Εσύ πως το σιροπιάζεις το μελομακάρονο; Φίλες και φίλοι μετά από ενδελεχή έρευνα έχουμε πόρισμα...

2731 Views
Εσύ πως το σιροπιάζεις το μελομακάρονο; Φίλες και φίλοι μετά από ενδελεχή έρευνα έχουμε πόρισμα... Εσύ πως το σιροπιάζεις το μελομακάρονο; Φίλες και φίλοι μετά από ενδελεχή έρευνα έχουμε πόρισμα...

 
Είχα στο μυαλό να γράψω κάτι αφιερώματα με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια… κάτι ετήσιους απολογισμούς κλπ. κλπ. λόγω των ημερών, κλασσικά θέματα για αρθρογραφία τέτοιες μέρες. Όμως! Τα γεγονότα και η επικαιρότητα πιέζει και δεν μπορώ να την αγνοήσω! Το φλέγον θέμα των ημερών είναι ένα! Ποια αναδρομικά, ποιο Σκοπιανό, ποιος οικογενειακός γιατρός…;
 
Ο κόσμος ρωτά και ανησυχεί! Πως πετυχαίνεται το σωστό  σιρόπιασμα των μελομακάρονων;
 
Θέλω παρακαλώ να δώσετε την σοβαρότητα και την προσοχή που απαιτεί το θέμα. Τα πράγματα είναι σοβαρά, μιλάμε για ΤΟ δίλλημα.
 
Μπορεί το πόσο σιροπιασμένο το θέλει κάποιος (το μελομακάρονο λέμε πάντα) να είναι θέμα γούστου, και να ποικίλει, άλλωστε περί ορέξεως… κολοκυθόπιτα… όμως το μελομακάρονο το σωστό, το πρόστυχο, που θα λειτουργήσει ως πατατάκι και δεν θα μπορείς να φας μόνο ένα, κατά γενική ετυμηγορία, πρέπει να έχει πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές σου λένε: υγρό μέχρι το εσωτερικό αρκετά, αλλά να μην στάζει σορόπια μόλις το σηκώσεις, να μην διαλύεται, και το εξωτερικό του να είναι λίγο τραγανό.
 
Μιλάμε για συνδυασμό που θέλει την απαραίτητη γνώση και εμπειρία, και που ακόμη και οι ίδιοι οι ειδικοί επι του θέματος διαφωνούν για τον συνδυασμό θερμοκρασίας ψημένου μελομακάρονου και σιροπιού, που θα φέρει το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Θα μου πεις, μήπως να έχω και κανένα πτυχίο χημικού ή φυσικού κιόλας καλή μου για να φτιάξω ένα μελομακάρονο; Ε, κοντά είσαι…
,
 
Την έκανα την μελέτη μου, είδα βίντεο, διάβασα, ίσα με εκατό διαφορετικές συνταγές, και σας έχω εδώ τι λένε κάποιοι από τους πιο γνωστούς Έλληνες chef και pastry chef μπας και βγάλουμε τα συμπεράσματά μας:
 
Άκης Πετρετζίκης: Καυτά μελομακάρονα- κρύο σιρόπι
Αργυρώ Μπαρμπαρήγου: Κρύα μελομακάρονα- ζεστό σιρόπι
Στέλιος Παρλιάρος: Καυτά μελομακάρονα- κρύο σιρόπι
Γιώργος Τσούλης: Καυτά μελομακάρονα- κρύο σιρόπι
Βέφα Αλεξιάδου: Καυτά μελομακάρονα- καυτό σιρόπι
Δημήτρης Χρονόπουλος: Καυτά μελομακάρονα- κρύο σιρόπι
Βασίλης Καλλίδης: Καυτά μελομακάρονα- χλιαρό σιρόπι
Λευτέρης Λαζάρου: Ζεστά μελομακάρονα- κρύο σιρόπι
 
Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η πλειοψηφία συμφωνεί ως προς το χλιαρό και κρύο σιρόπι, ενώ οι κυρίες της παρέας και πιο παραδοσιακές, θέλουν το σιρόπι ζεστό.
 
Δεν θα σας κρύψω ότι μάζεψα την ντροπή μου και ρώτησα και γνωστούς μου, επιστήμονες άνθρωποι, φυσικοί, μαθηματικοί,  μήπως και έχουν μια τεκμηριωμένη απάντηση για το θέμα, έναν νόμο της φυσικής για τα στερεά, τα υγρά, τι θερμοκρασίες που αυξάνεται η απορροφητικότητα, κλπ. κλπ.
 
Καταρχήν ας πάρουμε το θετικό του πράγματος, απάντησαν, δεν με έβρισαν, και τους ευχαριστώ, και το εκτιμώ. Τα κακά νέα είναι ότι επειδή πρόκειται για μείγμα, με συστατικά που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, που δεν είναι και πάντα ακριβώς ίδιας σύστασης, άλλες που αναλογίες, ψησίματα, κλπ. διαφέρουν, δεν γίνεται να βγει συμπέρασμα γενικευμένο, από ότι κατάλαβα.
 
Οπότε θα το πάρουμε κατά περίσταση εμείς οι απλοί, όχι εξιδεικευμένοι άνθρωποι,  και θα δούμε που θα μας πάει η λογική και η γευσιγνωσία μας, που από αυτήν κάτι κατέχουμε λόγω της χρόνιας κατανάλωσης αυτού του μελωμένου δημιουργήματος από την κούνια ακόμη.
 
Ας πάρουμε τους συνδυασμούς με την σειρά.
 
Καλά με αυτόν που θέλει και τα δύο, ή κάποιο από τα αυτά τα μέρη χλιαρό, δεν ασχολούμαι καν. Μετριότητες στα μελομακάρονά μας δεν θέλουμε.
 
Πάμε λοιπόν στον συνδυασμό κρύα μελομακάρονα- ζεστό σιρόπι. Τα μελομακάρονα όσο κρυώνουν, τόσο πιο πολύ σφίγγουν και σκληραίνουν. Με αποτέλεσμα, όταν μπουν στο σιρόπι που είναι πολύ ζεστό να παθαίνουν ότι και όταν βουτάς το μπισκοτάκι σου στον καφέ. Μουλιάζει αμέσως με το ζεστό σιρόπι το εξωτερικό και πιο πιθανό να διαλυθεί. Αν τα βγάλεις πριν διαλυθούν, το εσωτερικό δεν θα έχει πάρει την υγρασία που χρειάζεται. Οπότε λέω να δώσουμε ένα μεγάλο άκυρο σε αυτόν τον τρόπο σιροπιάσματος.
 
Αν είναι και τα δύο μέρη κρύα, απλά δεν θα σιροπιαστούν ούτε μέχρι τα Φώτα. Ο μόνος τρόπος να βραχούν μέχρι το κέντρο, είναι από αγανάκτηση να πάνε να βουτήξουν από μόνα τους για τον σταυρό.
 
Αν και τα δύο μέρη είναι καυτά, σε λιγάκι θα έχετε έναν πολύ όμορφο χυλό στην κατσαρόλα και θα θέλετε ένα φαρδύ, από αυτά τα. φιλικά στο περιβάλλον (πάντα), φαρδιά, επαναχρησιμοποιούμενα μπαμπού καλαμάκια, για να απολαύσετε τα μελομακάρονά σας ως ρόφημα.
 
Και μένει ο συνδυασμός που πρότειναν και οι περισσότεροι από τους ειδικούς. Ζεστά μελομακάρονα- κρύο σιρόπι. Θεωρητικά, και με τον ελάχιστο χρόνο που προτείνουν οι chef να παραμείνουν στο σιρόπι, όσο ακόμη είναι ζεστά, και είναι και μαλακά, αν τα ρίξεις μέσα και τα βγάλεις, θα έχουν τραβήξει όση ποσότητα χρειάζεται για να βραχούν μέχρι το κέντρο. Μάλλον έχουν την υφή του σφουγγαριού όσο έχουν ακόμη υψηλή θερμοκρασία. Βγάζοντάς τα και όσο κρυώνουν και σφίγγουν απ΄έξω προς τα μέσα, η εξωτερική επιφάνεια θα στεγνώνει, δίνοντας την πιο τραγανή υφή που ζητάμε, και το εσωτερικό θα έχει συγκρατήσει την υγρασία που απαιτείται για να μην σπάσουμε και κάνα δόντι.
 
Και έχουμε πόρισμα φίλες και φίλοι!
 
Ζεστά μελομακάρονα- κρύο σιρόπι! Τέλος!
 
Είπα όμως να μην πάει στράφι τόση μελέτη, γιατί άλλωστε η γνώση είναι για να μοιράζεται, και έτσι κατέληξα σε κάποια tips που ελπίζω και εύχομαι να σε βοηθήσουν και να μην μου φορτώσεις την αποτυχία τους, γιατί σε είδαμε και πέρυσι τι έκανες και χωρίς τα tips μου!
· Βλέπε πάντα τον αριθμό που σου δίνει η συνταγή για το πόσα μελομακάρονα πρέπει να βγουν. Έτσι θα σου βγει το σωστό μέγεθος για τον χρόνο σιροπιάσματος που δίνουν.
· Μην ανακατεύεις πολύ την ζύμη γιατί θα χωριστεί το λάδι, θα κάνεις μια τρύπα στο νερό και μετά δεν θα σε νοιάζει καν το πως θα τα σιροπιάσεις γιατί θα είναι για πέταμα.
·  Μην βράζεις πολύ το σιρόπι, ίσα να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη θέλουμε… άντε όταν βγάλει και καμιά φουσκάλα για τις πιο άμπαλες, τότε βγάλτο, γιατί μετά εξατμίζεται το νερό, αλλάζει η αναλογία με την ζάχαρη και θα ψάχνεις τι δεν πήγε καλά και βγήκε λίγο το σιρόπι, και αν τα πετάς απέναντι, γυρίζουν πίσω.
·  Να τα σιροπιάζεις ρίχνοντάς τα στην κατσαρόλα με το σιρόπι, για ελάχιστο χρόνο (πάνω κάτω μέχρι 15 δευτερόλεπτα, εξαρτάται το μέγεθος). Όχι ρίχνοντας το σιρόπι μέσα στο ταψί και επάνω στα μελομακάρονα, δεν θα σιροπιαστούν ομοιόμορφα.
·  Όταν τα βγάλεις από το σιρόπι, βάλτα επάνω σε μια σχάρα που από κάτω έχει κάτι να μαζεύονται τα ζουμιά, μην τα κάνεις όλα χάλια, ώστε να μην ακουμπάει η βάση τους για ώρα μέσα στο σιρόπι και θέλετε μετά κουτάλι για να τα φάτε.
·  Ρίξε και λίγο μελάκι από πάνω για το σερβίρισμα, μην το λυπάσαι… ακριβό είναι ναι… αλλά είναι και Χριστούγεννα ρε παιδιά! Ας πάει και το παλιάμπελο!
 
Ε άμα τα κάνεις όλα σωστά και δεν σου βγούν και πάλι… ε άστο! Τι να πω; Πάρε έτοιμα, αλλά στην πεθερά αυτήν την αηδία μην την παρουσιάσεις να έχει να γκρινιάζει μια χρονιά ολόκληρη. Φτιάξε κάναν κουραμπιέ εκεί δα, μην σε πει και ακαμάτρα. Ε και στην τελική οι ζαχαροπλάστες τι θα κάνουν; Κλέφτες θα γίνουν;
 
Άντε και με την νίκη!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ιωάννα Δούνδη
Ιωάννα Δούνδη
Είμαι η Ιωάννα Δούνδη, 34 ετών, γιατί όλοι κρύβουμε ένα κουτσομπόλη μέσα μας και θέλουμε να ξέρουμε, και έχω κάπου σε ένα συρτάρι ένα πτυχίο του τμήματος Ιατρικών εργαστηρίων, μαζί με κάποια άλλα χαρτιά και βεβαιώσεις που ταχτοποιώ μια φορά τον χρόνο. Κατά τα άλλα μαζεύω άχρηστες και χρήσιμες πληροφορίες συνεχώς, που είμαι όμως πρόθυμη να μοιραστώ και να σχολιάσω, και έτσι γράφω. Email επικοινωνίας: ioanna.doun@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Τα πολλά πρόσωπα της προσφυγιάς - Μια εναλλακτική διαδρομή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Τα πολλά πρόσωπα της προσφυγιάς - Μια εναλλακτική διαδρομή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
με 0 Σχόλια 311 Views

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα, την Πέμπτη 20 Ιουνίου, οργανώσεις του Δικτύου Select Respect σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς και τον Σύλλογο Κατοίκων Περιοχής Ροτόντας και Φίλων του Μνημείου, διοργανώνουν εκδήλωση ευαισθητοποίησης, με βασικό γνώμονα την προώθηση της συνύπαρξης και των ευκαιριών για αλληλεπίδραση της τοπικής και προσφυγικής κοινότητας.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή