«Ζωντανοί νεκροί»: Μια εμμονική σειρά που τρώγεται με ευχαρίστηση βλέποντας ζόμπι. Είδαμε & σχολιάζουμε.

6713 Views
«Ζωντανοί νεκροί»: Μια εμμονική σειρά που τρώγεται με ευχαρίστηση βλέποντας ζόμπι. Είδαμε & σχολιάζουμε. «Ζωντανοί νεκροί»: Μια εμμονική σειρά που τρώγεται με ευχαρίστηση βλέποντας ζόμπι. Είδαμε & σχολιάζουμε.

 

Είδαμε & Σχολιάζουμε

 
Ας πάρουμε ένα ακραίο σενάριο το οποίο μπορεί και να μην είναι. Αν όσους σκότωνε ο ιός του κορωνοϊού αυτομάτως τους μεταμόρφωνε σε ζόμπι, οι οποίοι πολλαπλασιάζονταν με τόσο γοργό ρυθμό και με τη δύναμη που αποκτούσαν κατέλυαν Κράτος, στρατό, οποιαδήποτε εξουσία που θα μπορούσε να τους εξοντώσει.
 
Ζώντας λοιπόν μια πανδημία και γνωρίζοντας πια πως τίποτα δεν είναι απίθανο να συμβεί σε τούτο τον μάταιο κόσμο, υπάρχει μια τηλεοπτική σειρά γυρισμένη το μακρινό… 2010 που μαρτυρά τα πιο εφιαλτικά σενάρια αλλά και πως στον νόμο της ζούγκλας, ο άνθρωπος για να επιβιώσει μετατρέπεται σε ανθρωπόμορφο τέρας. Μια αμερικανικής παραγωγής σειρά που προβάλλεται στο –που αλλού;- Νέτφλιξ, με την ονομασία: «Ζωντανοί νεκροί» (The Walking Dead)
 .
.
Με το ξεκίνημα που μπορεί να παραπέμπτει σε κλασσική περιπετειώδης με κάποιου είδους μυστήριο αμερικανιά, βλέπουμε έναν αστυφύλακα να ξυπνά έπειτα από κώμα πολλών ημερών σε ένα ρημαγμένο νοσοκομείο που έχει καταληφθεί από ζόμπι. Σαστισμένος αρχικά, γρήγορα θα καταλάβει πως ο κόσμος που άφησε πριν τον χειρουργήσουν για να αφαιρέσουν μια σφαίρα στα πλευρά του δεν είναι πια ο ίδιος. Γαλουχημένος στα δύσκολα με ηγετική μορφή και αποφασιστικός θα αναζητήσει πρώτα την οικογένεια του, την γυναίκα του και το παιδί του. Όρεξη να΄ χετε για το τι θα ακολουθήσει. Η σειρά είναι χορταστική με πλήθος ηθοποιών, κομπάρσων, τοποθεσιών, αλλά κυρίως σπλαντεριάς καθώς τα επεισόδια είναι τόσο πλούσια (και πολλά), όσο και οι κύκλοι. Ενώ βρισκόμαστε στην 8η, θα περιμένουμε αρκετά ακόμη ώστε να μάθουμε το τέλος που θα ολοκληρωθεί στην ένατη!!! σεζόν.
 
 
Ήρωας λοιπόν, ή καλός Σαμαρείτης είναι ο Ρικ, ένας μπάτσος με αισθήματα δικαίου, πολλές ικανότητες και αρκετή γοητεία για να πείθει όσους συνοδοιπόρους βρεθούν στο διάβα του. Και ο δρόμος για επιβίωση σε έναν ήδη κατεστραμμένο κόσμο θα είναι ακόμη δυσκολότερος καθώς θα βρεθούν μπροστά του (και στην ομάδα του) πέρα από εκατοντάδες χιλιάδες απέθαντοι, κρετίνοι, ανεγκέφαλοι, παράφρονες, ψυχοπαθείς εκκολαπτόμενοι και επαγγελματίες δολοφόνοι που θα με την πρώτη ευκαιρία επιζητούν να σου πάρουν τη ζωή ακόμα και για ένα βαζάκι φυστικοβούτηρου.
 
 
Όπως θα γίνει και αυτός. Ένας σκληρός και άκαμπτος δολοφόνος για να σώσει το τομάρι του, την οικογένεια του αλλά και όσους πορεύονται μαζί του. Όλοι αυτοί είναι τώρα η νέα του οικογένεια που θα ξεκινήσουν από την Ατλάντα και θα διασχίσουν άπειρα μίλια, με όλα τα μέσα, για να βρουν ένα καταφύγιο προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια ασφαλή περιφρουρούμενη κοινότητα, η οποία με άγριες διαθέσεις θα απειλείται από άλλους επιζώντες. Σε όλη αυτή την μεγάλη ζομποτική πορεία που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, άσβεστη παραμένει η ελπίδα να βρεθεί το φάρμακο αλλά και να εξηγήσει πως ο νεκρός παίρνει ξανά ζωή και πως ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείς από δαύτους όταν κινδυνεύεις, είναι να τους καρφώσεις ένα μαχαίρι, ή να τους τινάξεις με μια σφαίρα το κεφάλι. Μόνο τότε πεθαίνουν οριστικά αυτοί οι «βηματιστές», οι «σάπιοι», οι «δαγκωνιάρηδες» όπως αποκαλούνται κατά περίπτωση από κοινότητες ανθρώπων, τα κοινώς ζόμπι.
.
 
 
Μια σοφτ σειρά τρόμου που σαφώς δεν είναι για όλους, ήδη από τον τίτλο καταλαβαίνεις με τι νταραβερίζεται το πόνημα, ωστόσο οφείλεις ως τηλεθεατής να αντέξεις: άφθονο πιστολίδι, σκοτωμούς μια ντεκαντάνς κατάσταση και άπειρα ζόμπι. Ένα απίστευτο πλήθος κατακλύζει την οθόνη σου και σε πολλές περιπτώσεις οι εικόνες που επιλέγει να δείξει ο σκηνοθέτης, είναι αηδιαστικές. Καθώς όπως αναφέραμε ο μόνος τρόπος που πεθαίνουν είναι το κεφάλι, θα τους δεις να περιφέρονται (άρα ζουν) με κομμένα χέρια, διαλυμένα πόδια, χωρίς μάτια, άντερα να κρέμονται, καρφωμένοι σε πασσάλους, τεμαχισμένοι στους δρόμους, σε σπίτια, κεραμίδια, κλεισμένοι σε αυτοκίνητα και σε παντός είδους χώρους που με την πρώτη ευκαιρία ψάχνουν να σε φάνε ζωντανό. Όταν για τους απερίσκεπτους ή άτυχους συμβεί αυτό, δεν θα αλλάξει το μοτίβο με την κάμερα να δείχνει αρκετά ωμά πως τρώγεται μια ανθρώπινη σάρκα και την οθόνη να πλημμυρίσει από αίμα και εντόσθια. Αν όμως έχεις ήδη δει τον πρώτο κύκλο από το πολύ … φαγοπότι θα πάθεις ανοσία συνεχίζοντας να χαζεύεις τα επόμενα...
 
 
Βέβαια το σήριαλ το πάει και αλλού, θέλοντας να επιτύχει, όχι πάντα με επιτυχία, μεταφέροντας μηνύματα του τύπου: σκληρής και άπονης καρδιάς, περί ομαδικότητας, επιβίωσης και πως ο άνθρωπος μπορεί να γίνει το χειρότερο ον στον πλανήτη, σκοτώνοντας άλλους αθώους συνανθρώπους ακόμη και για το τίποτα. Ηθικά διλήμματα τύπου: ποιος είμαι, πως έγινα έτσι, για να συνέβη αυτό κάτι θα σημαίνει, ή το πως θα αλλάξουμε τον κόσμο, θα απασχολήσουν τους πρωταγωνιστές ενώ για να γεμίσουν οι εννιά κύκλοι επεισοδίων θα παρελάσουν εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες όλων των εθνικοτήτων, μαθαίνοντας με λεπτομέρεια και το κοντό τους και το μακρύ τους…
 .
.
Όμως σε κάθε ταινία για να συνδεθείς με κάποιον από αυτούς πρέπει να πιστέψεις, συμπαθήσεις, ακόμα και να αγαπήσεις. Στην όλη κατάσταση, σαφώς οι πρωταγωνιστές δίνουν πάσες σε πολυμορφικά συναισθήματα όμως το θέαμα και το πλαίσιο γεννά άλλες προτεραιότητες οι οποίες και κυριαρχούν.
 .
.
Λίγο πριν το τέλος του 6ου κύκλου την εμφάνιση κάνουν οι «Σωτήρες», μια σκληροπυρηνική κοινότητα που χειρότερο δεν έχεις. Διοικείται από έναν παράφρων αρχηγό που ένα από τα χόμπι του είναι η χαρά να σκοτώνει ανθρώπους… Με το φετίχ ρόπαλό του που περιβάλλεται από χοντρά συρμάτινα αγκάθια τσακίζει κυριολεκτικά στο ξύλο κεφάλια, καίει με το σίδερο πρόσωπα που παρενέβησαν τις εντολές του και με το έτσι θέλω κλέβει και βιάζει γυναίκες τοποθετώντας τες στο χαρέμι του. Αυτός είναι ο Νέγκαν. Με το ίδιο όνομα επιβάλει να λέγονται άπαντες που μπρος στον τρόμο που νιώθουν, πίνουν νερό στο όνομά του ακόμα και όλοι οι εργάτες που έχουν μετατραπεί σε σκλάβοι. Τον ίδιο τρόμο και φόβο νιώθουν στο πετσί τους και όλες οι γύρω κοινότητες καθώς ανά τακτά διαστήματα επισκέπτεται με τον στρατό του με σκοπό να λεηλατήσει και φυσικά να σκοτώσει με ευχαρίστηση. Αυτήν την σατανική ομάδα έχει να αντιμετωπίσει τώρα ο πληγωμένος Ρικ Γκράιμς που είδε αγαπημένους του ανθρώπους να φεύγουν νωρίς, την «Αλεξάνδρεια» κατεστραμμένη, χωρίς πυρομαχικά, τροφή και εξαντλημένες σωματικές δυνάμεις....
.
 
Όπως κι αν ακουστεί, η φρανσάιζ σειρά του επιτυχημένου Φρανκ Ντάραμποντ, για θυμηθείτε τι ταινιάρες μας έχει δώσει.... («Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ», «Το Πράσινο Μίλι», «Η Ομίχλη» «Εφιάλτης στο Δρόμο με τις λεύκες Νο. 3 «Η μύγα»), βασισμένη στη ομώνυμη σειρά κόμικς του Ρόμπερτ Κέρκμαν, Τόνι Μουρ και Τσάρλι Άντλαρντ, «τρώγεται» με λαχταριστά ποπ-κορν, με πίτσες και πατατάκια... Αλλά ακόμη κι αν άλλες είναι οι ορέξεις σας θα χρειαστούν για τον άφθονο χρόνο που θα αφιερώσετε βλέποντας την σειρά «Ζωντανοί Νεκροί».
.
Γιατί;
.
Μα γιατί είναι απόλυτα εμμονική…
.
Υγ: τα νέα φέρνουν συνέχεια πέραν των 9 κύκλων, ενώ ξεκίνησε μία νέα σεζόν, η οποία, κατά κάποιον τρόπο, αποτελεί πρίκουελ αυτής. Οψόμεθα.
 

Χαρακτήρες και Καστ
Ηθοποιός
Χαρακτήρας
Περίοδο
Άντριου Λίνκολν
Rick Grimes
1-9,11-
Τζον Μπερθαλ
Shane Walsh
1-2,9
Σάρα Γουέιν Κάλις
Lori Grimes
1-3
Λάουρι Χόλντεν
Andrea
1-3
Τζέφρευ ΝτεΜούν
Dale Horvath
1-2
Στίβεν Γέουν
Glenn Rhee
1-7
Νόρμαν Ρίντους
Daryl Dixon
1-
Τσάντλερ Ριγκς
Carl Grimes
1-8
Μελίσα ΜακΜπράιντ
Carol Peletier
1-
Μίκαελ Ρούκερ
Merle Dixon
1-3
Λένι Τζεϊμς
Morgan Jones
1,3,5-8
Λόρεν Κόαν
Maggie Greene
2-9
Σκοτ Γουίλσον
Hershel Greene
2-4,9
Έμιλι Κίννευ
Beth Greene
2-5,9
Ντανάι Γκουρίρα
Michonne
2-
Νταβιτ Μορίσσευ
The Governor
3-4
Τσατ Λ. Κολμαν
Tyreese Williams
3-5
Σονικ Μαρτίν-Γκριν
Sasha Williams
3-7,9
Λόουρενς Γκίλλιαρντ Τζ.
Bob Stookey
4-5
Μάικλ Κουντλίτζ
Abraham Ford
4-7
Τζος ΜακΝτέρμιτ
Eugene Porter
4-
Κρίστιαν Σερράτο
Rosita Espinosa
4-
Αλάννα Μάστερσον
Tara Chambler
4-9
Σεθ Γκίλλιαμ
Fr. Gabriel Stokes
5-
Αλεξάντρα Μπρεκενιτζ
Jessie Anderson
5-6
Ρος Μάκουαρντ
Aaron
5-
Όστιν Νίκολς
Spencer Monroe
5-7
Τόβα Βέντσου
Deanna Monroe
5-6
Κέτλυν Νάκον
Enid
5-9
Όστιν Αμήλιο
Dwight
6-8
Χάντερ Μπέρκελευ
Gregory
6-9
Τομ Πέιν
Paul Rovia
6-9
Στίβεν Ογκ
Simon
6-8
Τζέφρευ Ντιν Μόργκαν
Negan
6-
Πολυάννα ΜακΆιντος
Jadis
7-9
Κάρι Πέιτον
Ezekiel
7-
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Τσιρόγλου Ιωάννης
Τσιρόγλου Ιωάννης
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο