Πόσα ακόμα νεκρά παιδιά πρέπει να δεις για να πάρεις το μήνυμα;

403 Views
Πόσα ακόμα νεκρά παιδιά πρέπει να δεις για να πάρεις το μήνυμα; Πόσα ακόμα νεκρά παιδιά πρέπει να δεις για να πάρεις το μήνυμα;

Πόσα ακόμα νεκρά παιδιά πρέπει να δεις για να πάρεις το μήνυμα;

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2006.
Ο μικρός Άλεξ Μεσχισβίλι, 11 χρονών από τη Βέροια, φεύγει από την προπόνηση μπάσκετ και κατευθύνεται στη δουλειά του πατριού του, όταν στο δρόμο τον πετυχαίνουν τα γνωστά «αντράκια» του σχολείου. Για άλλη μια φορά αρχίζουν να τον κοροϊδεύουν, για άλλη μια φορά αρχίζουν να τον κυνηγούν. Ο Άλεξ τρέχει για να ξεφύγει και αυτοί για να τον σταματήσουν του βάζουν τρικλοποδιά. Πέφτει από τα σκαλιά του δημαρχείου, χτυπάει το κεφάλι του στα μάρμαρα και πεθαίνει. Η παρέα εξαφανίζει το άψυχο κορμάκι, το οποίο δε βρέθηκε ποτέ...
 
Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015.
Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, 20 χρονών, εξαφανίζεται από τη εστία της Γαλακτοκομικής σχολής Ιωαννίνων στην οποία σπούδαζε, αφήνοντας πίσω όλα του τα προσωπικά αντικείμενα. Έρευνες γίνονταν για τον εντοπισμό του, όταν σιγά σιγά άλλοι φοιτητές έλυσαν τη σιωπή τους και αποκάλυψαν ότι ο Βαγγέλης ήταν το αγαπημένο παιχνίδι μιας ομάδας φοιτητών, οι οποίοι επανειλημμένα τον κορόιδευαν, τον χλεύαζαν, του μιλούσαν άσχημα, του πετούσαν νερό στο πρόσωπο και του έριχναν «φάπες», για να περνάνε καλά. Οι έρευνες συνεχίζονται, με το πανελλήνιο να προσεύχεται να γυρίσει ζωντανό το παιδί στο σπίτι και την οικογένειά του.
 
Και ρωτάω εγώ εσένα που διαβάζεις το κείμενο.
Πόσα ακόμα πτώματα πρέπει να δεις, για να μάθεις επιτέλους τι είναι ο εκφοβισμός, το bullying και οι συνέπειές του;
Πόσα ακόμα παιδιά πρέπει να αυτοκτονήσουν επάνω στο άνθος της ηλικίας τους, επειδή μερικά απαίδευτα πλάσματα τους έκαναν τη ζωή κόλαση;
Για πόσο καιρό ακόμα το σχολείο θα συνεχίσει να είναι μαρτύριο για μερικές ψυχές, επειδή επέλεξαν να είναι ο εαυτός τους και ο εαυτός τους είναι διαφορετικός από των υπολοίπων;
 
Το bullying δεν είναι είναι παιχνίδι. Δεν είναι ο τρόπος για να περνάς την ώρα σου. Έχει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά. Αν είναι δυνατοί χαρακτήρες, θα φύγουν από το σχολείο απλά με γρατζουνιές στην ψυχή. Αν όμως είναι ευαίσθητα, πολλά από αυτά δε θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη ζωή τους...
 
Και λοιπόν; Ποιον κατηγορείς εσύ; Τα παιδιά που κυνήγησαν τον Άλεξ; Τους φοιτητές που γελούσαν με το Βαγγέλη; Ποιον;
Γιατί εγώ σε αυτά τα παιδιά ρίχνω μόνο ένα μέρος της ευθύνης. Οι βασικές μου κατηγορίες πέφτουν στους γονείς τους και στο σχολείο.
Έχω σιχαθεί να ακούω μανάδες να χαζογελάνε όταν τα μικρά τους χτυπάνε κάποιο άλλο παιδί, λέγοντας «παιδιά είναι, παίζουν».
Έχω σιχαθεί να βλέπω πατεράδες να μιλάνε στα μικρά αγόρια τους για ομοφυλόφιλους, λέγοντας «κοίτα την πουστάρα».
Απεχθάνομαι τους γονείς που μαθαίνουν στα παιδιά τους να συνδιάζουν τη λέξη «χοντρός», με κοροϊδία και βρίσιμο.
Απεχθάνομαι τους γονείς που όταν τα μικρά τους κάνουν φασαρία, ζημιά ή κάτι άσχημο, αντί να τους διδάξουν το σωστό, ακόμα και μέσω της απλής τιμωρίας στη γωνία, απλά κάνουν τα στραβά μάτια και τα αφήνουν να κάνουν ό,τι θέλουν.
Και πριν μου πεις ότι είμαι μικρή και δεν έχω παιδιά για να ξέρω, θα σου πω ότι έχεις δίκιο. Δεν έχω ακόμα παιδιά, δεν ξέρω πως είναι να έχεις τόσες ευθύνες. Ούτε φυσικά κατηγορώ όλους τους γονείς. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι που μεγαλώνουν διαμάντια.
Ξέρω όμως πως είναι το bullying. Το βίωσα, επέζησα και έγινα πιο δυνατή. Δεν είναι όλα τα παιδιά έτσι όμως...
 
Και το σχολείο; ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Τι ρόλο παίζει αυτό το άθλιο σύστημα που έχουμε για εκπαίδευση, στη ζωή των παιδιών;
Πότε ήταν η τελευταία φορά που ήρθε κάποιος παιδοψυχολόγος, κοινωνιολόγος ή κοινωνικός λειτουργός να μιλήσει στα παιδιά για σημαντικά θέματα που αφορούν αυτά και το μέλλον τους;
Μόνοι τους πιστεύετε ότι θα έρθουν; Κάποιοι πρέπει να τους καλέσουν. Αλλά ποιος θα τους καλέσει και θα ασχοληθεί, όταν οι πλειονότητα των εκπαιδευτικών ενδιαφέρεται μόνο για το μισθό του, τους ελέγχους και οι ελάχιστες φορές που είναι κοντά στα παιδιά, είναι όταν τα συνοδεύουν σε 3ήμερες εκδρομές; Ε, να ξεσκάσουν λίγο και αυτοί! Άνθρωποι είναι βρε παιδί μου!
 
ΟΧΙ. Το να χτυπάει το παιδί σου κάποιο άλλο, δεν είναι γλυκούτσικο.
ΟΧΙ. Οι ομοφυλόφιλοι και οι χοντροί δεν είναι τα ανέκδοτα της ημέρας.
ΟΧΙ. Ο μισθός σου δεν έχει καμιά σημασία μπροστά στο έργο που έχεις επιλέξει. ΕΠΕΛΕΞΕΣ να γίνεις παιδαγωγός (παιδί + άγω= οδηγώ το παιδί), δε σε υποχρέωσε κανένας. Κάνε σωστά το λειτούργημά σου.
ΟΧΙ. Τα παιδιά που κάνουν φασαρία δε χρειάζονται τελευταίο θρανίο, άσχημους βαθμούς και συχνές επισκέψεις στο λυκειάρχη. Κατανόηση και καθοδήγηση χρειάζονται.
Γίνε εσύ ο άνθρωπος που θα έχουν πάντα στο μυαλό τους ως αυτόν που τους στάθηκε, που τους άκουσε και τους κατάλαβε.
Δεν έχει καμία σημασία αν το παιδί σου σπουδάζει γιατρός, δικηγόρος ή δάσκαλος. Μάθε του πρώτα πως να γίνει άνθρωπος.
 
Και εσύ όμορφο πλάσμα που διαβάζεις το χαζό μου κειμενάκι, να ξέρεις ότι είμαι εδώ για σένα.
Εγώ, κάποιος φίλος, κάποιος δάσκαλος, κάποια μάνα...
Δε χρειάζεται να ανέχεσαι κανέναν. Δε χρειάζεται να φοβάσαι κανέναν.
ΠΑΝΤΑ υπάρχει κάποιος που μπορεί να σε βοηθήσει.
ΠΑΝΤΑ υπάρχει κάποιος που νοιάζεται και θέλει να σε ακούσει.
Μη φοβάσαι να μιλήσεις. Μίλα όσο είναι νωρίς. Μίλα για να προλάβεις τη δική σου τύχη, την τύχη κάποιου φίλου σου που ξέρεις ότι περνάει άσχημα ή την τύχη κάποιου άγνωστου παιδιού που είδες να χτυπούν ή να κοροϊδεύουν. Αν δε μιλάνε αυτά τα παιδιά, μίλα εσύ για αυτά.
Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο.
 
Γραμμή βοήθειας για παιδιά: 1056

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 28/10–03/11/2021
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 28/10–03/11/2021
με 0 Σχόλια 1324 Views

Εξαιρετικά ενδιαφέρουμε η τελευταία βδομάδα του Οκτώβρη όπου έχουμε νέο Αλμοδόβαρ, το τελευταίο Χρυσό Φοίνικα, μια αυτοβιογραφία για την Αρίθα Φράνκλιν, το εμπορικό θρίλερ  Η Νύχτα με τις Μάσκες 2 και το απαραίτητο για πιτσιρικάδες Οικογένεια Άνταμς 2. Δείτε τι θα δείτε από Πέμπτη 28 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2021.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή