24o ΦΝΘ: Agora Talks: Meet the Documentary Training Programs

700 Views
24o ΦΝΘ: Agora Talks: Meet the Documentary Training Programs 24o ΦΝΘ: Agora Talks: Meet the Documentary Training Programs

 

 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (όλη η ροή ειδήσεων εδώ)

 

Η ομιλία «Meet the Documentary Training Programs» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Μαρτίου, στην Αποθήκη Γ, στο πλαίσιο των Agora Talks της Αγοράς του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η ομιλία περιείχε πρακτικές συμβουλές για την ανάπτυξη ενός ντοκιμαντέρ μέσω των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (MFI Doc Lab, Dok Incubator, EURODOC, CIRCLE Women Doc Accelerator). Η Αγγελική Βέργου, υπεύθυνη του Pitching της Αγοράς, προλόγισε τον κύριο ομιλητή της εκδήλωσης Μάρκο Γκαστίν, από το MFI Doc Lab, και καλωσόρισε το κοινό στην ομιλία.
 
Αρχικά, παρουσιάστηκε ένα βίντεο από το Eurodoc, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για δημιουργικά ντοκιμαντέρ από τη Γαλλία. Το Eurodoc ξεκίνησε πάνω από 20 χρόνια πριν και αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ένα εργαλείο ενδυνάμωσης και εκκολαπτήριο για κινηματογραφικούς δημιουργούς. Πραγματοποιεί ετησίως τρεις συνεδριάσεις διάρκειας μίας εβδομάδας σε τρεις διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Επίσης, προσφέρει επιπλέον online δραστηριότητες για παραγωγούς με ντοκιμαντέρ σε εξελικτικό στάδιο. Σε κάθε συνεδρίαση, υποδέχεται 10-12 παραγωγούς σε ένα εντατικό workshop. Κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Eurodoc ολοκληρώνονται έως 20 ντοκιμαντέρ, τα οποία κάνουν πρεμιέρα σε μεγάλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο.
 
Στο σημείο αυτό, πήρε τον λόγο ο Μάρκο Γκαστίν από το MFI Doc Lab. Το Mediterranean Film Institute ιδρύθηκε το 2000, αρχικά μόνο για ταινίες μυθοπλασίας. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έκανε πραγματικότητα πολλά σενάρια. Ο κ. Γκαστίν προσωπικά επέμεινε να δημιουργηθεί τμήμα ντοκιμαντέρ. «Παλαιότερα, ο κόσμος πίστευε πως δεν υπάρχει σενάριο στο ντοκιμαντέρ. Όλοι νόμιζαν πως έπρεπε απλώς να έχουν χρόνο, χρήμα και πολύ φιλμ. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Κάνουμε τα πρότζεκτ πραγματικότητα από την αρχή ως το τέλος. Προσθέσαμε ένα lab για ντοκιμαντέρ στα υπάρχοντα labs για ταινίες μυθοπλασίας και σειρές. Το κάθε lab αποτελείται το πολύ από 6 πρότζεκτ», δήλωσε σχετικά. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερις διακριτές φάσεις. Η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιείται στα τέλη Ιουνίου, η δεύτερη στα τέλη του Αυγούστου, η τρίτη τον Οκτώβρη και η τελευταία στα τέλη Δεκεμβρίου, σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες, στη Νίσυρο και τη Ρόδο, αλλά και online. «Είναι σημαντικό για εμάς το project των δημιουργών να είναι στο σωστό στάδιο παραγωγής. Δουλεύουμε με ανθρώπους που έχουν ήδη σκεφτεί πώς θέλουν να αφηγηθούν την ιστορία τους. Δεν είμαστε ποτέ δογματικοί, υπάρχει πλήρης ελευθερία και αίσθημα συνεργασίας», σχολίασε. Στο σημείο αυτό, δύο παλιοί συμμετέχοντες μοιράστηκαν τη θετική τους εμπειρία από το MFI Doc Lab.
 
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε ένα βίντεο από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Dok Incubator, ένα workshop στην Πράγα. Το Dok Incubator σχηματοποιεί καλλιτεχνικά το ντοκιμαντέρ, για την οθόνη και την αγορά. Στο workshop υπάρχει μεγάλη ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Παλιοί συμμετέχοντες δήλωσαν πως πρόκειται για έναν χρήσιμο χώρο για τους δημιουργούς ντοκιμαντέρ που θέλουν να τελειοποιήσουν το project τους, ειδικά σε μετα-πανδημικές εποχές. Το πρόγραμμα γιόρτασε πρόσφατα τα δέκατά του γενέθλια. Έπειτα, η Mathilde Andreis παρουσίασε το Coprocity, μια πλατφόρμα που αποτελεί χρήσιμο εργαλείο, συνδέοντας τους ανθρώπους του κινηματογράφου. Η πλατφόρμα αυτή βοηθά τους επαγγελματίες του κινηματογράφου να βρουν πρότζεκτ, συνεργάτες και χρηματοδότηση, αλλά και να χτίσουν γόνιμες συνεργασίες. Λειτουργεί όπως το facebook και το LinkedIn. Βοηθά τον επαγγελματία να οργανώσει και να παρουσιάσει τη δουλειά του ψηφιακά. Πρόκειται για μια μεγάλη, online αγορά η οποία δίνει ζωή στα projects και μετά την προβολή τους σε κάποιο event.
 
Τέλος, παρουσιάστηκε βίντεο από το CIRCLE Women Doc Accelerator, μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία που απευθύνεται σε γυναίκες δημιουργούς ντοκιμαντέρ, οι οποίες παράγουν projects παγκόσμιου βεληνεκούς. Αποτελεί μια καινούρια εκπαιδευτική πρωτοβουλία, που ξεκίνησε με τη βοήθεια των Wake Up Films, μια εταιρία παραγωγής από τη Σερβία, και το Underhill Festival από το Μαυροβούνιο. To CIRCLE είναι σχεδιασμένο για ταλαντούχους σκηνοθέτες και παραγωγούς που δημιουργούν το πρώτο τους ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, αλλά και σε πιο πεπειραμένους δημιουργούς, στους οποίους θα δοθεί η ευκαιρία να εξελίξουν τις ικανότητές τους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χωρίζεται σε τρεις διακριτές φάσεις, και μεριμνά για συμπληρωματικές δραστηριότητες μετά την ολοκλήρωση.

.

-Kατεβάστε το πρόγραμμα ΦΥΣΙΚΩΝ προβολών ΕΔΩ
-Κατεβάστε το πρόγραμμα των ON LINE προβολών ΕΔΩ

24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (όλη η ροή ειδήσεων εδώ)

Ολα τα τελευταία νέα της Σινεμανίας της "Κ" εδώ 
 Ολες οι τελευταίες κριτικές, εδώ
.
Δείτε & αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, εδώ.
-Οι νέες ταινίες της εβδομάδαςεδώ.
.
-Είδαμε & Σχολιάζουμε: Θέατρο εδώ. Συναυλίες εδώΣινεμά εδώΒιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε εδώ - Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλίαεδώ.
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
με 0 Σχόλια 1385 Views
«Περσέας και Ανδρομέδα»:  Η πιο παραμυθένια ιστορία της Μυθολογίας μας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή