Τα «Νούμερα» του Φ. Δεληβοριά ήρθαν για να… σκίσουν σε νούμερα!

15950 Views
Τα «Νούμερα» του Φ. Δεληβοριά ήρθαν για να… σκίσουν σε νούμερα! Τα «Νούμερα» του Φ. Δεληβοριά ήρθαν για να… σκίσουν σε νούμερα!

 
 Γράφει για την Κουλτουρόσουπα.

 
Ποιος φανταζόταν πριν μερικά χρόνια που το κρατικό κανάλι παρέπαιε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με μονοψήφια τηλεθέαση σαν νούμερα προπό, με απολιθωμένες βαρετές εκπομπές που μύριζαν μούχλα και ναφθαλίνη, με ανύπαρκτη μυθοπλασία και ψυχαγωγία που ούτε απελπισμένος επέλεγε, ότι θα έκανε τα τελευταία χρόνια την πλήρη ανατροπή, κοντράροντας στα ίσα τον ανταγωνισμό με την ιδιωτική τηλεόραση κι ενίοτε κερδίζοντας τη σκληρή μάχη!

Το θαύμα του αφυπνισμένου «γίγαντα» που μας έκανε να τρίβουμε τα μάτια! Τόσο σε επίπεδο παραγωγής σήριαλ, όσο και ποικίλων άλλων εκπομπών με ευρεία θεματολογία, προσεγμένη ποιότητα και ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων ψυχαγωγικές- μουσικές σαν το εξαιρετικό κι αξιαγάπητο «Μουσικό κουτί» που εξαρχής αγκαλιάστηκε θερμά από πιστό κοινό..Ωστόσο φέτος, από τα μέσα Αυγούστου, είδαμε στους δέκτες της κρατικής τηλεόρασης να προβάλλεται τρέιλερ μιας καινούργιας εκπομπής με τον Φοίβο Δεληβοριά και τίτλο «Τα νούμερα» όσοι το πετύχαμε κοιτάζαμε έκπληκτοι ο ένας τον άλλον ρωτώντας «κατάλαβες τί σόι πράγμα είναι αυτό;» κι ο άλλος σήκωνε τους ώμους με ένα «α μπα… δεν βγάζω άκρη!» Διότι οι σκηνές που βλέπαμε ήταν τόσο φευγάτες, σουρεάλ, απρόβλεπτες κι αλλοπρόσαλλες με ένα καστ ηθοποιών να πλαισιώνει τον τραγουδοποιό, που έλεγες «δεν μπορεί, για να είναι κεντρικό πρόσωπο ο Δεληβοριάς πρόκειται για μουσική εκπομπή… όμως όλοι αυτοί τριγύρω κι όλη αυτή η απίθανη τρέλα πού  κολλάνε;;» Πέραν του ότι δυσκολευόσουν να πιστέψεις ότι ο συγκεκριμένος της «κουλτούρας», ο «μοναχικός» κι «απρόσιτος» για τα Μέσα και τη δημοσιότητα (άτιμα στερεότυπα!), ξαφνικά ενέδωσε στην τηλεόραση που ζήτημα να εμφανίστηκε φευγαλέα 5-6 φορές όλα αυτά τα χρόνια!Από την άλλη πάλι σκεφτόσουν το αντίστοιχο παράδειγμα του Πορτοκάλογλου που ομοίως τα στερεότυπα είχαν κατατάξει στον στεγανό χώρο του «έντεχνου- ποιοτικού» και ΕΥΤΥΧΩΣ που «ενέδωσε» εκπλήσσοντας τους πάντες με την  θαυμάσια εκπομπή του, κι έλεγες «να λοιπόν που ενίοτε τα φαινόμενα απατούν… αποκλείεται δηλαδή να έχουμε ανάλογη έκπληξη και από την επίσηςαπρόβλεπτη επιλογή Δεληβοριά;; Δύο στα δύο;; Έχει γούστο!» Όμως ήταν αδύνατο να συνδέσεις με μουσική εκπομπή όλα τα απίθανα χιουμοριστικά στιγμιότυπα του τρέιλερ, γυρισμένα σε εξωτερικούς χώρους, που ουδόλως παρέπεμπαν στο συμβατικό είδος προγράμματος που ξέρουμε, εξιτάροντας στο φουλ την περιέργεια! Τί δουλειά έχουν τόσοι ηθοποιοί δίπλα στον Δεληβοριά;; Τί σόι εκπομπή σκοπεύει να κάνει;; Μήπως άφησε τη μουσική και το γύρισε στην κωμωδία;; Τί διάολο θέλει να πει ο ποιητής;;

Κι εδώ οφείλω να κάνω μια παρένθεση ως έντιμη προσωπική ομολογία, καθώς ο εν λόγω καλλιτέχνης δεν ήταν ποτέ του γούστου μου… ούτε τα τραγούδια του μου έλεγαν κάτι, αντίθετα με άφηναν παγερά αδιάφορη, ούτε η προσωπικότητά του, από τις ελαχιστότατες εμφανίσεις στο γυαλί, μου προκάλεσε τη διάθεση να τον ψάξω παραπάνω, βλέποντας έναν τύπο λίγο σνομπ και ξινό, λίγο αγέλαστο και συνοφρυωμένο, λίγο ακατάδεκτο και ψυχρό, λίγο κουλτουριάρη, λίγο αποστασιοποιημένο γενικώς, που σαν να «μου έκανε τη χάρη» μιλώντας στη κάμερα… Και ήταν λογικό βλέποντας το «παλαβό» τρέιλερ με δική του εκπομπή (!) να τσιμπιέμαι να το πιστέψω, γιατί λες ότι ακόμα κι οι ανατροπές έχουν… όρια βρε αδερφέ, ΔΕΝ γίνεται αίφνης το μαύρο άσπρο, ούτε εν μια νυκτί έρχονται τα πάνω κάτω! Κι αν ο προηγηθείς Πορτοκάλογλου – που τουλάχιστον ένα επικοινωνιακό «κάτι» και ένα χαμόγελο τα διέθετε - κατέρριψε θεαματικά τα στερεότυπα, ΔΕΝ είναι κάθε μέρα Πασχαλιά, έτσι;;
Οπότε όσο μεγάλη ήταν η περιέργεια, ακόμα μεγαλύτερη ήταν η επιφύλαξη για την πρεμιέρα της παράξενης εκπομπής του τελευταίου ανθρώπου που θα φανταζόμουν σε παρόμοιο ρόλο! Ο οποίος όμως μου… το φύλαγε κι ήρθε να μου πετάξει  την έκπληξη κατακέφαλα σαν κεραμίδα για να με στείλει αδιάβαστη! Κυρίως όμως για να μου δώσει ένα γερό μάθημα περί προκατάληψης και στο εξής να αποβάλλω τις γελοίες ταμπέλες και την τοποθέτηση  σε «κουτάκια», γιατί οι αυθεντικά ταλαντούχοι δεν καταλαβαίνουν από δεσμά και ανόητες διαχωριστικές γραμμές, είναι ικανοί για όλα, ακόμα και τα πιο απρόβλεπτα! Όπως η συγκεκριμένη εκπομπή που έδειξε ξεκάθαρα τί «θέλει να πει ο ποιητής», λύνοντας γρίφους και απορίες: Να παρουσιάσει ένα μουσικό- ψυχαγωγικό πρόγραμμα εντελώς διαφορετικό από όσα κοινότοπα μέχρι στιγμής ξέραμε, ως μια πρωτότυπη απολαυστική πρόταση του ίδιου!
.
Βασισμένη σε μια απλή αλλά ταυτόχρονα ευφάνταστη ιδέα, της οποίας το κόνσεπτ υπαγορεύει την αναβίωση μιας «Μάντρας», αντίστοιχης με την ιστορική του Αττίκ, όπου θριάμβευσαν τα βαριετέ της εποχής με πλήθος καλλιτεχνών κάθε είδους- από τραγουδιστές και ηθοποιούς μέχρι μάγους και χορευτές- να περνούν από τη διάσημη σκηνή παρουσιάζοντας ο καθένας το δικό του νούμερο… Και βέβαια στα πλαίσια του στησίματος της καινούργιας «Μάντρας» από τον οραματιστή και καλλιτεχνικά υπεύθυνο Φοίβο, προκύπτουν διάφορα τρελά ευτράπελα με το απίθανο  προσωπικό που στελεχώνει το μαγαζί, με τον σκληρό τεχνοκράτη επιχειρηματία, με τα καπρίτσια των καλεσμένων καλλιτεχνών, με τον αλλοπρόσαλλο περίγυρο γενικώς, προσφέροντας μαζί με τα τραγούδια και άφθονη πρόζα ως άκρως εμπνευσμένη «μυθοπλασία» με αυθεντικό χιούμορ ξεκαρδιστικής κωμωδίας! Και με τον πανέξυπνο τίτλο «Νούμερα» που παραπέμπει τόσο στα νούμερα επί σκηνής σε μια μουσικοθεατρική επιθεώρηση, όσο και στα λογής… ψώνια που αφθονούν στο χώρο γενικώς και στη συγκεκριμένη «Μάντρα» ειδικώς…Διαβάζοντας ότι ο Φ. Δεληβοριάς, πέρα από εμπνευστής της υπέροχης, πρωτότυπης ιδέας συγγράφει επίσης και τα κείμενα, ενώ παράλληλα υποδύεται τον εαυτό του ως σπαρταριστό «ρόλο»,νιώθω την ανάγκη α) να υποκλιθώ στο πολυεπίπεδο ταλέντο του, β) να πάρω πίσω πικρά μετανιωμένη  όλα όσα εντελώς λάθος πίστευα γι αυτόν, γ) να τον ρωτήσω με ειλικρινή απορία «ΓΙΑΤΙ καλέ μου καλλιτέχνη έκρυβες τόσα χρόνια αυτόν τον θησαυρό και μας άφηνες να νομίζουμε άλλα αντ άλλων, εεεε;;; Καλή η σεμνότητα κι οι χαμηλοί τόνοι, αλλά δεν είναι κρίμα να στερείς από το κοινό κάτι πολύτιμο που διαθέτεις και το έχει ανάγκη;;» Και το πολύτιμο που κάποιοι μακριά νυχτωμένοι μόλις τώρα ανακαλύψαμε, είναι ένα χιούμορ ιδιαίτερης ποιότητας που δύσκολα αντιστέκεται κι ο πιο… μουντρούχος, γιατί βασίζεται σε αληθινές και συνάμα απρόβλεπτες ατάκες, σε απίστευτο αυτοσαρκασμό, αφοπλιστική φυσικότητα, υπόγειες σατιρικές «μπηχτές», διαολεμένη έμπνευση που ξεφεύγει εντελώς από τετριμμένα κλισέ και μοιραία το γέλιο το αυθεντικό, με ευφορία «από μέσα» κι όχι ως γαργαλητό, προκύπτει πηγαία και αβίαστα!


Δεν θυμάμαι προσωπικά άλλη περίπτωση καλλιτέχνη που μου ήταν αδιάφορος και  τόσο απότομα - απρόσμενα να τον λατρέψω κυριολεκτικά, φέρνοντας τούμπα τη συνολική μου άποψη γι αυτόν! Γιατί βλέπω στην οθόνη έναν τύπο συγκινητικά αυθεντικό, εντελώς ανεπιτήδευτο, με σχεδόν παιδική αθωότητα, να αυτοσαρκάζεται ανελέητα παραμένοντας σοβαρός που κάνει την αντίθεση ακόμα πιο κωμική και παίζοντας ρόλο χωρίς… να παίζει, έχοντας στήσει μια εμπνευσμένη  δουλειά που έλειπε από το στεγνό τηλεοπτικό τοπίο! Κι έχοντας συγκεντρώσει δίπλα του ένα μπουκέτο ταλαντούχων ηθοποιών που απογειώνουν τα ευφάνταστα κείμενα, πλαισιώνοντας κάθε φορά έναν διαφορετικό φιλοξενούμενο καλλιτέχνη στη «Μάντρα» των «Νούμερων»… ο οποίος φιλοξενούμενος, όπως πχ. η Μποφίλιου ή ο Μαζωνάκης, δεν θα αρκεστεί να ανέβει στη σκηνή να πει πέντε τραγούδια και να κάτσει στον καναπέ να συνεντευξιαστεί ως είθισται, όοοοοοχι! Θα εμπλακεί στη μυθοπλασία, θα ερμηνεύσει ρόλο, θα… αποδομηθεί δεόντως, αυτός και τα τραγούδια του… θέλει- δεν θέλει!


ΕΥΓΕ Φοίβο Δεληβοριά, είναι σίγουρο ότι τα απολαυστικά σου «Νούμερα» θα σκίσουν σε νούμερα τηλεθέασης κι ελπίζω κάποτε να με συγχωρέσεις για το «πριν», αλλά δεν έφταιγα μόνο εγώ, έτσι;…
.
Ακολουθήστε μας στα social media
       

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Π. Στασινοπούλου
Π. Στασινοπούλου

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

1 Comments

  1. <strong>Giw</strong>
    Giw
    Το γεγονός ότι εσείς επιλέγατε να αγνοήσετε την καλλιτεχνική διαδρομή του Φοίβου δεν σημαίνει ότι ο ίδιος δεν έχει εκδηλώσει αυτό του το ταλέντο. Από τη συνεργασία του με τα Ημισκουμπρια εως και την πασίγνωστη Ταράτσα, ο καλλιτέχνης αυτός πάντα έδειχνε τα ταλέντα του. Κι αν δεν τον γνωρίζατε από πριν, μια μικρή έρευνα στον καλλιτεχνικό του βιο, θα ηταν αρκετή για να σας αποτρέψει να κάνετε το ερώτημα γιατί έκρυβε τα ταλέντα του, αφού ποτέ δεν τα έκρυψε ο άνθρωπος. Θερμή παράκληση. Όταν γράφετε άρθρο για ένα θέμα, κάντε τουλάχιστον μια έρευνα γι' αυτό που γράφετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο