Άσε μας ρε Θεοδωράκη…. Το Ποτάμι, είπε χθες στο ιδρυτικό συνέδριο, είναι κίνημα-Δούρειος ίππος για τους νέους…

153 Views
Άσε μας ρε Θεοδωράκη…. Το Ποτάμι, είπε χθες στο ιδρυτικό συνέδριο, είναι κίνημα-Δούρειος ίππος για τους νέους… Άσε μας ρε Θεοδωράκη…. Το Ποτάμι, είπε χθες στο ιδρυτικό συνέδριο, είναι κίνημα-Δούρειος ίππος για τους νέους…

Άσε μας ρε Θεοδωράκη…. Το Ποτάμι, είπε χθες στο ιδρυτικό συνέδριο,  είναι κίνημα-Δούρειος ίππος για τους νέους…

Τον λαό κάλεσε να αποφασίσει αν «θα αφήσει μόνα τους τα δύο κόμματα εξουσίας, αν θα τους προσφέρει δεκανίκια ή αν θα θελήσει κάποιος, να τους συνεφέρει», ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματός του που άρχισε σήμερα στο Λαύριο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

«Άλλα πράγματα μπορεί να επιβάλλει ένα κίνημα του 6% και άλλα ένα του 12 ή του 18%» επισήμανε, αναφέροντας ότι στόχος του Ποταμιού είναι να φέρει «την Μεγάλη Αλλαγή, που δεκαετίες εξαγγέλλεται και ποτέ δεν έρχεται».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης καταφέρθηκε κατά του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού και ενός συστήματος «που προσπαθεί με ψέματα και μισές αλήθειες να κρατηθεί στην εξουσία».
«Η δημοκρατία στηρίζεται σε μία και μόνη ιδεολογία, τον ανθρωπισμό», είπε, σημειώνοντας ότι βασικοί πυλώνες της Ελλάδας πρέπει να είναι «κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοκρατία, νέο Δημόσιο - νέο παραγωγικό μοντέλο» με προτάσεις που θα «πηγάζουν από αρχές και αξίες και θα είναι πρακτικές, θετικές, να συμβάλουν στον διάλογο και στο μπόλιασμα διαφορετικών - θετικών προτάσεων».
Το Ποτάμι, είπε ο κ. Θεοδωράκης «θέλει να αντικαταστήσει το παλαιοκομματικό σύστημα του ρουσφετιού με ένα σύστημα αξιοκρατίας», «να μπει το συμφέρον των πολλών πάνω από το συμφέρον της πολιτικής φαμίλιας» επισημαίνοντας ότι «το ρουσφέτι εξακολουθεί να είναι και σήμερα ο συνεκτικός ιστός - η κόλα - του οπισθοδρομικού, λαϊκίστικου συστήματος» και ότι δεν έχει σημασία «αν δηλώνεις «δεξιός» ή «αριστερός», αν τάζεις κοινωνία «φιλελεύθερη» ή «σοσιαλιστική», όταν μέσα σου κυριαρχεί ο πολιτικός κοτζαμπάσης και όλους τους βλέπεις σαν ψηφοφόρους -πελάτες ή σαν ψηφοφόρους - εχθρούς».
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη σύγκρουσης «με το σάπιο καθεστώς των μετρίων, της αναξιοκρατίας, του φόβου, της κλειστής κοινωνίας» σημειώνοντας ότι η «Ελλάδα πρέπει να φτιάξει την δική της Αναγέννηση» γι αυτό και το Ποτάμι μιλά για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας και όχι της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς, ενός παλαιοκομματικού συστήματος που δεν θέλει «να επεξεργαστεί λύσεις, να πει την αλήθεια και καταφεύγει στα εικονίσματα και στον μεσσιανισμό».
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ ενός «πατριωτικού σχεδίου δράσης, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα εμπνεύσει την κοινωνία» για μία «εποχή του δυναμισμού, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας».
Σχετικά με τις μελλοντικές συμμαχίες ο κ. Θεοδωράκης είπε πως «η κατάρρευση του παλιού μεταπολιτευτικού συστήματος επιβάλει να είμαστε έτοιμοι για λύσεις διακυβέρνησης», «με αυτούς που θα συμφωνήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές» σημειώνοντας όμως και τις βασικές θέσεις του, όπως ένα νέο αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, επανεξέταση των προνομίων και παροχών του πολιτικού συστήματος, εκδοτών και καναλαρχών, δραστική μείωση του υπουργικού συμβουλίου, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε κανείς να μην είναι χωρίς τροφή, εκπαίδευση και περίθαλψη, σταθερό και δίκαιο αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα. Και τέλος ως βασική προτεραιότητα έθεσε την απόδοση δικαιοσύνης στους πρωταγωνιστές των σκανδάλων.
«Το κράτος», όπως είπε, «δεν κάνει το παραμικρό για να βοηθήσει τη δημιουργία, την επιχειρηματικότητα, την πρωτοβουλία, ενώ κάνει ό, τι μπορεί για να περισώσει τα προνόμια των πολιτικών κυκλωμάτων».
Κατηγορώντας το παλαιοκομματικό σύστημα ως υπέρμαχο των συμφερόντων, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στα μεγάλα θύματα, πρωτίστως τους ανέργους αλλά και στους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που ζουν μέσα σε καθεστώς συνεχών υποχωρήσεων.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε αρκετούς νέους υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, ως «ένα συνονθύλευμα λαϊκών δεξιών, παρωχημένων πολιτευτών που καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό αλλά μετά τον εφαρμόζουν και πρώην υμνητών της δικτατορίας».
Αναφέρθηκε ωστόσο και στους «λαϊκιστές της αριστεράς» που «δεν είχαν ποτέ ενστάσεις για την εκτίναξη του χρέους» και «δεν έδωσαν ποτέ μάχη για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που στοιχίζει στον ελληνικό λαό το πολιτικό σύστημα».
«Η γενιά των πολιτικών που οδήγησε τη χώρα», είπε, «στην πιο μεγάλη μεταπολεμική της κρίση δεν ξέρει άλλον τρόπο από την οριζόντια φορολόγηση και τις οριζόντιες περικοπές. Και είναι πρόκληση στην κοινή λογική, να επιμένουν ότι θα είναι οι ίδιοι που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο», «καθώς είναι εγκλωβισμένοι σε μια διαχειριστική λογική χωρίς γενναίες ιδέες, χωρίς τομές, χωρίς διάθεση για πραγματικές αλλαγές».
Τέλος χαρακτήρισε το Ποτάμι ως «κίνημα-Δούρειος ίππος για να μπουν νέοι άνθρωποι στο απόρθητο αραχνιασμένο κάστρο».
.
Παπαμιμίκος: Είμαστε στην ίδια όχθη του ποταμιού
«Σήμερα», είπε ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμίκος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο, «μετά από 5 χρόνια κρίσης, έχουν διαμορφωθεί δύο πλευρές. Από τη μία, οι άνθρωποι της κοινής λογικής, της παραγωγής και των μεταρρυθμίσεων. Και από την άλλη οι λαϊκιστές, οι συντεχνίες και τα κάθε λογής συμφέροντα που δε θέλουν να αλλάξει τίποτα. Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτό είναι το μέτωπο. Αυτούς έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία που μας χρεοκόπησε».
Και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες έχουμε κοινές προκλήσεις. Μπορούμε να διαμορφώσουμε λοιπόν, και κοινή αντίληψη για μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα, πάνω στη βάση της λογικής. Ανήκουμε - αν θέλετε - στην ίδια όχθη του "ποταμιού". Αυτή των μεταρρυθμίσεων και των ριζοσπαστικών αλλαγών. Της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της δίκαιης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Των ανθρώπων της παραγωγής, της δυναμικής μεσαίας τάξης και της δημιουργίας».
.
Θεοχαρόπουλος: Ναι στο διάλογο με το Ποτάμι για την κεντροαριστερά
Η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με το Ποτάμι και τα υπόλοιπα κόμματα και κινήσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς, για να συγκροτηθεί ευρεία προοδευτική παράταξη με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης τόνισε στον χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
«Ο διάλογος αυτός δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει σε κενό πολιτικής. Αυτός ο διάλογος δεν μπορεί παρά να είναι θεσμικός και να γίνει οργανωμένα. Κάθε συζήτηση δεν μπορεί παρά να αφορά την πορεία της χώρας και τη ζωή των πολιτών. Σε αυτή τη συζήτηση η ΔΗΜΑΡ θα προσέλθει με το σύνολο των προτάσεών της και με πολιτικό εργαλείο τις προγραμματικές συμπτώσεις» είπε.
Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή και του Ποταμού θα συμβάλλει στο να εξασφαλισθεί η ισχυρή παρουσία του προοδευτικού χώρου. «Δεν μπορεί η κεντροαριστερά να έχει το ίδιο πολιτικό σχέδιο με τη δεξιά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η διάκριση μεταξύ προόδου-συντήρησης και αριστεράς-δεξιάς είναι και σήμερα υπαρκτή και επίκαιρη» είπε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ.
«Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου είναι τώρα μπροστά μας. Υπάρχει προοπτική αρκεί να το αποφασίσουμε» υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Clickbait Τίτλοι: δείτε τους πριν τους κατεβάσουν! (αμήν και πότε).
Clickbait Τίτλοι: δείτε τους πριν τους κατεβάσουν! (αμήν και πότε).
με 0 Σχόλια 84 Views

Έπεσε το ίνσταγκραμ με την φωτογραφία της Μενεγάκη με μαγιό! Μόνο που ήταν η χιλιοστή φέτος το καλοκαίρι… και μόνο που εκτός από αυτήν στην θάλασσα, δεν έπεσε κανένας πουθενά μετά από αυτήν την ανάρτηση. Από την Ιωάννα Δούνδη.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή