«Θανάσιμο Δια-ζύγιο». (Μέρος δεύτερο) Από τον Βασίλη Δαμουλάκη

355 Views
«Θανάσιμο Δια-ζύγιο». (Μέρος δεύτερο)  Από τον Βασίλη Δαμουλάκη «Θανάσιμο Δια-ζύγιο». (Μέρος δεύτερο) Από τον Βασίλη Δαμουλάκη

«Θανάσιμο Δια-ζύγιο». (Μέρος δεύτερο)  Από τον Βασίλη Δαμουλάκη

(…) Τη χτύπησα μ’ όλη μου τη δύναμη. Στάθηκα πάνω στην ίδια ισορροπία - μα με συνειδητή την επικοινωνία αυτή τη φορά -  και την έφτυσα, μ΄ όσο σάλιο μου ‘χε απομείνει. Ναι! ΝΑΙ! Το έκανα! Ναι … το έκανα…. Επιτέλους μ΄ όλη την ελπίδα μου, τη χτύπησα όσο πιο δυνατά μπορούσε ή καρδία μου, μέσα απ’ τη φυλακή της - μήπως και ζήσω. Φρικιό ! Λέσι το φιλί σου! Ζέχνει η ανάσα σου. Γιατί είσαι το τίποτα. Είσαι νεκρή, γιατί Εγώ σε σκότωσα!

Πρόστυχα προσπερνούσες την ύπαρξη μου. Είχα συναισθήματα και τα πουλούσες, σε κάθε λογής τσαρλατάνους, που γέλαγαν, με το κατάντημα που μ’ είχες μορφώσει. Ξετσίπωτη, έφερνες μπρος μου κάθε καλόπαιδο εραστή σου, να με σαγηνεύσει η προστυχιά σου. Κι η βρώμα σας, να ταΐζει την ευτυχία, για να μη τη θέλω. Ψεύτρα, πουλούσες κι αγόραζες τις στιγμές που μου λήστευες, με τρόμο, με βία - μια ολόκληρη ζωή! Και με έκανες ένα ηλίθιο προϊόν και με ξαναπούλαγες ακόμα πιο ακριβά. Αχόρταγοι αλήτες σε ‘κάναν πόρνη, να με ξευτελίσεις στη φθήνια σου, την λαμπερή.

Ξεχύθηκαν όλα τα ψέματα στο πάτωμα σαν εντόσθια, κι ήταν τόσα πολλά, που η αιμορραγία κόντευε να πνίξει το δάκρυ που μ ανέστησε! Ηλίθιο χαζοκούτι, αδυνάτησες και νόμισες πως θα με νικήσεις, ταΐζοντάς με, περισσότερη ανοησία. Έγινες ανθρωποειδές, να θάψει την ανθρωπιά μου. Όχι, όσο κι αν σε πλήρωσα, η θέση σου είναι στα σκουπίδια. Κι η δική μου είναι αλλού, στα πραγματικά, στ’ αληθινό. Και θα ψάξω για αυτό. Μες σε σκηνές, που φωτίζουν δημιουργία, απ’ ανθρώπους που ξέρουν ν’ αγαπούν. Και γνωρίζω πως είναι νοιάσιμο η αγάπη τους. Γιατί είναι προσφορά, είναι δόσιμο απλόχερο. Μέσα απ’ την καρδία, να αγγίζει. Άνθρωποι πραγματικοί, που σεμνά, στέκουν σε σανίδια, μόνο μ’ ένα θέλω. Να ξεσηκώσουν τις αισθήσεις μου. Μόνο με ένα αντάλλαγμα από ‘μένα. Να σκεφτώ!

Αν υπάρχει ελπίδα, αυτή βρίσκεται στη τέχνη! Ας την πλησιάσουμε, τροφοδοτώντας την, με δημιουργία και έμπνευση, ώστε να μας επιστρέψει ζωή! Τέχνη είναι ελευθερία και η ελευθερία Ζωή! Συλλογίσου την αλήθεια! Ψάξε για ζωή!

Δεν έχει αξία να σταθούμε σε καταστάσεις και σε πρόσωπα. Δεν θα βγει ποτέ νόημα στο υπογράφω. Τα πρόσωπα δημιουργούν καταστάσεις που νομίσουν ότι ελέγχουν - οι όποιες κτίζουν ανίκητες συνθήκες δημιουργώντας πραγματικότητες – και έρχονται αυτές ισχυρότερες να εξουσιάσουν τα πρόσωπα. Και όλο αυτό κυκλίζει. Ανακυκλώνεται χωρίς να ‘φήνει ίχνος της καταστροφής που σπέρνει. Σε όλο αυτό το χαλασμό πρέπει να λάμψει η κάθε δική σου απόφαση. Λάμψη που θα συνενωθεί με άλλες όμοιες, για να έχουμε σημάδι για να ξεφύγουμε απ’ τη παράνοια, που συντηρούμε. Για να γραφτεί κάποτε με μεγάλα στιβαρά γράμματα το ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

Αυτό το τρελαμένο κατασκεύασμα που υπάρχουμε μέσα του, και ζει γιατί κλέβει τη ζωή μας, κάνει και λάθη, μέσα στην τελειότητα που επιχειρεί να προσδώσει, στη σαθρότητά του. Σου έδωσε ένα μαγικό κουτάκι. Για την ακρίβεια σε ανάγκασε να το πληρώσεις. Για να μπεις ακόμα πιο βαθιά σε μια ψεύτικη ψηφιακή εποχή που σε μαστιγώνει αλύπητα. Αυτό το κουτάκι γνωρίζει κάθε σου σκέψη, την πιο κρυφή προσωπική στιγμή σου, σε γνωρίζει περισσότερο από εσένα τον ίδιο! Σε μετράει κάθε στιγμή μαζί με κάθε σου κίνηση, κάθε σου αντίδραση, κάθε σκέψη, και τα καταγράφει όλα, μαζί με τα δικά μου στοιχεία, καθιστώντας μας νούμερα, στην ψηφιακή εποχή που πληρώνουμε για να μας τρελαίνει ακόμη περισσότερο.

Εδώ είναι το κρίσιμο όμως. Όσο μας θέλουν τρελούς να περιφερόμαστε στα κανάλια τους, νομίζουν πως δεν έχουμε τη δύναμη για αντίδραση, μας νομίζουν (σωστά) υπνωτισμένους. Αγνοούν το πλεονέκτημα της τρέλας, που είναι η απρόβλεπτη συμπεριφορά. Και λέω συμπεριφορά διότι αναφέρομαι και σε έμενα προσωπικά. Συμπεριφορά έχει ένα υποκείμενο μελέτης, ένα νούμερο σε στατιστικές, ένα εμπόρευμα που πουλάν στις διαφημιστικές ΦΤΗΝΑ. Ας καταλάβουμε την αξία μας επιτέλους.

Η θέση μου, την οποία σου μεταφέρω, είναι ακριβώς απέναντι από την ίδια θέαση που έχεις και εσύ. Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισα να λειτουργήσω απρόβλεπτα, για να πληγώσω αυτό που σιγοτρώει τη σκέψη μου, απολαμβάνοντας με, όταν γεμίζουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί αυτών που με γλεντούν, αδειάζοντας τον δικό μου μα και τον δικό σου. Δεν πίστευα πραγματικά ότι μπορώ να τα καταφέρω! Το τσιγάρο κόβεται πολύ πιο εύκολα από αυτή τη «φλοίδα» από αυτή την άψυχη «μεμβράνη» που με υποτάσσει.  Μου ήταν αδιανόητο ότι μπορώ να υπάρχω μέσα στο ίδιο μου το σπίτι, και να σκέφτομαι τις δικές μου σκέψεις και όχι αυτές που με πότιζαν σαν φυτό. Με κάθε εντιμότητα σου λέω πως την έσπασα! Και με πόνεσε γιατί την είχα πληρώσει. Και ήταν ο λόγος που δεν το είχα κάνει από καιρό. Πως θα πέταγα αυτό που για το οποίο στερήθηκα τόσα αλλά για να αγοράσω; Και έτσι με είχαν  αναγκάσει να τους αγοράζω, και να τους αγοράζω, και να τους αγοράζω, και να με πουλάνε και να με πουλάνε…  δίχως σταματημό!

Κι επειδή αυτή η δύναμη της πατάει μέσα στο ψυχισμό μας, σου λέω ξεκάθαρα πως  η αγορά αυτό-διορθώνεται! Πρόσεξε! Για κάθε εκπομπή που παύει να έχει θύματα, θα ανοίγει ένα θέατρο! Θα ανεβαίνει μια παράσταση! Θα οργανώνεται ένα θέαμα πραγματικό! Και τόσα πολλά ακόμα, χωρίς να μπορείς να φανταστείς το πρόβλημα που θα προκύψει!.. Οι εργαζόμενοι από αυτές τις εκπομπές οι οποίοι θα απασχοληθούν και θα πλαισιώσουν την τέχνη – αυτούς δηλαδή που πουλά φθηνά η τηλεόραση – δεν θα αρκούν ως ανθρώπινο δυναμικό, απορροφώντας εργα-ζόμενους από άλλους τομείς που κι αυτοί πουλήθηκαν φθηνά στην ανεργία. Μέσα σε τόση αγανάχτηση, μέσα σε τόση θλίψη να περιορίζει την αναπνοή μας,  αξίζει ένα μεγάλο και βροντερό ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

Επιτέλους, χωρίς τύψεις, να χαμογελάσουμε, ελεύθερα!


(Μέρος πρώτο –εδώ)


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι καινοτομίες που φέρνει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς
Οι καινοτομίες που φέρνει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς
με 0 Σχόλια 489 Views

 Ως τομή χαρακτηρίζεται το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, καθώς κομίζει μία νέα φιλοσοφία για τη φροντίδα των δεσποζόμενων και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή