Η Αντέλ «άλλαξε», και έβγαλε στην επιφάνεια όλη την τοξικότητα της κοινωνίας

7475 Views
Η Αντέλ «άλλαξε», και έβγαλε στην επιφάνεια όλη την τοξικότητα της κοινωνίας Η Αντέλ «άλλαξε», και έβγαλε στην επιφάνεια όλη την τοξικότητα της κοινωνίας

 

 
Με 15 βραβεία Γκράμι στην κατοχή της, άλμπουμ 19 και 14 φορές πλατινένια, μοναδικά ρεκόρ εν ζωή καλλιτέχνη, τον σεβασμό και την αποδοχή του κοινού παγκοσμίως ως μια από τις καλύτερες φωνές που έχουν υπάρξει ποτέ στον πλανήτη, θα περίμενε κανείς ότι το τελευταίο πράγμα με το οποίο θα ασχολούνταν κάποιος όταν μιλάει για εκείνη, θα ήταν η εμφάνιση της 32χρονης Βρετανίδας τραγουδίστριας.
 
Όμως χρόνια τώρα η Αντέλ ήταν επίκεντρο τέτοιων συζητήσεων, άλλοτε με επικριτικό χαρακτήρα, σχολιάζοντας δηλαδή αρνητικά τα παραπάνω κιλά της, και άλλοτε ως πρότυπο ενάντια στο Body Shaming (το να επικρίνεις δηλαδή κάποιον για την μορφή του σώματός του, μια μορφή ψυχολογικής βίας που αποτελεί μάστιγα της εποχής).
 

 
Η ίδια είναι μια καλλιτέχνης που τα τελευταία δέκα χρόνια της καριέρας της, με κάθε ευκαιρία που της δίνονταν σε συνεντεύξεις, τοποθετούνταν στο θέμα αυτό, υπερασπιζόμενη όχι μόνο την εικόνα που είχε, αλλά ωθώντας στον δρόμο της αυτοπεποίθησης και της αποδοχής τους εαυτού μας, την στιγμή που, ειδικά μέσα στον καλλιτεχνικό χώρο, τα σωματικά πρότυπα ήταν πολύ διαφορετικά εμφανισιακά από εκείνη, πράγμα που έχει επηρεάσει ακραία, κυρίως νέες γυναίκες, οδηγώντας τες σε μη υγιείς, ή και καταστροφικές αποφάσεις για την διαμόρφωσή του.
 
Έχει δηλώσει κατά καιρούς :
«Μ΄αρέσει να δείχνω ωραία, αλλά πάντα βάζω την άνεση πάνω από την μόδα. Να είστε χαρούμενοι και υγιείς. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με το πως δείχνω. Προτιμώ να πάω για φαγητό με τους φίλους μου, παρά στο γυμναστήριο»
Στην Daily Mail
 
«Απολαμβάνω να είμαι ο εαυτός μου, πάντα το έκανα. Έχω δει ανθρώπους που κυβερνάει την ζωή τους να έχουν μεγαλύτερο στήθος, ή να είναι πιο αδύνατοι, κι αυτό τους φθείρει. Δεν το θέλω στην ζωή μου»
Στην Vogue UK
 
«Νομίζω ανεξαρτήτως του πως δείχνεις, το κλειδί είναι πρώτα να είσαι ευτυχισμένος με τον εαυτό σου. Και μετά ξέρεις αν θες να προσπαθήσεις να βελτιώσεις πράγματα που δεν σου αρέσουν επάνω σου, και μετά κάντο αφού έχεις εκτιμήσει τον εαυτό σου»
Στο Mirror
 
«Ποτέ δεν ήθελα να δείχνω σαν τα μοντέλα στα εξώφυλλα των περιοδικών. Εκπροσωπώ την πλειοψηφία των γυναικών και είμαι περήφανη για αυτό»
Στο People
 
«Δεν υπήρξα ποτέ ανασφαλής με το πως δείχνω, με το τι θέλω να κάνω με τον εαυτό μου. Η μητέρα μου μου είπε να κάνω πράγματα μόνο για τον εαυτό μου, όχι για τους άλλους»
Στην Dailymail
 
«Το να σου λένε πως πρέπει να δείχνεις, αφορά προϊόντα, και εγώ δεν θέλω να γίνω ένα προϊόν.»
Στο βιβλίο Adele: The Biography
 

 
Έναν χρόνο πριν, έγινε γνωστό πως η Αντέλ χώρισε με τον πατέρα του παιδιού της, μετά από οκτάχρονη σχέση. Ταυτόχρονα με αυτό, η τραγουδίστρια είχε ήδη απομακρυνθεί από την ενεργό δράση, λόγω ενός προβλήματος με τις φωνητικές της χορδές, ενώ το τελευταίο άλμπουμ της ήταν το 2015 . (Αναμένεται νέα κυκλοφορία τον Σεπτέμβρη του 2020)
 
Mέσα σε αυτόν τον χρόνο αποχής, από τις σπάνιες φωτογραφίες της που δημοσιεύονταν στον τύπο ή την ίδια στους προσωπικούς της λογαριασμούς των σόσιαλ μίντια, ήταν φανερό πως είχε γίνει μια αλλαγή στην εμφάνισή της. Η Αντέλ έμοιαζε διαφορετική, έχοντας χάσει αρκετά κιλά. Με αποκορύφωμα την ολόσωμη φωτογραφία που δημοσίευσε στο ίνσταγκράμ της τη 6ηΜαΐου, όταν και όλοι είδαν ολοκληρωμένη την τωρινή της εικόνα, η οποία δεν θύμιζε σε πολλά την ¨παλιά¨ Αντέλ.
 
Και τότε ξεκίνησαν όλα.
 
Ένας πόλεμος από όλες τις πλευρές. Ένας πόλεμος που δείχνει την τοξικότητα της κοινωνίας απέναντι στο θέμα της εμφάνισης ενός ανθρώπου.
 
Δεν είσαι αδύνατος;
-         Πρέπει να χάσεις κιλα! Δεν είσαι υγιής! Δεν αγαπάς τον εαυτό σου! Δεν θες να μπορείς να φοράς όλα τα ρούχα; Είσαι φυγόπονος! Είσαι τεμπέλης! Δεν είσαι ελκυστικός!
Χάνεις κιλά;
-         Έχεις αδυνατίσει πάρα πολύ. Δεν είναι υγιές, σίγουρα δεν έχεις κάποια πάθηση; Είσαι ανορεκτική; Εσύ δεν έλεγες ότι σου αρέσεις όπως είσαι; Γιατί δεν αγαπάς το σώμα σου;
Κλπ. Κλπ.
Στην περίπτωση της Αντέλ διαβάσαμε τα πάντα.
 

 
Της επιτέθηκαν γυναίκες που ένιωσαν προδομένες από την αλλαγή της. Που θεώρησαν πως εξαπατήθηκαν από τα παλιά της λεγόμενα, καθώς με την απόφαση να αλλάξει, είναι σαν να μην αποδέχεται το σώμα της ως έχει.
 
Ποιος όμως έχει δικαίωμα να αποφασίζει για εμάς, άλλος από εμάς; Δεν είναι υποστήριξη αυτής ακριβώς της δήλωσης αγάπης προς εμάς, να έχουμε την ελευθερία να επιλέξουμε ότι εμείς θέλουμε για τον εαυτό μας, ασχέτως της άποψης των άλλων;
 
Γιατί ένας άνθρωπος που παχαίνει, ή αδυνατίζει, να σημαίνει πως δεν αγαπάει ή δεν αποδέχεται το σώμα του; Μπορεί να το αγαπάει και πριν και τώρα. Άλλωστε η αλλαγή στην εμφάνιση ενός ανθρώπου, είναι κάτι αναπόφευκτο με την πάροδο των ετών. Όσο και να κοπιάζεις, μπορεί να την καθυστερήσεις ή να την μειώσεις, αλλά δεν μπορείς να την αποφύγεις. Άρα θα μισείς το σώμα σου επειδή αλλάζει και χωρίς την παρέμβασή ή την συναίνεσή σου;
 
Δεν είναι αυτού του τύπου οι επιθέσεις μια μορφή Body Shaming; Να κατακρίνεις κάποιον που χθες ήταν παχουλός, επειδή σήμερα δεν είναι; Κι αν αύριο παχύνει; Θα επανέλθει στα ιδανικά σου ή θα εξακολουθείς να τον θεωρείς προδότη.
 
Υπήρξε και η άλλη πλευρά. Που αποθέωσε την αλλαγή, με εκφράσεις όπως «Έχεις γίνει μια κούκλα!»
 
Βλέπουμε όμως ότι κι αυτή η φράση ακόμη μπορεί να πάρει αρνητική διάσταση. Είναι σαν να υπονοεί ότι ένας άνθρωπος είναι όμορφος ή όχι, ανάλογα με ένα νούμερο. Αυτό των κιλών. Και εμμέσως είναι σαν να σου λένε ότι ήσουν άσχημος πριν. Ακόμη κι αν το αρχικό σχόλιο δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση.
 
 
Υπήρξε μια μερίδα κόσμου που απέδωσε την απόφαση για αλλαγή, στον χωρισμό της, χωρίς όμως να είναι απαραίτητα αυτή η πραγματικότητα.
 
Συνηθίζεται να συνδέεται ένα νέο κούρεμα, απώλεια κιλών κλπ σε έναν άνθρωπο μετά από έναν χωρισμό, με την ανάγκη να ¨εκδικηθεί¨. Ότι πιο βλακώδες έχει υπάρξει ποτέ ως κίνητρο αλλαγής, προωθημένο και μέσα από δημοφιλείς εκπομπές όπως το “revengebody” της Κλόε Καρντάσιαν. Η λογική του, παίρνω σημαντικές αποφάσεις για την ζωή μου οδηγούμενος από την ανάγκη να αποδείξω κάτι σε άλλον, εκτός από λανθασμένη, είναι και προσβλητική.
 
Φώτο 4
 
Ότι και αν κάνεις θα σε κρίνουν, και πάντα θα βρίσκουν κάτι αρνητικό. Το ζήτημα είναι να έχεις την αυτοπεποίθηση να επιλέγεις εσύ για τον εαυτό σου. Να κρίνεις ως ενήλικας, μόνος το τι είναι καλό για σένα στην παρούσα στιγμή, και να το ακολουθείς, μένοντας πιστός μόνο στο στόχο σου για ευτυχία.
 
‘Έχοντας στο μυαλό σου ότι δεν οφείλεις καμία εξήγηση, ή απολογία σε κανέναν, και ότι ο επαναπροσδιορισμός των επιλογών μας είναι αποτέλεσμα προσωπικής μας εξέλιξης. Επιλέγω να αλλάξω, δεν σημαίνει πως δεν αγαπώ αυτό που ήμουν, σημαίνει πως τώρα, στην παρούσα στιγμή, και με τις παρούσες συνθήκες, κρίνω πως σύμφωνα με όσα ξέρω, μια άλλη επιλογή από αυτήν που είχα κάνει στο παρελθόν, θα με οδηγήσει σε έναν καλύτερο για μένα δρόμο, έναν δρόμο πιο κοντινό στην ευτυχία μου.

 

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Ιωάννα ΔούνδηΑντέλ

Αρθρογραφος

Ιωάννα Δούνδη
Ιωάννα Δούνδη
Γεννήθηκα στις 30/3/1984 στην Θεσσαλονίκη, έτσι και να θέλω μελλοντικά να κρύψω την ηλικία μου, θα μπορείτε πλέον να με ξεμπροστιάσετε. Πιστεύω στην φράση του Μπέρναρντ Σω " Όταν κάτι είναι αστείο, ψάξτο προσεκτικά για μια κρυμμένη αλήθεια" , και ταυτόχρονα το γκουγκλάρω για να δω πόσο αλήθεια είναι ότι το είπε αυτός, γιατί τέτοιος άνθρωπος είμαι. Αν χαμογελάσεις με κάτι που έγραψα, αν μάθεις κάτι που δεν ήξερες, αν βρεις μια άποψη που θα σε κάνει να ταυτιστείς στα κείμενά μου, θα έχω πετύχει τον στόχο μου. Αν δεν συμβεί τίποτα απο αυτά, ή δεν σου άρεσε ότι διάβασες, δεν πειράζει. Αν άρεσα σε όλους, θα ήμουν η Μόνικα Μπελούτσι, τηγανητή πατάτα ή παγωτό. Email επικοινωνίας : ioanna.doun@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή