Γιατί το Facebook κάνει 300 χιλ. λάθη καθημερινά;

1298 Views
Γιατί το Facebook κάνει 300 χιλ. λάθη καθημερινά; Γιατί το Facebook κάνει 300 χιλ. λάθη καθημερινά;

 

Το Stern School of Business της Νέας Υόρκης δημοσίευσε μία εκτενή μελέτη σχετικά με το πώς διαχειρίζονται τις πληροφορίες που διακινούνται καθημερινά οι moderators του Facebook καθώς και πώς αυτές φιλτράρονται τόσο από τους ίδιους όσο και από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, προτού δημοσιευτούν ή αφότου έχει συμβεί αυτό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αλλά και τα δεδομένα που προκύπτουν, γίνονται περίπου 300.000 λάθη καθημερινά όσον αφορά το περιεχόμενο που εμφανίζεται ή όχι στο feed των χρηστών της δημοφιλούς πλατφόρμας. Ο ίδιος ο Mark Zuckerberg άλλωστε έχει παραδεχθεί πως “συχνά γίνονται λανθασμένες επιλογές. Ίσως και περισσότερες από δύο στις δέκα περιπτώσεις“.
Η συγκεκριμένη έκθεση, η οποία αναδημοσιεύτηκε και στο Forbes, εξετάζει λεπτομερώς την προέλευση των στρατηγικών εποπτείας και είναι επίσης πλούσια σε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον τύπο του περιεχομένου που καταργήθηκε. Για παράδειγμα, στο πρώτο τέταρτο του 2020, το 40% του content που αφαιρέθηκε -και στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται spam και ψευδείς λογαριασμοί- αφορούσε γυμνό και πορνογραφία, βίαιο περιεχόμενο, τρομοκρατία, ρητορική μίσους, όπλα και ναρκωτικά. Από όλα αυτά, ένα ποσοστό που αγγίζει το 88% παρεμποδίστηκε αυτόματα, προτού μπορέσει να το δει έστω και ένας χρήστης.
Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πτυχή αφορά το ρόλο των ίδιων των εταιρειών που διαχειρίζονται τα social media -δηλαδή του Facebook- τα οποία χρησιμοποιούν εξωτερικούς συνεργάτες για την αξιολόγηση και την έγκριση του περιεχομένου. “Οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων έχουν περιθωριοποιήσει τα άτομα που εκτελούν αυτήν την εργασία, αναθέτοντας το μεγαλύτερο μέρος σε εξωτερικούς προμηθευτές” αναφέρεται σε κάποιος σκέλος της έρευνας, η οποία περιλαμβάνει ακόμη δεδομένα ανάλυσης για το Twitter και το YouTube.
Τι θα μπορούσε να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση; Σύμφωνα πάντοτε με την ίδια βάση δεδομένων, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να προσλαμβάνουν απευθείας συντονιστές, να τους πληρώνουν επαρκώς, να τους βοηθούν σε αυτήν την ιδιαίτερη απαιτητική διεργασία και, εκ του πράγματος, να μειώσουν τη χρήση εξωτερικών προμηθευτών.
.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Τεχνολογία - Ιντερνετ

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη