Συμβουλές για να προστατέψετε τα μάτια σας από την πολύωρη χρήση στον υπολογιστή.

898 Views
Συμβουλές για να προστατέψετε τα μάτια σας από την πολύωρη χρήση στον υπολογιστή. Συμβουλές για να προστατέψετε τα μάτια σας από την πολύωρη χρήση στον υπολογιστή.

 

Ερυθρότητα, τσουξιμο, αίσθηση ξένου σώματος και ξηρότητα. Τα δεινά της ψηφιακής κόπωσης των ματιών λόγω παρατεταμένης τηλεργασίας δεν είναι λίγα. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για να προστατεύσουμε τα μάτια μας


Αν είστε ένας από τους πολλούς ανθρώπους που μπήκαν στο καθεστώς της τηλεργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα των ματιών σας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO).

Η προσήλωση στην οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση των ματιών, σε ψηφιακή κόπωση όπως αποκαλείται πλέον. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν θολή όραση, πονοκεφάλους και κουρασμένα, ξηρά μάτια. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν χρησιμοποιούμε τις οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών, ανοιγοκλείνουμε τα μάτια λιγότερο συχνά, πράγμα που όμως διατηρεί την επιφάνειά τους ενυδατωμένη.

Το παρατεταμένο διάβασμα, το γράψιμο ή άλλες έντονες εργασίες μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν καταπόνηση των ματιών.

«Τα καλά νέα είναι ότι το να κοιτάμε τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το smartphone για παρατεταμένο χρόνο δεν προκαλεί μόνιμη ζημιά. Όπως όλοι έχουμε πιθανώς παρατηρήσει, το να κοιτάμε την οθόνη για πολλή ώρα μπορεί να προκαλέσει κάποια ενοχλητικά συμπτώματα. Υπάρχουν, όμως, απλές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε από αυτή την ενόχληση», αναφέρει η Δρ. Dianna Seldomridge από την AAO.

Η ειδικός συμβουλεύει:

1- Κάνετε τακτικά διαλείμματα στα μάτια ακολουθώντας τον κανόνα 20-20-20. Ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι που θα σας υπενθυμίζει να κοιτάτε έξι μέτρα μακριά κάθε 20 λεπτά για 20 δευτερόλεπτα ή κλείστε τα μάτια σας για 20 δευτερόλεπτα.

2- Θα πρέπει, επίσης, να κάθεστε 45-63 εκατοστά μακριά από την οθόνη του υπολογιστή, δηλαδή περίπου όσο το μήκος των χεριών σας, ενώ η θέση της οθόνης θα πρέπει να είναι σε ύψος τέτοιο ώστε να μάτια σας να κοιτούν ελαφρώς προς τα κάτω, όχι ευθεία ή προς τα πάνω.

3- Προσαρμόστε την φωτεινότητα και την αντίθεση της οθόνης ώστε να είναι άνετα για τα μάτια σας.
4- Οι σταγόνες (τεχνητά δάκρυα) θα βοηθήσουν ώστε τα μάτια σας να παραμείνουν ενυδατωμένα και ανακουφίζουν την ενόχληση από τα ξεραμένα μάτια.

5-Εναλλακτικά, ένας υγραντήρας μπορεί να προσθέσει υγρασία στον αέρα και να ελαχιστοποιήσει την ξηρότητα των ματιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα καλό για ανθρώπους που ζουν σε κρύες περιοχές και χρησιμοποιούν συχνά θερμαντικά σώματα.

6-Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα στην όρασή σας όταν κοιτάτε την οθόνη, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη χρήση γυαλιών υπολογιστή, που έχουν φακούς ειδικά σχεδιασμένους για όραση σε τέτοιες οθόνες.
Η Δρ. Seldomridge καταλήγει όταν δεν είναι ανάγκη να επιλέξετε γυαλιά που εμποδίζουν το μπλε φως, καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι το μπλε φως που προέρχεται από την οθόνη του υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει ψηφιακή καταπόνηση ή βλάβες στα μάτια, σύμφωνα και με στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Πηγή: ygeiamou

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Λεξικό Ομαλών Ανωμαλιών: ΆΝΘΡΩΠΟΣ
Λεξικό Ομαλών Ανωμαλιών: ΆΝΘΡΩΠΟΣ
με 0 Σχόλια 4274 Views

Aμάθεια, αστάθεια, γήρας, εμπειρία, ζήλος, ημιμάθεια, ιαχή, λογική, μαϊμουδισμός, νταής, ξετσιπωσιά, οπορτουνισμός, ρουτίνα, τέρας, χάος, ψυχή... λέξεις που συμπληρώνουν την παρακάτω αλφάβητο ενός δωρεάν  λεξικού φιλοδοξώντας να προκαλέσει πικρά μειδιάματα και δεύτερες σκέψεις με θέμα «ΆΝΘΡΩΠΟΣ». Γράφει ο Μανώλης Ιωαννίδης για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή