Πως διαλέγουμε δώρα; Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα.

1140 Views
Πως διαλέγουμε δώρα; Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα. Πως διαλέγουμε δώρα; Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα.

 Μία λέξη που έρχεται αμέσως ή μεταξύ των πρώτων λέξεων στο μυαλό μας όταν ακούμε τη λέξη ‘γιορτές’ είναι ‘δώρα’. Δώρα, που χαρίζουμε αλλά και δώρα, που μας χαρίζουν. Δώρα, που διαλέγουμε με αγάπη, ενδιαφέρον, αγωνία και ελπίδα να αρέσουν στον αποδέκτη και δώρα, που συνοδεύονται από ευχές και συναισθήματα. 


Πώς διαλέγουμε, όμως, ένα δώρο, που προορίζεται για ένα αγαπημένο μας πρόσωπο; Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα κριτήρια επιλογής;
•    Διαλέγω κάτι, που είμαι σίγουρος ότι θα αρέσει στον άλλον καθώς ξέρω τις προτιμήσεις του
•    Διαλέγω κάτι, που είμαι σίγουρος ότι θα αρέσει στον άλλον μια που μου έχει πει τι θα ήθελε να έχει
•    Διαλέγω κάτι, που αρέσει στους περισσότερους και υποθέτω ότι θα αρέσει και σε εκείνον. Αν, για παράδειγμα, θέλω να δωρίσω κάτι στο νέο μου σύντροφο και γνωρίζω ότι είναι φανατικός οπαδός της ομάδας του θα επιλέξω να πάρω κάτι, που έχω ακούσει ότι αρέσει στους περισσότερους άντρες και με γνώμονα την αγάπη τους στο ποδόσφαιρο και τη συγκεκριμένη ομάδα
•    Διαλέγω κάτι, που ξέρω ότι χρειάζεται αλλά δε μπορεί να αποκτήσει
•    Διαλέγω κάτι, που ξέρω ότι χρειάζεται και σκοπεύει να αποκτήσει
•    Διαλέγω κάτι, που θα ήθελα να αρέσει στον άλλον
•    Διαλέγω κάτι, που θα ήθελα να δεχθώ εγώ ως δώρο
•    Διαλέγω κάτι, που είναι πολύ ιδιαίτερο και δύσκολα μπορεί να βρει κανείς
•    Διαλέγω κάτι, που είναι κλασσικό και δύσκολα δε θα αρέσει σε κάποιον


Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι μπορεί να επιλέξουμε ένα δώρο με βάση τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του άλλου ή με βάση τις δικές μας ανάγκες και προτιμήσεις.
.
Κάποιοι κάνουν μια εκτεταμένη έρευνα αγοράς προτού καταλήξουν σε ένα δώρο ενώ κάποιοι άλλοι λειτουργούν αρκετά παρορμητικά. Κάποιοι υπολογίζουν το κόστος του δώρου ενώ κάποιοι άλλοι δε νοιάζονται για το πόσο θα κοστίσει. Κάποιοι ενδιαφέρονται να ξαφνιάσουν τον άλλον με ένα δώρο, που δεν περιμένει και κάποιοι άλλοι προτιμούν την ασφαλή λύση ενός δώρου, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο αλλά δεν παύει να έχει αξία για αυτόν, που το λαμβάνει.
.
Η απόφαση κάποιου να χαρίσει ένα δώρο συνεπάγεται την οργάνωση, η οποία περιλαμβάνει το στάδιο της αναζήτησης και της εύρεσης και τέλος έρχεται η αγορά του δώρου. Ο τρόπος με τον οποίο θα δοθεί το δώρο είναι κι αυτός ξεχωριστός για κάθε έναν. Άλλοι προτιμούν να το δώσουν οι ίδιοι, άλλοι επιλέγουν να το στείλουν και κάποιοι άλλοι δημιουργούν συνθήκες έκπληξης προς αυτόν, που θα το δεχθεί.

Λεπτομέρειες όπως το περιτύλιγμα του δώρου, η συνοδευτική κάρτα και τα λόγια σε αυτήν αναδεικνύουν ένα δώρο σε κάτι πιο μοναδικό και δίνουν άλλη διάσταση σε αυτή τη μορφή επικοινωνίας.

Υπάρχουν άνθρωποι, που νιώθουν πολύ πιο όμορφα όταν προσφέρουν ένα δώρο παρά όταν δέχονται. Για αυτούς είναι γνώριμος ο ρόλος του ανθρώπου, που δίνει στον άλλον και ικανοποιούνται περισσότερο μέσα από αυτόν.

Ας μην ξεχνάμε βεβαίως πως η συναισθηματική (πώς θα ανταποκριθεί) και η συμπεριφορική (τι θα κάνει) υποδοχή του δώρου επηρεάζει πολύ τη διάθεση αυτού, που προσφέρει και διαμορφώνει αναλόγως το κυρίαρχο πρόσημο της αλληλεπίδρασης. Με άλλα λόγια αν ο Α δεχθεί ένα δώρο από τη Β και δείξει τον ενθουσιασμό του αγκαλιάζοντας την τότε η Β θα χαρεί πολύ και θα νιώσει ανακουφισμένη για την επιλογή της. Αν, όμως, μείνει απαθής ή δείξει ότι δεν ήταν αυτό, που περίμενε τότε η Β μπορεί να αποσυρθεί και να νιώσει αρνητικά (π.χ. να ντραπεί με την επιλογή της, να λυπηθεί που δεν ικανοποίησε τον Α, να θυμώσει με τον Α και την αχαριστία του) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ρήγμα στην επικοινωνία των δύο.

Όλη η διαδικασία επιλογής ενός δώρου θα μπορούσε να είναι κάτι, που θα απολαμβάνουμε αν ήμασταν πιο άμεσοι στη μεταξύ μας αλληλεπίδραση και αν ονοματίζαμε ξεκάθαρα τις ανάγκες μας. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο για όλους οπότε ας αφεθούμε στην ομορφιά της ανταλλαγής δώρων, όπως τότε που ήμασταν παιδιά και ανταλλάσσαμε δώρα στο σχολείο με τους συμμαθητές μας, και ας θυμόμαστε πως, σύμφωνα με τη Janice Maeditere, τ
α Χριστούγεννα δεν είναι τόσο για να ανοίγεις δώρα όσο την καρδιά σου… 

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας απονέμει τα κορυφαία βραβεία στα 10α ΘΒΘ 2020
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας απονέμει τα κορυφαία βραβεία στα 10α ΘΒΘ 2020
με 0 Σχόλια 3288 Views

 Η τιμή είναι μεγάλη και η αναγνώριση από τον πρώτο πολίτη της πόλης, για ένα θεατρικό θεσμό που αισίως κλείνει φέτος τα 10 χρόνια, ακόμη μεγαλύτερη. Τον ευχαριστούμε θερμά

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο
 • Το.. λάθος της στο σεξ που προδίδει ότι σας απατά
  Το.. λάθος της στο σεξ που προδίδει ότι σας απατά

   Σε κάθε ζευγάρι υπάρχει το "πράσινο τερατάκι" της ζήλειας και της αμφισβήτησης για το κατά πόσον ο ένας είναι αφοσιωμένος και πιστός στον άλλο. Όσον αφορά τις γυναίκες, ωστόσο, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που μπορεί να "προδώσει" το αν έχουν απατήσει τον σύντροφό τους...


  Περισσότερα ...
 • Αφθώδης Στοματίτιδα.
  Αφθώδης Στοματίτιδα.

   Στη χαβούζα του ’20 επιπλέουν (με σειρά εμφάνισης) ένας καράφλας οδηγός ΚΤΕΛ, η γιαγιά μου, ο Τζορτζ Όργουελ, ο Αμβρόσιος, η θεία Τούλα, ο Μπακογιάννης, η Λέχου, ένας υποψήφιος πανελληνίων με αφθώδη στοματίτιδα, εγώ, εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο και ο άλλος που θα το αγνοήσει. Γράφει η Ντόρα Παπάζη.

  Περισσότερα ...
 • Αύγουστος Κορτώ: «Οταν είπα στη μάνα μου ότι μου αρέσουνε τ΄αγόρια»…
  Αύγουστος Κορτώ: «Οταν είπα στη μάνα μου ότι μου αρέσουνε τ΄αγόρια»…

   Ο Έλληνας συγγραφέας, που δεν έχει κρύψει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, γράφει με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, για την ανάγκη να σκοτώσουμε τη ντροπή...


  Περισσότερα ...

Περισσότερη Παράξενη ζωή