Γυναικεία φωνή στη 3η σεζόν της σειράς Genius του National Geographic. Από την Παναγιώτα Τζιοβανάκη.

4161 Views
Γυναικεία φωνή στη 3η σεζόν της σειράς Genius του National Geographic. Από την Παναγιώτα Τζιοβανάκη. Γυναικεία φωνή στη 3η σεζόν της σειράς Genius του National Geographic. Από την Παναγιώτα Τζιοβανάκη.

 
Η πρώτη απόπειρα του συνδρομητικού τηλεοπτικού καναλιού National Geographic, να αποδώσει μέσα από μία σειρά μυθοπλασίας -βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα- πολύπλευρες πτυχές σημαντικών προσωπικοτήτων του 20ού αιώνα, κρίθηκε αρκετά αξιοπρεπής.
 
 Μολονότι ο τίτλος της σειράς Genius, πράγματι ενδεχομένως παραπέμπει στον κλασικό «ντοκιμαντερίστικο» χαρακτήρα του καναλιού, οι δημιουργοί της σειράς κατάφεραν μέσα από την αφήγηση της ζωής σημαντικών ανθρώπων να αναδειχθούν συμβολικές λεπτομέρειες για τη προσωπική ζωή των ηρώων, τους διαφορετικούς τους ρόλους (επιστήμονας/καλλιτέχνης, σύζυγος, πατέρας) καθώς και τις κοινωνικό-πολιτικές συνθήκες της εκάστοτε εποχής και περιοχής. Με αυτό τον τρόπο, πέραν του γνωστού έργου αυτών των προσωπικοτήτων, γνωρίσαμε αρκετές άγνωστες πλευρές του χαρακτήρα τους και της καθημερινότητάς τους.
 
Παράλληλα και στις δύο πρώτες σεζόν έχει υπογραμμιστεί ο κομβικός ρόλος των γυναικών στο πλάι του Άλμπερτ Άινσταιν (η δυναμική συμφοιτήτρια και μετέπειτα σύζυγος του, Μιλέβα Μάριτς και η πρώτη ξαδέρφη του και δεύτερη σύζυγος του, Έλσα Άινσταιν) και του Πάμπλο Πικάσο (η μητέρα του παιδιού του, Μαρί Τερέζ Γουόλτερ, η Γαλλίδα φωτογράφος, ερωτική σύντροφος και μούσα του, Ντόρα Μάαρ και η νεαρή ζωγράφος και μούσα Φρανσουάζ Ζιλό). Παρόλο που στην πρώτη σεζόν έχει εμφανιστεί ελάχιστα μία σημαντική επιστήμονας, η Μαρί Κιουρί, η τρίτη σεζόν θα ανήκει ολοκληρωτικά στην Αγγλίδα συγγραφέα Μαίρη Γουόλστονκραφτ Σέλλεϋ, γνωστή για το μυθιστόρημα της Φρανκενστάινήο Σύγχρονος Προμηθέας, το οποίο εμπνεύστηκε εν μέρει από μία από τις σημαντικότερες επιστημονικές θεωρίες της εποχής, τον Γαλβανισμό, τη μελέτη της επίδρασης της ηλεκτρικής ενέργειας στα νεκρά σώματα ζώων και ανθρώπων.
 
Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το όνομα της ηθοποιού στον πρωταγωνιστικό ρόλο και περεταίρω λεπτομέρειες για τη 3η σεζόν, υποθέτουμε πως η ιστορία της Μαίρη Γουόλστονκραφτ Σέλλεϋ δένει αρμονικά, αφού και οι δύο προηγούμενοι άνδρες, Άμπερτ Άινσταιν και Πάμπλο Πικάσο (του οποίου η ιστορία θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι), επιχείρησαν να σπάσουν τους παρωχημένους κανόνες και να ανακαλύψουν τα μυστήρια του κόσμου μέσα από την επιστήμη της Φυσικής και τον χώρο της Τέχνης αντίστοιχα.
 
Μάλιστα και στις δύο πρώτες σεζόν, παρακολουθήσαμε τις αλλεπάλληλες προσπάθειες των δύο ανδρών να ανακαλύψουν/δημιουργήσουν κάτι πρωτοποριακό και συνάμα να αναγνωριστούν στον κλάδο τους. Το δυνατό χαρτί της σειράς κρύβεται πιθανόν στην -καθόλου πρόχειρη- αποτύπωση του κοινωνικού-πολιτικού σκηνικού, στο οποίο έζησαν οι προσωπικότητες αυτές, των ερεθισμάτων που δέχθηκαν και των ανθρώπων με τους οποίους συναναστράφηκαν, αφού αυτά τα στοιχεία καθόρισαν εν τέλει αυτές τις ιδιαίτερες «ιδιοφυίες».
 
Έχοντας κατά νου τις προηγούμενες σεζόν, εικάζουμε πως στη τρίτη σεζόν θα παρακολουθήσουμε στην μικρή οθόνη την προσπάθεια της Αγγλίδας συγγραφέα να απορρίψει τα συμβατικά κοινωνικά πρότυπα της εποχής, να αποδείξει την διανοητική και δημιουργική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και τελικά να καταφέρει να συνθέσει το λογοτεχνικό της έργο που στιγμάτισε την φαντασία αρκετών γενεών.
 
Σίγουρα οι πρώτοι κύκλοι της σειράς με την ενδιαφέρουσα εναλλαγή σκηνών, την αναδρομική αφήγηση που μπλέκει συνεχώς τα νεανικά χρόνια με τα χρόνια της ωριμότητας (ίσως σε σημείο κουραστικό στην δεύτερη σεζόν), τις συνολικές δυναμικές ερμηνείες, την ισορροπημένη διεύθυνση φωτογραφίας και μουσική επιμέλεια καθώς και τα προσεγμένα σκηνικά, κοστούμια και μακιγιάζ, μας υπόσχονται μία ακόμα αξιοπρεπή και ενδιαφέρουσα σεζόν.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 28/10–03/11/2021
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 28/10–03/11/2021
με 0 Σχόλια 1331 Views

Εξαιρετικά ενδιαφέρουμε η τελευταία βδομάδα του Οκτώβρη όπου έχουμε νέο Αλμοδόβαρ, το τελευταίο Χρυσό Φοίνικα, μια αυτοβιογραφία για την Αρίθα Φράνκλιν, το εμπορικό θρίλερ  Η Νύχτα με τις Μάσκες 2 και το απαραίτητο για πιτσιρικάδες Οικογένεια Άνταμς 2. Δείτε τι θα δείτε από Πέμπτη 28 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2021.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή