Δέκα δώρα, για να ΜΗΝ κάνετε τις γιορτές

2418 Views
Δέκα δώρα, για να ΜΗΝ κάνετε τις γιορτές Δέκα δώρα, για να ΜΗΝ κάνετε τις γιορτές

 

Από την Ιωάννα Δούνδη.

 
Ήρθε πάλι, όχι τρελό καρναβάλι, (όχι ακόμη τουλάχιστον) αλλά αυτή η σούπερ καταναλωτική εποχή του χρόνου. Χριστούγεννα.
 
Όλο και κάτι θα αγοράσεις. Είτε για σένα, είτε για να το δωρίσεις. Και στην πρώτη περίπτωση, όλα καλά. Σε ξέρεις καλύτερα από τον καθένα, δεν γίνεται να απογοητευτείς με το δώρο για τον εαυτό σου. Όμως με τους άλλους τι γίνεται;
 
Θεωρητικά, πρέπει να κοπιάσει κάποιος πολύ για να στεναχωρήσει άλλον με το δώρο που του κάνει. Γιατί σε έναν ιδανικό κόσμο, και μόνο το ότι μπήκες στην διαδικασία να πάρεις δώρο, και να αφιερώσεις τον όποιο χρόνο ή χρήμα διέθεσες τέλος πάντων για αυτό, έπρεπε να είναι από μόνο του, ένας λόγος ευγνωμοσύνης. Όμως ο κόσμος μας δεν είναι ιδανικός. Είμαστε άνθρωποι, και έχουμε συναισθήματα, αυθόρμητες αντιδράσεις, ίσως και προσδοκίες, οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα.
 
Το πιο εύκολο ίσως πράγμα σε τέτοιες περιπτώσεις,  είναι να ξέρεις τι ακριβώς θέλει ο άλλος, να του το αγοράσεις αν έχεις την δυνατότητα, και τελείωσε ειρηνικά το θέμα. Αν όμως το πάρεις πάνω σου, πρόσεξε, γιατί μπορεί να υποπέσεις σε κάποιο από τα παρακάτω, και πίστεψέ με… δεν θα είναι πολύ ευχάριστο για κανέναν ότι ακολουθήσει.
 
Τι δώρα προτείνω να ΜΗΝ πάρεις λοιπόν, πάντα με γνώμονα το καλό και των δυο σας. Δωρητή, και αποδέκτη του δώρου.
 
1.   Κατσαρολικά, ή κάτι που αφορά νοικοκυριό, σε άνθρωπο που δεν τον αφορά καθόλου το θέμα.
Αν βλέπεις ότι το άτομο είναι μαλωμένο με την μαγειρική, το τηγάνι για παράδειγμα, ποια χρήση πιστεύεις ότι θα έχει; Ναι, αυτήν την μία και μόνη που σου ήρθε πρώτη στο μυαλό και που βάζει σε κίνδυνο την σωματική σου ακεραιότητα. Ούτε το ραβδομπλέντερ θα βρει χρηστικό, ούτε το ηλεκτρικό σκουπάκι, να είστε σίγουροι. Συν το ότι ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να θεωρηθεί σεξιστικό.
 
 
2.   Δώρα με τα οποία θες να του περάσεις ένα μήνυμα.
Και δεν εννοώ ένα μήνυμα, τύπου… σε αγαπάω, παντρέψου με.
Αλλά ένα μήνυμα για την προσωπική του υγιεινή, την ανύπαρκτη αισθητική του, το κακό στυλ που θεωρείς ότι έχει κλπ. Π.χ. ένα αποσμητικό γιατί έχεις διαπιστώσει (με τον άσχημο τρόπο) ότι δεν χρησιμοποιεί, ένα ρούχο εντελώς διαφορετικό από αυτό που συνηθίζει να φοράει παρά το ότι ξέρεις ότι δεν θα του άρεσε ποτέ, ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο γιατί τον ζαλίζεις συνέχεια να κόψει το κάπνισμα, κλπ.
 
Είναι καλύτερα να πούμε με όμορφο τρόπο ΜΙΑ φορά κάτι σε κάποιον, αν ρωτηθεί η γνώμη μας, και αν θεωρούμε ότι μπορεί να τον βοηθήσει, από το να διαλέξουμε ένα τέτοιο μέσο να του περάσουμε ένα μήνυμα που ίσως τον φέρει σε δύσκολη θέση.
 
3.   Φυτά, ζώα, ή οτιδήποτε είναι ζωντανό.
Η απόφαση να πάρεις κάτι που απαιτεί χρήμα, χρόνο και την φροντίδα σου γενικότερα, είναι πολύ σοβαρή. Δεν είναι κάτι επιπόλαιο, και πρέπει να γίνεται συνειδητά και κατόπιν σκέψης, γιατί αποτελεί δέσμευση.
 
Και αν ένα φυτό ξεραθεί, θα μου πεις μικρό το κακό, όμως με ένα ζώο δεν παίζουμε. Δεν είναι αντικείμενα, να τους βάζουμε φιόγκο και να τα χαρίζουμε σε άτομα που δεν ξέρουμε με σιγουριά ότι το επιθυμούν και μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη. Η απόκτησή τους λοιπόν, ας είναι μια επιλογή που θα κάνει ο καθένας μας μόνος του.
 
4.   Δώρα που ο πραγματικός αποδέκτης είσαι εσύ.
Και εδώ μπορούνε να μπούνε πολλά. Εισιτήρια για ένα θέαμα που δεν ενδιαφέρει τον άλλον αλλά θες να το παρακολουθήσετε μαζί, εσώρουχα που θα βάλεις εσύ, αλλά θα «χαρεί» κι αυτός ή αυτή, ένα ταξίδι σε προορισμό που δεν θέλει να πάει, μια υπηρεσία για δύο που ξέρεις ότι δεν θα απολάμβανε καθόλου όπως πχ μασάζ κλπ.
.
Τα δώρα είναι για ΕΚΕΙΝΟΝ-Η, δεν είναι για εμάς. Εκείνος πρέπει να χαρείμε αυτά και όχι εμείς. Ας μην το ξεχνάμε.
 

 
5.   Δώρα που σας πήραν άλλοι.
Αυτό πέρα από τον κίνδυνο να μην αρέσει στον αποδέκτη, γιατί προφανώς και ήταν αγορασμένο από αυτόν που μας το χάρισε με γνώμονα τις δικές μας ανάγκες, έχει και έναν μεγαλύτερο. Αυτόν της ξεφτίλας. Γιατί ο κόσμος είναι μικρός, οι γνωστοί μας συνήθως γνωρίζονται και μεταξύ τους, και μπορεί να μαθευτεί εύκολα ποιος και γιατί είχε αγοράσει αρχικά αυτό το αντικείμενο.
 
Έ, νομίζω έχουμε αρκετά προβλήματα στην ζωή μας για να μας αγχώνει και αυτό το σενάριο.
 
6.   Πολύ προσωπικά δώρα.
Και ναι, ακόμη και ένα ζευγάρι πιτζάμες, δεν είναι καλή επιλογή για δώρο σε άνθρωπο που δεν έχετε οικειότητα (κάποιοι θεωρούν και γενικότερα βέβαια, αλλά προχωράμε).
 
Στην ίδια κατηγορία μπαίνουν εσώρουχα, και οτιδήποτε άλλο μπορεί να θεωρηθεί προσωπικό και ίσως και να παρεξηγηθεί.Ακόμη και ένα ακριβό αντικείμενο σε άτομο που δεν γνωρίζουμε καλά, όπως ένα κόσμημα, δεν θεωρείται πως αρμόζει στην περίσταση.

 
7.   Φωτογραφίες σας.
Σε κάδρα, τυπωμένες σε κούπες και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, σε μαξιλάρια, σε μπρελόκ, σε παζλ, θήκες κινητού, και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.
 
Ναι, μπορεί να σας αγαπάει, αλλά σας βλέπει ούτως ή άλλως συνέχεια, δεν χρειάζεται να βλέπει την φάτσα σας και από screensaverμέχρι και επάνω στο χαρτί υγείας. Είναι πιεστικό τουλάχιστον, φωνάζει ανασφάλεια (αν αφορά ζευγάρι), καιαν ήθελε, θα το είχε κάνει ήδη ο ίδιος-α.
 
8.   Δωροεπιταγές.
Είναι χειρότερες από το να του δώσεις τα χρήματα στο χέρι, γιατί τον περιορίζεις στο που θα τα ξοδέψει, πολλές φορές πάνε άκλαυτες γιατί δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να πάμε στα μαγαζιά να τις ψωνίσουμε (άλλωστε αν πάω μόνος να το αγοράσω, τι δώρο είναι), υπάρχει πάντα η πιθανότητα να θεωρηθεί ότι ήταν δώρο με τα ψώνια σου, οπότε να φαίνεται ότι σου ήρθε τζάμπα, και είναι σαν να λες στον άλλον: «δεν σε ξέρω καθόλου ή ξέρω πως ότι κι αν σου πάρω δεν θα σου αρέσει, οπότε πάρ΄το μόνος σου».
 
Όλα τα σενάρια κακά.
 
9.   Αντικείμενα που για να λειτουργήσουν πρέπει να αγοράσει εξτρά εξοπλισμό.
Αν πρέπει να πληρώσει μπαταρίες πιο ακριβές από το ίδιο το αντικείμενο για να το χρησιμοποιήσει, τότε τι κάνουμε;
 
Σκέψου το αλλιώς, θα έπαιρνες ποτέ την ντουλάπα της Μπάρμπι σε ένα παιδάκι, όταν δεν έχει όχι μόνο ρούχα να βάλει μέσα, αλλά ούτε καν Μπάρμπι; Ε αυτό ακριβώς, αλλά σε ενήλικα.
 
10.  Ρούχα σε άτομα που είναι σε στάδιο αυξομείωσης βάρους.
Τα ρούχα είναι ένα επικίνδυνο δώρο γενικά. Ειδικά για γυναίκες. Μπορεί να μην είναι του γούστου τους, μπορεί να πάρεις μεγαλύτερο νούμερο και να παρεξηγηθεί, μικρότερο και να νιώσει άσχημα που δεν χωράει. Μπελάς.
 
Αν δε ο αποδέκτης, είναι σε μεταβατικό στάδιο και ξέρεις ότι αύριο δεν θα του κάνουν. Πχ κάνει δίαιτα για να χάσει βάρος, ή είναι σε αρχή εγκυμοσύνης κλπ. Χάνει την χρηστικότητά και την ουσία του.
 
Ας τα κρατήσουμε όλα αυτά υπόψιν, και ας προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε λιγάκι το αρχικό σενάριο. Αυτό το υποθετικό, με τον ιδανικό κόσμο, που θα χαιρόμασταν με όποιο δώρο κι αν μας έπαιρναν, απλά επειδή θα εκτιμούσαμε την κίνηση.
 
Καλές γιορτές!


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Ιωάννα Δούνδη

Αρθρογραφος

Ιωάννα Δούνδη
Ιωάννα Δούνδη
Γεννήθηκα στις 30/3/1984 στην Θεσσαλονίκη, έτσι και να θέλω μελλοντικά να κρύψω την ηλικία μου, θα μπορείτε πλέον να με ξεμπροστιάσετε. Πιστεύω στην φράση του Μπέρναρντ Σω " Όταν κάτι είναι αστείο, ψάξτο προσεκτικά για μια κρυμμένη αλήθεια" , και ταυτόχρονα το γκουγκλάρω για να δω πόσο αλήθεια είναι ότι το είπε αυτός, γιατί τέτοιος άνθρωπος είμαι. Αν χαμογελάσεις με κάτι που έγραψα, αν μάθεις κάτι που δεν ήξερες, αν βρεις μια άποψη που θα σε κάνει να ταυτιστείς στα κείμενά μου, θα έχω πετύχει τον στόχο μου. Αν δεν συμβεί τίποτα απο αυτά, ή δεν σου άρεσε ότι διάβασες, δεν πειράζει. Αν άρεσα σε όλους, θα ήμουν η Μόνικα Μπελούτσι, τηγανητή πατάτα ή παγωτό. Email επικοινωνίας : ioanna.doun@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Η ταλαντούχα ερμηνεύτρια Ελένη Δημοπούλου μιλά εφ’ όλης της ύλης στην Κουλτουρόσουπα.
Η ταλαντούχα ερμηνεύτρια Ελένη Δημοπούλου μιλά εφ’ όλης της ύλης στην Κουλτουρόσουπα.
με 0 Σχόλια 449 Views
Η νεαρή ταλαντούχα ερμηνεύτρια (και Θεσσαλονικιά) Ελένη Δημοπούλου μιλά στην Κ για την απόφασή της να ασχοληθεί με τη μουσική, για ό,τι ονειρεύεται να κάνει στο χώρο, για την καθοριστική συνεργασία της με τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή αλλά και για την επικαιρότητα. Συνέντευξη στην Μαρία Γρηγοριάδου για την Κουλτουρόσουπα.
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή