Βασίλης Ρόκος: "Η χώρα μας δεν έχει βγει από κανένα μνημόνιο και από καμία κρίση. Η κρίση δεσπόζει δυστυχώς στις ζωές μας"

857 Views
Βασίλης Ρόκος: Βασίλης Ρόκος: "Η χώρα μας δεν έχει βγει από κανένα μνημόνιο και από καμία κρίση. Η κρίση δεσπόζει δυστυχώς στις ζωές μας"

.

Nέο άρθρο του Βασίλη Ρόκου, υποψήφιου βουλευτή στην Α' Θεσσαλονίκης με το ΜέΡΑ25

Είμαστε μάρτυρες πως η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι έχουμε βγει απο την κρίση και έχουμε μπει σε μια τροχιά ανάκαμψης. Η χώρα μας δεν έχει βγει απο κανένα μνημόνιο και απο καμία κρίση . Η κρίση δεσπόζει δυστυχώς στις ζωές μας

Έχουν περάσει 10 χρόνια απο την απαρχή της κρίσης, γίναμε τα πειραματόζωα της Τρόικας και ενώ οι ίδιοι οι θεσμοί έχουν παραδεχτεί πως η πολιτική τους είναι λάθος, συνεχίζουν να την επιβάλουν με μανία. 


Σαν ΜέΡΑ25 έχουμε στόχο να βγούμε απο την μνημονιακή πολιτική. 

Πρώτο βήμα μας σαν ΜέΡΑ25 είναι η ενημέρωση, δεύτερος βήμα είναι η συσπείρωση όλων των αντιμνημονιακών ανθρώπων σαν μονάδες ώστε να φτιάξουμε ενα μέτωπο κόντρα στην ερημοποίηση της χώρας. 

Αυτή την στιγμή ήμερα το χρέος διαρκώς αυξάνεται, έχουμε υπογράψει μνημόνια μέχρι το 2060, δεν ξέρω ποιοι και πόσοι απο εμάς έχουμε ενημερωθεί για τις πολιτικές καταστάσεις αλλά και τις εξελίξεις. Συγκεκριμένα έχουμε υπογράψει πως μέχρι το 2022 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3.5% και μέχρι το 2060 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2.2%. 

Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον ανέφικτο στόχο, κάτι που καμιά χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να καταφέρει σήμερα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και έχουμε συμφωνήσει να έχουμε τέτοιο πλεόνασμα και τα επόμενα χρονια. Για να το πετυχαίνουμε αυτο στραγγαλίζουμε την οικονομία μας, μειώνουμε τις δαπάνες με λιτότητα και αυξάνουμε τα δημόσια έσοδα με υψηλους φόρους. 

Όσο συνεχίζουμε αυτη την δημοσιονομική πολιτική σκοτώνουμε την αναπτυξη, κλείνουν επιχειρήσεις, φεύγουν μυαλά, δεν έρχονται επενδύσεις. 

Το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε δεν ειναι οικονομικό, ειναι πολιτική εξόντωσης. Δεν έχει οικονομική λογική να σκοτώνεις την ανάπτυξη διότι με χαμηλή ανάπτυξη μένει σε υψηλό επίπεδο ο λόγος του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ. 

Εχει όμως πολιτική λογική να τιμωρούμαστε, να είμαστε το πείραμα της Ευρώπης, να γινόμαστε παράδειγμα προς αποφυγή, να μας δείχνουν με το δάχτυλο και να λένε στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς <<θα δείτε τι θα πάθετε αν δε καθίσετε καλά >>. 


Το μνημονικό τόξο ξέρει πολύ καλα ότι πυροβολεί τα πόδια της χώρας. Βλέπουμε ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη αγγίζει μόλις το 1,3%, πολύ πιο κάτω απο τον στόχο. Η ΕΛΣΤΑΤ απλώς επιβεβαιώνει ότι με τόσο υψηλά πλεονάσματα δεν μπορείς να έχεις υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Που πάμε με 1,3% ανάπτυξη; Πουθενά, είμαστε κάτω απο τον Μέσο Όρο της Ευρώπης. 

Στο τέλος του χρόνου θα λέμε ότι πέσαμε έξω στους υπολογισμούς, η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου και άρα θα χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. 

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι βγήκαμε απο τα μνημόνια όμως αυτο δεν ισχύει. Όταν έχει δέσει την χώρα σε αυτα τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρονια, με συγχωρείτε , αλλα αυτο σημαίνει μνημόνιο. Μπορεί να μην έχει το όνομα <<μνημόνιο>> , εχει όμως τη χάρη και λυπάμαι που διαπιστώνω ότι οι πρώην σύντροφοι μας προσπαθούν να καμουφλάρουν το μνημόνιο. Στο εκβιαστικο ερωτημα "και τι να κανουμε, να ερθουμε σε ρηξη με τους εταιρους μας και δανειστες μας;" απανταμε οτι θελουμε να αποφυγουμε τη ρήξη με την λογική και ακολουθως τη ρήξη με τον συνταξιούχο, τον μισθωτό, τον επαγγελματία, τον άνεργο, τον φοιτητή, την νοικοκυρά.

Σήμερα αυτό βιώνουμε, την ρήξη με την κοινωνία. Φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Βάλανε <<στο μάτι>> τα σπίτια του λαού. Μα πως θα πληρώσει ο δημόσιος υπάλληλος το στεγαστικό του δάνειο όταν βρέθηκε να χάνει τον 13ο και τον 14ο μισθό που υπολόγιζε για να πληρώνει τις δόσεις του; 

Πως θα πληρώσει ο συνταξιούχος το στεγαστικό του δάνειο όταν περικόπηκε η σύνταξη του κατα 50% και μετά βίας φτάνει για τις βασικές του ανάγκες; 

Πως θα πληρώσει το δάνειο του ο επαγγελματίας που είδε το εισόδημα του να πλήττεται ταυτόχρονα απο την μείωση της κατανάλωσης και την αύξηση της φορολογίας; 

Και κάπως έτσι σπίτια που αγοράστηκαν με δάνεια για 300 και 400 χιλιάδες ευρώ προ κρίσης θα καταλήξουν σε ξένα fund για 50 χιλιάδες ευρώ και ο πλούτος του λαού, πλούτος που δημιουργήθηκε σε βάθος γενιών, απο παππού σε γιο και σε εγγονό, με κόπο και ιδρώτα, αλλάζει χέρια, περνάει στους ελληνες και ξενους ολιγάρχες, με ψίχουλα. 

Εμείς λοιπόν στο ΜέΡΑ25 έχουμε πρόγραμμα, ενα ευρωπαϊκό New Deal για να μπορέσει να έρθει η ανάπτυξη και να προστατευτεί ο μέσος πολίτης πρέπει να έχουμε μια πολιτική που ια δίνει κίνητρα στην επιχειρηματικότητα. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να γίνει μείωση των φόρων όπως και μείωση του ΦΠΑ απο 24% σε 18% και 15% για χρήση με χρεωστική κάρτα αντίστοιχα. 

Η προκαταβολή φόρου είναι ενα απαίσιο μέτρο το οποίο πρέπει να καταργηθεί άμεσα, δεν νοείται να έχουμε 80% τελική φορολογία για τις επιχειρήσεις την στιγμή που κατά την διάρκεια της κρίσης έχουν κλείσει και έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό πάνω απο 200.000 επιχειρήσεις. 

Όσο αφορά τα κόκκινα δάνεια πρέπει να γίνει άμεση προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν νοείται ενα fund με έδρα στο εξωτερικό να μπορεί να αγοράσει το δάνειο του καταναλωτή αξίας 50.000€ σε αντίτιμο κάτω των 5.000€ την στιγμή που ο ίδιος ο δανειολήπτης να απαγορεύται να το εξαγοράσει ο ίδιος. Να πούμε και κάτι πιο καινοτόμο, η πρόταση μας είναι να μπορεί να το αγοράσει πίσω στην αξία που θα το έπαιρνε το fund και να έχει το δικαίωμα να αποπληρώνει σταδιακά με δόσεις. 

Η πολιτική των μνημονίων έχει αποτύχει, το ξέρουμε όλοι, το ξέρουν και οι ίδιοι που τα συνέταξαν και το παραδέχτηκαν. Μέσα στην τελευταία δεκαετία τα χρέη αυξήθηκαν, ο λαός έχασε τα εισοδήματα του, το κράτος ξεπούλησε την δημόσια περιουσία και οι συνθήκες διαβίωσης καταντάνε τριτοκοσμικές. Η μόνη λύση είναι ενα Ευρωπαϊκό New Deal. Μονάχα έτσι θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε απο την κρίση, δεν μπορούμε να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική. 

Βασίλης Ρόκος υποψήφιος βουλευτής στην Α Θεσσαλονίκης με το ΜέΡΑ25 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή