Το ιντερνετικό προφίλ του Έλληνα σήμερα. Μόνο 6 στους 10 «σερφάρουν».

203 Views
Το ιντερνετικό προφίλ του Έλληνα σήμερα. Μόνο 6 στους 10 «σερφάρουν». Το ιντερνετικό προφίλ του Έλληνα σήμερα. Μόνο 6 στους 10 «σερφάρουν».

Το ιντερνετικό προφίλ του Έλληνα σήμερα. Μόνο 6 στους 10 «σερφάρουν».
Το ποσοστό των Ελλήνων που συνδέεται στο Διαδίκτυο αυξάνεται, αλλά σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση η χώρα μας παραμένει ακόμη αρκετά πίσω. Αυτό είναι ένα βασικό συμπέρασμα από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο δ' τρίμηνο του 2013 για λογαριασμό της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. και τα αποτελέσματά της δημοσιοποιήθηκαν χθες.
Σύμφωνα με την έρευνα, το δείγμα της οποίας ήταν 6.500 πολίτες ηλικίας 16-74 ετών και 400 παιδιά ηλικίας 8-15 ετών, το 61,5% των Ελλήνων συνδέεται στο Διαδίκτυο από το σπίτι. Το ποσοστό φαντάζει υψηλό αλλά απέχει πολύ από 79% που συναντάμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Τουλάχιστον, το 81% των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου δηλώνει ότι κάνει καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή χρήση του Internet με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. να είναι στο 82%.
Η πιο δημοφιλής συσκευή πρόσβασης παραμένει ο προσωπικός υπολογιστής (91,5%), αλλά ανοδικά κινούνται και οι φορητές συσκευές (π.χ. Smartphones) καθώς τις χρησιμοποιεί για «σερφάρισμα» το 18,7% των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου. Επίσης, ένα διόλου ευκαταφρόνητο 6,1% υποστηρίζει ότι έχει πρόσβαση στο Internet από την τηλεόρασή του!
Αγορές
Ακόμη,
οι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου κάνουν αγορές online, καθώς το 52,9% έχει παραγγείλει ηλεκτρονικά αγαθά ή υπηρεσίες για ιδιωτική χρήση. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. φθάνει στο 61%. Οι Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με την έρευνα της ΚτΠ Α.Ε., προτιμούν να αγοράζουν από εγχώρια online καταστήματα (27% έναντι 55% στην Ε.Ε.) ή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (18,9% έναντι 16%), ενώ το 44% δηλώνει ότι δεν ξέρει σε ποια χώρα εδρεύει το online κατάστημα απ' όπου αγοράζει! Το 82,8% πραγματοποιεί από 1 έως 5 αγορές, ενώ το ποσό που δαπανούν μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 500 ευρώ σε ένα τρίμηνο.

Προτιμητέος τρόπος πληρωμής είναι η αντικαταβολή (45%), με την πιστωτική κάρτα να ακολουθεί (29,2%), ενώ η προπληρωμένη κάρτα είναι στο 25% και υπάρχει ένα 5,9% που δηλώνει ότι χρησιμοποιεί άλλους τρόπους πληρωμής, εννοώντας πιθανότατα υπηρεσίες όπως το PayPal.
Εκπαίδευση
Σε σχετικά υψηλά επίπεδα κινείται η χρήση των ψηφιακών συσκευών στον χώρο της εκπαίδευσης. Το 30,4% των μαθητών δηλώνει ότι χρησιμοποιεί smartphones στον χώρο εκπαίδευσης και είναι αξιοσημείωτο ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι στο 4,5% και ανεβαίνει στο 43,5% στο Γυμνάσιο και στο 57,1% στο Λύκειο. Για τους φοιτητές ΑΕΙ/ΤΕΙ, το smartphone αποτελεί βασικό εργαλείο, καθώς το χρησιμοποιεί το 95,7%.
Επίσης, το 3,9% των μαθητών Δημοτικού δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το δικό του φορητό υπολογιστή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Γυμνάσιο είναι στο 10,8% και στο Λύκειο στο 17,7% και «εκτοξεύεται» στο 78,7% στα ΑΕΙ/ΤΕΙ. Συνολικά, το 9,3% των μαθητών έχει δικό του φορητό υπολογιστή που χρησιμοποιεί στον χώρο εκπαίδευσης.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ του Δημήτρη Μαλλά από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή