Ας τους αφήσουμε στην ησυχία τους. Απομονωμένες φυλές του Αμαζονίου στο Google Earth: Μελετώντας τους ιθαγενείς εξ αποστάσεως...

489 Views
Ας τους αφήσουμε στην ησυχία τους. Απομονωμένες φυλές του Αμαζονίου στο Google Earth: Μελετώντας τους ιθαγενείς εξ αποστάσεως... Ας τους αφήσουμε στην ησυχία τους. Απομονωμένες φυλές του Αμαζονίου στο Google Earth: Μελετώντας τους ιθαγενείς εξ αποστάσεως...

Ας τους αφήσουμε στην ησυχία τους. Απομονωμένες φυλές του Αμαζονίου στο Google Earth: Μελετώντας τους ιθαγενείς εξ αποστάσεως...

   Οι χάρτες της Google μπορούν να σας «ταξιδέψουν» σε κάθε μέρος του κόσμου, χωρίς να χρειαστεί να σηκωθείτε καν από την καρέκλα του γραφείου σας. Πλέον τα Google Maps χρησιμοποιούνται και για ανθρωπολογική μελέτη, αφού προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για απομονωμένες φυλές του Αμαζονίου.
   Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες του Google Maps, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι κατάφεραν να μελετήσουν απομονωμένες φυλές ιθαγενών του Αμαζονίου, τις τελευταίες ιθαγενείς κοινωνίες που έχουν απομείνει στον πλανήτη.
   Οπως εξηγούν οι ερευνητές, οι συγκεκριμένες φυλές, έχουν ελάχιστη επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο και η μελέτη τους δίνει μία καλή εικόνα σχετικά με το πώς μπορεί να ζούσαν οι αυτόχθονες πριν την άφιξη των εξερευνητών.
   Για την έρευνα συνεργάστηκαν ο επίκουρος καθηγητής ανθρωπολογίας του College of Arts and Science του πανεπιστημίου του Μισούρι, Ρομπ Γουόκερ και ο Μάρκους Χάμιλτον, του Santa Fe Institute και του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού.
Με βάση τα στοιχεία των Google Maps, οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν την έκταση των εδαφών και του χωριού μιας φυλής στα σύνορα Βραζιλίας και Περού και να συγκρίνουν τις φυλές με αντίστοιχες κοινότητες στη Βραζιλία.
   Οπως αναφέρει ο Γουόκερ: «Διαπιστώσαμε ότι ο εκτιμώμενος πληθυσμός του χωριού δεν ξεπερνά τα 40 άτομα. Ένα μικρό, απομονωμένο χωριό σαν αυτό αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του αφανισμού. Ωστόσο, βεβιασμένη επαφή με τον έξω κόσμο δεν θα ήταν καλή ιδέα, οπότε απαιτούνται μη παρεμβατικές μέθοδοι παρακολούθησης. Ένα πρόγραμμα παρακολούθησης εξ αποστάσεως με δορυφορικές εικόνες που λαμβάνονται κατά περιόδους θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρατήρηση των κινήσεων και της δημογραφικής υγείας του πληθυσμού χωρίς να προκαλέσει αναταραχές στη ζωή τους».

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε την «Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα στο θέατρο Αυλαία.
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε την «Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα στο θέατρο Αυλαία.
με 9 Σχόλια 1461 Views

Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό του Kulturosupa.gr διεκδικώντας διπλές προσκλήσεις για να δείτε την συναρπαστική παράσταση της Ομάδας Νάμα «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» στο Θέατρο Αυλαία  Πέμπτη 19/5 ή Παρασκευή 20/5 στις 21:00

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή