Φανταστικοί χαρακτήρες σε ταινίες και σειρές, που είχαν εμμονή με την καθαριότητα πριν από σένα

2943 Views
Φανταστικοί χαρακτήρες σε ταινίες και σειρές, που είχαν εμμονή με την καθαριότητα πριν από σένα Φανταστικοί χαρακτήρες σε ταινίες και σειρές, που είχαν εμμονή με την καθαριότητα πριν από σένα

 

 
Το πλύσιμο χεριών και η απολύμανση επιφανειών είναι τοπ τρεντ των ημερών. Μόνιμο θέμα συζήτησης, με οδηγίες για το πως να γίνεται σωστά, πόσο να διαρκεί (αν μιλάμε για τα χέρια) μέχρι και τι να τραγουδάμε για να είμαστε σίγουροι για την σωστή διάρκειά του.
 
Και το ερώτημα που κυκλοφορεί είναι:  Αυτά τα όνειρα είχαμε εμείς για το 2020; Ότι θα μαθαίνουμε ακόμη πως να πλένουμε τα χέρια μας; Όχι είναι η αλήθεια. Αλλά έτσι που μας ήρθαν τα πράγματα, πρέπει να είμαστε σχολαστικοί και υπεύθυνοι.
 
Υπάρχουν όμως άνθρωποι που αυτή ήταν η καθημερινότητά τους πριν ο πλανήτης μπει σε ¨καραντίνα¨ λόγω Κορωνοϊού.
 
Άνθρωποι που φοβούνται τα μικρόβια και τις ασθένειες που μπορεί να μεταδοθούν, σε βαθμό ακραίο. Σε βαθμό που οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που υιοθετούν μπορεί να τους προκαλέσουν δυσλειτουργία στην ζωή τους, προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σκέψεις, άγχος, μειωμένη αυτοεκτίμηση, απομόνωση, μέχρι και κατάθλιψη.
 
Τα αίτια που οδηγούν εκεί είναι πολλά. Μπορεί να είναι το αυτιστικό φάσμα και το σύνδρομο Άσπεργκερ, Ιδεοψυχαναγκαστικές Διαταραχές (ΙΨΔ), υποχονδρίαση, φοβίες κ.α.
 
Οι Ψυχίατροι και οι ψυχοθεραπευτές είναι ειδικοί στο να αναγνωρίσουν τι συμβαίνει κάθε φορά, και να βοηθήσουν τον ασθενή να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
 
Πολλοί φανταστικοί χαρακτήρες με τέτοιου είδους εμμονές έχουν χρησιμοποιηθεί σε ταινίες και σειρές. Η ιδιορρυθμία τους, μπορεί να προκαλέσει πολλά στον θεατή. Από εκνευρισμό μέχρι και γέλιο.
 
Μάζεψα κάποιους από τους πιο γνωστούς να τους θυμηθούμε μαζί.
 

Ντετέκτιβ Μονκ - Μονκ
Άμα είσαι γλυκός άνθρωπος ρε παιδί μου, ακόμη και οι πιο εκνευριστικές σου συνήθειες δεν μπορούν να σε κάνουν αντιπαθή.
Περίπου…
Ο Μονκ απέκτησε ένα σωρό φοβίες και ψυχαναγκασμούς από τον θάνατο της γυναίκας του και μετά. Φοβάται τα ύψη, τα μικρόβια, την αταξία, ακόμη και… το γάλα. Βασικά τα πράγματα που δεν τον ενοχλούν ή δεν του διαταράσσουν την ψυχική ηρεμία ίσως να είναι πολύ λιγότερα αριθμητικά. Ίσως και να καλύπτονται όλα με μία λέξη. Καθαριστικά.
Ευτυχώς για αυτόν, είναι ευγενικός και αξιαγάπητος, και έχει και μία βοηθό με πάντα πρόχειρα τα χαρτομάντηλα και τα αντισηπτικά μαντηλάκια.
Οι υπόλοιποι, ας τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.
111111111 11111111111111111

Κωνσταντίνος Κατακουζηνός – Κωνσταντίνου και Ελένης
Σιχαίνεται – σιχαίνεται – σιχαίνεται.
Η ζωή του όλη. Μόνος του φίλος (πλην του Μάνθου Φουστάνου) το Μπεταντίν. Απολυμαίνει ότι θα έρθει σε επαφή μαζί του και απολυμαίνεται αφότου έρθει σε επαφή με οτιδήποτε.
 .
.
Όχι ότι δεν έχει κι άλλες… χάρες, αλλά αυτή η μικροβιοφοβία του είναι που τον κάνει ακόμη πιο δύσκολο στην συμβίωση. Όχι μόνο για τα μικρόβια αλλά και για την Ελένη, που μοιράζονται το ίδιο σπίτι.
 
Μπορεί να γέλασες με τον Κατακουζηνό και το οινόπνευμά του, αλλά τώρα που ψάχνεις να το αγοράσεις και αν το βρεις, κάνει 10 ευρώ το μπουκαλάκι, δεν σου φαίνεται και τόσο αστείο, έτσι;
 

Μόνικα Γκέλερ–Friends
Κι αν το να ζεις στο ίδιο σπίτι με έναν άνθρωπο εμμονικό με την τάξη και την καθαριότητα δεν σου φαίνεται και τόσο άσχημο, γιατί θεωρείς πως θα σε γλιτώσει από κόπο, την Ρέιτσελ και τον Τσάντλερ να ρωτήσεις, που έχουν συμβιώσει μεγαλύτερο διάστημα με έναν!
 
Γιατί η Μόνικα τα έχει εδώ που τα λέμε τα θέματά της.
 
Μην κάτσεις εκεί, μην φας εκεί, μην αναπνέεις…
 
Εεεεπιαα! Φτάνει! Θα φύγω να πάω απέναντι στου Τζόι, που μπορείς να ρίχνεις και τα μακαρόνια στο πάτωμα! Αλλά να μην το κάνεις. Γιατί είναι φαγητό. Και δεν πετάμε φαγητό ναι; 

22222222222 22222222222222

Σέλντον Κούπερ- Big Bang Theory
Σέλντον. Ένα όνομα, μια ιστορία. Τον ενοχλούν ΤΑ -ΠΑΝΤΑ. Κι ο αέρας που αναπνέει ακόμη.
 
Φοβάται τα μικρόβια, σιχαίνεται την τσαπατσουλιά, παθαίνει κρίσεις με το χάος. Έχει Άσπεργκερ; Οι συγγραφείς της σειράς λένε πως όχι, δεν γράφηκε επι τούτου ο χαρακτήρας, αν και άρθρα που αφορούν αυτό το σύνδρομο, τον φέρνουν ως παράδειγμα.
 
Όπως και να έχει, όπου κι αν οφείλεται αυτή του η μανία, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
 
Αν δεν είχε ολοκληρωθεί η σειρά, είναι σίγουρο πως θα είχε φτιαχτεί ένα επεισόδιο με επίκεντρο μόνο τον Σέλντον και την… σχέση του, με τον Κορωνοϊό. 
33333333333333 333333333333333

Ρόι - Matchstick Men
Έχει τα τικ του, τους ψυχαναγκασμούς του, έχει τα θέματά του τέλος πάντων ο άνθρωπος, που τον έχουν οδηγήσει να εξαρτάται από χάπια ώστε να μπορεί να είναι λειτουργικός.
 
Παντού βλέπει κίνδυνο μόλυνσης. Κρατάει την ζωή του με το ζόρι συγκροτημένη, και αρκεί μια διαταραχή της ρουτίνας του για να χάσει τον έλεγχο.
 
Ε και τι έγινε αν κάποιος μπει στο σπίτι σου με τα παπούτσια; θα πεις.
 
Και τι έγινε;;; Φτωχό μου παιδί…
 
Πολλά έγιναν, αλλάυπάρχουν πιο ειδικοί για να τα εξηγήσουν. Σε ότι αφορά το μυαλό του Ρόι τουλάχιστον.
 .
.
Φαίνεται πως μεταξύ άλλων, η εμμονική του συνήθεια να καπνίζει, θεωρεί πως τον βοηθάει στην διαχείριση του άγχους που του προκαλούν οι ιδεοληψίες του.
 
Λογικότατο. Αν δεν πεθάνεις από γρίπη (ή κορωνοϊό) γιατί να χάσεις μια μοναδική ευκαιρία να πεθάνεις ίσως αύριο μεθαύριο από καρκίνο των πνευμόνων;
 

Μπλάνκα-ΤοκΤοκ
Το Τοκ Τοκ είναι μια ταινία βασισμένη σε θεατρικό, στην οποία όλοι οι πρωταγωνιστές της έχουν κάποια ΙΨΔ. Εξ΄ου και ο τίτλος. Όμως η Μπλάνκα είναι αυτή που έχει το θέμα με τα μικρόβια.
 
Και που να καθίσει ένας άνθρωπος όταν όλες οι επιφάνειες έχουν πιθανόν επάνω τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Που; Όχι πείτε μου!
 .
.
Και πως να ακουμπήσει κάπου την τσάντα του; Πως να ανοίξει και να κλείσει μια βρύση ή να αγγίξει ένα πόμολο πόρτας χωρίς να πρέπει να ξαναπλύνει από την αρχή τα χέρια του; Τι καταδίκη είναι αυτή;
 
Και γίνεται και χειρότερο… Πως να εργαστεί, όταν η δουλειά του είναι σε μικροβιολογικό εργαστήριο;
 
Υπέροχη ταινία, όχι τόσο υπέροχη η κατάσταση της Μπλάνκα.
 
Αν δεν την έχετε δει, δεν μπορώ να σκεφτώ πιο κατάλληλες συνθήκες για να το κάνετε.
 

Μέλβιν Γιούνταλ - As good as it gets

Ο έχων έναν ψυχαναγκασμό, συνήθως έχει και καμιά δεκαριά ακόμη. Και ο Μέλβιν είναι ακριβώς αυτός ο τύπος.
Δεν πατάει σε γραμμές στο πεζοδρόμιο, πλένει τα χέρια του με καυτό νερό και δυο- τρία διαφορετικά σαπούνια τα οποία πετάει μετά από μια χρήση και μαζί με όλα τα τελετουργικά καθαριότητάς του, έχει και έναν σκασμό κακές συμπεριφορές.Είναι απότομος, αγενής και μισάνθρωπος. Είναι ο γείτονας που ΔΕΝ θέλεις να έχεις. Κι ο αδερφός, και ο πατέρας, και ο θείος, και ο ξάδερφος, και ο παππούς, και ο συμπολίτης, και ο συν-γήινός σου γενικότερα, ας μην γελιόμαστε.
Όμως! Κάπου εκεί βαθιά στην, αποστειρωμένη, ψυχή του, υπάρχει ευαισθησία και ανθρωπιά. Γιατί αυτό δεν έχει σχέση με κανένα ψυχαναγκασμό. Ή το έχεις ή όχι.  
4444444444444 4444444444444444
 

Χάουαρντ Χιούζ - Aviator

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα της ταινίας, όταν και ο πρωταγωνιστής μαθαίνει να συλλαβίζει ως παιδί την λέξη καραντίνα, καταλαβαίνουμε που πάει το πράγμα. Γιατί τα παιδικά βιώματα μας όπως λένε, είναι ο κρυφός μαέστρος της ζωής μας. Μας διαμορφώνουν και μας καθορίζουν.
 
Και για τον Χιούζ, που ήταν υπαρκτό πρόσωπο, ξέρουμε καλά τι προκάλεσε όλες αυτές τις φοβίες του για τα μικρόβια, που τον έκαναν όχι μόνο να ζει με αυστηρές συνήθειες υγιεινής, αλλά να επιβάλλει τέτοια συμπεριφορά και στους συνεργάτες του. Η μανούλα. Αυτή έκανε την ζημιά στο μεγάλωμά του, με την απομόνωσή του και τις φοβίες της. Κατά τα άλλα…αγάπη και περαστικά σας.
 5
555555555555555
Κατανόηση λοιπόν σε όλους τους ανθρώπους με τέτοιους ψυχαναγκασμούς, γιατί όταν με το καλό βγούμε από όλη αυτήν την κατάσταση, ίσως να έρθουμε αντιμέτωποι με δικά μας,καινούρια σχετικά αποκτήματα. 
.


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Tv or not tvΙωάννα Δούνδη

Αρθρογραφος

Ιωάννα Δούνδη
Ιωάννα Δούνδη
Είμαι η Ιωάννα Δούνδη, 34 ετών, γιατί όλοι κρύβουμε ένα κουτσομπόλη μέσα μας και θέλουμε να ξέρουμε, και έχω κάπου σε ένα συρτάρι ένα πτυχίο του τμήματος Ιατρικών εργαστηρίων, μαζί με κάποια άλλα χαρτιά και βεβαιώσεις που ταχτοποιώ μια φορά τον χρόνο. Κατά τα άλλα μαζεύω άχρηστες και χρήσιμες πληροφορίες συνεχώς, που είμαι όμως πρόθυμη να μοιραστώ και να σχολιάσω, και έτσι γράφω. Email επικοινωνίας: ioanna.doun@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή