Πώς να παρακολουθείτε rom-com (ρομαντική κομεντί) σαν πολιτισμένα θηλαστικά.

2396 Views
Πώς να παρακολουθείτε rom-com (ρομαντική κομεντί) σαν πολιτισμένα θηλαστικά. Πώς να παρακολουθείτε rom-com (ρομαντική κομεντί) σαν πολιτισμένα θηλαστικά.

 
Από τον Μανώλη Ιωαννίδη.
 
Η παρακολούθηση μίας καλής (ή όχι) ρομαντικής κομεντί δεν είναι εύκολο πράγμα. Υπάρχουν δυσδιάκριτες παγίδες στις οποίες ο μη μυημένος όχλος πέφτει και καταστρέφεται η εμπειρία. Δεν πρέπει να απορρίπτουμε χωρίς σκέψη προϊόντα, ούτε να κάνουμε παράχρησή τους. Παρακάτω υπάρχουν μερικές οδηγίες-συμβουλές-πληροφορίες για να αποκομίσετε τα μέγιστα από μια τέτοια ταινία.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 1
  (Φωτογραφία από buzzfeed.com)
.
1. Απαιτείται ήρεμη και δεκτική ψυχολογική κατάσταση. Προς Θεού, μην βλέπετε rom-com στην τσίτα, τα καντήλια στους πρωταγωνιστές θα φεύγουν σε ρυθμό πολυβόλου και ο βαθμός βρασμού σας θα φτάσει σε μη συνιστώμενα επίπεδα. Όλο το σκέρτσο των ταινιών αυτών έγκειται σ’ αυτό το πανηλίθιο (και ίσως απολύτως πραγματικό) παιχνίδι μεταξύ των πρωταγωνιστών του τύπου «Δε σε θέλω αλλά σε θέλω, αλλά τώρα που δε με θέλεις σε θέλω εγώ, α, με ήθελες, σκατό, ε; Τώρα δε σε θέλω εγώ! Σε παρακαλώ, σε θέλω…».. Αν είστε σε ψυχολογική προδιάθεση για μελένια παιχνιδίσματα και συναισθηματική πολυλογία/κενολογία, συνεχίζετε. Ειδάλλως θα καταλάβετε την επίδραση του λαδιού στη φωτιά.
 
2. Προσωρινά αποβάλλετε κάθε αίσθησης της πραγματικότητας και συμμόρφωσης σ’ αυτή. Χρειάζεται να είναι κανείς ολίγον τι κουτός για να πιστεύει ότι αυτά που συμβαίνουν στους όμορφους ανθρώπους της οθόνης, θα συμβούν ποτέ σ’ εμάς ή σε γνωστούς μας ή έχουν συμβεί έτσι ωραία και λουλουδένια όπως παρουσιάζονται. Μα και βέβαια κάθε φορά που βρέχει, βλέπω τους δρόμους να πλημμυρίζουν από άντρες που ζητάνε συγγνώμη, μούσκεμα και με την ουρά κάτω από τα σκέλια τα οποία φιλοδοξούν να χρησιμοποιήσουν αργότερα thus και η απολογία... Ζουν οι πρωταγωνιστές σε ένα σύμπαν που μοιάζει με το δικό μας αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό. Εμείς όμως είμαστε εδώ να πανηγυρίσουμε πόσο καλούλης είναι ο έρωτας κτλ, κτλ. Όποιος ενίσταται, να ξεκουμπιστεί απ’ τη συμμορία μας.
 
3. Τα συννεφάκια είναι και θα παραμείνουν ροζ. Όλοι πλέον σε πελάγη ροζ δυστυχίας, ροζ μιζέριας, τα προβλήματα είναι τόσο χαριτωμένα και διαχειρίσιμα. Δεν χρειάζεται να είστε πνεύμα αντιλογίας και να τους επιρρίπτετε ξεγνοιασιά και κλάψα άνευ λόγου. Είμαστε εδώ για ένα στόχο κι αυτός είναι να δούμε πόσο θαυματουργά όμορφη είναι η αγάπη και ο έρωτας και όλα είναι τόσο θαυμάσια που ακόμα κι όταν υποφέρεις είναι ωραία κι όλα είναι λουλούδια και παράδεισος. Δεν έχει σημασία αν δεν είναι έτσι. Σ’ αυτό το τραινάκι ανεβήκατε, αυτό τον τρόμο θα ζήσετε.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 2 
 (Meme από imageflip.com, Say Anything, 1989)
.
4. Τώρα που το θυμήθηκα, οδηγία προς δίποδα με ΧΥ χρωμοσώματα. Ένα στρατηγικά τοποθετημένο δάκρυ μπορεί να είναι ο καλύτερος σύμμαχος σας. Φυσικά και δε λειτουργεί πάντα αλλά μη επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα δίποδα του άλλου φύλου μάλλον εκτιμούν ορισμένο βαθμό ευσυγκινησίας και συναισθηματικής εμπλοκής. Μην το παραχέσετε αλλά σκεφτείτε να βάλετε και αυτή τη κίνηση στο οπλοστάσιό σας.
 
5. Στα rom-coms τα περισσότερα πράγματα είναι ευκρινώς ορισμένα. Ο πρώην είναι το μ, το ε, το λ, ενώ ο νυν (ή καλύτερα, ο μελλοντικός νυν) είναι το ι και το α. Τα περισσότερα πράγματα κινούνται στα κουτάκια που έχουν τοποθετηθεί εξ’ αρχής και γραμμικά. Καλείστε λοιπόν να κάνετε υπομονή και να ασκηθείτε λίγο κι εσείς στην υποκριτική τέχνη. Εννοώ να υποκριθείτε ότι δεν καταλάβατε ποιο θα είναι το τέλος περίπου απ’ το πρώτο εικοσάλεπτο. Μη γελιόμαστε κιόλας, ξέρατε το τέλος της ταινίας από τη στιγμή που την επιλέξατε…
 
6. Όλα αυτά που πιστεύαμε περί έρωτα όταν ήμασταν 14-16, τα θυμάστε; Ότι θα βρούμε τον έναν/μία, ότι θα μας ενώνουν κάτι περίεργα, αόρατα αλλά πανίσχυρα δεσμά και δε θα μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το άλλο μας μισό; Ή ότι είμαστε μισοί και κάπου βόσκει άλλο ένα 50% που μας συμπληρώνει; Αυτά λοιπόν, τα τέρατα πνευματικότητας, οι πρωταγωνιστές μας, θα τα απορρίψουν μέχρι να φτάσει το κατάλληλο σημείο που θα τα ενστερνιστούν ένα προς ένα. Mark my words, που θα ‘λεγε και η γιαγιά μου αν ήξερε αγγλικά. Οπότε προετοιμαστείτε πνευματικά για τη μεταστροφή και μην είστε και πολύ επικριτικοί γιατί κατά βάθος μπορεί σε μια ακρούλα αυτής τη σκηνής να καθρεφτίζονται κάποιες κρυμμένες επιθυμίες σας.
.
  (Φωτογραφία από pinterest.com, No Strings Attached, 2007)

7. Προσοχή! Καλό είναι να σας αρέσουν οι παραπάνω ταινίες αλλά μην τις αφήσετε να επηρεάσουν την συναισθηματική-γνωστική σας αντίληψη επί του κόσμου. Σας το λέω, σκάβετε τον τάφο σας. Τι να κάνουμε που τα πριγκιπόπουλα και οι πριγκιποπούλες υπάρχουν στα παραμύθια. Σκεφτείτε όμως να ξέφευγαν από εκεί. Δε θα φοβόσασταν τα αιχμηρά αντικείμενα που κουβαλούν οι πρώτοι και την βαθύτατη ανάγκη τους να υπάρξει ένας κακός δράκος; Και οι άλλες, οι καλομαθημένες κότες, θα ήθελαν υπερβολικά πολλούς καθρέφτες στην οικία τους για να θαυμάσουν τον εσωτερικό τους κόσμο, αυτό το σκεφτήκατε;
 
8. Τέλος, ζήστε το! Πάνω απ’ όλα σημασία έχει να απολαύσετε αυτήν την χαρούμενη εμπειρία. Δε θα παραδεχτείτε μάλλον ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να τη θέλατε αυτή τη ζωή που βλέπετε απέναντί σας. Ότι αν το καλοσκεφτείτε μπορείτε να έχετε κάνει τα ίδια και χειρότερα. Ότι ως συνήθως άλλα θα θέλαμε να θέλουμε και άλλα καταλήγουμε να θέλουμε. Ας είναι.
 
Κάτι λιγότερο από ένα δίωρο σε έναν κόσμο προβλέψιμο, λίγο κουτό, λίγο άσπρο-μαύρο, όπου στο τέλος οι πρωταγωνιστές ζουν καλά και όλα πάνε ρολόι. Δεν είναι κι άσχημος αυτός ο κόσμος. Μοιάζει με τον δικό μας αλλά με χαρούμενες αποχρώσεις κι από μια παλέτα διαφορετική. Ε, αφού δεν θα τον αποκτήσουμε μάλλον ποτέ, ας τον δούμε από μακριά.
.
Ακολουθήστε μας στα social media
       

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου
Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου
με 0 Σχόλια 390 Views

 Ανοίγει σήμερα για το κοινό το πρώτο ελληνικό υποθαλάσσιο μουσείο, στο ναυάγιο της Περιστέρας, στην Αλόννησο, το οποίο εγκαινιάστηκε επίσημα χθες από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή