8 ανούσιες ευχές που αγγίζουν την αγένεια, οπότε άστο καλύτερα…

4985 Views
8 ανούσιες ευχές που αγγίζουν την αγένεια, οπότε άστο καλύτερα… 8 ανούσιες ευχές που αγγίζουν την αγένεια, οπότε άστο καλύτερα…

 

 Από την Ιωάννα Δούνδη.
.
Από γιορτές και αφορμές για ευχές, άλλο τίποτα. Πάντα υπάρχει κάτι να γιορτάσουμε. Ονομαστικές γιορτές, γενέθλια, γεννήσεις, πτυχία, κλπ. κλπ. Και μπορεί με ένα Happy Birthday και ένα Congratulations, έξω να καλύπτονται σχεδόν για όλες τις περιστάσεις, όμως εδώ όταν ευχόμαστε, ευχόμαστε! Όμορφες ευχές, βγαλμένες μέσα από την ψυχή φίλων και συγγενών, με πρόθεση μόνο το καλό μας (συνήθως). Μήπως όμως κάποιες από αυτές, θα μπορούσαν και να λείπουν; Μήπως κάποιες από αυτές θα ήταν καλό να μην ξεστομίζονταν ποτέ γιατί καμιά φορά δεν είναι μόνο ανούσιες, αλλά αγγίζουν και την αγένεια; Μήπως κάποιες από αυτές, είναι ο πιο αδύναμος κρίκος;
 
Για δες λοιπόν και ξανασκέψου το πριν ευχηθείς.
 
Να τα εκατοστίσεις! (Σε άτομο που είναι ήδη ενενήντα χρονών.)
Σαν να του λες, κοντοζυγώνει ο θάνατος, άρχισε να ετοιμάζεις βαλιτσούλες για πάνω. Λες και δεν το ξέρει ήδη. Άστο καλύτερα να πα στα διάλα, πες του ένα Χρόνια καλά, και υγεία, που κολλάει σε όλες τις περιστάσεις, να ξεμπερδεύεις.
 
Άντε και με έναν καλό γαμπρό- νύφη τώρα! (σε γιορτές ατόμων άνω των 20 χρονών)
Αφενός δεν είναι προτεραιότητα όλων ο γάμος ή η σχέση. Αφετέρου μπορεί ήδη να έχουν σύντροφο και να μην το ξέρεις ακριβώς επειδή δεν σε αφορά, όπως και οι προθέσεις τους για τέτοιου είδους «αποκατάσταση». Επίσης μπορεί να είναι γκέι και το φύλο που ευχήθηκες να μην είναι στις επιλογές τους, έτσι είναι ανούσια η ευχή και ίσως έρθουν και σε αμήχανη θέση. Και τέλος, το ψωμί σου τρώνε βρε αδερφέ ή θα τους προικίσεις και σε ενδιαφέρει τόσο αυτό το θέμα; Ειδικά μετά τα τριάντα, είναι σαν να τους λες ότι έχεις κάποιο πρόβλημα αν είσαι ανύπαντρος ακόμη, ενώ τις περισσότερες φορές, είναι οι ίδιοι που το έχουν, γιατί είδαμε κι αυτούς πόσο πρόκοψαν με τους δικούς τους γάμους.
 
Και στα κεφαλάκια σας! (αν είστε ανύπαντρος-η και γίνεστε κουμπάρος-α)
Είναι της ίδια κατηγορίας με την πιο πάνω ευχή, συν το ότι έχει και ένα απειλητικό ύφος. Κανείς ποτέ δεν χάρηκε με κάτι που του ήρθε στο κεφάλι.
.
 
Άντε και ένα μωρό τώρα πια! Ή άντε και μανούλα! (σε ζευγάρι ή την κοπέλα του ζευγαριού)
Αυτή η ευχή, που μπορεί να είναι καλοπροαίρετη, όπως και οι υπόλοιπες φυσικά, κινδυνεύει να είναι η πιο στενάχωρη από όλες. Υπάρχουν τρεις περιπτώσεις. Να μην θέλει κάποιος παιδί, οπότε μάλλον θα κάνουν ότι δεν το άκουσαν. Να είναι ήδη έγκυος η κοπέλα και να μην θέλει να το πει ακόμη, οπότε την φέρνεις σε δύσκολη θέση να αποκρύψει το γεγονός, ή στην χειρότερη περίπτωση, να προσπαθούν να κάνουν παιδάκι και για διάφορους λόγους να μην έρχεται ή ακόμη χειρότερα να είναι και αδύνατον, οπότε θα πληγώσεις άδικα τους ανθρώπους.
 
Να το δείτε όπως επιθυμείτε! (σε γονείς νεογέννητου ή σε γιορτή του παιδιού τους)
Θέλω να ελπίζω ότι όσοι το εύχονται αυτό, το κάνουν από άγνοια, και όχι από υπέρμετρο εγωισμό θεωρώντας τα παιδιά κτήση των γονιών. Η πραγματικότητα είναι πως ένα παιδί δεν είναι ευτυχισμένο πάντα όταν ακολουθεί μια πορεία που επιλέγουν άλλοι για αυτόν, όπως και οποιασδήποτε ηλικίας άνθρωπος. Θα ήταν προτιμότερο λοιπόν να αντικατασταθεί αυτή η ευχή με: Να το δείτε όπως επιθυμεί το ίδιο. Γιατί τότε, θα είναι ευτυχισμένος, ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε, και κάθε λογικός γονιός, βλέποντας δηλαδή το παιδί του, να χαίρεται με τις επιλογές του.
.
 
Να χαίρεσαι το όνομά σου! (σε ονομαστική εορτή)
Επειδή το θέμα έχει συζητηθεί αρκετά, η απάντηση είναι μία. Κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να χαρεί το όνομά του. Χάρηκε ένα καινούριο ρούχο, ένα κομμάτι παστίτσιο, ένα σετ εσώρουχα, κλπ. κλπ. Αλλά το όνομά του #not. Είναι μια ευχή που κάπως έχει καθιερωθεί και συνηθίζεται να λέγεται, αλλά είναι ανούσια. Ουσιαστικά δεν του εύχεσαι τίποτα δηλαδή του άλλου, και να μην του είχες πει κάτι, θα ήταν ένα και το αυτό.
 
Να σας ζήσει το όνομα! (σε γονείς που βάφτισαν το παιδί τους)
Είναι ίδιας συνομοταξίας  με την παραπάνω. Αν δεν ξέρετε έναν τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να ζωντανέψει μια λέξη, γιατί αυτό είναι το όνομα, τότε καταλήγουμε ότι δεν γίνεται να ζωντανέψουν γράμματα σε μία σειρά. Κάποιος κάποτε το είπε, ακούστηκε καλή ιδέα μάλλον και υιοθετήθηκε, ε δεν σημαίνει ότι θα πάει έτσι τώρα αυτό για πάντα. Ούτε μεταφορικά ούτε κυριολεκτικά δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτή η ευχή.
 
Καλά μυαλά! (σε όλους)
Ακούστε τώρα τι γίνεται με αυτήν την ευχή. Είναι κάτι σαν υπονοούμενο. Σαν να θέλει να σου πει ο άλλος ότι είσαι και λίγο βλάκας ρε παιδί μου, και την χρειάζεσαι μια αλλαγή ρότας γιατί όπως το πας θα βρεις, αν δεν έχει ήδη συμβεί. Και ναι, μπορεί όντως σε κάποιες περιστάσεις να ταιριάζει απόλυτα στον εορτάζοντα, όμως πόσο κομψό είναι να του την λες και κατάμουτρα;
 
Εν κατακλείδι, υπάρχουν ατέλειωτα, και υπέροχα πράγματα να ευχηθείς σε κάποιον, γιατί να κολλάμε σε τετριμμένα, ανούσια,  και να επαναλαμβανόμαστε; Πέρα από το σημαντικό και απαραίτητο για όλους την υγεία, μπορείς να ευχηθείς με πολλούς τρόπους και να νιώσει πραγματικά ο άλλος ότι θέλεις, ουσιαστικά, το καλό του και δεν λες απλά δυο λόγια τυπικά. Η ευτυχία, με όποιον τρόπο την εννοεί εκείνος, είναι πάντα μια όμορφη ευχή. Και έπειτα ας πάμε σε απλά και πιο πρακτικά πράγματα. Μην διστάζετε να ευχηθείτε χρήματα, γιατί χρειάζονται σε όλους, μια εργασία που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του καθενός, όμορφες εμπειρίες, πραγματοποίηση ονείρων και στόχων, ακόμη και το να τρώει ότι θέλει χωρίς να παχαίνει κάποιος, ξεγνοιασιά, ηρεμία, ψυχική και σωματική ισορροπία, και ένα σωρό άλλα. Μην ξεχνάτε ότι οι ευχές είναι και ένας τρόπος να δείξουμε πόσο καλά ξέρουμε τον άλλον, εξατομικεύοντας την ευχή μας, ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ιωάννα Δούνδη
Ιωάννα Δούνδη
Γεννήθηκα στις 30/3/1984 στην Θεσσαλονίκη, έτσι και να θέλω μελλοντικά να κρύψω την ηλικία μου, θα μπορείτε πλέον να με ξεμπροστιάσετε. Πιστεύω στην φράση του Μπέρναρντ Σω " Όταν κάτι είναι αστείο, ψάξτο προσεκτικά για μια κρυμμένη αλήθεια" , και ταυτόχρονα το γκουγκλάρω για να δω πόσο αλήθεια είναι ότι το είπε αυτός, γιατί τέτοιος άνθρωπος είμαι. Αν χαμογελάσεις με κάτι που έγραψα, αν μάθεις κάτι που δεν ήξερες, αν βρεις μια άποψη που θα σε κάνει να ταυτιστείς στα κείμενά μου, θα έχω πετύχει τον στόχο μου. Αν δεν συμβεί τίποτα απο αυτά, ή δεν σου άρεσε ότι διάβασες, δεν πειράζει. Αν άρεσα σε όλους, θα ήμουν η Μόνικα Μπελούτσι, τηγανητή πατάτα ή παγωτό. Email επικοινωνίας : ioanna.doun@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή