Κατάθλιψη των Χριστουγέννων μύθος ή αλήθεια;

2216 Views
Κατάθλιψη των Χριστουγέννων μύθος ή αλήθεια; Κατάθλιψη των Χριστουγέννων μύθος ή αλήθεια;

Γράφει η Παναγιώτα Τζιοβανάκη.
 
Τα Χριστούγεννα ομολογουμένως θεωρούνται η αγαπημένη αργία των περισσότερων ανθρώπων. Τα μαγαζιά της πόλης έχουν φορέσει τα γιορτινά τους και οι δρόμοι στολίστηκαν. Όλο αυτό το εορταστικό κλίμα προσθέτει στους περισσότερους μία ευχάριστη πινελιά στην καθημερινή μας ρουτίνα. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, πολλοί άνθρωποι κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης. Βρεθήκαμε λοιπόν με την κα Δόμνα Ευαγγελίδου, επισκέπτρια υγείας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτικού Τομέα* για να συζητήσουμε σχετικά με την κατάθλιψη των Χριστουγέννων.

Κατάθλιψη των Χριστουγέννων είναι μύθος ή αλήθεια;

Είναι αλήθεια. Είναι μία κατάθλιψη που ανήκει στις εποχιακές αφού τα συμπτώματα της ξεκινάνε και τελειώνουν μία συγκεκριμένη εποχή. Τα συμπτώματα της μπορεί να είναι τόσο βαριά όσο της κατάθλιψης και επηρεάζει την κοινωνική, επαγγελματική λειτουργικότητα του ατόμου αλλά σε πιο σύντομο χρόνο Η εποχιακή κατάθλιψη των Χριστουγέννων ξεκινάει λίγο πριν την γιορτή των Χριστουγέννων και τελειώνει μετά το τέλος των εορτών αυτής της περιόδου. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη επιστημονικά εποχιακή κατάθλιψη σε σχέση με αυτή που συναντάμε το καλοκαίρι ή στην γιορτή του Πάσχα.

Για ποιο λόγο η εποχιακή κατάθλιψη των Χριστουγέννων ξεχωρίζει από τις άλλες;

Γενικά η κατάθλιψη ανήκει στις ασθένειες που σχετίζονται με τις συναισθηματικές διαταραχές που έχουν να κάνουν με την ανηδονία, δηλαδή την έλλειψη ευχαρίστησης σε συνδυασμό με τα συναισθήματα του άγχους, της θλίψης και της στεναχώριας. Όταν λοιπόν ένας άνθρωπος ζει αυτό το γιορτινό κλίμα που όλοι πρέπει να χαίρονται, όλοι πρέπει να ψωνίζουν, όλοι πρέπει να είναι ευτυχισμένοι, του δημιουργείται αυτό το συναίσθημα το «γιατί εγώ δεν μπορώ να χαρώ, να ευχαριστηθώ όλο αυτό το γιορτινό κλίμα που υπάρχει γύρω μου;». Οπότε ο τόσος πολύς στολισμός σε συνδυασμό με τον υπερκαταναλωτισμό και την τόση αναγκαστική καλή διάθεση δίνουν περισσότερη ένταση στην εποχιακή κατάθλιψη αυτής της εποχής. Έτσι ενώ υπάρχουν πράγματα που ευχαριστούν το άτομο, μόλις ξεκινήσει αυτή η εποχή δεν του προσφέρουν ευχαρίστηση πια μέχρι να έρθει το τέλος αυτής της περιόδου.

Ποιοι άνθρωποι εμφανίζουν συχνότερα συμπτώματα της εποχιακής κατάθλιψης των Χριστουγέννων;

Περισσότερο εμφανίζει εποχιακή κατάθλιψη των Χριστουγέννων το γυναικείο φύλο και λιγότερο το ανδρικό που δεν μπορεί να ευχαριστηθεί αυτή την περίοδο και τους βγαίνουν πολλά και έντονα αρνητικά συναισθήματα. Δεν σχετίζεται με τον χαρακτήρα των ανθρώπων μπορεί να συναντηθεί και σε πιο αισιόδοξους και σε πιο απαισιόδοξους ανθρώπους και ποτέ δεν το συναντάμε σε ανήλικα παιδιά.

Ποια είναι η χειρότερη επίπτωση της νόσου σε έναν άνθρωπο;

Εάν σε κάποιον τα συμπτώματα της εποχιακής κατάθλιψης εμφανίζονται μόνο κατά την διάρκεια της εκάστοτε εποχής και το άτομο τα βιώνει αναίμακτα και δεν τον ταλαιπωρεί όπως θα τον ταλαιπωρούσε μία χρόνια ασθένεια, τότε η ψυχική του ισορροπία μπορεί να επανέλθει. Ο έσχατος κίνδυνος που μπορεί να επιφέρει η εποχιακή κατάθλιψη είναι οι αυτοκτονικές σκέψεις. Δεν είναι η κατάθλιψη από μόνη της θανατηφόρα ασθένεια, αλλά εάν το άτομο που έχει κατάθλιψη, έχει σκέψεις αυτοκτονικότητας στα πλαίσια της κατάθλιψης, τότε φυσικά είναι μία επικίνδυνη νόσος. Ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων λένε ότι παρατηρείται μία αύξηση των αυτοκτονιών, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν οφείλονται στην εποχιακή κατάθλιψη ή στην κατάθλιψη γενικά. Σίγουρα εάν λάβεις υπόψη τις τάσεις αυτοκτονίας θεωρείται μία σοβαρή ασθένεια.

Πώς ένας άνθρωπος μπορεί να εξαλείψει την ένταση των συμπτωμάτων της;

Συνήθως σε ένα κέντρο ψυχικής υγείας δεν θα έρθει ένα άτομο που έχει εποχιακή κατάθλιψη γιατί, τελειώνει πάρα πολύ γρήγορα και δεν θα προλάβει να έρθει να ζητήσει βοήθεια. Αν θέλει ο ίδιος δύο τρία κόλπα να εφαρμόζει για να ξεπερνάει ευκολότερα αυτή τη δύσκολη περίοδο, αυτά είναι να αποβάλλει τα αρνητικά συναισθήματα, να αρχίσει να σκέφτεται διαφορετικά και να αποβάλλει τις αγχώδειςς σκέψεις («επειδή είναι Χριστούγεννα πρέπει να ετοιμάσω το καλύτερο τραπέζι, πρέπει να πάρω το καλύτερο δώρο, πρέπει να βάλω το ωραιότερο φόρεμα, δεν έχω διάθεση να δω τους συγγενείς μου τους φίλους μου και να βγω στην αγορά»). Επίσης κακά πράγματα δεν συμβαίνουν μόνο τα Χριστούγεννα. Μπορούμε να βρούμε κι άλλες διεξόδους· αυτή της προσφοράς για παράδειγμα και να αναπτύξουμε το φιλανθρωπικό μας έργο, για να βοηθήσουμε και άλλους ανθρώπους και μέσα από αυτό να βοηθηθούμε κι εμείς οι ίδιοι. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μαλώσουμε στα οικογενειακά τραπέζια ούτε να λύσουμε τις οικογενειακές μας διαφορές αυτή την περίοδο. Χριστούγεννα είναι…θα περάσουν!
 
*Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) Βορειοδυτικού Τομέα είναι μία δομή παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες (Ψυχιατρική διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση, Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις, Οικογενειακή θεραπεία – θεραπεία ζεύγους, Συνεχιζόμενη, ολοκληρωμένη φροντίδα και Υπηρεσίες λογοθεραπείας) στους κατοίκους των περιοχών Συκεών, Νεάπολης, Μετε’ωρων, Πεύκων, Πολίχνης, Ωραιοκάστρου, Μυγδονίας, Φιλύρου, Δήμου Δέλτα (εκτός Βραχιάς) και Δήμου Χαλκηδόνας.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.ekepsye.gr/web/guest/thessaloniki

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή