Με νέα εμφάνιση οι ρώσικες κούκλες ματριόσκα

1283 Views
Με νέα εμφάνιση οι ρώσικες κούκλες ματριόσκα Με νέα εμφάνιση οι ρώσικες κούκλες ματριόσκα

Οι κούκλες ματριόσκα συνήθως έχουν γυναικείες μορφές, ωστόσο στην Κίνα, αυτές οι παραδοσιακές ρώσικες κούκλες κυκλοφορούν επίσης με μορφή των συμπαθέστατων πάντα.

Με τους χαρακτηριστικούς μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια τους και κρατώντας ένα κλαδί μπαμπού, οι εννέα φιγούρες των πάντα έχουν διαφορετικά μεγέθη προκειμένου να χωρά η μία μέσα στην άλλη. Οι κούκλες ματριόσκα με τη μορφή πάντα κατασκευάστηκαν από τον Γου Χονγκλόνγκ, ιδιοκτήτη εργαστηρίου στη Γιμιανπό, στη βορειοδυτική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ.

«Φτιάχνω αυτές τις κούκλες εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια και η μορφή των πάντα είναι η υπογραφή μου», δήλωσε ο Γου. «Συνδυάζοντας τις κούκλες ματριόσκα και τον εθνικό μας θησαυρό, νομίζω ότι κάλυψα ένα κενό στην αγορά». 
Οι δουλειές πάνε αρκετά καλά, με τις πωλήσεις των ξύλινων πάντα να ανέρχονται τουλάχιστον τα 100.000 γιουάν (περίπου 15.200 δολάρια) ετησίως.

Η Γιμιανπό είναι σημαντική παραγωγική βάση για κούκλες ματριόσκα στην Κίνα, καθώς κάθε χρόνο κατασκευάζονται εκεί περίπου 15 εκατομμύρια ξύλινες φιγούρες. Στις αρχές του 20ου αιώνα, πολλοί Ρώσοι εγκαταστάθηκαν στην πόλη, που κάποτε ήταν βασικός κόμβος στη σιδηροδρομική γραμμή προς τα βορειοανατολικά, και έφεραν μαζί τους την τέχνη τους, την οποία δίδαξαν στους Κινέζους κατοίκους.Ο Γου έμαθε την τέχνη από τους ντόπιους. Ωστόσο, σιγά-σιγά κουράστηκε με τα «ξένα πρόσωπα», όπως δήλωσε, και βρήκε εικόνες πάντα για να μεταμορφώσει τις φιγούρες. Οι ξύλινες κούκλες σκαλίζονται στη συνέχεια ζωγραφίζονται. Η Τζανγκ Γιουνλάι, που ανήκει στην ομάδα του Γου, ζωγραφίζει εκατοντάδες κούκλες κάθε μέρα. Καθώς και οι εννέα φιγούρες που περιλαμβάνει κάθε σετ με τα ξύλινα πάντα πρέπει να μοιάζουν ίδιες, η Τζανγκ είναι πολύ προσεκτική με κάθε πινελιά. «Το σχήμα από τα μάτια και το στόμα των πάντα είναι χαραγμένο στην καρδιά μου», δήλωσε η Τζανγκ. «Σπανίως κάνω λάθη».

Ο Γου επιμένει ότι οι ξύλινες κούκλες πρέπει να συνεχίσουν να είναι χειροποίητες και να μην χρησιμοποιούνται μηχανήματα. Είπε ότι τα ξύλινα πάντα τα αγοράζουν συχνά επιχειρηματίες στη Χαρμπίν, την πρωτεύουσα της Χειλονγκτζιάνγκ ενώ πωλούνται σε καταστήματα σε μεγάλες πόλεις ή μέσω διαδικτύου. Κάθε σετ μπορεί να πουληθεί έως και 50 γιουάν. «Πιστεύω ότι ο κόσμος αγοράζει τις κούκλες διότι τις θαυμάζουν ως τέχνη, καθώς και για τα πάντα», δήλωσε ο Γου. «Χαίρομαι πραγματικά γι’ αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
2200 ψήφοι, ποιες παραστάσεις προηγούνται. Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού συνεχίζεται έως 22/05
2200 ψήφοι, ποιες παραστάσεις προηγούνται. Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού συνεχίζεται έως 22/05
με 0 Σχόλια 3344 Views

Χωρίς μεγάλες διαφορές μεταξύ τους 10 παραστάσεις έχουν ήδη ξεχωρίσει στις πρώτες θέσεις Η 1η Ψηφοφρία συνεχίζεται έως την Κυριακή 22 Μαίου Για να ψηφίσεις κλικ ΕΔΩ

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή