Μάθε γιατί αλλάζει η ώρα χειμώνα καλοκαίρι…

1462 Views
Μάθε γιατί αλλάζει η ώρα χειμώνα καλοκαίρι… Μάθε γιατί αλλάζει η ώρα χειμώνα καλοκαίρι…

Μάθε γιατί αλλάζει η ώρα χειμώνα καλοκαίρι…

Από την Κυριακή 30 Μαρτίου θα αρχίσει να σκοτεινιάζει αργότερα... Κι αυτό επειδή στις 03:00 της Κυριακής, θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας ώστε να δείχνουν 04:00.
Συνεπώς, μπορεί να χάσουμε μία ώρα ύπνου, αλλά θα αποζημιωνόμαστε ολόκληρο το καλοκαίρι, καθώς όταν η μέρα θα είναι πραγματικά μεγάλη (είναι ήδη μεγαλύτερη από τη νύχτα, εφόσον έχουμε περάσει τη θερινή ισημερία - 21 Μαρτίου), θα νυχτώνει μια ώρα νωρίτερα και θα μπορούμε να χαρούμε την ημέρα.
Στη χώρα μας τα ρολόγια άρχισαν για πρώτη φορά να πηγαίνουν "πίσω-μπρος" το 1973. Μάλιστα το 1997 διατυπώθηκε η πρόταση να μην γίνεται αλλαγή ώρας για να συγκλίνουμε "ωρολογιακά" με την κεντρική Ευρώπη.
Κοινή πολιτική ρολογιού έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1996 και το 2008 συνέκλιναν και οι χώρες που γύριζαν τα ρολόγια μια ώρα νωρίτερα (αντί για τις 03:00 από τις 02:00, το πράττουν πλέον από τις 03:00 στις 04:00.
Η αλλαγή της ώρας είναι κατοχυρωμένη με κοινοτική οδηγία (2000/C 337 Ε/18).
Στις μέρες μας, 70 χώρες σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν το μέτρο της αλλαγής ώρας.
Θυμίζουμε ότι η ώρα θα αλλάξει πάλι και θα επανέλθει η χειμερινή την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014.
Η αλλαγή της ώρας, από χειμερινή σε θερινή και αντιστρόφως, γίνεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου αντίστοιχα.
Ποια είναι όμως η πραγματική ώρα;
"Τεχνητή" ώρα θεωρείται η θερινή ώρα οπότε στην ώρα Γκρίνουιτς (η ώρα παγκοσμίως μετρά με βάση τον πρώτο μεσημβρινό, αυτού του αστεροσκοπείου Γκρίνουιτς στην Αγγλία) προσθέτουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα 3 ώρες (η χειμερινή ώρα Ελλάδας είναι ώρα Γκρίνουιτς +2 ώρες).
Και ποιος κρατά το... χρόνο στα χέρια του;
Το ρολόι στην Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, είναι το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και που ορίζει - βάσει της κοινοτικής οδηγίας- πότε το ρολόι θα πάει μπρος και πότε πίσω.
www.news.gr

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη