«Έτερος Εγώ: Χαμένες Ψυχές»: Επειγόντως στο Netflix… Είδαμε & Σχολιάζουμε

5675 Views
«Έτερος Εγώ: Χαμένες Ψυχές»: Επειγόντως στο Netflix… Είδαμε & Σχολιάζουμε «Έτερος Εγώ: Χαμένες Ψυχές»: Επειγόντως στο Netflix… Είδαμε & Σχολιάζουμε

 

 

Από τη στήλη «Τηλεοπτικά Μαντάτα» #12
 
Ένα από τα πιο διαχρονικά και πάντα επίκαιρα είδη σειρών είναι τα αστυνομικά θρίλερ, τα οποία κυριολεκτικά κατακλύζουν διάσημες πλατφόρμες, όπως το Netflix, καθώς κεντρίζουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Και μπορεί πλέον να έχουν περάσει σε μία δεύτερη μοίρα, όταν σειρές εποχής και ισπανόφωνες σαπουνόπερες έχουν περάσει στο προσκήνιο, όμως αποτελούν μία σταθερή επιλογή
 
Στην Ελλάδα σε αυτό το κομμάτι είμαστε αρκετά πίσω… Δυστυχώς η ελληνική τηλεόραση σπάνια έχει προτείνει σειρές αστυνομικές με μία διαρκή συνέχεια, αλλά συνήθως προτείνει σειρέςμε αυτοτελή επεισόδια (όπως 10η εντολή, Κόκκινος κύκλος κ.λπ.) με το μοτίβο να είναι πανομοιότυπο σχεδόν σε όλες τις μορφές. Η ανάγκη παραγωγής μεγάλου αριθμού επεισοδίων καταλήγει τις περισσότερες φορές να εξελίσσει όλες τις σειρές από αστυνομικές σε δραματικές, προκειμένου να γεμίσουν τηλεοπτικό χρόνο. Υπάρχει βέβαια και η τραγική αντιμετώπιση του είδους από τα καθημερινά σίριαλ, τα οποία όλα ξεκινούν με αστυνομική απόχρωση και υψηλές προδιαγραφές για να καταλήξουν σε ακόμη ένα φτηνό σαπούνι.
 
 
Και εκεί, που σε αυτό το είδος είμαστε πολύ πίσω, έκανε την εμφάνισή του η σειρά «Έτερος Εγώ: Χαμένες Ψυχές», που αποτελεί τη συνέχεια της πετυχημένης ταινίας του Σωτήρη Τσαφούλια, σε σενάριο του ίδιου και της Κατερίνας Φιλιώτου. Η ταινία είχε τότε μαγνητίσει τα βλέμματα για δύο λόγους: α) για την πολύ προσεγμένη διαμόρφωσή της και β) για την απόσυρσή της… Η σειρά κρατάει το βασικό της σκέλος, δηλαδή την παραπομπή στη μυθολογία για το στήσιμό της, που αποτελεί ένα πολύ πετυχημένο σεναριακό εύρημα, ενώ ενισχύει ισχυρά το καστ της. Καταφέρνει μέσα σε 8 μόλις επεισόδια να δημιουργήσει μία μεγαλύτερου εύρους ταινία, με την υπόθεση να προσφέρεται για binge-watching.
 
 
Αρχικά, ως προς τα θετικά στοιχεία (+) της σειράς, είναι το σενάριό της, το οποίο είναι αρκετά ευρηματικό. Σίγουρα στήνεται πάνω στο γνωστό τέχνασμα της δημιουργίας υπόπτων και της εύρεσης του δολοφόνου στο πρόσωπο του πιο ανυποψίαστου, με κόπιες από άλλες σειρές εξωτερικού, όμως καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Η επιλογή ενός serial killer, που σκοτώνει μόνο δολοφόνους στα πρότυπα των άθλων του Θησέα, καταφέρνει πέρα από το να δημιουργήσει περιέργεια, να χωρίσει πολύ αρμονικά τα επεισόδια, τα οποίο ολοκληρώνονται με αγωνιώδη ρυθμό, γεγονός, που σε καλεί άμεσα να πας στο επόμενο. Η σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια ήταν το πιο επιτυχημένο στοιχείο της σειράς, καθώς φάνηκε να ακολουθεί μία κινηματογραφική ματιά με αρκετά πρωτότυπα ευρήματα, που εκτός από την αστυνομική εμβάθυνση προσέδωσαν και πινελιές διάθεσης θρίλερ. Η φωτογραφία και τα κοστούμια ήταν ιδιαίτερα επιτυχή, ενώ οι σκηνές με αίμα είχαν δημιουργηθεί με όσο το δυνατόν περισσότερη αληθοφάνεια, με τα εφέ να κρατώνται σε ένα μετρημένο επίπεδο.
 
 
Οι σταθεροί πρωταγωνιστές είναι ο ταλαντούχος Πυγμαλίων Δαδακαρίδης στον ρόλο του καθηγητή εγκληματολογίας Δημήτρη Λαΐνη, ο οποίος μαγνητίζει τα βλέμματα, υποδύοντας έναν άνθρωπο, ο οποίος πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ, αντιμετωπίζοντας με απόλυτο σεβασμό τον ρόλο και με προσοχή στις λεπτομέρειες (με ελάχιστες παροδικές αποκλίσεις) και ο Μάνος Βακούσης, που υποδύεται τον προϊστάμενο του τμήματος Ανθρωποκτονιών Απόστολο Μπαρασόπουλο, ο οποίος με αναβαθμισμένο ρόλο σε σχέση με την ταινία μοιάζει εξαιρετικός στην απόδοσή του και ισορροπεί άκρως επιτυχημένα ανάμεσα σε δράμα και κωμωδία. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ως νοσοκόμος της ψυχιατρικής κλινικής είναι πειστικός, ενώ η Βίκυ Παπαδοπούλου ως δημοσιογράφος Χριστίνα Στεργίου μοιάζει να ισορροπεί ανάμεσα σε ένα ανδροκρατούμενο κάστ και να δίνει μια πολύ ευχάριστη νότα. Οι Άκης Σακελλαρίου που υποδύεται τον Διοικητή της Ψυχιατρικής Κλινικής, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ως συνάδελφος του Δημήτρη Λαΐνη από το πανεπιστήμιο, Βασίλης Ρίσβας,που υποδύεται τον ιατροδικαστή, Κατερίνα Διδασκάλου στον ρόλο της μοριακής βιολόγου φαίνονται αρκετά ταιριαστοί στους ρόλους τους, αλλά θα τους προτιμούσα σε μεγαλύτερες δόσεις, καθώς η παρουσία τους μοιάζει περισσότερο διεκπεραιωτική σεναριακά. Τέλος, ο Πέτρος Λαγούτης, που υποδύεται τον υπαστυνόμο Παντελή Σκλαβή και ο Σπύρος Παπαδόπουλος, που υποδύεται τον αρχηγό της αστυνομίας δυστυχώς δεν με έπεισαν απόλυτα και έμοιαζαν να μην κολλάνε στους ρόλους που τους ανατέθηκαν, με αρκετές υπερβολές.
 
 
Στα αρνητικά στοιχεία (-) της σειράς ήταν ορισμένες σεναριακές υπερβολές. Εμφανής είναι η επιρροή από την ναυαρχίδα των αστυνομικών σειρών, το «True Detective», με την ανάγκη εκτός από την ανεύρεση του δολοφόνου, να θιχτούν κοινωνικά ζητήματα και αέναοι προβληματισμοί για την ανθρώπινη ύπαρξη και ψυχοσύνθεση. Αυτό είναι ένα ωραίο στοιχείο αρκεί να μην ξεχειλώνει σε διάρκεια και έκταση, κάτι που εδώ φάνηκε να συνέβη. Συγχρόνως, διδακτικά στοιχεία του κειμένου και ορισμένοι φωσκολικοί διάλογοι θα έπρεπε να μην υπάρχουν, καθώς δημιούργησαν αμηχανία και κούραση σε ένα κατά τα άλλα μετρημένο και ισόρροπο αποτέλεσμα. Η παρείσφρηση κωμικών στοιχείων στο θρίλερ προσέφερε μία σημαντική ανάπαυλα, που όμως η υπερβολική της απόδοση νόθευσε το τελικό αποτέλεσμα.
 
 
Συνολικά θα λέγαμε, πως αξίζει πραγματικά να δείτε τη συγκεκριμένη σειρά. Η ίδια παρά τα ελάχιστα αρνητικά της καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος, σε μία πολύ σεβαστή παραγωγή με ισχυρές προδιαγραφές. Πρόκειται για μία σειρά, η οποία επάξια θα μπορούσε να έχει μία θέση στο Netflix. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε τη διάδοση των ελληνικών σειρών σαν κράτος, αλλά και την παραγωγή σοβαρών περιεχομένων με προδιαγραφές σαν τηλεθεατές. Ένα μπράβο στην CosmoteTv για το παράδειγμά της και ελπίζουμε να ακολουθήσουν και τα ιδιωτικά κανάλια αυτήν την επιλογή παραγωγής καθαρόαιμα ελληνικών σειρών… Το αξίζουμε και έχουμε τις δυνατότητες να το πετύχουμε…
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μπαστουνάς Γιώργος
Μπαστουνάς Γιώργος
Ως απόφοιτος της Νομικής του ΑΠΘ και με πολλαπλές… καλλιτεχνικές ανησυχίες, δοκίμασα την πένα μου, συντάσσοντας τηλεοπτικές κριτικές, ορισμένες συνεντεύξεις και ένα αστυνομικό-ψυχογραφικό μυθιστόρημα, και τη φωνή μου, διενεργώντας μία εκπομπή στο ραδιόφωνο, για να καταλήξω φέτος στην αγαπημένη kulturosupa με στόχο να δοκιμαστώ σε γνωστά (τηλεοπτικά), αλλά και άγνωστα (θεατρικά) λημέρια.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Άγριες Μέλισσες»: Όλες οι εξελίξεις στα νέα επεισόδια της εβδομάδας 18– 21/01/2021
«Άγριες Μέλισσες»: Όλες οι εξελίξεις στα νέα επεισόδια της εβδομάδας 18– 21/01/2021
με 0 Σχόλια 836 Views

 Από Δευτέρα 18/1 - 21/1/2021 έρχονται πολλές ανατροπές, νέες αποκαλύψεις που θα μας καθηλώσουν. Η σειρά που δεν βρίσκεται τυχαία στην κορυφή της τηλεθέασης συνεχίζει το δεύτερο κύκλο πολύ δυναμικά.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή