Πόσο μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ρεύμα;

741 Views
Πόσο μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ρεύμα; Πόσο μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ρεύμα;

 


Το «μπλακ άουτ» στη Βενεζουέλα έχει δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα. Εύλογα τίθεται το ερώτημα για πόσο διάστημα θα μπορούσαμε να επιζήσουμε στην Ευρώπη δίχως ρεύμα. Μόνο για λίγες μέρες εκτιμούν ειδικοί.

Από την περασμένη Πέμπτη μεγάλα τμήματα της Βενεζουέλας έμειναν χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle. Χάος επικρατεί κυρίως στα νοσοκομεία, τα οποία δεν διαθέτουν ηλεκτρογεννήτριες για ώρα ανάγκης. Σύμφωνα με τις ΜΚΟ μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 15 νεφροπαθείς.

Για τους περισσότερους Ευρωπαίους μια ζωή χωρίς ρεύμα, για περισσότερο από τέσσερεις μέρες, είναι αδιανόητη. Διακοπές ρεύματος περιορισμένης διάρκειας δεν είναι άγνωστες ούτε στη Γερμανία. Το περασμένο Σαββατοκύριακο λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων στο κεντρικό τμήμα της χώρας περίπου 2.300 πολίτες έμειναν αρκετές ώρες χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο ή κινητή τηλεφωνία. Τέλη Ιανουαρίου σχεδόν 30.000 νοικοκυριά και 2.000 επιχειρήσεις στο Βερολίνο αποκόπηκαν για 30 ώρες από το δίκτυο ηλεκτροδότησης και ύδρευσης.

Είναι πιθανή ωστόσο μια διακοπή ρεύματος επί ημέρες ολόκληρες και στην Ευρώπη; Ναι, απαντά χωρίς περιστροφές ο αυστριακός Χέρμπερτ Σάουρουγκ, ο οποίος μελετά την πολυπλοκότητα του διασυνοριακού δικτύου ηλεκτροδότησης στην Ευρώπη. Ο ειδικός προειδοποιεί μάλιστα για εντεινόμενες αλληλεξαρτήσεις ευρωπαϊκών χωρών που καθιστούν ολοένα και πιθανότερο ένα γενικευμένο «μπλακ άουτ». Η κύρια αιτία για μια γενικευμένη διακοπή στην ηλεκτροδότηση σχετίζεται με την υπερφόρτωση του δικτύου, εκτιμά ο αυστριακός ειδικός και τονίζει ότι ένα ενδεχόμενο «μπλακ άουτ» θα οφείλεται περισσότερο σε αλυσιδωτές αντιδράσεις παρά σε ένα μεμονωμένο γεγονός.

Μετά από 4 μέρες οι περισσότεροι δεν θα τα έβγαζαν πέρα
Είναι ωστόσο προετοιμασμένες κατάλληλα ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αρμόδιες υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν μια γενικευμένη διακοπή ρεύματος; Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι κοινωνίες μας δεν είναι θωρακισμένες, πιστεύει ο Χέρμπερτ Σάουρουγκ. Ο περισσότερος κόσμος δεν διαθέτει αποθέματα τροφίμων στο σπίτι του, μιας και μπορεί ανά πάσα στιγμή να προμηθευτεί ό,τι χρειάζεται στο πλησιέστερο σουπερμάρκετ. Η γερμανική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (BBK) προτείνει στους πολίτες να έχουν στο σπίτι τους τρόφιμα και νερό για 10 με 14 ημέρες. Οι προτάσεις αυτές φοβίζουν τους πολίτες και θυμίζουν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Όπως όμως τονίζει ο αυστριακός ειδικός, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι ακόμα και η υδροδότηση λειτουργεί με ρεύμα.

Τι κάνει όμως ο «σύγχρονος άνθρωπος» όταν δεν λειτουργεί το ψυγείο, η κουζίνα, το τηλέφωνο και το διαδίκτυο; Μετά από τέσσερεις μέρες οι περισσότεροι από εμάς δεν θα είναι πλέον σε θέση να αυτοσυντηρηθούν, δηλώνει ο Χέρμπερτ Σάουρουγκ. Πως μπορούν όμως οι πολίτες να προετοιμαστούν για παν ενδεχόμενο; Εξαρτάται από τον τρόπο ζωής του καθενός, λέει ο αυστριακός ειδικός. Ίσως βοηθά να προμηθευτούμε όσα πιστεύουμε πως θα χρειαζόμασταν αν πηγαίναμε μερικές μέρες κατασκήνωση, προτείνει ο ίδιος.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Υγεία

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Γάμους με 1.500 άτομα ετοιμάζουν στο Ηράκλειο γιατί «εμάς δεν μας πιάνει ο κορονοϊός»
Γάμους με 1.500 άτομα ετοιμάζουν στο Ηράκλειο γιατί «εμάς δεν μας πιάνει ο κορονοϊός»
με 0 Σχόλια 817 Views

 Πριν από λίγες ημέρες δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από μια κυρία η οποία μου ζήτησε υπηρεσίες σε χωριό της ενδοχώρας του Ηρακλείου για γάμο παρουσία 1.500 ατόμων.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή