Τα χόρτα του καλοκαιριού και πώς να τα απολαύσετε

1004 Views
Τα χόρτα του καλοκαιριού και πώς να τα απολαύσετε Τα χόρτα του καλοκαιριού και πώς να τα απολαύσετε

 


Ποια είναι, τι αξίζει να γνωρίζετε γι’ αυτά και πώς θα τα προετοιμάσετε για να τα απολαύσετε στο τραπέζι εσείς και οι αγαπημένοι σας…

Βλίτα τα… έξυπνα
Τα βλίτα είναι χορταρικά που φυτρώνουν μόνα τους ή σπέρνονται ανάμεσα στα κηπευτικά των καλοκαιρινών περιβολιών. Έχουν γλυκιά και ενδιαφέρουσα γεύση και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα τα βρείτε κατά κόρον στους πάγκους της λαϊκής αγοράς. Αν δεν τα μαγειρέψετε άμεσα μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για 1-2 μέρες κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο για να μη μαραθούν. Μην περιοριστείτε στο να τα δοκιμάσετε μόνο σε ανάλαφρες δροσιστικές ή ζεστές σαλάτες. Είναι εξαιρετικά τσιγαριαστά ή ακόμα και σε πίτες.
vlita-575x262
Πώς θα τα προετοιμάσετε
•    Αφαιρείτε πρώτα τα φυλλαράκια που δεν έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα. Πετάτε αυτά που έχουν κιτρινίσει, μαυρίσει ή έχουν τρύπες από κάποιο ζουζούνι.
•    Κόβετε τους σκληρούς μίσχους και κρατάτε τα τρυφερά τμήματα του χόρτου.
•    Γεμίζετε μια λεκάνη με κρύο νερό και προσθέτετε αλάτι και ελάχιστο ξίδι. Βυθίζετε τα χόρτα στη λεκάνη, τα ξεπλένετε και μετά τα στραγγίζετε. Επαναλαμβάνετε σχολαστικά την ίδια διαδικασία με φρέσκο νερό μέχρι να μην υπάρχει κάποιο ίχνος από χώμα ή ζιζάνιο. Μετά τα μαγειρεύετε όπως εσείς θέλετε.

Γλιστρίδα η πολυλογού
Η γλιστρίδα ή αντράκλα είναι ένα πολύκλαδο… ζιζάνιο που ξεφυτρώνει σε ελληνικούς αγρούς και μποστάνια τους καλοκαιρινούς μήνες σε σημεία όπου μπορεί να βρει νερό και δροσιά. Τα φυλλαράκια της είναι λεία, σκουρωπά πράσινα, παχιά και σαρκώδη ενώ η γεύση της είναι αλμυρόξινη και ευχάριστα δροσερή. Οι τρυφερές κορφούλες της τρώγονται επί το πλείστον ωμές σε σαλάτες παντός τύπου, κυρίως χωριάτικες, τολμήστε όμως να τις δοκιμάσετε τουρσί ή βραστές με μπόλικο λεμόνι ως συνοδευτικό για ψάρια ή κρεατικά.
glistrida
Πώς θα τις προετοιμάσετε
•    Αφαιρείτε και πετάτε τα κιτρινωπά φυλλαράκια καθώς και αυτά που δεν έχουν υφή σαρκώδη και έχουν μαραθεί.
•    Κόβετε τους μίσχους και κρατάτε τις τρυφερές κορφούλες από το φυτό.
•    Γεμίζετε μια λεκάνη με νερό, αλάτι και λίγο ξίδι και βυθίζετε τις γλιστρίδες πλένοντάς τις πολύ προσεκτικά για να μην καταστρέψετε τα σαρκώδη φύλλα τους. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να μην υπάρχει ίχνος από χώμα ή ζιζάνια και το νερό να είναι καθαρό.
•    Τις στραγγίζετε, τις σκουπίζετε και τις μαγειρεύετε ή τις σκορπάτε ωμές σε κάποια σαλάτα που θα ραντίσετε με καλό ελαιόλαδο.

Στύφνος ο χορτώδης
Ο στύφνος είναι θαμνώδες φυτό με όρθιο βλαστό που διακλαδίζεται. Τα φύλλα του είναι ατρακτοειδή, έχει μεγάλους μίσχους και η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή και χορτώδης. Φυτρώνει κυρίως στα πεδινά σε μποστάνια και περιβόλια. Καταναλώνεται συνήθως συνδυαστικά με βλίτα και λαχανικά όπως φασόλια ή κολοκυθάκια σε σαλάτες, ή τσιγαριαστός.
styfnos1
Πώς θα τον προετοιμάσετε
•    Η προετοιμασία του δε διαφέρει από τα υπόλοιπα φυλλώδη λαχανικά. Ακολουθείτε τα ίδια βήματα με το καθάρισμα και πλύσιμο των βλίτων.

Αλμύρα η αλμυρή
Η αλμύρα είναι φυτό που τα φύλλα του έχουν σχήμα βελόνας και φυτρώνει σε παράκτιες περιοχές και σε εκβολές ποταμών που δέχονται την επίδραση του αλμυρού νερού. Τα χλωρά βλαστάρια της τρώγονται όπως τα χόρτα. Στην αγορά θα τη βρείτε στην καλλιεργήσιμη μορφή της. Τρώγεται ωμή ή και τουρσί αλλά ελαφρώς ζεματισμένη σε σαλάτες είναι ακόμα καλύτερη.
almyra1
Πώς θα την προετοιμάσετε
•    Κόβετε πρώτα το κάτω μέρος του φυτού καθαρίζοντάς το από τμήματα που πιθανόν να μην τρώγονται.
•    Αφαιρείτε τυχόν μαραμένα ή κιτρινισμένα στελέχη.
•    Βυθίζετε την αλμύρα σε λεκάνη με καθαρό νερό και λίγο ξίδι. Μην προσθέσετε αλάτι, είναι εκ φύσεως αλμυρούτσικη. Απλά να την πλύνετε με προσοχή και σωστά.
•    Τη στραγγίζετε και την καταναλώνετε όπως επιθυμείτε.
almyra3
Αρμυρήθρα το «σπαράγγι της θάλασσας»
Η αρμυρήθρα είναι φυτό σαρκώδες και «αλατόφιλο» που φυτρώνει στις παραθαλάσσιες περιοχές. Τα χλωρά βλαστάρια της τρώγονται σαν χορταρικό και η γεύση τους θυμίζει αλμυρό σπαράγγι. Μην δοκιμάσετε να τις μαζέψετε μόνοι σας αν δεν έχετε εξασκηθεί στο σπορ του «τροφοσυλλέκτη» γιατί υπάρχουν πολλά είδη της τα οποία δεν είναι βρώσιμα. Δεν θα τη βρείτε στην αγορά σε καλλιεργήσιμη μορφή.
armyrithra1
Πώς θα την προετοιμάσετε
•    Κόβετε από τη βάση του φυτού τυχόν κατεστραμμένο, κιτρινισμένο ή λιγότερο σαρκώδες τμήμα. Αφαιρείτε επίσης κιτρινισμένα ή μαραμένα στελέχη.
•    Βυθίζετε τις αρμυρήθρες σε μια λεκάνη με νερό και λίγο ξίδι και τις ξεπλένετε προσεκτικά. Στραγγίζετε το νερό και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να είναι εντελώς καθαρές και έτοιμες για κατανάλωση.
Kritamο

Κρίταμο το μυρωδάτο
Το κρίταμο ή «κρίθμο το παραθαλάσσιο» όπως λέει και το όνομά του είναι φυτό που ευδοκιμεί σε βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές συνήθως στα κοιλώματα των θαλασσινών απότομων βράχων. Τα φύλλα του, με σκούρο πράσινο χρώμα, είναι λεία, επιμήκη και σαρκώδη. Είναι ιδανικά για σαλάτα και συνοδεύουν ευχάριστα διάφορα θαλασσινά μεζεδάκια. Είναι επίσης πολύ νόστιμα και τουρσί.
Πώς θα το προετοιμάσετε
•    Ξεχωρίζετε τα τρυφερά φυλλαράκια από τα κοτσάνια. Πετάτε τα κοτσάνια και τυχόν κιτρινισμένα φύλλα.
•    Σε μια λεκάνη βάζετε άφθονο κρύο νερό, τα ξεπλένετε και τα στραγγίζετε. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 1-2 φορές ακόμα.
•    Τα στεγνώνετε βάζοντάς τα σε ένα καθαρό πανί και αφού στεγνώσουν καλά, τα καταναλώνετε όπως επιθυμείτε.


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Χόρτακαλοκαίρι

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Γροθιά στο στομάχι από την δυνατή παράσταση «Η βρωμιά» με τον Σπύρο Σαραφιανό. Είδαμε και σχολιάζουμε.
Γροθιά στο στομάχι από την δυνατή παράσταση «Η βρωμιά» με τον Σπύρο Σαραφιανό. Είδαμε και σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 509 Views
Ένας δυνατός, αιχμηρός λόγος εντελώς διαφορετικός από τα συνήθη, με άκρως εμπνευσμένη σκηνική απόδοση και μια αξιοθαύμαστη ερμηνεία, εντυπώνοντας  για καιρό μέσα μας τον «Σάντ», όχι ως «λυπημένο» αλλά ως κατήγορο- καταπέλτη… Γροθιά στο στομάχι από την δυνατή παράσταση «Η βρωμιά» με τον Σπύρο Σαραφιανό. Είδε και σχολιάζει η Πίτσα Στασινοπούλου.
Περισσότερα ...
 • Η Συναυλία των Operation: Mindcrime στο Principal
  Η Συναυλία των Operation: Mindcrime στο Principal
  με 0 Σχόλια 411 Views

  Όποτε αναφέρεται η φράση concept album το μυαλό όλων πάει πάντα σε ένα album που άφησε ιστορία. Το  Operation : Mindcrime είναι ο  δίσκος που κυκλοφόρησαν οι Queensryche τον Μάιο του 1988. To 2012 η μπάντα απέλυσε τον τραγουδιστή της, Geof Tate ο οποίος δημιούργησε τη δική του μπάντα που κάποια στιγμή της έδωσε το όνομα αυτού του δίσκου. Πήγε, είδε, άκουσε και σχολιάζει ο Φώτης Τουμανίδης  Περισσότερα ...
 • Αποκριές στη Θέρμη 2019 – Πρόγραμμα εκδηλώσεων
  Αποκριές στη Θέρμη 2019 – Πρόγραμμα εκδηλώσεων
  με 0 Σχόλια 393 Views

   Ημέρες γλεντιού, καρναβαλιού και ξεγνοιασιάς  για τους κατοίκους της Θέρμης η Αποκριά του 2019, κύρια "συστατικά" το κέφι, η ζωντάνια, το τραγούδι και ο χορός. Παραδοσιακά έθιμα με έντονο λαογραφικό  ενδιαφέρον αναβιώνουν τις ημέρες της Αποκριάς στο  Δήμο Θέρμης.

  Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
...
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο
 • Τι θεωρείται σήμερα φυσιολογικό στο σεξ;
  Τι θεωρείται σήμερα φυσιολογικό στο σεξ;

   Ψάχνουμε στο ίντερνετ, κοιτάμε πορνό, διαβάζουμε βιβλία αυτοβοήθειας, παρακολουθούμε εκπομπές και αν είμαστε λίγο τολμηροί, το συζητάμε με τους φίλους  μας. Τα ερωτήματα πάνω – κάτω τα ίδια. Πόσο συχνά, πόσα λεπτά, πόσοι οργασμοί, πόσα εκατοστά, πού, πόσο, πότε και πώς;


  Περισσότερα ...
 • Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι.
  Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι.

  Επτά από τα πιο ερωτικά τραγούδια των εποχών για επτά διαφορετικές ιστορίες. Βρες τη δικιά σου και γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με Πάριο ή Placebo και άμα δε σε έψησα ακόμη, παράγγειλε σουβλάκια και άκου το ερωτικό playlist της Κ. Happy Valentine’s Day, καλέ! Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι Από την Ντόρα Παπάζη. 


  Περισσότερα ...

Περισσότερη Παράξενη ζωή