Πώς μετέφεραν τις γιγάντιες πέτρες των πυραμίδων οι αρχαίοι Αιγύπτιοι;

329 Views
Πώς μετέφεραν τις γιγάντιες πέτρες των πυραμίδων οι αρχαίοι Αιγύπτιοι; Πώς μετέφεραν τις γιγάντιες πέτρες των πυραμίδων οι αρχαίοι Αιγύπτιοι;

Πώς μετέφεραν τις γιγάντιες πέτρες των πυραμίδων οι αρχαίοι Αιγύπτιοι;

Ερευνητές του ολλανδικού ερευνητικού ινστιτούτου FOM -που εξειδικεύεται στην έρευνα της ύλης- και του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, ή μάλλον οι σκλάβοι τους, μετέφεραν γιγάντιες πέτρες μέσα στην έρημο για να κατασκευάσουν τις περίφημες πυραμίδες.
Μέσω πειραμάτων εξομοίωσης των συνθηκών που επικρατούν στην έρημο, η επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το μυστικό της μετακίνησης των πέτρινων όγκων βάρους 2,5 τόνων ο καθένας πάνω στο πορώδες έδαφος της ερήμου βρίσκεται στην υγρασία της άμμου.
Κατέληξαν έτσι στην απάντηση ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μάλλον ύγραιναν την άμμο ώστε μεγάλες σανίδες, σαν έλκηθρα, με κυρτές άκρες να μπορούν να γλυστρήσουν στην άμμο χωρίς να τη σκάβουν.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι αν η άμμος υγρανθεί στον κατάλληλο βαθμό μπορεί να διπλασιαστεί η ακαμψία της.
Σταγονίδια νερού που διεισδύουν στο αμμώδες έδαφος, συνδέουν τους κόκκους της άμμου μεταξύ τους και δημιουργούν μια επιφάνεια κατάλληλη για να συρθεί το έλκηθρο.
Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνει και μια αρχαία τοιχογραφία που ανακαλύφθηκε στον τάφο του Νομάρχη Τζεχουτιχοτέπ ο οποίος έζησε κατά την περίοδο του Μέσου Βασιλείου της Αιγύπτου, που διήρκεσε από το 2055 π.Χ. ως το 1650 π.Χ.
Εκεί απεικονίζεται, μεταξύ άλλων, ένας σκλάβος που ραντίζει με υγρό την άμμο μπροστά από τα έλκηθρα.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ακόμα φορτηγίδες στον Νείλο για να μεταφέρουν βαριά φορτία υλικών από τα λατομεία στα εργοτάξια των πυραμίδων.
ΠΗΓΗ - econews

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μάθε την πόλη σου: Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου
Μάθε την πόλη σου: Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου
με 0 Σχόλια 385 Views

 Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Αγίου Δημητρίου, πάνω από την αρχαία Αγορά και αποτελεί αδιαμφισβήτητα το σημαντικότερο παλαιοχριστιανικό μνημείο της, τόσο για θρησκευτικούς, όσο και για ιστορικούς λόγους.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή