Ένα σύμπτωμα στα μάτια ίσως είναι το πρώτο σημάδι COVID-19

950 Views
Ένα σύμπτωμα στα μάτια ίσως είναι το πρώτο σημάδι COVID-19 Ένα σύμπτωμα στα μάτια ίσως είναι το πρώτο σημάδι COVID-19

 Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η οποία έχει παραμείνει περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι, έχει καταστεί σαφές ότι η προκύπτουσα νόσος COVID-19 είναι πολύ πιο περίπλοκη κι επιθετική από μια συνηθισμένη ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος.

Πράγματι, μια πτυχή που έχει ο νέος κορωνοϊός έχει προβληματίσει τους γιατρούς και τους ειδικούς στον τομέα της υγείας είναι η ικανότητά του να επιτίθεται σε συστήματα σε ολόκληρο το σώμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιτίθεται σε πολλά κύρια όργανα ταυτόχρονα.

Σχεδόν δέκα μήνες μετά την πανδημία, τα καλά νέα είναι ότι βελτιώσαμε τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 λόγω της καλύτερης κατανόησης του τρόπου λειτουργίας του ιού. Εξίσου σημαντικό είναι πως οι γιατροί σήμερα έχουν μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των πρώιμων συμπτωμάτων του κορονοϊού.

Κορωνοϊός: Ο πόνος στα μάτια ένα από τα πρώτα σημάδια COVID-19;
Τούτου λεχθέντος, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open Opthalmology αποκαλύπτει ότι ο πόνος στα μάτια μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αποτελεί πρώιμο δείκτη λοίμωξης από κορονοϊό.

“Το πιο σημαντικό οφθαλμικό σύμπτωμα που βιώνουν άτομα που πάσχουν από COVID-19 ήταν ο πόνος στα μάτια”, σημειώνουν οι ερευνητές.

Άλλα οφθαλμικά συμπτώματα που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς με κορονοϊό περιλαμβάνουν ευαισθησία στο φως και φαγούρα στα μάτια. Αν και αυτά τα συμπτώματα στα μάτια είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένα από συμπτώματα όπως βήχας, πυρετός, κόπωση και ξαφνική απώλεια γεύσης (αγευσία) και μυρωδιάς (ανοσμία), είναι ωστόσο κάτι που πρέπει να γνωρίζετε. Παρεμπιπτόντως, τα οφθαλμικά προβλήματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό βρέθηκαν να διαρκούν μόνο για περίπου μία ή δύο εβδομάδες το πολύ.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα στοιχεία που προέκυψαν από την μελέτη, το πιο συνηθισμένο οφθαλμικό πρόβλημα εκδηλώθηκε μόνο στο 18% των ασθενών με COVID-19. Αντίθετα, η κόπωση ήταν ένα σύμπτωμα που παρατηρήθηκε στο 90% των ασθενών.

Κορωνοϊός: Ολοένα και περισσότερα συμπτώματα εντοπίζουν οι ερευνητές

Ένα άλλο νέο σύμπτωμα κορονοϊού που βρέθηκε σε ξεχωριστή μελέτη περιλαμβάνει διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την μύτη. Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης παρατήρησαν ότι τα ρινικά συμπτώματα -όπως η ξηρότητα στη ρινική κοιλότητα- μπορεί μερικές φορές να προηγούνται της αγευσίας και της ανοσμίας, που, όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον, είναι ένα κοινά συμπτώματα της COVID-19.

Συνολικά, φαίνεται ότι δεν περνάει εβδομάδα χωρίς να έχει εμφανιστεί κάποιο νέο σύμπτωμα κορονοϊού. Φυσικά, μία από τις πιο τρομακτικές πτυχές της νόσου COVID-19 είναι ότι αποδεδειγμένα προκαλεί συμπτώματα που μπορούν να παραμείνουν για εβδομάδες και ακόμη και μήνες μετά την αρχική διάγνωση. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως COVID-19 μακράς διαρκείας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία γνωστικών προβλημάτων. Μερικά κοινά γνωστικά ζητήματα που σχετίζονται με την COVID-19 μακράς διαρκείας είναι η ομίχλη εγκεφάλου, η απώλεια μνήμης, η δυσκολία συγκέντρωσης και ακόμη και μικρές αλλαγές προσωπικότητας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η γνωστική εξασθένηση που μπορεί να συνοδεύει την COVID-19 μακράς διαρκείας ισοδυναμεί με απότομη γήρανση του εγκεφάλου κατά 10 χρόνια.

Πηγή: iatropedia.gr

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Νοσταλγική επιστροφή στα 80s…με «Ολική έκλειψη καρδιάς»!
Νοσταλγική επιστροφή στα 80s…με «Ολική έκλειψη καρδιάς»!
με 0 Σχόλια 928 Views

Σε μια εποχή χωρίς κινητά και εφαρμογές, με τρομερή μουσική και ιδιαίτερη μόδα, με γεγονότα συγκλονιστικά που άλλαξαν τον κόσμο, με πυξίδα μόνο την καρδιά! Έτσι μας ταξιδεύει η Μαρία Παναγοπούλου με το νέο της βιβλίο… Διάβασε η Μαρία Διαμαντοπούλου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή