Στην καθιστική ζωή οφείλεται ένας στους εννέα πρόωρους θανάτους

1166 Views
Στην καθιστική ζωή οφείλεται ένας στους εννέα πρόωρους θανάτους Στην καθιστική ζωή οφείλεται ένας στους εννέα πρόωρους θανάτους

 


Χιλιάδες ζωές θα σώζονταν κάθε χρόνο, εάν μειώναμε τις ώρες που περνάμε ακίνητοι στις καρέκλες, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Ένας στους εννέα πρόωρους θανάτους σε άνδρες και γυναίκες σχετίζονται άμεσα με την παρατεταμένη καθιστική ζωή. Και αν κατορθώσουμε να μειώσουμε τις ώρες που καθόμαστε, μπορεί να σώζονται ετησίως χιλιάδες ζωές.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μία νέα βρετανική έρευνα, στην οποία αξιολογήθηκαν οι ετήσιοι θάνατοι από πέντε συγκεκριμένες ασθένειες οι οποίες σχετίζονται ισχυρά με την καθιστική ζωή.

Οι ασθένειες αυτές είναι η καρδιοπάθεια, ο τύπου 2 διαβήτης και οι καρκίνοι του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου και του πνεύμονα.

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen’s, στο Μπέλφαστ, και το Πανεπιστήμιο του Ulster.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 11,6% των θανάτων στη Βρετανία το 2016 σχετίζονταν με την παρατεταμένη καθιστική ζωή. Ως «παρατεταμένη καθιστική ζωή» ορίστηκε το να περνά κανείς καθισμένος περισσότερες από 6 ώρες την ημέρα.

Με βάση αυτό το ποσοστό, οι επιστήμονες εκτίμησαν πως τουλάχιστον 69.000 ζωές θα σώζονταν ετησίως μόνο στη Γηραιά Αλβιόνα, εάν οι ενήλικες έπαυαν να κάθονται τόσο πολύ.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι περισσότεροι από 30% των ενηλίκων κάθονται επί τουλάχιστον 7-8 ώρες ημερησίως. Ωστόσο το ποσοστό αυτό ισχύει για τις καθημερινές. Τα Σαββατοκύριακα πλησιάζει το 40%.

Πολύ μεγάλο ποσοστό της καθιστικής ζωής αποδίδεται στα επαγγέλματα γραφεία. Εντούτοις, υπάρχουν πάρα πολλοί ενήλικες οι οποίοι περνούν ακίνητοι (και) τον ελεύθερο χρόνο τους.

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Epidemiology and Community Health.

Σοβαρός παράγοντας κινδύνου
Η καθιστική ζωή έχει κατ’ επανάληψιν χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας.

Υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά δεδομένα ότι αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τις πέντε προαναφερθείσες ασθένειες. Ωστόσο μπορεί να παίζει ρόλο και σε αρκετές άλλες μορφές καρκίνου, γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Μπορεί επίσης να συμβάλλει στην ανάπτυξη προβλημάτων ψυχικής υγείας και μυοσκελετικών διαταραχών.

Η καθιστική ζωή επηρεάζει επίσης τον εγκέφαλο. Ως εκ τούτου μπορεί να επηρεάσει την ψυχική διάθεση, η νόηση, τη μνήμη, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας.

Οι συγγραφείς της νέας έρευνας υπολογίζουν ότι η καθιστική ζωή κοστίζει ετησίως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας τους σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το ποσόν αυτό δαπανάται για την αντιμετώπιση των ασθενειών που σχετίζονται με αυτήν.

Οι εργαζόμενοι γραφείου πρέπει να ενθαρρύνονται να σηκώνονται τουλάχιστον μία φορά κάθε ώρα εργασίας, λένε οι ειδικοί. Είναι επίσης απαραίτητο να διαθέτουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε φυσικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, για να αντισταθμίσουν την πολύωρη ακινησία τους στη δουλειά.

Πηγή: iatropedia

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Υγεία

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο