Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία αν επιβληθεί καραντίνα.

2800 Views
Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία αν επιβληθεί καραντίνα. Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία αν επιβληθεί καραντίνα.

 

Με αφορμή την επιδημία από τον νέο κορωνοϊό COVID-19, όλο και περισσότεροι άνθρωποι που πιθανολογούνται ή αποτελούν φορείς του ιού, τίθενται σε καραντίνα κατ’ οίκον ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους κατόπιν επίσημων οδηγιών, στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας. Τι επιπτώσεις έχει ωστόσο αυτή η απομόνωση στους ίδιους;

Σύμφωνα με έρευνα του King’s College, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Lancet, αποκάλυψε πως η καραντίνα, ιδίως σε μεγάλα διαστήματα, επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία των ανθρώπων και μάλιστα μακροπρόθεσμα, εφιστώντας την προσοχή στους φορείς που συστήνουν την απομόνωση.

Συγκεκριμένα, μετά την ανάλυση 24 μελετών από 10 χώρες, ερευνητικό αντικείμενο των οποίων είχαν αποτελέσει περιπτώσεις ανθρώπων με Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), ‘Εμπολα, γρίπη H1N1, Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και γρίπη των ιπποειδών και οι οποίοι είχαν τεθεί σε καραντίνα,  οι ερευνητές διαπίστωσαν πως παρουσίασαν ψυχολογικές διαταραχές όπως συμπτώματα μετατραυματικού στρες, κατάθλιψη, αισθήματα θυμού και φόβου ενώ κάποιοι έκαναν κατάχρηση ουσιών. Ενδιαφέρον αποτελεί πως όσοι είχαν ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών και όσοι απασχολούνταν στον τομέα της υγείας υπέστησαν μεγαλύτερες ψυχολογικές επιπτώσεις από τον αποκλεισμό.

Στα ευρήματα των ερευνητών, πέρα από τη σύνδεση της καραντίνας με την κακή ψυχική υγεία και την αναλογική σχέση του χρόνου αποκλεισμού με την ένταση των συμπτωμάτων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάδειξη άλλων στρεσσογόνων παραγόντων σχετικά με την ψυχολογία των υπό καραντίνα ασθενών.

Η έλλειψη σε προμήθειες βασικών αγαθών όπως τα τρόφιμα, το νερό και είδη ένδυσης καθώς και η ελλιπής ενημέρωση εκ μέρους των φορέων δημόσιας υγείας σχετικά με τον σκοπό της καραντίνας και των κατευθυντήριων γραμμών που θα ακολουθηθούν ενέτειναν την κακή ψυχική υγεία. Παρομοίως φάνηκε πως λειτούργησαν τόσο το πλήγμα στα οικονομικά των ασθενών λόγω διακοπής της εργασίας κατά το διάστημα της καραντίνας όσο και το κοινωνικό στίγμα εξαιτίας της κατάστασης της υγείας τους.

Το νέο που κομίζει στο επιστημονικό πεδίο η πρόσφατη έρευνα, είναι η ανάδειξη των ψυχικών επιπτώσεων της υποχρεωτικής έναντι της εκούσιας καραντίνας, κάτι που δεν είχε διερευνηθεί προηγουμένως. Ωστόσο, αυτό στο οποίο συνηγορούν οι μελέτες, είναι το θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στον ασθενή η εθελούσια απομόνωση, όταν έχει γνώση της αλτρουιστικής του πράξης μέσα από τη λεπτομερή πληροφόρηση για το καλό που προσφέρει στη δημόσια υγεία και την προστασία των συνανθρώπων του.


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: ΚαραντίναΨυχική υγεία

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Στο πλευρό των Θεατρικών Βραβείων με live εκπομπή ο Ε.Ο.Ε.
Στο πλευρό των Θεατρικών Βραβείων με live εκπομπή ο Ε.Ο.Ε.
με 0 Σχόλια 439 Views

 Στο πλευρό των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης στέκεται για ακόμη μια φορά ο δραστήριος Ερευνητικός Οργανισμός Ελλήνων.διοργανώνοντας μια πλούσια σε περιεχόμενο εκπομπή που θα τα έχει όλα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο
 • Το.. λάθος της στο σεξ που προδίδει ότι σας απατά
  Το.. λάθος της στο σεξ που προδίδει ότι σας απατά

   Σε κάθε ζευγάρι υπάρχει το "πράσινο τερατάκι" της ζήλειας και της αμφισβήτησης για το κατά πόσον ο ένας είναι αφοσιωμένος και πιστός στον άλλο. Όσον αφορά τις γυναίκες, ωστόσο, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που μπορεί να "προδώσει" το αν έχουν απατήσει τον σύντροφό τους...


  Περισσότερα ...
 • Αφθώδης Στοματίτιδα.
  Αφθώδης Στοματίτιδα.

   Στη χαβούζα του ’20 επιπλέουν (με σειρά εμφάνισης) ένας καράφλας οδηγός ΚΤΕΛ, η γιαγιά μου, ο Τζορτζ Όργουελ, ο Αμβρόσιος, η θεία Τούλα, ο Μπακογιάννης, η Λέχου, ένας υποψήφιος πανελληνίων με αφθώδη στοματίτιδα, εγώ, εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο και ο άλλος που θα το αγνοήσει. Γράφει η Ντόρα Παπάζη.

  Περισσότερα ...
 • Αύγουστος Κορτώ: «Οταν είπα στη μάνα μου ότι μου αρέσουνε τ΄αγόρια»…
  Αύγουστος Κορτώ: «Οταν είπα στη μάνα μου ότι μου αρέσουνε τ΄αγόρια»…

   Ο Έλληνας συγγραφέας, που δεν έχει κρύψει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, γράφει με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, για την ανάγκη να σκοτώσουμε τη ντροπή...


  Περισσότερα ...

Περισσότερη Παράξενη ζωή