Χάνετε τα λόγια σας ή ξεχνάτε μικροπράγματα; Από ποια διαταραχή κινδυνεύετε

1523 Views
Χάνετε τα λόγια σας ή ξεχνάτε μικροπράγματα; Από ποια διαταραχή κινδυνεύετε Χάνετε τα λόγια σας ή ξεχνάτε μικροπράγματα; Από ποια διαταραχή κινδυνεύετε

Ξεχνάτε μικροπράγματα, χάνετε τη ροή του λόγου ή λησμονείτε να πληρώσετε τους λογαριασμούς; Ποια είναι η διαταραχή που πρέπει να σας προβληματίσει και γιατί είναι τόσο ανησυχητική


Ο όρος ήπια γνωστική διαταραχή ίσως σας ξενίζει και δεν είστε οι μόνοι. Η πλειοψηφία των ενηλίκων δεν γνωρίζουν την κατάσταση που επηρεάζει περισσότερο από το 18% των ατόμων άνω των 60 ετών και μπορεί να οδηγήσει στην νόσο Αλτσχάιμερ σύμφωνα με νέα έρευνα.

Εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ το ποσοστό όσων αγνοούν τον όρο ήπια γνωστική εξασθένιση ξεπερνά το 80% του πληθυσμού.

Οι ασθενείς που πάσχουν από ήπια γνωστική διαταραχή εμφανίζουν ήπιες διαταραχές μνήμης ή δυσκολίες στην λήψη αποφάσεων, αλλά οι καθημερινές τους δραστηριότητες παραμένουν ανέπαφες. Μπορούν λόγου χάρη να μαγειρέψουν, να οδηγούν, δεν αποπροσανατολίζονται, φροντίζουν μόνοι τον εαυτό τους, παίρνουν τα φάρμακά τους.

Ο πιο συχνός τύπος ήπιας γνωστικής διαταραχής, είναι ο αμνησιακός , όπου οι ασθενείς δεν μπορούν να ανακαλέσουν πρόσφατες πληροφορίες, αλλά περιγράφουν εύκολα αυτοβιογραφικά γεγονότα.
Η ηλικία του ασθενούς είναι σημαντικός παράγοντας για την ορθή διάγνωση. Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι διαταραχές της γνωστικής εξασθένισης πρέπει να είναι ασυμβατές με την ηλικία του ασθενούς και το φυσικό γήρας  ώστε να τεθεί η διάγνωση.

Σε έρευνα της Αμερικανικής Εταιρίας Αλτχάιμερ αναφέρεται ότι περίπου το 30% όσων παρουσιάζουν ήπια γνωστική εξασθένιση παρουσιάζουν νόσο Αλτσχάιμερ εντός πενταετίας.

Προκειμένου να κατανοήσει σε βάθος το βαθμό ενημέρωσης των αμερικανών για την ήπια γνωστική εξασθένιση η Εταιρία Νόσου Αλτσχάιμερ διεξήγαγε μια έρευνα (online και τηλεφωνικά) σε 2.400 ενήλικες και 801 γιατρούς στο τέλος του 2021.

Παρατηρήθηκε ότι πάνω από το 80% των συμμετεχόντων δεν ήταν εξοικειωμένοι με την ήπια γνωστική διαταραχή. Όταν όμως, ενημερώθηκαν για το τι ακριβώς ήταν η εν λόγω εξασθένιση, πάνω από το 40% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία ότι θα παρουσιάσουν την διαταραχή στο μέλλον.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας οι περισσότεροι ερωτηθέντες μπέρδευαν την ήπια γνωστική διαταραχή με το φυσιολογικό γήρας. Επίσης το 85% είπαν πως θα ήθελαν να ξέρουν εγκαίρως αν κινδυνεύουν από τη νόσο ώστε να πάρουν μέτρα για τη διάσωση της νοητικής τους κατάστασης.

Το οξύμωρο είναι ότι οι ίδιοι ενήλικες φάνηκαν απρόθυμοι να επισκεφτούν γιατρό σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα. Μόνο το 40% απάντησαν ότι θα ενημέρωναν άμεσα τον γιατρό τους σε περίπτωση συμπτωμάτων ήπιας γνωστικής εξασθένισης.

Οι δικαιολογίες για την καθυστερημένη αναζήτηση ιατρικής γνώμης περιελάμβαναν το φόβο μιας λάθος διάγνωσης, την αποκάλυψη ενός σοβαρού ιατρικού προβλήματος ή την προσδοκία ότι τα συμπτώματα «θα περάσουν».

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην πρόκληση της διαταραχής γνωστικής εξασθένισης σύμφωνα με την έρευνα. Μάλιστα ορισμένοι από τους παράγοντες κινδύνου είναι αναστρέψιμοι όπως π.χ. οι παρενέργειες φαρμάκων, ο ανεπαρκής ύπνος, η αγχώδης διαταραχή, αλλά και η θυρεοειδική δυσλειτουργία. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που στη βάση της διαταραχής βρίσκονται παθολογικές καταστάσεις όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο σακχαρώδης διαβήτης. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου όμως, όπως η υποβόσκουσα νευροεκφυλιστική διαταραχή επιδεινώνονται και σηματοδοτούν μεγαλύτερο κίνδυνο με το πέρας της ηλικίας.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ακόμη και αν η ιδέα της επίσκεψης στον γιατρό μας τρομάζει αποτελεί το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα σε περίπτωση που παρατηρήσουμε σημάδια γνωστικής εξασθένισης στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Εκτός Ελέγχου» του Αρκά: Με ανανεωμένη διανομή ολοκληρώνουν την εαρινή περιοδεία στο θέατρο Κήπου
«Εκτός Ελέγχου» του Αρκά: Με ανανεωμένη διανομή ολοκληρώνουν την εαρινή περιοδεία στο θέατρο Κήπου
με 0 Σχόλια 3693 Views

Mε ένα λαμπερό θίασο πρωταγωνιστών ύστερα από τα συνεχή sold out του χειμώνα ολοκληρώνει την καλοκαιρινή της περιοδεία στη Θεσσαλονίκη.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή