Παυλόπουλος στη Ζωή: Καινοφανείς και νομικώς αβάσιμες οι απόψεις σας.

342 Views
Παυλόπουλος στη Ζωή: Καινοφανείς και νομικώς αβάσιμες οι απόψεις σας. Παυλόπουλος στη Ζωή: Καινοφανείς και νομικώς αβάσιμες οι απόψεις σας.

Παυλόπουλος στη Ζωή: Καινοφανείς και νομικώς αβάσιμες οι απόψεις σας.

Νομικώς αβάσιμες χαρακτηρίζει τις ερμηνευτικές απόψεις της Προέδρου της Βουλής κ. Ζ. Κωνσταντοπούλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος σε απαντητική επιστολή του -προς επιστολή που του απέστειλε και δημοσιοποίησε νωρίτερα η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτηρίζει «καταφανώς καινοφανείς» τις «ερμηνευτικές απόψεις» της κ. Κωνσταντοπούλου, με τις οποίες -όπως αναφέρει- διεκδικεί «αρμοδιότητα in concrete ως Πρόεδρος της Βουλής» και τις χαρακτηρίζει «νομικώς αβάσιμες».

Στη συνοπτική επιστολή του καταλογίζει στην Πρόεδρο της Βουλής εκμετάλλευση της «προνομιακής» και κατ ουσίαν «καταχρηστικής δημοσιότητας».

Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

Κυρία Πρόεδρε,

Αντιπαρέρχομαι, καθώς άλλωστε επιβάλλει ο θεσμικός μου ρόλος κατά το Σύνταγμα, το ύφος και σημαντικό μέρος του περιεχομένου της με αριθμ. πρωτ. 2939/22.8.2015 επιστολής σας για τα οποία, όπως είναι αυτονόητο, αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη ενόψει του δικού σας θεσμικού ρόλου ως Προέδρου της Βουλής, ιδίως υπ’ αυτές τις τόσο κρίσιμες για την Χώρα μας περιστάσεις. Επομένως, σας απαντώ μόνον επί των σημείων εκείνων της επιστολής σας ως προς τα οποία οφείλω να σας απαντήσω σεβόμενος την αποστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και αποκλειστικώς με θεσμικούς όρους.

Κατά την διαδικασία των διερευνητικών εντολών, στις οποίες αναφέρεσθε, εφαρμόζω στο ακέραιο –κατά γενική ομολογία, που δεν μπορεί ν’ αγνοηθεί - το γράμμα και του πνεύμα του Συντάγματος, ακολουθώντας την πάγια -και ουσιαστικώς ομοφώνως αποδεκτή στην επιστήμη του δημόσιου δικαίου- ερμηνεία του συνδυασμού των διατάξεων των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 2, 3 και 4 του Συντάγματος, οι οποίες ρυθμίζουν κατά βάση τις έννομες συνέπειες της παραίτησης της Κυβέρνησης. Οι, καταφανώς καινοφανείς, ερμηνευτικές απόψεις σας, με βάση τις οποίες διεκδικείτε αρμοδιότητα in concreto ως Πρόεδρος της Βουλής, είναι προδήλως νομικώς αβάσιμες. Προφανώς επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη –θέλω να πιστεύω εκ παραδρομής- την εντελώς αυτονόητη διάκριση μεταξύ ευθείας εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 2, 3, και 4 του Συντάγματος ύστερα από εκλογές και μόνον, και ανάλογης εφαρμογής σε περίπτωση παραίτησης της Κυβέρνησης, όπως ρητώς ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 38 παρ. 1 του Συντάγματος υιοθετώντας την συνήθη μέθοδο της παραπομπής.

Ως προς το αίτημά σας για διαβίβαση στην Βουλή των πρακτικών της υπό την προεδρία μου σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015 –η οποία είναι και η μόνη που συνεκλήθη, απορώ δε πως αγνοείτε το γεγονός αυτό αναφερόμενη σε, δήθεν, «συναντήσεις» (σελ. 5 της επιστολής σας)- οφείλετε να γνωρίζετε, ως Πρόεδρος της Βουλής, τον τρόπο με τον οποίον ένα τέτοιο αίτημα μπορεί να διατυπωθεί παραδεκτώς από νομική άποψη εκ μέρους της Βουλής, ήτοι μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, φυσικά κατά τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής. Αυτό, άλλωστε, σας είχα καταστήσει σαφές όταν μου θέσατε, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, προφορικώς το ζήτημα. Αφού οιαδήποτε άλλη διαβίβαση θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Η απάντησή μου αυτή απηχεί την εδραία πεποίθησή μου, και ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η ορθή και δημοκρατική ερμηνεία κι εφαρμογή του Συντάγματος, ακριβώς λόγω της θεσμικής του πεμπτουσίας ως θεμελίου του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, είναι αντίθετη προς κάθε έννοια «αυθεντίας» -και συνακόλουθης «αποκλειστικότητας»- ιδίως όταν αυτή εκδηλώνεται ex cathedra και υπό συνθήκες αντίστοιχης προνομιακής –δηλαδή κατ’ ουσίαν καταχρηστικής- δημοσιότητας.

 

Η επιστολή της Προέδρου της Βουλής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Να πράξει «τα δέοντα» για να αποκατασταθεί η «θεσμική εκτροπή που έχει καταγραφεί» καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, η Πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου στην πεντασέλιδη επιστολή της, την οποία κοινοποίησε κατά τη Διάσκεψη των προέδρων των κομμάτων του Κοινοβουλίου. Η Διάσκεψη που συγκλήθηκε το απόγευμα αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας, καθώς παρευρέθη μόνο ο πρόεδρος του κόμματος «Λαϊκή Εντολή» Π. Λαφαζάνης.

Στην επιστολή της, η κ. Κωνσταντοπούλου σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να την ενημερώσει για την παραίτηση της Κυβέρνησης «αφού δεν έπραξε κάτι τέτοιο ο Πρωθυπουργός» και ότι όφειλε να έρθει σε «θεσμική επαφή και συνεννόηση» μαζί της για την εκκίνηση της συνταγματικής διαδικασίας, η οποία -σημειώνει- «δεν διαπνέεται από τις επιθυμίες του παραιτούμενου Πρωθυπουργού, αλλά από τη Συνταγματική επιταγή εξάντλησης της διερεύνησης δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής».

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Βουλής, σημειώνει ότι «κάθε αντίληψη και δήθεν ερμηνεία που επιτρέπει την παράκαμψή της ή τη βεβιασμένη διάλυσή της, χωρίς την τήρηση των συνταγματικών διαδικασιών, είναι αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και βαθιά αντιδραστική».

Σε ό,τι αφορά την ανάθεση των διερευνητικών εντολών, αναφέρει ότι «για να γίνει η ανάθεση των εντολών, το Σύνταγμα ρητώς προβλέπει τη σύμπραξη του/της Προέδρου της Βουλής και περιγράφει τη σύμπραξη αυτή ως ανακοίνωση από τον/την Πρόεδρο της Βουλής της δύναμης των Κομμάτων στη Βουλή, ανακοίνωση η οποία γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής».

Σχετικά με την παραίτηση της κυβέρνησης, τονίζει πως «ούτε συνεδρίασε, ούτε ενημερώθηκε, ούτε ερωτήθηκε ποτέ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του πρώτου σε δύναμη Κόμματος σχετικά με ενδεχόμενη παραίτηση της Κυβέρνησης ή σχετικά με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και επομένως ουδέποτε απέσυρε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των μέχρι χθες 149 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ την εμπιστοσύνη της προς την Κυβέρνηση».

Και συμπεραίνει, σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική ομάδα, ότι «το βράδυ της Πέμπτης αντισυνταγματικά και αντιδημοκρατικά παρακάμφθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του πρώτου Κόμματος και τα μέλη της, σε μια διαδικασία που προδήλως αφορά ακριβώς και πρωτίστως τους βουλευτές και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, ως γνήσιους εκφραστές της λαϊκής κυριαρχίας».

Αναφερόμενη προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνει ότι «σε ό,τι με αφορά και θεσμικά και προσωπικά λυπάμαι που δεν επικράτησαν οι απόψεις του Προκόπη Παυλόπουλου που συνέγραψε 2 βιβλία και αμέτρητα άρθρα για την αντισυνταγματικότητα των Μνημονίων, αλλά του Προκόπη Παυλόπουλου που ψήφισε όλες τις μνημονιακές διατάξεις με τον πρόλογο ότι διαφωνεί και τον επίλογο ότι δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά».

Τέλος, αιτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαβιβάσει στη Βουλή τα πρακτικά των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του, ιδιαιτέρως δε της συνάντησης της 6ης Ιουλίου 2015, που συνεκλήθη την επομένη του Δημοψηφίσματος και «προ της δρομολόγησης υπογραφής του 3ου Μνημονίου» όπως σημειώνει.

«Αδειασαν» όλοι τη Ζωή. Δεν πήγε κανένα στη διάσκεψη των Προέδρων

Για αύριο το βράδυ συγκάλεσε, εκ νέου, τη Διάσκεψη των προέδρων, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά την απόφαση για την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης λόγω μη απαρτίας.

Συγκεκριμένα στη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση παράστησαν μόνο τα στελέχη του νεοσύστατου πολιτικού σχηματισμού «Λαϊκή Ενότητα» (που είναι μέλη της Διάσκεψης) και κανένας εκπρόσωπος από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, και έτσι υπήρξε απόφαση για αναβολή της συνεδρίασης για αύριο το βράδυ (στις 20:00). Η κυρία Κωνσταντοπούλου εξέφρασε την έκπληξή της για το ότι οι εκπρόσωποι από τη ΝΔ και το Ποτάμι δεν παραβρεθήκαν στη σημερινή συνεδρίαση, με δεδομένο, όπως εξήγησε, για τη μεν αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει κάνει πρόταση για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, για το δε Ποτάμι ότι ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης έχει διατυπώσει αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης, η πρόεδρος της Βουλής άσκησε -για μία ακόμα φορά- κριτική στον πρωθυπουργό για τη διαδικασία που ακολούθησε και για το ότι δεν ενημέρωσε τη Βουλή. Επιπλέον, ανέφερε ότι κύκλοι του Μαξίμου και ενώ η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί, την αποκαλούν «δικτάτορα» και συμπλήρωσε ότι «δικτάτορες δεν είναι εκείνοι που προστατεύουν τους θεσμούς και τις συλλογικές διαδικασίες, αλλά όσοι τα υπονομεύουν».

Παράλληλα η πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, πως έχει συμπράξει σε θεσμική εκτροπή. Όπως ανέφερε, σήμερα του έστειλε επιστολή με την οποία του επισημαίνει ότι δρομολόγησε με αντισυνταγματικό τρόπο τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, καθώς και πως δεν τιμά κανέναν να επιλέγει να τοποθετείται με διαρροές μέσω κύκλων. Όπως είπε «ζητώ να τηρηθεί το Σύνταγμα που έχει παραβιαστεί και να διαβιβαστούν στη Βουλή τα πρακτικά από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αμέσως μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως «δεν επικράτησαν οι απόψεις του καθηγητή Παυλόπουλου, ο οποιος συνέγραψε δυο βιβλία και πολλά άρθρα σχετικά με τις αντισυνταγματικές διατάξεις των μνημονίων, αλλά οι απόψεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παυλόπουλου που ψήφιζε μνημόνια με τον πρόλογο ότι διαφωνεί και τον επίλογο ότι δεν μπορεί να πράξει αλλιώς».

Τέλος, η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «οι διαρροές μέσω «κύκλων» και με «non paper» εκθέτουν εκείνους που δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη των απόψεων και των θέσεων τους, εκείνους που αδυνατούν να αρθούν στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου και της εμπιστοσύνης με την οποία τους έχουν περιβάλει αυτοί που τους εξέλεξαν και, τελικά, εκείνους που, κάτω από το μανδύα της εξουσίας, κρύβουν το μαχαίρι».

Πηγή: Ημερησία


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Εργαζόμενοι Τέχνης και Πολιτισμού: Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για το επίδομα 534 ευρώ
Εργαζόμενοι Τέχνης και Πολιτισμού: Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για το επίδομα 534 ευρώ
με 0 Σχόλια 1412 Views
..μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις οι εργαζόμενοι της Τέχνης και του Πολιτισμού για τη χορήγηση του επιδόματος των 534 ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο και το επίδομα 534 ευρώ για τον μήνα Φεβρουάριο, 
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή