Πείτε «όχι» σε κινητό και τηλεόραση μαζί.

256 Views
Πείτε «όχι» σε κινητό και τηλεόραση μαζί. Πείτε «όχι» σε κινητό και τηλεόραση μαζί.

Πείτε «όχι» σε κινητό και τηλεόραση μαζί. Αν χρησιμοποιούμε το κινητό την ώρα που παρακολουθούμε τηλεόραση αποδιοργανώνουμε στον εγκέφαλό μας.

Ουσιαστικά, ακόμα κι αν εμείς θεωρούμε ότι κάνουμε καλά και ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα όταν ασχολούμαστε σε πολλές οθόνες την ίδια ώρα μάλλον είναι κακή ιδέα γιατί στην πραγματικότητα το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αποδιοργανώνουμε τον εγκέφαλο μας.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι όταν ασχολούμαστε με ένα μόνο πράγμα η πληροφορία αποθηκεύεται στον ιππόκαμπο – τη βιβλιοθήκη του εγκεφάλου – όπου τα δεδομένα οργανώνονται και κατηγοριοποιούνται ώστε να τα θυμόμαστε εύκολα.
Όταν όμως η προσοχή μας διασπάται ανάμεσα σε πολλές οθόνες η πληροφορία στέλνεται σε ένα άλλο σημείο του εγκεφάλου, το ραβδωτό σώμα, την περιοχή που ασχολείται με τον σχεδιασμό των κινήσεων και δεν είναι ιδανική για να αποθηκεύει δεδομένα ώστε να μπορούμε αργότερα να τα ανακαλούμε.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης βρήκαν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλός μας μαθαίνει να προσπαθεί να αποθηκεύει πληροφορίες στο λάθος σημείο. Τα αποτελέσματα αυτά είναι αντίθετα με εκείνα από άλλες έρευνες που έδειξαν ότι οι ταξιτζήδες στο Λονδίνο αναπτύσσουν τον ιππόκαμπό τους επειδή χρειάζεται να αποθηκεύσουν πολλές πληροφορίες και οι βιολιστές την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει το αριστερό χέρι.
Η έρευνα είχε ζητήσει από ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το κινητό ή το τάμπλετ τους, στέλνοντας email ή κοιτώντας τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ έβλεπαν και τηλεόραση ταυτόχρονα. Δήλωσαν ότι αυτό τους έκανε να νοιώθουν ότι ήταν παραγωγικοί και αποτελεσματικοί αλλά η έρευνα έδειξε ότι δεν θυμόντουσαν και πολλά από όσα είχαν δει μετά από μισή ώρα.
Επιπλέον, αν έχουμε πολλές οθόνες μπροστά μας απελευθερώνεται ντοπαμίνη, ορμόνη που θέτει τον εγκέφαλό μας στη ίδια κατάσταση που θα ήταν αν είχαμε πάρει ναρκωτικά.
Πηγή: vita.gr

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Όσο ακόμα επιτρέπεται! Μουσικές προτάσεις εξόδου (ή από τον καναπέ) 26/10-8/11/2020.
Όσο ακόμα επιτρέπεται! Μουσικές προτάσεις εξόδου (ή από τον καναπέ) 26/10-8/11/2020.
με 0 Σχόλια 431 Views

 Είτε από τον καναπέ σου είτε ζωντανά, ετοιμάσου να απολαύσεις τις μουσικές εκδηλώσεις για τις επόμενες 14 ημέρες! Προτείνει η Βάνια Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα.    

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή