La Casa De Papel 4; Ένα τέλειο ξαναζεσταμένο και άνοστο φαγητό…τελικά.

9057 Views
La Casa De Papel 4; Ένα τέλειο ξαναζεσταμένο και άνοστο φαγητό…τελικά. La Casa De Papel 4; Ένα τέλειο ξαναζεσταμένο και άνοστο φαγητό…τελικά.

 

.

.

 
Τηλεοπτικά Μαντάτα #8
 
Η σειρά-φαινόμενο, η οποία έγινε εμμονή παγκοσμίως επέστρεψε πριν μία βδομάδα με τον τέταρτο κύκλο της μέσα από την συχνότητα του Netflix. Οι θεατές περίμεναν με μεγάλη προσμονή τον τέταρτο κύκλο της σειράς, με αποτέλεσμα πολλοί να ολοκληρώσουν τα επεισόδια μέσα σε μία μέρα, στο οποίο φυσικά συνέβαλαν και οι συνθήκες καραντίνας των ημερών λόγω κορονοϊού. Παρά, όμως, την μεγάλη αναμονή των εννέα μηνών από την προβολή του τρίτου κύκλου και την αρχικά πανηγυρική υποδοχή, ο τωρινός κύκλος αποδείχθηκε ένα ξαναζεσταμένο και άνοστο φαγητό
 .

.
Η σειρά επέστρεψε στο σημείο, που μας είχε αφήσει ο τρίτος κύκλος της, δηλαδή από την υποτιθέμενη εκτέλεση της Ρακέλ κατά την διάρκεια της σύλληψής της και τον πυροβολισμό της Ναϊρόμπι από την αστυνομία εν μέσω της παγίδας, που της έστησε η επιθεωρήτρια Αλίσια Σιέρρα με την εμφάνιση του γιού της.
 
Ωστόσο, η καλή και αγωνιώδης έναρξη του παρόντος κύκλου κατεδαφίστηκε από τα πρώτα έξι επεισόδια, τα οποία συνοδεύτηκαν από εξαιρετικά ανούσιες μελοδραματικές σκηνέςψυχολογικών μεταπτώσεων και διατάραξης των σχέσεων μεταξύ των κεντρικών ηρώων, οι οποίες όμως δεν ήταν απόρροια της πορείας της ληστείας, αλλά της πορείας των προσωπικών τους σχέσεων. Η καλά ισορροπημένη αναλογία ανάμεσα σε δράση και σε μελόδραμα των προηγούμενων τριών κύκλων διαταράχθηκε πλήρως σε αυτόν τον κύκλο, με τα 2/3 αυτού να παρουσιάζουν «ψευτο-δράση» προκειμένου να στηρίξουν μία συνεχώς εξελισσόμενη σαπουνόπερα. Με όλους τους κεντρικούς ήρωες, είτε να τσακώνονται, είτε να ερωτεύονται μεταξύ τους, η ληστεία έδωσε την θέση της σε ένα σύγχρονο μέσα στην τράπεζα «Big Brother».
 .

.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της σειράς είναι τα φλας μπακ, τα οποία εξηγούν τις κινήσεις των ηρώων, αλλά και τα πλοτ τουίστ της σειράς, αποδεικνύοντας πως όλα είναι μέρος προγραμματισμού, που είτε πέτυχε, είτε απέτυχε. Το έξυπνο αυτό εύρημα έδινε ζωντάνια στη σειρά κατά τους δύο πρώτους κύκλους και τόνωνε την δράση ακόμη περισσότερο. Το εύρημα αυτό διατηρήθηκε σε χαμηλότερα πλαίσια στον τρίτο κύκλο της σειράς, κάπως παραλλαγμένο, καθώς εκεί συμπεριλήφθησαν και οι σκηνές του Βερολίνου, ενός ιδιαίτερα αγαπητού στο κοινό χαρακτήρα της σειράς, στο απώτερο παρελθόν, όταν σχεδίαζε την ληστεία της τράπεζας. Στον τέταρτο κύκλο, όμως, τα φλας μπακ είναι βαρετά, αργόσυρτα, χωρίς νόημα και πρακτική σκοπιμότητα στην όλη πλοκή. Είναι ενδιαφέρον μετά τον θάνατο κάποιου ήρωα να περιλαμβάνεται με κάποιον τρόπο και πάλι στην ιστορία, αλλά όταν αυτό γίνεται υπέρ του σεναρίου και όχι κατά αυτού. Δεν είναι αμελητέο άλλωστε το γεγονός, πως και τα υπόλοιπα φλας μπακ των έξι πρώτων επεισοδίων προσπαθούσαν όχι να μας δώσουν εξήγηση για την πλοκή, αλλά για τις σχέσεις των ηρώων. Συνεπώς, και η εκτυλισσόμενη και η αφηγηθείσαπλοκή ακολουθούν την ίδια ενιαία γραμμή: «ας τραβήξουμε από τα μαλλιά το σενάριο για να βγάλουμε επεισόδια, αλλά ας κάνουμε καλό φινάλε».
 .

.
Η δράση των επεισοδίων έχει αρκετές σεναριακές τρύπες, που δεν θα τις αναφέρω για να αποφύγω πιθανά σπόιλερ. Σε γενικές γραμμές η πλοκή κινείται γύρω από την διάσωση της Ναϊρόμπι, την αντιμετώπιση του επικεφαλή της προσωπική φρουράς του διευθυντή της τράπεζας, που στρέφεται εναντίον των ληστών, και τη διάσωση της Ρακέλ. Η αναφορά στην ληστεία εδώ δεν υπάρχει, καθώς εξέλιξη ως προς την πορεία της δεν παρουσιάζεται. Σίγουρα αυτή η επιλογή αίρει όλες εκείνες τις φωνές, που έλεγαν, πως δεν μπορεί να πηγαίνουν όλα καλά στην ληστεία και τίποτα να μην αποκλίνει από τον στόχο, όμως δημιουργεί κάποιες καινούργιες –και άκρως δικαιολογημένες- φωνές, που μιλούν για «κοιλιά» της πλοκής.
 .

.
Φυσικά από όλα τα παραπάνω θα πρέπει να εξαιρέσουμε τα δύο τελευταία επεισόδια, τα οποία θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές της σειράς. Εκεί η σαπουνόπερα φεύγει και η δράση επανέρχεται σε όλο της το μεγαλείο με μία έξυπνη πλοκή (χωρίς αυτό να σημαίνει πως απουσιάζουν οι «τρύπες»), που κάνει ένα ωραίο και αγωνιώδες κλείσιμο της σεζόν, δημιουργώντας αναμονή για την επόμενη. Βέβαια με το ίδιο το δίκτυο να ανακοινώνει τον 5ο (ενώ ακούγεται έντονα και 6ος) κύκλο της σειράς ο φόβος, πως το ξεφούσκωμα θα είναι προσεχώς ακόμα μεγαλύτερο είναι ενεργός…
.
.
Συνολικά και εν αναμονή του επόμενου κύκλου, που ελπίζουμε να ολοκληρώσει επιτέλους αυτήν την ληστεία, μπορούμε να παραδεχθούμε, πως ο τωρινός κύκλος ήταν ο χειρότερος της σειράς, ο οποίος ξεπέρασε σε προβλεψιμότητα τον προηγούμενο επαναλαμβανόμενο ως προς την πλοκή κύκλο. Τελικά κάποια πράγματα ίσως να πρέπει να ολοκληρώνονται στο πικ της επιτυχίας τους, παρά να σέρνονται μανιωδώς για κερδοσκοπικούς λόγους…


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μπαστουνάς Γιώργος
Μπαστουνάς Γιώργος
Ως απόφοιτος της Νομικής του ΑΠΘ και με πολλαπλές… καλλιτεχνικές ανησυχίες, δοκίμασα την πένα μου, συντάσσοντας τηλεοπτικές κριτικές, ορισμένες συνεντεύξεις και ένα αστυνομικό-ψυχογραφικό μυθιστόρημα, και τη φωνή μου, διενεργώντας μία εκπομπή στο ραδιόφωνο, για να καταλήξω φέτος στην αγαπημένη kulturosupa με στόχο να δοκιμαστώ σε γνωστά (τηλεοπτικά), αλλά και άγνωστα (θεατρικά) λημέρια.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή