Πόσο συχνός είναι ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ;

288 Views
Πόσο συχνός είναι ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ; Πόσο συχνός είναι ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ;

 Πόσο συχνός είναι ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ;

Πρόκειται για έναν από τους πιο συχνά εμφανιζόμενους καρκίνους στο δυτικό κόσμο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Ελλάδα κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 1.800 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού. Στο σύνολο των διαγνώσεων, μόνο το 5% των γυναικών το μαθαίνει έγκαιρα, ώστε να επωφελείται της έγκαιρης διάγνωσης για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας.

Που οφείλεται;
Η αύξηση της συχνότητας με την οποία εμφανίζεται στις γυναίκες του δυτικού κόσμου γεννά ερωτήματα σχετικά με τα πιθανά αίτια και τους παράγοντες κινδύνους. Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, όπως άλλωστε σε πολλούς τύπους καρκίνου, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε σαφή αίτια που να αιτιολογούν τη γένεση της κακοήθους νεοπλασίας. Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται διακρίνονται σε κληρονομικούς και περιβαλλοντικούς.

Η κληρονομικότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι 30% των γυναικών με καρκίνο μαστού είχαν κάποιο συγγενή πρώτου βαθμού που εμφάνισε τη νόσο πριν την εμμηνόπαυση της. Ωστόσο, το υπόλοιπο 70% των περιστατικών δεν μπορεί να αποδοθεί στην κληρονομικότητα και ενδεχομένως να μπορεί να προληφθεί. 

Η πρώιμη έναρξη της περιόδου, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η απουσία εγκυμοσύνης, οι διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η παχυσαρκία φαίνεται να αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του μαστού;
Μελέτες έχουν δείξει ότι περισσότεροι από τους μισούς καρκίνους θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, αν είχαν εφαρμοσθεί μέτρα για την αλλαγή συμπεριφοράς σε πληθυσμιακό επίπεδο. Ιδανικά, περίπου 80% των νέων περιστατικών καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί με όσα γνωρίζουμε σήμερα.

Σε κοινωνικό επίπεδο λοιπόν, νομοθετικές παρεμβάσεις και θεσμικές αλλαγές, αναβάθμιση του συμβουλευτικού ρόλου επαγγελματιών υγείας και διαρκής ενημέρωση του κοινού μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε οι ίδιοι να λάβουμε;
Πέρα από τις παρεμβάσεις σε πληθυσμιακό επίπεδο, υπάρχουν συμπεριφορές που ο καθένας από εμάς μπορεί να υιοθετήσει προκειμένου να προασπίσει τον οργανισμό του και την υγεία του.

Αύξηση φυσικής άσκησης
Έρευνα έδειξε ότι η φυσική άσκηση στις εφήβους από 12 ετών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία κατά του καρκίνου. Συγκεκριμένα, η τακτική άσκηση 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου.

Σωστή διατροφή και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού μετά από την εμμηνόπαυση. Ο περιορισμός των θερμίδων έχει προστατευτικό χαρακτήρα στην ενήλικη γυναίκα, τόσο στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, όσο και στην υποτροπή της νόσου.

Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ
Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο 
Υιοθέτηση ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς
Μείωση του καπνίσματος

Ειδικότερα, όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού, εκτός από τις αλλαγές στη συμπεριφορά, ιδιαιτέρως σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωσή του. Μάλιστα, λόγω της έγκαιρης διάγνωσής του, οι θάνατοι εξαιτίας καρκίνου του μαστού έχουν μειωθεί κατά 30% με 40% τα τελευταία δέκα χρόνια.

Για την πρώιμη ανίχνευση και έγκαιρη διάγνωση πρέπει:
Όλες οι γυναίκες άνω των 20 ετών να αυτοεξετάζονται μια φορά το μήνα. Η αυτοεξέταση γίνεται πολύ εύκολα και δεν ξεπερνά το 1 λεπτό.
Όλες οι γυναίκες άνω των 20 ετών να κάνουν κλινική εξέταση του στήθους τους από γυναικολόγο τουλάχιστον κάθε τρία έτη.
Όλες οι γυναίκες άνω των 40 ετών πρέπει να κάνουν εκτός από την κλινική εξέταση και μαστογραφία κάθε χρόνο. Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό ή με ψηλαφητό όγκο μπορούν να κάνουν μαστογραφία σε μικρότερη ηλικία. Η μαστογραφία είναι η ακτινογραφία του μαστού με ένα ειδικό μηχάνημα που ονομάζεται μαστογράφος. Πρόκειται για μια σχετικά ανώδυνη εξέταση και η ακτινοβολία που δέχεται η γυναίκα είναι τόσο μικρή, ώστε ο κίνδυνος από αυτή να θεωρείται αμελητέος.

Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του μαστού;
Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού γίνεται με τέσσερις τρόπους:
Διαφορετικά είδη χειρουργικών επεμβάσεων
Ακτινοθεραπεία
Χημειοθεραπεία
Ορμονοθεραπεία
.

ΙΝΓΚΑ ΚΕΣΣΙΔΗ
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Τριποτάμου 6, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη
τηλ.:2310 221512


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
ΚΘΒΕ: Δηλώσεις από τη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της χειμερινής καλλιτεχνικής περιόδου
ΚΘΒΕ: Δηλώσεις από τη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της χειμερινής καλλιτεχνικής περιόδου
με 0 Σχόλια 767 Views

Πλούσιες παραγωγές, νέες δράσεις, εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, μάσκες και αποστάσεις. Η Διοίκηση και η Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδοςπαρουσίασαν τις δυο νέες παραγωγές που θα κάνουν πρεμιέρα την πρώτη θεατρική χειμερινή περίοδο.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή