Αναλαμβάνει τo Sex Education του Νetflix, την σεξουαλική αγωγή των εφήβων σήμερα;

4009 Views
Αναλαμβάνει τo Sex Education του Νetflix, την σεξουαλική αγωγή των εφήβων σήμερα; Αναλαμβάνει τo Sex Education του Νetflix, την σεξουαλική αγωγή των εφήβων σήμερα;

 

 
Από την Ιωάννα Δούνδη.
 
Δύο (μέχρι στιγμής) σεζόν, από οκτώ πενηντάλεπτα περίπου επεισόδια η κάθε μία, σημαίνει ότι σε δεκατρεισήμιση ώρες από την ζωή σου, έχεις ολοκληρώσει την σειρά, Sex Education.
 
Μπορεί να την ξεκίνησες και να την τελείωσες σε δύο ή τρεις μέρες, μπορεί και σε ακόμη λιγότερο, δεν κρίνω. Κι αν νιώθεις πως δεν έχεις ζωή, επειδήκάθισες μπροστά σε μια οθόνη μια ολόκληρη μέρα, σου λέω πως όχι μόνος δεν είσαι μόνος, αλλά με το φανατικό κοινό της σειράς να ξεπερνάει τα 40 εκατομμύρια, μάλλον είσαι ένας από ένα μεγάλο σύνολο Netfix- Τζάνκιδων. Να θυμάσαι πως σε αγαπάμε και σε καλωσορίζουμε στην καμένη παρέα μας.
 
Τι κάνει όμως μια ακόμη εφηβική σειρά, να αγαπηθεί τόσο και να ξεχωρίσει από άλλες του είδους της;
 
Μην είναι το όμορφο και ξηγημένο αλάνι η Μέιβ; Μήπως είναι η ευκολία και το χιούμορ με το οποίο αντιμετωπίζει όλα τα σεξουαλικά θέματα που απασχολούν τους νέους; Μήπως είναι ο Ότις που κερδίζει τις εντυπώσεις για κάθε, φαινομενικά, σπασίκλα εκεί έξω;
 
Δεν είναι τίποτα απ΄όλα κι είναι όλα αυτά, που λέει και ο Πορτοκάλογλου.
 
Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά, για να καταλάβουν και οι αμύητοι, για τι πρόκειται.
 
Η σειρά Sex Education έκανε τηλεοπτική πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2019. Λίγες ημέρες πριν, είδαμε και τον δεύτερο κύκλο της.
 
Πρόκειται για μια Αγγλική σειρά, με βαθμολογία 8,3 στο IMDb αν αυτό σας φαίνεται χρήσιμη ένδειξη. Ο Ελληνικός της τίτλος είναι «Σεξουαλική Αγωγή» και επειδή ξέρω που θα πάει το μυαλό σου με το που ακούς τον τίτλο, θα διευκρινίσω ότι ο βαθμός καταλληλότητας που του δίνει το Netflix, είναι 16+, και η περιγραφή του για την σειρά περιλαμβάνει τις λέξεις εφηβικό, κωμικό, και δράμα.
 

 
Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί τρίτος κύκλος, αλλά θα αποτελέσει πραγματικά έκπληξη, αν η σειρά δεν πάρει το πράσινο φως. Οπότε θεωρητικά και ιδανικά, περιμένουμε ανακοίνωση με τα νεότερα, το επόμενο διάστημα.
 
Τι συμβαίνει λοιπόν σε αυτήν την σειρά;
 
Πρωταγωνιστής είναι ο Ότις. Ο Ότις είναι ένας ανασφαλής, συνεσταλμένος, αλλά πιο ώριμος από ότι θα περίμενες, 17χρονος, με έναν μόνο φίλο, τον Έρικ.
 
Του Ότις (καταπληκτική ερμηνεία από τον Asa Butterfield) σαν να μην του φτάνανε τα υπόλοιπα κακά της μοίρας του, του έλαχε να συγκατοικεί με την χωρισμένη μητέρα του, που είναι κάτι σαν την ξανθιά Ειρήνη Χειρδάρη της περιοχής. Είναι η σεξοθεραπεύτρια Τζιν την οποία υποδύεται η Gillian Anderson.
 
Κι αν πιστεύεις ότι δεν θα μπορέσεις να την ξεκολλήσεις από την αλήθεια που είναι κάπου εκεί έξω, και τα X-Filesτων νιάτων μας, θα ζητήσω να με εμπιστευτείς σε αυτό. Η γυναίκα είναι ηθοποιάρα, και θα αναθεωρήσεις για την πρόβλεψή σου όταν δεις την σειρά.
 
Ο Έρικ τώρα (Νcuti Gatwa), είναι συμμαθητής του, κολλητός του, ανοιχτά γκέι, και προέρχεται από μία θρησκευόμενη, με αφρικανική καταγωγή οικογένεια, που φαίνεται να τον αποδέχεται και να τον υποστηρίζει.
 
Στο ίδιο σχολείο πάει και η Μέιβ (Emma Mackey). Ένα κορίτσι, αντικοινωνικό θα έλεγε κανείς, που μένει σε ένα λυόμενο μόνη της, καθώς εγκαταλείφθηκε από την τοξικομανή μητέρα της, και παλεύει μόνη να επιβιώσει. Θεωρείται περιθωριακή από τους συνομηλίκους της λόγω της συμπεριφοράς της, αλλά πίσω από όλο αυτό κρύβεται ένα πολύ τίμιο και ευαίσθητο πλάσμα, που απλά έχει αναγκαστεί να χρησιμοποιεί την άμυνα ως στάση ζωής .
Φώτο 2
 
 
Όταν η Μέιβ παρατηρήσει ότι ο (αν και παρθένος) Ότις , τα πάει πάρα πολύ καλά στις σεξουαλικές συμβουλές, λες και δεν είχε από που να πάρει… θα του προτείνει συνεταιριό για επικερδή επιχείρηση.
 
Φωλιά σεξουαλικών προβλημάτων σου λέει το λύκειο; Πολλά τα πελατάκια με χαρτζιλίκι που ψάχνουν λύση.
 
Και κάπως έτσι, αρχίζουν όλα.
 
Οι υπόλοιποι χαρακτήρες που βλέπουμε στην σειρά, αν και αποτελούν κλασσικούς τύπων μαθητών εφηβικών ταινιών π.χ η δημοφιλής, ο αθλητικός, η φυτούκλα κλπ. έχουν και μια άλλη διάσταση. Κάθε περίπτωση είναι ένα κοινωνικό θέμα από μόνο του, και ο προβληματισμός προκύπτει όχι βαραίνοντας την ατμόσφαιρα, αλλά αντιθέτως γειώνοντας την τραγική διάσταση, και κάνοντας μέσα από την απλότητα, την λύση στον προβληματισμό να φαντάζει πιο εφικτή από ποτέ.
 
Κι αν η συζήτηση για σεξ με το παιδί του, μοιάζει αμήχανη για έναν γονιό, θα πρότεινα να αγνοήσετε τον προτεινόμενο βαθμό καταλληλότητας και να ενθαρρύνετε και τα νεότερα από 16 ετών, παιδιά σας να δουν την σειρά. 
 
Θα πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που δίσταζαν να θέσουν, και θα είναι πιο εύκολο για εκείνα να σας ρωτήσουν επιπλέον πράγματα που θα τα ενημερώσουν και θα τα προστατεύσουν από λάθος επιλογές, βλέποντας τον τρόπο που τα αντιμετωπίζετε.
 
Το ερώτημα όμως είναι, εσείς, είστε έτοιμοι; Εσείς, είστε προετοιμασμένοι, δεκτικοί, και άνετοι όσο χρειάζεται για να αποδεχτείτε το παιδί σας, όπως κι αν είναι, και με τα όποια ερωτήματα κι αν έχει;

Κι αυτό είναι ίσως το κύριο που θα μας έπρεπε να μας προβληματίσει ως ενήλικες, από αυτήν την σειρά. 

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Ιωάννα Δούνδη

Αρθρογραφος

Ιωάννα Δούνδη
Ιωάννα Δούνδη
Είμαι η Ιωάννα Δούνδη, 34 ετών, γιατί όλοι κρύβουμε ένα κουτσομπόλη μέσα μας και θέλουμε να ξέρουμε, και έχω κάπου σε ένα συρτάρι ένα πτυχίο του τμήματος Ιατρικών εργαστηρίων, μαζί με κάποια άλλα χαρτιά και βεβαιώσεις που ταχτοποιώ μια φορά τον χρόνο. Κατά τα άλλα μαζεύω άχρηστες και χρήσιμες πληροφορίες συνεχώς, που είμαι όμως πρόθυμη να μοιραστώ και να σχολιάσω, και έτσι γράφω. Email επικοινωνίας: ioanna.doun@yahoo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Kif Express: Ένα βιβλίο γεμάτο αλήθειες από αυτές που δε λέγονται εύκολα τα «Ανορεκτικά Όνειρα» της Κ. Ουζουνίδου
Kif Express: Ένα βιβλίο γεμάτο αλήθειες από αυτές που δε λέγονται εύκολα τα «Ανορεκτικά Όνειρα» της Κ. Ουζουνίδου
με 0 Σχόλια 424 Views

Μια ιστορία ζωής που σε αλλάζει προς το καλύτερο. Γραμμένο απλά, με λόγια ψυχής, που λυγίζει και τον πιο δυνατό! Από τη στήλη Kif Express του Ιωάννη Κυφωνίδη.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή