Game of Thrones: Μακιαβελικοί Χαρακτήρες, Δράκοι και Ανθρώπινες Αδυναμίες. Από τον Κωνσταντίνο Βαρούχα.

2641 Views
Game of Thrones: Μακιαβελικοί Χαρακτήρες, Δράκοι και Ανθρώπινες Αδυναμίες.  Από τον Κωνσταντίνο Βαρούχα. Game of Thrones: Μακιαβελικοί Χαρακτήρες, Δράκοι και Ανθρώπινες Αδυναμίες. Από τον Κωνσταντίνο Βαρούχα.

Με αφορμή την επερχόμενη και τελευταία σεζόν της σειράς φαινόμενο Game of Thrones που άλλαξε μια για πάντα το ρου της τηλεοπτικής ιστορίας, παρουσιάζονται κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πορεία της στο χρόνο.

Από τον Κωνσταντίνο Βαρούχα.

 
Σάντα Φε, Πολιτεία του Νέο Μέξικο, ΗΠΑ, 2006. Δυο διακεκριμένοι σεναριογράφοι του Χόλλυγουντ, οι Ντέιβιντ Μπένιοφ και Ντάν Βάις βρίσκονται σε συνάντηση με τον συγγραφέα της σειράς βιβλίων «Το τραγούδι του Πάγου και της Φωτιάς», Τζόρτζ Μάρτιν. Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η μεταφορά της προαναφερθείσας σειράς βιβλίων στη μικρή οθόνη, κάτι που έμελλε να αποτελέσει έργο ζωής για τους παραπάνω εμπλεκόμενους και να καταστήσει στο μυαλό των τωρινών και των μελλοντικών γενεών το σύμπαν του Τζορτζ Μάρτιν ως εφάμιλλο, η τουλάχιστον άξιο συνεχιστή, του κόσμου που δημιούργησε ο θρυλικός Τόλκιν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης το δίδυμο των σεναριογράφων και συνεργατών υποβάλλεται σε ένα τεστ από τον Τζόρτζ Μάρτιν, ερωτώμενοι το όνομα της μητέρας του Τζόν Σνόου (χαρακτήρα της σειράς). Η συγκεκριμένη στιγμή θεωρείται, σύμφωνα με συνέντευξη των Μπένιοφ και Βάις μερικά χρόνια αργότερα, ως λίαν καθοριστική για την εκκίνηση του όλου εγχειρήματος, καθώς ο Τζόρτζ Μάρτιν ήθελε να συνεργαστεί με ανθρώπους που ήταν πραγματικά ενθουσιασμένοι με τον κόσμο που είχε δημιουργήσει και όχι να γίνει συμμέτοχος σε ένα ακόμα φαινόμενο όπου η καλλιτεχνική προσπάθεια εκτιμάται μόνο σαν την «κότα που γεννάει χρυσά αυγά».
 
Η χημεία μεταξύ των συντελεστών φάνηκε από την πρώτη στιγμή και μέσα σε λίγο διάστημα έπεσαν οι υπογραφές συνεργασίας και άρχισε η αναζήτηση του τηλεοπτικού δικτύου που θα ήταν αρωγός στη φιλόδοξη αυτή προσπάθεια. Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι η πολυπλοκότητα που εμφανίζουν τα βιβλία επικής φαντασίας τα καθιστά σχεδόν αδύνατο να μεταφερθούν στη μεγάλη και μικρή οθόνη. Οι ελευθερίες των συγγραφέων της επικής λογοτεχνίας να αποτυπώσουν στο χαρτί ένα φανταστικό σύμπαν με μυριάδες χαρακτήρες και κάθε λογής μαγικά πλάσματα μεταφράζεται σε ένα θεόρατο προϋπολογισμό για την αυτούσια μεταφορά τους στις οθόνες, ένα κόστος που ελάχιστές φορές στο παρελθόν (βλέπε Τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών») έχει καλυφθεί. Όπως ήταν αναμενόμενο, η εύρεση του τηλεοπτικού δικτύου που θα φιλοξενούσε ήταν ατελέσφορη για αρκετό χρονικό διάστημα, ώσπου ξαφνικά το 2007 το HBO απέκτησε τα δικαιώματα της σειράς. Ύστερα από ένα μαραθώνιο γυρισμάτων τον Απρίλιο του 2011 η σειρά εμφανίστηκε στις οθόνες μας. Με την πάροδο των χρόνων η σειρά εξελίχθηκε σε φαινόμενο, έσπασε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης και βραβείων, έκανε πασίγνωστα τα βιβλία και ετοιμάζεται για το μεγάλο της φινάλε τον Απρίλιο του 2019 με τα γυρίσματα να έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντίκτυπός είναι τόσο μεγάλος που το HBO ανακοίνωσε 5 σειρές-spin off, προοριζόμενες να κατακλύσουν τις οθόνες μας την ερχόμενη πενταετία.
 
Ο αρχιτέκτονας του κόσμου του Γουέστερος (ο φανταστικός πλανήτης που εξελίσσεται η σειρά των βιβλίων και διαδραματίζεται η σειρά), ο Τζορτζ Μάρτιν, εμπνεύστηκε την πλοκή και τους χαρακτήρες του από τις διαμάχες που επικρατούσαν κατά το Μεσαίωνα στην Αγγλία μεταξύ ευγενών οίκων με φόντο το θρόνο (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί ο «Πόλεμος των Ρόδων» με τη διαμάχη των Οίκων του Λάνκαστερ και του Γιόρκ) και από τα μαγικά πλάσματα που συναντάμε σε σειρές βιβλίων-θρύλους, όπως ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. Το βασικότερο στοιχείο που συναντάμε στη γραφή του και που αποδίδεται εξαιρετικά και από την τηλεοπτική σειρά είναι το εξής:
 
Οι χαρακτήρες του δεν πορεύονται αποκλειστικά με ένα συγκεκριμένο ηθικά κώδικα και βρίσκονται συχνά μπροστά σε διλήμματα που ξεγυμνώνουν πλήρως την αδυναμία του ανθρώπινου είδους σε καταστάσεις θριάμβου και απελπισίας. Επίσης, συναντάμε περιπτώσεις όπου χαρακτήρες που έχουν υποπέσει σε επαίσχυντες πράξεις να υφίστανται τέτοια ανέλιξη χαρακτήρα και ο αναγνώστης - θεατής να ταυτίζεται μαζί τους που να τους συγχωρεί τα πάντα (χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των Τζέιμι Λάννιστερ και Θίον Γκρέιτζου). Ο Μάρτιν έχει περιγράψει αυτό το φαινόμενο ως «Η ανθρώπινη καρδιά σε σύγκρουση με το εαυτό της», θέλοντας να υπερτονίσει την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης και τις αρχές από τις οποίες εκπορεύεται. Στο βιβλίο είναι πιο έντονα αισθητό το συγκεκριμένο φαινόμενο, καθώς τα κεφάλαια διαβάζονται μέσα από την οπτική και τις σκέψεις του εκάστοτε χαρακτήρα.
 
Ουσιαστικά, μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό αλλά το παραπάνω είναι ο κυριότερος λόγος που έχει καθηλώσει εκατομμύρια τηλεθεατών ανά την υφήλιο και έχει προσθέσει εκατομμύρια αναγνώστες η σειρά των βιβλίων. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες σεζόν παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία, απόρροια του γεγονότος ότι τα βιβλία έχουν μείνει στάσιμα, με τη σειρά να τα έχει περάσει χρονικά. Οι παραγωγοί της σειράς έχουν ενημερωθεί για τα βασικότερα τμήματα της ιστορίας και το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά οι προσπάθειες τους ήταν κατώτερες ποιοτικά σε σχέση με τις πρώτες χρονιές. Είναι πασιφανές ότι η έλλειψη καινούργιου βιβλίου και κατά συνέπεια σταθερού σεναρίου, δεν επιδρά θετικά στις απαιτήσεις του καλομαθημένου κοινού. Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να αγχώνει ιδιαίτερα και τον πετυχημένο συγγραφέα, καθώς όπου σταθεί και όπου βρεθεί επαναλαμβάνει ότι η σειρά και το βιβλίο αποτελούν 2 διαφορετικές έννοιες πλέον και ότι ο στόχος του είναι το δημιούργημα του να προσφέρει συγκινήσεις και στις ερχόμενες γενιές.  Βέβαια, οι τηλεθεάσεις συνεχίζουν να χτυπούν κόκκινο και με δεδομένο ότι έρχεται η τελευταία σεζόν δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος ούτε ο πιο φανατικός φίλος της σειράς βιβλίων και πολέμιος της σειράς. Εις τον Απρίλιο του 2019 τα σπουδαία, λοιπόν!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Πέρσες» του Αισχύλου από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε καλοκαιρινή περιοδεία.
«Πέρσες» του Αισχύλου από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε καλοκαιρινή περιοδεία.
με 0 Σχόλια 2179 Views

H Ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την έρευνά της στα θεμελιώδη κείμενα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας παρουσιάζοντας αυτή τη φορά τους «Πέρσες» του Αισχύλου.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή