Εκλεπτυσμένη ιστορία αγάπης το «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ» του Κιγιόσι Κουροσάβα. ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ…

221 Views
Εκλεπτυσμένη ιστορία αγάπης το «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ» του Κιγιόσι Κουροσάβα. ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ… Εκλεπτυσμένη ιστορία αγάπης το «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ» του Κιγιόσι Κουροσάβα. ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ…

Εκλεπτυσμένη ιστορία αγάπης  το «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ» του Κιγιόσι Κουροσάβα. ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ…
Η βραβευμένη τελευταία ταινία του Κιγιόσι Κουροσάβα, που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών.

Η Μιζούκι, μια νεαρή δασκάλα πιάνου επιστρέφει στο σπίτι μετά την δουλειά και καταπιάνεται με την συνήθη, μελαγχολική ρουτίνα της. Την ίδια στιγμή και εντελώς απρόσμενα, εμφανίζεται στο σπίτι ο Γιούσουκε, ο νεκρός σύζυγός της, ένα γεγονός όμως που δεν φαίνεται να την εκπλήσσει ή να την τρομάζει. Αντιθέτως, συμπεριφέρεται σαν να περίμενε την επιστροφή του, του ζητάει να βγάλει τα παπούτσια του, του βάζει κάτι να φάει και αρχίζει να τον ρωτάει για το τι του συνέβη τα τρία χρόνια από το θάνατό του. Την επόμενη μέρα, μετά από δική του παράκληση, ξεκινάει μαζί του ένα ταξίδι σε όλα τα μέρη που περιφέρθηκε, ώστε να ευχαριστήσει αυτούς που τον βοήθησαν στο ταξίδι από τον θάνατο προς τη ζωή.

Η διαδρομή τους θα είναι αποκαλυπτική, τόσο όσο αναφορά τον κόσμο των νεκρών και τις διαφορές του με εκείνον των ζωντανών, όσο και για προσωπικά θέματα, που κανένας από τους δύο δεν φαίνεται να γνώριζε για τον άλλο. Στο ταξίδι τους στην ιαπωνική ενδοχώρα, στα χωριά και στην εξοχή, θα συναντήσουν μια σειρά από καθημερινούς ανθρώπους, όπως έναν διανομέα εφημερίδων, τους ιδιοκτήτες ενός εστιατορίου και την οικογένεια ενός αγρότη, σε ένα φιλμ που θυμίζει οδύσσεια.

Ο Κουροσάβα απεικονίζει εδώ ένα μεταφυσικό φαινόμενο με τον πιο φυσικό τρόπο, συνδέοντας κατά κάποιο τρόπο, τις πρώτες του δουλειές υπερφυσικού τρόμου («Χάρισμα.», «Θεραπεία») με τα μετέπειτα κοινωνικά του δράματα («Tokyo Sonata»). Σε ένα από τα πιο τρυφερά του έργα, χρησιμοποιεί την ιαπωνική παράδοση και συγκεκριμένα το «mitoru», μια διαδικασία όπου οι κοντινοί άνθρωποι κάποιου που πάσχει από ανίατη ασθένεια περνούν μαζί του τις τελευταίες του ώρες, για να παρουσιάσει μια εκλεπτυσμένη ιστορία αγάπης που ισορροπεί ανάμεσα στο μεταφυσικό μελόδραμα και στο φυσιολογικό ρομάντζο. Μέσω αυτήν της διαδικασίας, τόσο ο Γιούσουκε, όσο και η  Μιζούκι θα οδηγηθούν τελικώς σε έναν υπερβατικό κόσμο.

Ο μινιμαλισμός, το σήμα κατατεθέν της φιλμογραφίας του Κουροσάβα είναι παρών και εδώ, στα γενικότερα  μοτίβα και στην φωτογραφία, και γίνεται ακόμα πιο εμφανής μέσω των «μετρημένων» ερμηνειών των εξαιρετικών Ταντανόμπου Ασάνο και Έρι Φουκάτσου, πάνω στους οποίους είναι ουσιαστικά βασισμένη ολόκληρη η ταινία. Ίσως το μόνο στοιχείο που δεν περιλαμβάνεται στον γενικότερο μινιμαλισμό είναι το επιβλητικό soundtracκ, το οποίο προσδίδει ένα σαφή μελοδραματικό τόνο στο φιλμ.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα πραγματικά λυρικό έργο για την αγάπη και την απουσία της, και την θλίψη που προκύπτει από αυτήν.

Βαθμολογία:
6,5 στα 10


Αναλυτικές πληροφορίες για την ταινία θα βρείτε εδώ.


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή