«Ethos» - «Έθος»: Η τούρκικη σειρά του Netflix που θέλεις να δεις. Είδαμε και σχολιάζουμε.

3811 Views
«Ethos» - «Έθος»: Η τούρκικη σειρά του Netflix που θέλεις να δεις. Είδαμε και σχολιάζουμε. «Ethos» - «Έθος»: Η τούρκικη σειρά του Netflix που θέλεις να δεις. Είδαμε και σχολιάζουμε.

 

Είδαμε και σχολιάζουμε


Οι τούρκικες σειρές που κατά καιρούς έχουν προβληθεί από την ελληνική τηλεόραση έχουν κατακριθεί πολύ. Το έντονο δράμα και οι ανεπανάληπτες ιστορίες αγάπης μονοπωλούν. Ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η υπέρ-προβολή της κοινωνικής διάκρισης μεταξύ των ανθρώπων και η ρομαντικοποίηση των καταστάσεων τις καθιστούν απωθητικές.

 
Το «Έθος» ή όπως ονομάζεται στα τούρκικα «Bir Baskadir» είναι σειρά του Netflix που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2020 και έχει σκοπό να καταδείξει τις αντιφάσεις που επικρατούν στη σημερινή Τουρκία. Σε 8 μόλις επεισόδια η σειρά αυτή καταφέρνει να προβάλει όλες τις διαστάσεις της ζωής των γυναικών στη σημερινή Τουρκία. Μια χώρα στην οποία επικρατεί έντονα η πατριαρχία και οι προκαταλήψεις μεταξύ των ανθρώπων.
 
 
 
 Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία έχουν οι γυναίκες, σημερινές καθημερινές γυναίκες. Τόσο ίδιες και τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, ζουν παράλληλα αλλά η ζωή τους έχει ελάχιστα κοινά σημεία. Δεν μοιάζουν μεταξύ τους, η καθεμία διαμορφώθηκε μέσα από τις συνθήκες που έχει ζήσει, η κάθε μια με τη δική της μοναδική ιστορία. Κοινωνικά στερεότυπα και προκαταλήψεις μεταξύ ανθρώπων που ζουν στον ίδιο κύκλο και στη πραγματικότητα θα έπρεπε να αλληλοϋποστηρίζονται. Δεδομένα που δημιουργούνται στο μυαλό ανθρώπων που θεωρούνται ανοιχτόμυαλοι αλλά παραμένουν «κολλημένοι».
 
 
 
Μέσα στη σειρά προβάλλεται έντονα το θέμα του χιτζάμπ και όλες οι προεκτάσεις που ενδέχεται να πάρει αυτό το ζήτημα στη κοινωνία της επαρχιακής Τουρκίας. Διαμάχη ανάμεσα στην προσωπική ελευθερία των γυναικών -που δεν περιορίζεται σε αυτό το κομμάτι ύφασμα- και στην υποταγή. Η αυτοεκτίμηση που χτίζεται ανάλογα με εκείνα που περιβάλλουν τον καθένα και η απελευθέρωση που έρχεται όταν επιτέλους δείχνει τον πραγματικό του εαυτό. Ζητήματα σεξουαλικής ταυτότητας και ελευθερίας έκφρασης της σε ένα περιβάλλον που δεν είναι έτοιμο να δεχτεί τη διαφορετικότητα.
 
 
Η πίστη στο θεό βρίσκεται σε αντίθεση με την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι άνθρωποι στη επιστήμη και την ιατρική. Ποιος θα επιλέξει τι για τον εαυτό του και για τους ανθρώπους που θέλει να προστατέψει; Με τι σκεπτικό και επιρροές; Ένα επίσης πολύ σημαντικό θέμα που θίγεται στη σειρά είναι ο βιασμός, στη προκειμένη περίπτωση μιας νεαρής γυναίκας. Δείχνει όλες τις εκφάνσεις αυτού, από το πως αυτή αντιμετωπίζεται μετά από εκείνους που γνωρίζουν, μέχρι το πως η ίδια η κοπέλα προχωράει ή όχι με τη ζωή της. Καθώς και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που έχει στη ψυχική της υγεία.
 
 
Στα Θετικά (+) όλες οι παραπάνω κοινωνικές προεκτάσεις προβάλλονται μαζί με εικόνες από όμορφες περιοχές της γειτονικής μας χώρας. Η σκηνοθετική επιμέλεια έχει πολύ καλό επίπεδο ενώ τα πλάνα που προσφέρονται συνδυάζουν το αστικό τοπίο της πόλης με την γαλήνη της φύσης της επαρχίας. Όλα πολύ καλά μελετημένα με τεχνικές που δεν περιμένει να δει κανείς σε τούρκικη σειρά. Ο σκηνοθέτης Μπέρκουν Οία ο οποίος είναι επίσης και ο σεναριογράφος του εγχειρήματος, θέλει μέσα από αυτό το σύγχρονο δράμα να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και τα καταφέρνει εκπληκτικά.

Άρτια υποκριτική από όλους τους συντελεστές και ερμηνείες που σίγουρα μπορούν να καθηλώσουν. Η Οϊκού Καραγιέλ που υποδύεται την νεαρή Μεριέμ, την κεντρική ηρωίδα της ιστορίας, βγάζει μια βαθιά μελαγχολία από με το βλέμμα της. Αποδίδει σε όλη τη διάρκεια της σειράς τόσο πηγαία τα συναισθήματα του χαρακτήρα της που σε συνεπαίρνει. Δεν είναι όμως η μόνη που δίνει τόσο βαθιά και αληθινή ερμηνεία. Το ταλέντο των ηθοποιών απογειώνεται με τις οπτικές γωνίες που τους προβάλει ο σκηνοθέτης, μάτια μεγάλα και έντονα, γεμάτα συναισθήματα που περιγράφουν όλο τον πόνο που νιώθουν οι άνθρωποι στις χειρότερες στιγμές τους.
 
 
 
Ίσως στο μόνο αρνητικό (-) που έχει η σειρά είναι ότι σε κάποια σημεία προβάλλει γεγονότα και καταστάσεις χωρίς να τις εξηγεί ξεκάθαρα. Με τον τρόπο αυτό είναι σαν να αφήνει τον κάθε θεατή να καταλάβει ότι θέλει ο ίδιος. Έτσι λίγο μάλλον χάνεται το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει μια κοινωνικοπολιτική σειρά. Επίσης, ενώ είναι μια σειρά κατά τη διάρκεια της οποίας όλα παρουσιάζονται ωμά και καθόλου ρομαντικά. Στο τέλος γίνεται μια στροφή στο γνωστό happy end που καταλήγουν όλες οι κλασικές σαπουνόπερες που έχει προβάλει η τούρκική τηλεόραση ανά τα χρόνια.
.

Συμπερασματικά (=) το «Έθος» είναι μια πραγματικά πολύ καλή σειρά που αξίζει να αφιερώσει χρόνο κάποιος για να δει, να σκεφτεί, να ψάξει και να αναλύσει. Μια ιστορία που ξεδιπλώνει όλους τους λόγους που μια κοινωνία όπως αυτή της σημερινής Τουρκίας είναι αντιμέτωπη με τον εαυτό της. Όλα τα μηνύματα που προβάλει είναι τόσο καλά δομημένα που δεν περνάνε απαρατήρητα. Ερμηνείες υψηλού επιπέδου και όλη η ομορφιά της φύσης και η μαυρίλα μιας ανελεύθερης κοινωνίας στην οθόνη εκείνου που θα επιλέξει να τις δει.

Βαθμολογία
6,4/10
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
«Προμηθέας Δεσμώτης» σε ζωντανή αναμετάδοση από το ΚΠΙΣΝ
«Προμηθέας Δεσμώτης» σε ζωντανή αναμετάδοση από το ΚΠΙΣΝ
με 0 Σχόλια 686 Views

Σε αυτήν τη θεατρική – μουσική σύνθεση, που αποτελεί ένα έργο φτιαγμένο για ζωντανή αναμετάδοση, οι ηθοποιοί Αμαλία Μουτούση και Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, η μεσόφωνος Άννα Παγκάλου 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή