιο podcast καλό θα ήταν να έχει υπογράψει πρωτύτερα κάποιου είδους συμφωνία που θα τον απαλλάσσει από τυχόν προβλήματα σχετικά με τη χρήση του περιεχομένου αυτού του podcast.
 • Χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε είδος μουσικής σε ένα podcast, θα πρέπει να εξασφαλίσεις την άδεια αφενός του συνθέτη και αφετέρου και της εταιρίας διανομής της μουσικής, δηλαδή της δισκογραφικής.
 • Σχεδίασε από νωρίς τι σκοπεύεις να κάνεις σχετικά με το podcast που θέλεις να δημιουργήσεις και σύναψε συμφωνίες, τόσο με την πλατφόρμα μέσω της οποίας θα παιχτεί το podcast, αλλά και με την εταιρία διανομής μέσω της οποίας θα μπορεί κάποιος να κατεβάσει το podcast.
 • Διασφάλισε τα δικά σου πνευματικά δικαιώματα μέσω κάποιου συμφωνητικού.
 • Τα podcast έχουν κατακλύσει την καθημερινότητά μας. Υπάρχουν πάνω από 1,5 εκατομμύρια ενεργά podcast τη στιγμή που μιλάμε. Οπότε θυμήσου: σεβάσου τη δουλειά των άλλων, λειτούργησε μέσα στα όρια της ηθικής δεοντολογίας και σεβάσου την ιδιωτικότητα των άλλων. Πάνω απ’ όλα όμως, διάσκεδασέ το!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ψυχογραφώντας την παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»,
Ψυχογραφώντας την παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», "Πέρα από αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.
με 0 Σχόλια 2337 Views

Είναι πολλά τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που ακόμα και όταν ενηλικιώνονται παραμένουν στη φυλακή στην οποία έχουν μπει χωρίς να το θέλουν και στην οποία παραμένουν επειδή φοβούνται να διαφοροποιηθούν από τη μητέρα τους.  Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο